Ontdek IJsland met Sundowner Wildlife Holidays, de IJsland reizen specialist

IJsland is een land dat bij vele mensen op hun ‘bucketlist’ staat, een land dat iedereen simpelweg een keer gezien moet hebben om te geloven dat het werkelijk bestaat. Een land dat in vele opzichten tot de verbeelding spreekt met haar spectaculaire landschappen, lage bevolkingsdichtheid, de mogelijkheden voor allerlei outdoor sporten en, niet onbelangrijk, de mogelijkheden om vele soorten walvissen, dolfijnen en zeevogels te zien.

De naam van het land zegt het al: In IJsland vindt u ijs. Het land heeft talloze gletsjers en bevroren ijskappen op de bergen en een aantal gletsjers monden bijna uit in zee. Naast ijs wordt het landschap vooral bepaald door vulkanische verschijnselen: Geisers, kokende modderpoelen, naar zwavel stinkende fumarolen, zwarte lavastranden, vulkaankraters en helderblauwe kratermeren bepalen het landschap. Imposante watervallen en woeste smeltrivieren maken het beeld compleet. Bomen vindt u er nauwelijks.

Gebieden van IJsland

De regio’s van IJsland hebben een scala aan uiteenlopende activiteiten, zoals papegaaiduikers in het oosten tot de zwarte stranden in het zuiden, orka’s in het westen en walvissen in het noorden. U kunt zelfs tektonische platen oversteken in Reykjanes, een 4WD maken in de ongerepte hooglanden of het bruisende centrum van Reykjavik bezoeken.

Walvissen, dolfijnen & papegaaiduikers

Het land wordt omringd door de voedselrijke wateren van de Atlantische Oceaan en verschillende walvissen migreren langs het eiland tijdens hun reis noord- of zuidwaarts. Andere walvissen en dolfijnen zijn ‘resident’ en verblijven het gehele jaar door in dit gebied. Afhankelijk van het seizoen kunt u tijdens een walvissafari onder andere de orka, dwergvinvis, blauwe vinvis, bultrug, potvis en verschillende dolfijnen zien.

Bij Hvammstangi en in het ijsbergenmeer Jokullsarlon kunt u het gehele jaar door gewone en grijze zeehonden spotten. In de Westfjorden en op Snaefellsnes ziet u met wat geluk poolvossen. Tussen juni en half augustus kunt u duizenden papegaaiduikers zien broeden langs de rotskusten en -eilandjes.

Een dag op walvis safari

Wandelen, snorkelen & gletsjertochten

Naast walvissafari’s kunt u in IJsland volop andere excursies en activiteiten doen. In de Nationale Parken en natuurgebieden kunt u fantastisch wandelen, mountainbiken en paardrijden. Op verschillende gletsjers kunt u sneeuwscootertochten maken of met stijgijzers en pikhouweel door helderblauwe gletsjerspleten klauteren. Ook een aantal grotten kunnen bezocht worden. In de beroemde Blue Lagoon kunt u genieten van wellness in de mineraalrijke warmwaterbronnen, maar ook elders in het land bevinden zich warmwaterbronnen waarin u heerlijk kunt ontspannen.

Winteractiviteiten & Noorderlicht

In de wintermaanden kunt u vanuit het schiereiland Snaefellsnes op orkasafari. Per houten visserschip gaat u op zoek naar deze en andere walvissen en dolfijnen. Naast orkasafari’s kunt u andere winteractiviteiten doen zoals een sneeuwscootertocht, gletsjerwandeling of een Noorderlichtsafari in de avond. Naast speciale winteractiviteiten kunt u ook ‘gewone’ activiteiten doen zoals een bezoek brengen aan de heerlijke baden van de Blue Lagoon, de knusse stad Reykjavik bekijken, wandelen, paardrijden en de vele watervallen, geisers en vulkanen bewonderen. In de winter ziet het landschap er totaal anders uit dan in de zomer en zijn de grote massa’s toeristen verdwenen (hoewel IJsland nog geen echt massatoerisme kent).

Noorderlicht IJsland

Lees meer over het Noorderlicht

Activiteiten

Boutique & luxe hotels

Strak, modern design, minimalistisch decor en subtiele neutrale tinten zijn een terugkerend thema in de hotels van IJsland, van de drukke straten in de hoofdstad tot de afgelegen wildernis van het ongerepte natuur. U kunt slapen in een spahotel met een geothermisch zwembad aan de Blue Lagoon, voor een strak Scandinavisch design met een vleugje geschiedenis in Siglufjörður, of trek u terug op afgelegen locaties waar de ramen opengaan voor  een panoramische uitzicht op sculpturale lavavelden & gletsjers.

Beste reistijd voor IJsland

Wanneer is de beste tijd om IJsland te bezoeken? Over het algemeen kunt u IJsland het hele jaar door bezoeken, afhankelijk van verschillende factoren, de meeste met betrekking tot het klimaat en seizoensgebonden attracties, maar elk moment is een goede tijd in IJsland.

Beste reistijd voor IJsland

Vliegtijd

● Reykjavik ca. 3 uur

Maatschappij

● Icelandair (D)

Tijdverschil

● Zomertijd -2 uur
● Wintertijd -1 uur

Visum

● Nee

Vaccinaties

● Nee

Malaria

● Nee

Valuta

● IJslandse Kroon (ISK)

Reisadvies

● Klik hier voor advies

Reiservaringen IJsland

 

Bekijk alle reiservaringen

 

.