Hoe kun je het beste narwal walvissen spotten?

Narwallen met hun 2,5 meter lange slagtand zijn de eenhoorns van de zee. Deze bijna mythische dieren leven het grootste deel van het jaar in diep water langs de randen van het pakijs. Door hun schuwe aard zijn ze ook nog eens moeilijk te spotten. Ze komen niet naar boten toe zoals bultrug walvissen. Wil je narwallen zien, dan moet je naar het pakijs.

Volgende stap

Waar kun je het beste narwallen spotten?

Een van de beste plekken om in mei en juni narwallen te zien, zijn de kusten van Baffin Island en Bylot Island in Nunavut in Arctische Canada. Op de rand van het pakijs in de Eclipse Sound niet ver van Pond Inlet op Baffin Island ligt het Premium Arctic Tented Safari Camp. Vanuit dit comfortabele en verwarmde camp ga je dagelijks op zoek naar narwallen die in een wak naar boven komen of die lang de randen van het pakijs op vis jagen.

Bekijk de beste plekken om narwallen te spotten op de kaart.

Arctisch Canada

In het voorjaar en de zomer zijn de kansen om narwallen te ontmoeten het grootst langs de kust van  Arctic Bay, Pond Inlet of Resolute Bay in arctisch Canada. De narwal migreert van september en oktober door Lancaster Sound  op weg naar Baffin Bay en Davis Strait. Vraag voor meer informatie voor een reis op maat.
Waar: Baffin Island

Wanneer: Mei – juni

Bekijk onze reizen

Wanneer kun je het beste narwallen spotten?

De beste tijd om narwallen te spotten zijn de maanden mei en juni. Als in deze periode het ijs begint te smelten, zwemmen narwallen van hun winter leefgebieden in de Baffin Bay bij Groenland en Canada naar de zomer foerageer gebieden in en rond de Lancaster Sound in Nunavut in Arctisch Canada.

Narwallen spotten – Noord-Amerika
J F M A M J J A S O N D
Canada
● Beste tijd    o Goede tijd   Redelijke tijd

Wat zijn narwal walvissen?

Narwallen behoren tot de tandwalvissen. De narwal is vooral bekend vanwege zijn ca. 2,5 meter lange schroefvormige slagtand. Alleen mannetjes hebben deze slagtand. Recent onderzoek laat zien dat ze deze slagtand gebruiken bij de jacht om hun prooien ermee te slaan en te prikken. De dieren zijn wit met een zwart gespikkelde bovenkant. Met een lengte van ca. 5 meter, exclusief de slagtand, zijn het net als beluga walvissen middelgrote walvissen. Ze leven in groepen van 15 a 20 dieren. Narwallen leven het hele jaar door in Arctische wateren rond het pakijs. Gebieden waar je ze kunt zien zijn Canada, Groenland en Rusland. Hun voedsel bestaat vooral uit vis. Ze communiceren door kliks, fluittonen en trillingen. Hun grootste vijand is het pakijs. Vaak stikken ze omdat ze niet bij een luchtgat kunnen komen. Ook orka’s eisen hun tol. Verder mag de Inuit bevolking nog op traditionele wijze op narwallen jagen. Naar schatting leven er nog 170.000 narwallen in het Arctische gebied.

Narwallen

Waar leven narwal walvissen?

Ze wachten op de lente  tussen Canada en Groenland voordat  ze weer naar het noordwesten reizen  door Lancaster Sound en de archipels van het Canadese Noordpoolgebied  in voor de zomer   

Weetjes over narwal walvissen

Narwallen zijn een van de diepst duikende walvissen. Op jacht naar vis en inktvissen kunnen ze wel 1.500 meter diep duiken en daarbij tot 25 minuten onder water blijven. Een narwal heeft geen rugvin zodat hij makkelijk onder het pakijs kan zwemmen. De slagtanden van narwallen zijn eigenlijk hele lange tanden. Narwal betekent lijkwalvis. Ze werden zo genoemd vanwege hun bleke kleur en omdat ze vaak op hun rug aan de oppervlakte dreven.

Zijn narwallen gevaarlijk?

Nee, narwal walvissen zijn niet gevaarlijk.

Narwal, Arctic Canada

Tips voor narwallen spotten in Canada

Omdat je narwallen vanaf het pakijs bekijkt is warme kleding van groot belang. Wil je weten wat voor kleding je nodig hebt om warm en comfortabel narwallen te spotten? Lees dan meer over kleding op een walvisexcursie. Een narwal zien is een ding, maar een walvis fotograferen is iets anders. Neem een goede telelens mee en omdat je op het pakijs bent een statief. Denk verder aan een polarisatie filter. Door de kou zijn je batterijen snel leeg, Denk er dus aan om extra batterijen mee te nemen. Als je met narwallen gaat kajakken, bescherm dan je camera tegen het water met een waterbestendige cameratas. Wil je meer weten over fotograferen van narwallen? Lees dan onze tips over walvissen fotograferen.

Lees meer over  de volgende walvis soorten.