Walvissen fotograferen

Walvissen fotograferen is een van de meest uitdagende vormen van natuur fotografie. Je zit namelijk op een bewegende boot, walvissen zwemmen vrij snel, zijn vaak onderwater en het moment dat ze boven komen blijft lastig te voorspellen. Op deze pagina vertellen we alles hoe hoe u het beste walvissen kunt fotograferen. Walvissen fotograferen kan binnen en buiten Europa en in warme en koude gebieden. Echte hot spots om walvissen te fotograferen in Europa zijn de Azoren, IJsland en Noorwegen. Buiten Europa kunt u walvissen spotten in o.a. Canada, Mexico, Sri Lanka, de Malediven en Antarctica. In al deze landen kunnen wij een walvis fotografie reis op maat voor u maken.

De meeste walvissen zijn plankton eters en zijn daarom vaak te vinden bij de oppervlakte. Potvissen daarentegen jagen op inktvissen in de diepte. Ze duiken en blijven wel 45 min onder water. Juist die duik met hun staartvin waar het water van afdruipt wil je vastleggen. De ultieme walvisfoto is natuurlijk de springende bultrug. Omdat walvissen verbazingwekkend snel kunnen zwemmen, kunt u het beste kiezen voor een walvis excursie op een snelle zodiak boot. Bijkomend voordeel van de zodiak is dat er minder mensen aan boord zijn.

Walvissen IJsland

Camera & Lenzen

Om springende en duikende walvissen vast te leggen, moet u het moment “bevriezen”. Hiervoor is een camera nodig waarbij diafragma, sluitertijd en ISO handmatig zijn in te stellen. Een spiegelreflex camera is dan de beste keuze.

Kies verder een lichtsterke zoom telelens zoals een 70-200/F2,8 of een 100-400/F4-5,6. Hoewel de walvis-spot-richtlijnen 100 yards (ca. 90 meter) aanhouden, duiken walvissen soms dicht bij uw boot op. Een groot hoek lens van 20/F2,8 is dan handig (op een 2e camera zodat u niet een lens hoeft te wisselen).

Sla uw foto’s op in RAW. U kunt ze dan later met software aanpassen. Als u dat niet wilt sla de foto’s dan op als RAW/JPEG om alle opties open te houden of  JPEG als dat voor u niet hoeft.

Walvissen IJsland

Sluitertijd, Diafragma & ISO

Om een zwemmende, duikende of springende walvis vanaf een schommelende boot te fotograferen moet je een snelle sluitertijd instellen. Een vuistregel voor het bepalen van de sluitertijd is de brandpuntsafstand van je lens te verdubbelen. Dus bij een 300 mm lens stel je de sluitertijd in op minimaal 1/600. Bij snel bewegende objecten zoals een springende walvis, vermenigvuldig je echter met 4, dus minimaal 1/1.200. Het diafragma stel je dan in ergens tussen F/8 – F/11. Bij deze diafragma waarde maken de meeste lenzen de scherpste foto’s. Bij walvisfotografie gaat het om de walvis en minder om de achtergrond. Bij F/8 is meestal de hele walvis scherp. Is er niet voldoende licht of wil je alleen een kleine deel scherp, kies dan voor een groter diafragma zoals F/4. Stel je ISO waarde in op minimaal ISO400.

Autofocus & snelheid

Zet de AF mode van je camera op AI servo. De camera houdt de bewegende walvis dan continu scherp. Stel de Drive mode in op continu-hoogste-snelheid ofwel burst speed. Afhankelijk van je camera neemt deze dan wel 10 foto’s per seconde. Schiet je in RAW neem dan een ruime en snelle geheugen kaart (8GB of hoger) mee. Schiet je in JPEG dan volstaat een kleinere kaart. Kies vervolgens voor een enkel scherpstelpunt. Bij wildlife fotografie, stel je meestal scherp op het oog van het dier. Het oog van een walvis is veelal onderwater en vaak wil je de staart met het afdruipende water fotograferen. Stel dan scherp op dit deel van de walvis.

Husavik, IJsland

Zoeken, scherpstellen & horizon

Zoek walvissen niet door de zoeker van je camera maar kijk gewoon rond. Tekenen van walvissen zijn uitgeademde wasem, cirkelende vogels, rugvinnen bij dolfijnen en staarten van een duikende walvis. Zodra de kop van de walvis bovenwater komt, stel je hierop scherp en druk je de ontspan knop van de camera in. Probeer hierbij horizon zoveel mogelijk horizontaal te houden.

Husavik, IJsland

Statief & waterdichte tassen

Op een bewegende boot hebt u niet veel aan statief of monopod. U bent dichtbij het zoute water, zeker op een zodiak, met opspattend water en ook kan het nog wel eens regenen op een walvissafari. Neem daarom waterdichte tassen mee om uw spullen te beschermen.

In 6 stappen uw camera instellen voor walvisfotografie

  • Neem een aantal test foto’s | verander vervolgens de instellingen tot het voor u gewenste resultaat |

1. Stel camera & lens in.

  • Zet uw camera op handmatig en lens op autofocus.

2. Stel de sluitertijd in

  • Begin bij een 300 mm lens met bijvoorbeeld 1/1.200 seconden (factor 4).
  • Probeer niet onder de 1/1000 te komen.

3. Stel de ISO waarde in

  • Begin met een ISO waarde van 400.

4. Stel het diafragma in

  • Begin bij F/8.

5. Stel autofocus & snelheid in

  • Stel in op AI Servo & continuous high speed

6. Stel scherpstelpunt & lichtmeting in

  • Stel in op een enkele scherpstelpunt & stel de lichtmeting op evaluative.
Beste tijd Antarctica walvissen, Exclusieve National Geographic Antarctica

Kleding om walvissen te fotograferen

Als u walvissen gaat fotograferen kan het soms koud zijn, regenen of hard waaien. Omdat een walvis excursie vaak 3 uur duurt is het van belang om u goed te kleding. Lees meer hierover bij ons kleding advies voor walvissen spotten.

Walvis fotografie reizen

Wilt u walvissen fotograferen op de juiste plekken in de juiste periode? Bekijk dan onze walvis reizen of stel uw eigen walvis reis op maat samen met verblijf in een van onze speciaal hiervoor geselecteerde lodges.

Ja, ik wil graag een voorstel op maat om walvissen te fotograferen