Informatie over zwemmen met dolfijnen reizen

Informatie over zwemmen met dolfijnen

Wereldwijd komen in alle grote zeeën en oceanen dolfijnen voor. Excursies waarbij u wilde dolfijnen kunt zien worden dan ook op veel verschillende plaatsen aangeboden. Zwemmen met wilde dolfijnen wordt echter een stuk minder aangeboden, omdat het water bijvoorbeeld te koud of te gevaarlijk kan zijn vanwege stroming. Bij de Azoren kunt u met een gids veilig zwemmen en snorkelen met dolfijnen.

Om het niet koud te krijgen in het water, krijgt u een wetsuit aan en daarnaast krijgt u een duikbril en snorkel zodat u goed onderwater kunt kijken. U gaat met 2 personen tegelijk het water in en kunt dan 10 minuten tussen de dolfijnen drijven en zwemmen.

Zwemmen met wilde dolfijnen is ongevaarlijk aangezien dolfijnen mensen niet als voedsel beschouwen. Er zijn geen aanvallen op mensen bekend.

“Zwemmen met dolfijnen & snorkelen met orka's... en dat in ons eigen Europa”

Informatie over snorkelen met orka’s

Om orka’s te zien hoeft u niet naar de andere kant van de wereld te reizen. Tijdens de wintermaanden kunt in Noord Noorwegen uitstekend orka’s zien. En dat niet alleen… U kunt namelijk ook snorkelen tussen de orka’s.

Van de gids krijgt u een waterdicht droogpak aan waarna u in een stevige zodiak op zoek gaat naar de orka’s. Als er orka’s gevonden zijn laat u zich zo stil mogelijk in het water glijden. Met uw duikbril en snorkel op kunt u uitstekend onderwater kijken en de enorme orka’s onder u door zien zwemmen.

Bijna iedereen vraagt ons of het wel veilig is om te snorkelen met orka’s. We kunnen hier met een gerust hart positief op antwoorden. De orka’s  zien de mens niet als voedsel en dat biedt de mogelijkheid om veilig tussen deze magnifieke dieren te snorkelen. Er zijn in Noorwegen geen gevallen bekend van mensen die door orka’s werden aangevallen.

Voor het snorkelen met orka’s hoeft u niet goed te kunnen zwemmen. Door de lucht in het droogpak blijft u vanzelf drijven en het is dan ook bijna onmogelijk om tijdens deze activiteit te verdrinken.

Gedragsregels voor het zwemmen met dolfijnen & snorkelen met orka’s

Om uw zwemmen met dolfijnen excursie zo veilig en diervriendelijk mogelijk te laten verlopen, is het van belang dat u zich aan een paar duidelijke gedragsregels houdt. De onderstaande gedragsregels worden vrij algemeen toegepast, maar kunnen per aanbieder of bestemming verschillen:

  • Draag geen zonnebrand crème: Zonnebrand crème vervuilt het zeewater en is slecht voor de gezondheid van de dolfijnen.
  • Wees zo stil mogelijk: Glij langzaam vanuit de boot het water in (niet springen). Blijf rustig en veroorzaak zo min mogelijk spetters en bubbels.
  • Raak de dieren niet aan: Als dolfijnen of orka’s worden aangeraakt kunnen ze schrikken en zullen ze snel weg zwemmen. Ook hebben dolfijnen en orka’s een zeer kwetsbare huid die makkelijk kan worden verwond door nagels of sieraden.
  • Blijf op gepaste afstand: Blijf op minimaal 2 meter afstand van de dieren en laat ze uit eigen initiatief dichterbij komen. Als er een dolfijn of orka op u afkomt, blijf dan kalm en zwem rustig opzij.
  • Foto’s: Gebruik geen flitser bij het fotograferen van dolfijnen en orka’s.
  • Minimale leeftijd: Afhankelijk van de bestemming tussen 8 en 14 jaar.
  • Niet geschikt voor: Zwangere vrouwen, mensen met rug- of nekklachten.

Informatie over bestemmingen & beste tijden

De Azoren

Een van de beste plekken om te zwemmen met dolfijnen is De Azoren. De Portugese archipel bestaat uit 9 weelderig groene eilanden in de Atlantische oceaan. In de voedselrijke wateren rondom de eilanden Pico, Faial en Sao Miguel kunt u het gehele jaar door 5 soorten dolfijnen spotten. Tijdens een excursie waarbij u kunt snorkelen met dolfijnen gaat u met een duikbril en snorkel het water in zodat u de dolfijnen onder en langs u ziet zwemmen.

Dolfijnen
JFMAMJJASOND
● Faial
● Pico
● Sao Miguel
Beste tijd

Noorwegen

Tijdens de lange winter in Noord Noorwegen trekken jaarlijks honderden orka’s zuidwaarts langs de kust. Van november tot half februari kunt u tijdens speciale excursies de zee op om te snorkelen met orka’s. U krijgt een waterdicht droogpak aan en u heeft een snorkel en duikbril op. Als de orka’s langs het bootje zwemmen, laat u zich zachtjes in het water zakken en ziet u de orka’s onder u door zwemmen.

Orka’s
JFMAMJJASOND
Andenes
Tromsø
Beste tijd