Ontdek Gabon met Sundowner Wildlife Holidays, de Gabon reizen specialist

Gabon is een dunbevolkt land in centraal Afrika met een ongelooflijke mooie en gevarieerde natuur. Met meer dan 70 procent aan regenwouden en slechts 1,2 miljoen inwoners is het binnenland zo goed als verlaten. Naast onbewoonde regenwouden liggen er savannes, eindeloze stranden en lagunes.

Bekijk onze voorbeeldreizen naar Gabon

Grote aantallen wilde dieren

De laatste schattingen van het wildlife zijn dan ook overweldigend. Wat dacht u van 64.000 olifanten, 25.ooo laagland gorilla’s, 35.000 chimpansees en de grootste troepen mandrils van Afrika. Tussen juli en september migreren ruim 3.000 bultrug walvissen langs de 800 km lange kust. Maar liefst 4 soorten zeeschildpadden, waaronder 3 meter grote lederschildpadden, leggen tussen oktober en februari hun eieren op het strand. En in de vele unieke habitats zijn bijna 700 soorten vogels waargenomen.

Dankzij Mike Fay telt Gabon nu maar liefst 13 nationale parken. In 1999 trok deze Amerikaanse bioloog trok in 455 dagen te voet door de regenwouden van het Congo Basin in Centraal Afrika. Hij wist de toenmalige president van Gabon te overtuigen om 12% van het land tot nationaal park uit te roepen. Niet alle 13 parken zijn toegankelijk maar wel de mooiste zoals Loango National Park, Lope National Parl, Ivindo National Park en Moukalaba Doudou National Park.

“Gabon ... 64.000 olifanten, 35.000 chimpansees & 25.000 laagland gorilla's”

Olifanten op het strand en nijlpaarden in zee

Gabon is met recht een paradijs voor liefhebbers van ongerepte natuurreizen. Een paar voorbeelden. In Loango National Park kunt u tussen oktober en april olifanten en buffels op het strand zien. Met geluk spot u dan ook nijlpaarden in zee. In Lope National Park kunt u tussen juli en oktober troepen mandrils van wel 1.200 exemplaren zien. In dezelfde periode verzamelen zich in Loango tienduizenden Congo zwaluwen en roze bijeneters. In Ivindo National Park kunt u laagland gorilla’s spotten in de “bais”. Ook kunt u in Ivindo met kano’s naar de afgelegen Kongou watervallen. Op uw reizen in de nationale parken van Gabon ziet u vrijwel zeker geen andere mensen (behalve die in uw lodge verblijven).

Laagland gorilla trekking

Sinds 2016 kunt u in Loango National Park op gorilla trekking naar een groep van 16 westelijke laagland gorilla’s. Met ervaren gidsen gaat u op zoek naar gorilla’s. Hebt u de gorilla’s gevonden, dan mag u 1 uur bij ze blijven. Deze gorilla reizen in Gabon zijn niet vergelijken met gorilla trekkings in het veel dichter bevolkte Oeganda of Rwanda in oost Afrika. Dit zijn echt avontuurlijke reizen door ongerepte regenwouden.

Laagland gorilla's

Lees meer

Loango National Park

Lees meer

Lope National Park

Lees meer

Beste tijd Gabon

Lees meer

Sluit uw reis in Gabon af aan het strand

Na al uw avonturen in de natuur van Gabon kunt u heerlijk uitrusten aan het strand van Baie de Tortue. Dit witte met palmbomen omzoomde zandstrand ligt op ca. 1,5 uur rijden en varen van Libreville. Een bezoek aan de afgelegen eilanden Sao Tome e Principe op ca. 2 uur vliegen van Gabon behoort ook tot de mogelijkheden. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden voor een privé reis op maat.

Vliegtijd

● Libreville - 9,5 uur

Maatschappij

● KLM (O)
● Ethiopian (O)

Tijdverschil

● Zomertijd -1 uur
● Wintertijd -0 uur

Visum

● Ja, 1 maand geldig
● Klik hier voor een Visum

Vaccinaties

● Gele koorts (V)
● DTP & hepatitis A (A)
● Klik hier voor een afspraak

Malaria

● Ja

Valuta

● CFA franc
● Euro

Reisadvies

● Klik hier voor advies

Reiservaringen Gabon

 

Bekijk alle reiservaringen

  • Aanmelden nieuwsbrief

Bekijk onze voorbeeldreizen naar Gabon

Ontdek de nationale parken in Gabon

Bekijk onze selectie van lodges & tented camps in Gabon

De beste tijd voor uw reizen naar Gabon

Klimaat

Zoals alle landen rond de evenaar heeft Gabon een tropische klimaat met een temperatuur die het hele jaar door min of meer gelijk blijft en tussen de 24°C – 26°C ligt. In de avond kan het wat afkoelen naar rond de 16°C. Regen kan er het hele jaar door vallen en ook de luchtvochtigheid blijft het hele jaar door gemiddeld rond de 85%.

De beste periode om Gabon te bezoeken hangt af van wat u wilt zien en meemaken. Wat voor de een een goede periode is, is voor de anders juist een minder goede periode. Over het algemeen is de drogere periode de beste tijd om in Gabon rond te reizen. Hieronder hebben we wat beknopte informatie gezet die regionaal kan verschillen.

Gabon

KlimaatJFMAMJJASOND
● Seizoenen🌨🌨🌨🌨🌨
● Regen (mm)164137248232181245769332378195
● Dag (°C)303131323027272728293029
● Nacht (°C)242323232321202022232323
● Zee (°C)303030303027262726272829
Droge tijd Regen tijd ☀ Zon  🌨 Regen

Wildlife & Parken

De beste periode om Gabon te bezoeken is afhankelijk van wat u zilt zien en meemaken.

 WildlifeParkenJFMAMJJASOND
● Mandrils in grote groepen bijeen
Lope
● Congozwaluwen & roze bijeneters in grote zwermenLoango
● Bultrugwalvis migratie langs de kustLoango
● Regenwouden vol fruit en in bloeiAlle parken
● Zeeschildpadden leggen eieren op strandLoango
● Olifanten & buffels op het strandLoango
● Surfende nijlpaardenLoango
Beste tijd Goede tijd Redelijke tijd Slechte tijd

Reiservaringen van Gabon

Yatouga Gorilla Research in Gabon

Loango & Pongara National Park reis (December 2018)

Het was een mooie vakantie. We kwamen aan op het vliegveld waar we uiterst vriendelijk en behulpzaam door de plaatselijk agent al bij de douane werden opgevangen.

Vervolgens bij het hotel aangekomen leek deze eerst helemaal dicht te zijn en vervolgens bleek dat we er wel konden slapen, maar het restaurant was niet open (terwijl het een fantastische restaurant aan het strand had). We waren de enige gast en kregen met onze twee kinderen een 1 x tweepersoonskamer toegewezen. Dat vonden we wat krap zeker gezien de kosten voor de overnachting. Ontbijt was er ook niet. Wel mooi hotel en mooie locatie. Reis vervolgd en was allemaal super. Terugweg nog extra stop bij de Gorilla Sanctuary ingepland. Wellicht iets om in het aanbod mee op te nemen. De Sanctuary biedt wat meer garanties dat je Gorilla’s ziet, wij hadden namelijk de dikke pech dat de vier dagen die wij tot onze beschikking hadden in Loango de Gorilla’s verstoppertje speelde. Dat is ook wel weer mooi. Het is de natuur immers en het mocht de pret niet drukken. Was toch mooi daar. Bijkomend voordeel van de Sanctuary is dat de kinderen mee mochten. Die waren wel onder de indruk van de op de borst geklop (en wij ook). Al met al zeker bijzondere mooie reis. Verblijf in Loango was ook erg mooi en leuk en zeer behulpzame mensen die het echt fijn voor je willen maken.

Waardering voor de reis: 8

Waardering voor Sundowner Wildlife Holidays: 8

Zou u een volgende reis bij Sundowner boeken: Nee

Principieel niet, maar wij boeken eigenlijk nooit georganiseerd. Was omdat we maar kort hadden en Gabon toch wat lastiger is. Als we volgende keer weer een lastige bestemming hebben zou ik wellicht wel bij Sundower boeken. Georganiseerd heeft zo zijn voordelen…

Marjet Rutten

Lees verder