Zwemmen met dolfijnen

Zwemmen met dolfijnen in het wild is een van de meest bijzondere ervaringen die je op je vakantie kunt meemaken. Voor het welzijn van de dolfijnen is het van belang dat dat op een verantwoorde wijze gebeurt. We bieden dan ook alleen reizen aan waarbij je op een verantwoorde manier gaat zwemmen met dolfijnen in hun natuurlijke omgeving. Dit is helaas op veel plekken op de wereld niet het geval. Daarom bieden we momenteel alleen zwemmen met dolfijnen reizen aan op de Azoren, in Tanzania en in Noorwegen. Hier werken we samen met aanbieders waarmee je op een verantwoorde manier de zee in gaat om te snorkelen met dolfijnen. Zo is het ook voor de nieuwsgierige en sociale dolfijnen een bijzondere belevenis.

Volgende stap

Waar kun je zwemmen met dolfijnen

Wereldwijd komen dolfijnen in alle oceanen en wereldzeeën voor. Van de koude poolwateren bij IJsland tot en met de tropische wateren rond de evenaar. Naast in zee komen dolfijnen ook in rivieren voor. Een voorbeeld hiervan is de Ganges dolfijn in de Ganges rivier in India. Overal leven wel soorten dolfijn die zich hebben aangepast aan de plaatselijke omstandigheden. Naast groepen ‘resident’ dolfijnen die het jaar door in een bepaald gebied verblijven, zijn er ook ’transient’ groepen dolfijnen die gedurende het jaar migreren naar verschillende plekken. Snorkelen met dolfijnen kun je bij de Azoren in Portugal, in Noorwegen en op Zanzibar in Tanzania.

Lees meer over de beste bestemmingen om te snorkelen met wilde dolfijnen.

Azoren

Een van de beste plekken om op een verantwoorde manier te zwemmen met dolfijnen in hun natuurlijke omgeving zijn de Azoren. De Portugese archipel bestaat uit 9 vulkanische eilanden midden in de Atlantische oceaan. Je kunt in de voedselrijke wateren rondom de eilanden van de Azoren zwemmen met 5 soorten dolfijnen.
Waar: Faial, Pico, Sao Miguel & Terceira
Wanneer: april – oktober

Bekijk onze reizen

Noorwegen

In Noorwegen kun je iets unieks beleven. Je kunt hier niet alleen vanuit een zodiak bootje orka’s spotten, maar ze ook onderwater van dichtbij bekijken. Met je snorkel en duikbril zie je de orka’s in het helderblauwe water rondzwemmen en jagen. Ook andere walvissen zoals de bultrug en potvis worden regelmatig gezien.
Waar: Noorden van Noorwegen
Wanneer: jan & nov – dec

Bekijk reizen

Zanzibar (Tanzania)

De Menai Bay Conservation Area bij Kizimkazi in het zuiden van het eiland Zanzibar is beroemd om de dolfijnen. In het kristalhelder water van deze baai kun je op een verantwoorde manier zwemmen met dolfijnen in hun natuurlijke omgeving. Vraag ons naar de mogelijkheden voor losse excursies of een volledige reis.
Waar: Zanzibar
Wanneer: jan- feb & jun – okt

Vraag informatie aan

Wanneer kun je zwemmen met dolfijnen

Op de Azoren kun je van april tot en met oktober snorkelen met dolfijnen. In de lente en herfst kan het water wel redelijk fris zijn. Bij Zanzibar kun je het hele jaar door in het warme tropische water met dolfijnen snorkelen.

Zwemmen met dolfijnen
J F M A M J J A S O N D
Azoren
Noorwegen
Zanzibar (Tanzania)
● Beste tijd o Redelijke tijd

Wat is zwemmen met dolfijnen

Als je in het kristalheldere water door je duikbril kijkt en je ziet dolfijnen langs je zwemmen, weet je niet wat je meemaakt. Een bijna magische ervaring waarbij je het gevoel hebt deel uit te maken van hun wereld. Snorkelen met dolfijnen in hun natuurlijke omgeving is dan ook iets heel anders dan zwemmen met dolfijnen in gevangenschap. Hier zal je die magische ervaring niet hebben.

Azoren_Zeeleven

Dolfijnen zijn nieuwsgierige en sociale dieren. Daarom is het van belang om bij het snorkelen met dolfijnen een aantal regels in acht te nemen voor het welzijn van deze bijzondere dieren. De aanbieders waarmee wij samenwerken zijn onderzoekers die strikt aan deze regels houden. Maximaal 1 boot met 12 personen aan boord bij een groep dolfijnen en minimaal 30 meter afstand. De motor gaat uit en de groep dolfijnen moet naar de boot toe komen. Maximaal 2 personen tegelijk het  water in en maximaal 10 minuten.

Onder geen beding de dolfijnen aanraken mochten ze naar je toe zwemmen en geen zwaaiende beweging waar dolfijnen van kunnen schrikken. Uiteraard geen zonnebrand op en geen eten mee om de dolfijnen te voeren. Veel gewone walvis- en dolfijnen excursies kunnen aan deze gedragscode nog een voorbeeld nemen. Voor mensen is zwemmen met dolfijnen ongevaarlijk aangezien dolfijnen mensen niet als voedsel beschouwen. Er zijn dan ook geen aanvallen van dolfijnen op mensen bekend.

Gedragsregels voor het snorkelen met dolfijnen

Om je excursie zo veilig en diervriendelijk mogelijk te laten verlopen, is het van belang dat je je aan een paar duidelijke gedragsregels houdt. De onderstaande gedragsregels worden vrij algemeen toegepast, maar kunnen per aanbieder of bestemming verschillen:

  • Draag geen zonnebrand crème: Zonnebrand crème vervuilt het zeewater en is slecht voor de gezondheid van de dolfijnen.
  • Wees zo stil mogelijk: Glij langzaam vanuit de boot het water in (niet springen). Blijf rustig en veroorzaak zo min mogelijk spetters en bubbels.
  • Raak de dieren niet aan: Als dolfijnen of orka’s worden aangeraakt kunnen ze schrikken en zullen ze snel weg zwemmen. Ook hebben dolfijnen en orka’s een zeer kwetsbare huid die makkelijk kan worden verwond door nagels of sieraden.
  • Blijf op gepaste afstand: Blijf op minimaal 2 meter afstand van de dieren en laat ze uit eigen initiatief dichterbij komen. Als er een dolfijn of orka op u afkomt, blijf dan kalm en zwem rustig opzij.
  • Foto’s: Gebruik geen flitser bij het fotograferen van dolfijnen en orka’s.
  • Minimale leeftijd: Afhankelijk van de bestemming tussen 8 en 14 jaar.
  • Niet geschikt voor: Zwangere vrouwen, mensen met rug- of nekklachten.

Lees meer over de volgende wilde dieren