Bekijk papegaaiduikers in IJsland

IJsland is een van de beste bestemmingen in Europa om papegaaiduikers in het wild te zien. Hieronder vertellen we u meer over papegaaiduikers, wanneer u ze kunt zien en waar in IJsland u ze kunt spotten.

Volgende stap

Wat zijn papegaaiduikers?

Papegaaiduikers zijn kleine vogels met zwart-witte veren en een grote kleurrijke snavel. De vogels behoren behoren tot de alken familie. In de herfst en de winter leven papegaaiduikers op zee. Aan het einde van het voorjaar gaan ze aan land om te broeden. Hier graven ze een hol in de wand van een klif zodat ze veilig zijn voor vossen en meeuwen. Het zijn, in het broedseizoen, monogame vogels en ze keren terug naar dezelfde plek. Het vrouwtje legt 1 ei en broedt dit uit op het nest. Het mannetje onderhoud en bewaakt het nest. De ouders voeren hun jong visjes die ze in hun snavel meenemen. Na 7 a 8 weken verlaat het jong het nest. Er zijn 3 soorten papegaai-duikers. In IJsland komt de Atlantische papegaaiduiker voor. Het gaat niet goed met deze soort en ze staan op de lijst met bedreigde diersoorten.

Wanneer kunt u papegaaiduikers in IJsland zien?

Papegaaiduikers in IJsland komen rond half april aan land. Ze maken een hol in de wanden van steile kliffen waar ze goed beschermt zijn tegen vossen en meeuwen. Na hun ei te hebben uitgebroed vliegt het jong het nest uit. Rond half augustus verlaten de ouders het hol en gaan weer naar zee. In april ontmoeten de ouders elkaar weer op dezelfde plek waarna de geschiedenis zich herhaalt. De beste tijd om papegaaiduikers in in IJsland te spotten is van 07.00 – 10.00 uur en van 18.00 – 22.00 uur als de vogels hun hol verlaten.

Mei, IJsland

Waar in IJsland papegaaiduikers zien?

In IJsland kunt u papegaaiduikers op diverse plekken zien. In de Faxafloi baai bij de eilandjes Lundey en Akurey op een bootexcursie vanuit Reykjavik. In West IJsland bij het eiland Flatey op een bootexcursie vanuit Stykkisholmur. In de Westfjorden bij de vogelrots Latrabjarg per auto vanuit Patreksfjordur en bij het eiland Vigur op een bootexcursie vanuit  Isafjordur. In Noord IJsland bij het eiland Grimsey op een bootexcursie vanuit Husavik. In de Oostfjorden bij het eiland Hafnarholmi op een bootexcursie vanuit Borgarfjordur Eystry en bij eiland Papey op een bootexcursie vanuit Djupivogur. In Zuid IJsland per traktor bij Ingolshofdi, bij Dyrholaey en Reynisflaa per auto vanuit Vik y Myrdal en bij de steile kliffen rondom de Westman eilanden op een bootexcursie vanuit Vestmannaeyjabær.

Puffin Express

Stap aan boord van een vissersboot en vaar vanuit de haven van Reykjavik naar twee kleine eilandjes. Lundey en Akurey staan bekend om de grote hoeveelheid papegaaiduikers. In de zomer is dit de thuisbasis voor duizenden van hun. Eenmaal bij de eilandjes zet de kapitein de motor van de boot uit en kunt u in de stilte van de papegaaiduikers genieten.

 • Locatie: Reykajvik
 • Periode: mei – aug
 • Tijdsduur: ca. 1 uur
 • Gedeeld of privé: gedeeld
 • Leeftijd: vanaf 20 jaar
 • Prijs: vanaf €45

Ik wil een voorstel voor deze activiteit ontvangen

Kajaktocht Stykkishólmur

In de Breidarfjordur, bij Stykkishólmur, kunt u mooi kajakken tussen kleine eilandjes. Stykkishólmur ligt op het charmante Snaefellsnes, wat ook wel klein IJsland wordt genoemd. Het is de uitvalsbasis voor kajaktochten. Peddel langs de vele kliffen, spot verschillende soorten vogels, waaronder de papegaaiduiker, en geniet van de vele bergen en vulkanen om u heen.

 •  Locatie: Stykkishólmur
 • Periode: juli – half sep
 • Tijdsduur: ca. 3 uur
 • Gedeeld of privé: gedeeld
 • Leeftijd: vanaf 14 jaar
 • Prijs: €75

Ik wil een voorstel voor deze activiteit ontvangen

Papegaaiduikers spotten

Vanuit Grundarfjördur, een dorpje op het schiereiland Snaefellsnes, kunt u op papegaaiduikers spotten. Ga aan boord van een traditionele vissersboot en vaar naar het kleine, onbewoonde eiland Melrakkaey. In het beschermde natuurgebied ziet u grote aantallen papegaaiduikers staan op de randen van de kliffen. Neem uw camera en verrekijker mee.

 • Locatie: Grundarfjördur
 • Periode: jun – aug
 • Tijdsduur: ca. 1 uur
 • Gedeeld of privé: gedeeld
 • Leeftijd: alle leeftijden
 • Prijs: €45

Ik wil een voorstel voor deze activiteit ontvangen

Eiland wandeling

Maak een mooie wandeling en spot duizenden papegaaiduikers op het eiland Vigur. Vanuit de haven van Isafjordur vertrekt u per boot en na ongeveer een halfuur op het water, bereikt u het charmante Vigur. Eenmaal daar maakt u samen met een gids een wandeling rond het eiland. In de lente en zomer spot u er duizenden vogels, waaronder papegaaiduikers

 • Locatie: Isafjördur
 • Periode: mei – sep
 • Tijdsduur: ca. 3 uur
 • Gedeeld of privé: gedeeld
 • Kinderen: vanaf 6 jaar
 • Prijs: vanaf €95

Ik wil een voorstel voor deze activiteit ontvangen

Vestmann eilanden, Zuid IJsland
“Honderden papegaaiduikers bij elkaar, we zagen ze van heel dichtbij.”

- Richard & vrienden (2019)

“Er werd veel verteld door de gids. Toevallig hebben we ook een bultrug gespot.”

- Madelief & Thijs (jul 2019)

“We hebben veel papegaaiduikers gezien op de kliffen en in het water.”

- Fam. Wagmans (mei 2019)

Hoe kan ik de vogels van dichtbij benaderen?

De papegaai duiker is een wild dier. Ze lijken misschien heel schattig en tonen weinig angst voor mensen – waardoor het lijkt alsof ze graag van dichtbij worden benaderd – maar dat is niet helemaal waar. Raak de papegaaiduikers niet aan, want dit kan schadelijk zijn. Ze hebben speciale veren die als het water afweren, die ze nodig hebben om warm te blijven. Geef de vogels ook geen eten. De veiligste manier voor uzelf en voor de papegaaiduikers is om in het gras te gaan liggen – mits u op een plek bent waar dit kan – en langzaam wat dichterbij te kruipen.

Wat heb ik nodig om papegaaiduikers te spotten?

Het is IJsland – dus u kunt een spontane weersverandering verwachten. Wees hierop voorbereid. Wandelt u richting het gebied waar de papegaaiduikers zijn, bijvoorbeeld op het eiland Vigur? Trek dan goede wandelschoenen aan. Ook is het aan te raden om een verrekijker mee te nemen, als u bijvoorbeeld per boot papegaaiduikers gaat spotten. Zo kunt u de zeevogels van nog dichterbij bekijken. Een fotocamera kan niet ontbreken als u dit mooie moment van uw reis wilt vastleggen.

Gebruikt u uw eigen auto om naar een bepaalde papegaaiduiker plek te komen, controleer dan of uw auto geschikt is om daar te komen. Er zijn plekken in IJsland, bijvoorbeeld de Latrabjarg-kliffen, waar u ook over onverharde wegen moet rijden om er te komen. Niet alle auto’s zijn hiervoor verzekerd, dus check dit van tevoren of neem contact op met ons voor meer informatie.

Wist u dat:

 • Papegaaiduikers ook wel ‘de clowns van de zee’ worden genoemd door hun gekleurde koppen?
 • Papegaaiduikers in de winter een grijze snavel hebben, maar deze oranje kleurt in het voorjaar?
 • Papegaaiduikers hun vleugels wel 400 keer per minuut heen en weer slaan? Ze halen snelheden van ongeveer 90 k/m per uur.
 • Papegaaiduikers ook heel goed kunnen zwemmen? Ze kunnen tot wel 60 meter diep duiken om op hun favoriete vis te jagen.
 • Papegaaiduiker monogame dieren zijn? Elke zomer zoeken het mannetje en vrouwtje elkaar weer op om samen een jong groot te brengen.