Orka spotten

Orka’s worden ook wel de wolven van de zee genoemd. Het zijn dan ook de meest intelligente en gevaarlijkste roofdieren in de oceanen. Van boven zwart en van onder wit. Je kunt ze niet missen. Hun Engelse naam Killer whale komt van de walvisvaarders. Die zagen dat orka’s zelfs de grootste walvissen aanvielen. Orka’s leven in groepen van 5 a 25 dieren die hun hele leven bij elkaar blijven. Behalve mensen hebben orka’s geen vijanden. Orka’s hebben grote rijen tanden maar ze hebben nog nooit mensen aangevallen. Ze komen in alle zeeën van de wereld voor maar er zijn maar een paar plekken waar je ze kunt zien. Wij bieden diverse reizen binnen en buiten Europa aan om orka’s te spotten. Ook kun je via Sundowner zwemmen met orka’s en kajakken met orka’s.

Volgende stap

Waar kun je het beste orka’s spotten ?

De beste plek in Europa om orka’s te spotten is Noord Noorwegen in de winter. Andere goede plekken in Europa voor een orka safari zijn Grundafjordur en Olafsvik op het Snaefellsnes schiereiland in IJsland. In Noord Amerika zijn de Johnstone Strait en de wateren voor de kust van Vancouver en Victoria in Canada de beste plekken voor een orka excursie. In Zuid Amerika is Peninsula Valdez de plek om in het najaar en voorjaar orka’s te spotten.

Bekijk onze bestemmingen om orka’s te spotten op de kaart.

Canada

In de zomer is Canada de beste plek om orka’s te spotten. Tijdens een zodiak excursie vanuit Victoria, Vancouver, Pacific Rim of Campbell River maak je een goede kans om orka’s te zien. Een unieke ervaring is een verblijf in het Orca Camp. Je kampeert op een onbewoond eiland en gaat overdag met je gids kajakken. Per kajak observeer je orka’s, bultruggen, dolfijnen en zeearenden. ’s Avonds geniet je van een kampvuur onder de sterrenhemel.
Waar: West Canada
Wanneer: jun – okt

Bekijk reizen

IJsland

Tussen december en eind maart kun je bij het schiereiland Snaefellsnes in IJsland op walvisexcursie. Je maakt de excursie met een traditioneel houten vissersschip. In de winter zwemmen enkele tientallen orka’s rond in de baai bij Grundarfjordur op zoek naar vis. Naast orka’s heb je ook een goede kans om andere walvissen en dolfijnen zoals de bultrug en bruinvis te spotten. Ook het Noorderlicht, de berg Kirkjufell en de Blue Lagoon kunt je bewonderen.
Waar: IJsland
Wanneer: dec – jun

Bekijk reizen

Noorwegen

In Noorwegen kun je iets unieks beleven. Je kunt hier niet alleen vanuit een zodiak bootje orka’s spotten, maar ze ook onderwater van dichtbij bekijken. Met je snorkel en duikbril zie je de orka’s in het helderblauwe water rondzwemmen en jagen. Ook andere walvissen zoals de bultrug en potvis worden regelmatig gezien, net als het mysterieuze Noorderlicht. Een huskysafari of een sneeuwscootertocht behoort ook tot de mogelijkheden.
Waar: Noord Noorwegen (Lapland)
Wanneer: nov-jan

Bekijk reizen

Wanneer is de beste tijd om orka’s te spotten?

Van november tot en met februari is Noord Noorwegen de beste plek ter wereld om orka’s te spotten. In deze periode kan je hier ook met orka’s zwemmen. Tussen december en juni kun je een orka safari maken vanaf het Snaefellsnes schiereiland in IJsland. In de 87 km lange Johnstone Strait tussen Vancouver Island en het vaste land van British Columbia in Canada leeft de grootste groep orka’s ter wereld. Deze groep van ca. 200 orka’s jaagt op zalm. Je kun ze het beste bekijken tussen juni en september. In deze periode kun je ook kajakken met orka’s en orka excursie maken vanuit Vancouver of Victoria. Van september tot en met april verblijven orka’s bij Peninsual Valdez. Hier kun je ze het strand op zien zwemmen om zeehonden te grijpen.

Orka’s spotten
J F M A M J J A S O N D
West Canada o o
IJsland o o o o
Noorwegen
● Beste tijd    o Goede tijd   Redelijke tijd

Wat is een orka?

Orka’s zijn tandwalvissen en met 8 a 9 meter de grootste onder de dolfijnen. Je herkent ze gemakkelijk aan hun zwarte bovenkant en witte onderkant. Bij hun oog zit verder een witte vlek. Hun enorme rugvin wordt wel 2 meter hoog. Alle orka’s hebben een eigen uniek patroon waarmee onderzoekers ze kunnen identificeren. Ze jagen in groepen geleid door een vrouwtje op vis en zoogdieren als zeehonden, zeeleeuwen en op andere walvissen.

Afhankelijk van waar ze leven hebben ze andere jachtmethodes ontwikkeld. Op Peninsula Valdez in Argentinië zwemmen orka’s bijvoorbeeld het strand op om zeehonden er vanaf te pikken. Bij het pakijs gaan ze op een ijsschots liggen zodat daarop liggende zeehonden het water in glijden. Ook witte haaien zijn niet veilig voor orka’s.

Er zijn 3 soorten orka’s; resident, transient en offshore orka’s. Resident migreren over korte en bekende routes, leven in grote groepen, communiceren veel en eten voornamelijk vis. Transients migreren over lange en onbekende route, leven in kleinere groepen, communiceren minder en eten vooral kleine zoogdieren. Offshores leven in open zee en er is niet veel over hen bekend. Orka’s vertonen divers gedrag. Ze springen uit het water “breaching”, slaan met hun staart op het water “lobtailing” en ze steken hun kop boven water “spyhopping”. Er zijn ongeveer 50.000 orka’s en ze worden ongeveer 50 jaar oud.

Waterproof Expeditions, Noorwegen

Zijn orka’s gevaarlijk?

Hoewel orka’s over een formidabele rij dolkachtige tanden beschikken, hebben ze nog nooit een mens aangevallen. In Noorwegen waar je met orka’s kunt zwemmen eten ze haringen. Je kunt veel over mensen zeggen, maar op haringen lijken we niet.

zwemmen met orka's, Waterproof expeditions, orka's in Noorwegen

Tips bij orka’s spotten

Als je orka’s wilt fotograferen, neem dan zowel een zoom telelens als groothoeklens mee. Je kunt zo de verschillende gedragingen van orka’s vast leggen. Ga je ook zwemmen met orka’s, neem dan een onderwatercamera mee om orka’s in het kristalheldere water te fotograferen Lees meer over hoe u het beste walvissen kunt fotograferen. Op een orka safari in Noord Noorwegen en IJsland is het koud en kan het waaien, regenen en sneeuwen. Neem warme en waterdichte schoenen en kleding mee. Denk verder aan handschoenen en muts. Ook in Canada in de zomer kan het waaien en regenen zodat je na 3 uur koud wordt. Neem ook hier warme en waterdichte kleding mee. Vergeet bij mooi weer je zonnebril en zonnebrand niet. Lees meer over kleding op een walvisexcursie. .

Gedragsregels voor het snorkelen met orka’s

Om snorkelen met orka’s excursie zo veilig en diervriendelijk mogelijk te laten verlopen, is het van belang dat je aan een paar duidelijke gedragsregels houdt. De onderstaande gedragsregels worden vrij algemeen toegepast, maar kunnen per aanbieder of bestemming verschillen:

  • Wees zo stil mogelijk: Glij langzaam vanuit de boot het water in (niet springen). Blijf rustig en veroorzaak zo min mogelijk spetters en bubbels.
  • Raak de dieren niet aan: Als orka’s worden aangeraakt kunnen ze schrikken en zullen ze snel weg zwemmen. Ook hebben orka’s een zeer kwetsbare huid die makkelijk kan worden verwond door nagels of sieraden.
  • Blijf op gepaste afstand: Blijf op minimaal 2 meter afstand van de dieren en laat ze uit eigen initiatief dichterbij komen. Als er een orka op je afkomt, blijf dan kalm en zwem rustig opzij.
  • Foto’s: Gebruik geen flitser bij het fotograferen van  orka’s.
  • Minimale leeftijd: De minimale leeftijd voor snorkelen is 14 jaar.
  • Niet geschikt voor: Zwangere vrouwen, mensen met rug- of nekklachten.

Van de gids krijgt u een waterdicht droogpak aan waarna u in een stevige zodiak op zoek gaat naar de orka’s. Als er orka’s gevonden zijn laat u zich zo stil mogelijk in het water glijden. Met uw duikbril en snorkel op kunt u uitstekend onderwater kijken en de enorme orka’s onder u door zien zwemmen.

Bijna iedereen vraagt ons of het wel veilig is om te snorkelen met orka’s. We kunnen hier met een gerust hart positief op antwoorden. De orka’s zien de mens niet als voedsel en dat biedt de mogelijkheid om veilig tussen deze magnifieke dieren te snorkelen. Er zijn in Noorwegen geen gevallen bekend van mensen die door orka’s werden aangevallen.

Orka weetjes

Orka’s zijn sociale en intelligente dieren, die zichzelf in een spiegel kunnen herkennen. Ze kunnen niet ruiken en vinden hun prooi door echolocatie. Groepen orka’s hebben hun eigen dialect die moeders aan hun jongen leren. Ze communiceren zowel door te fluiten en te piepen als door elkaar aan te raken. Omdat orka’s naar de oppervlakte moeten om adem te halen, slapen ze nooit helemaal. Een hersenhelft is altijd wakker om te zorgen dat de orka adem blijft halen. Ook een oog is altijd open.

Orka hotel, Noorwegen (2)

Het is voor orka’s niet eenvoudig om te slapen, aangezien ze net als dolfijnen regelmatig naar het wateroppervlak moeten om adem te halen. Daarom slapen deze dieren nooit echt helemaal. Er is altijd één hersenhelft wakker om ervoor te zorgen dat de orka adem blijft halen. Hierdoor hebben slapende orka’s ook altijd een geopend oog. Is het linkeroog open? Dan is de linkse hersenhelft nog wakker.

Lees meer over de volgende walvis soorten