Ga met Sundowner Wildlife Holidays op orka safari in Europa & Noord-Amerika

De orka is de grootste en waarschijnlijk ook de bekendste dolfijnensoort. Mannetjes kunnen maar liefst 8 meter lang worden en hebben de kenmerkende hoge rugvin van ca. 1,5 meter. De orka kan snelheden van maar liefst 50 km/uur bereiken en door zijn zwart-witte tekening ziet hij er ook nog eens heel gestroomlijnd uit. Orka’s komen in alle wereldzeeën voor, maar voelen zich het meeste thuis in semi-koude en koude wateren. Hier jagen ze op haring en andere kleine vissoorten. Bij Canada en Alaska grijpen ze ook wel eens een zeehond of zeeleeuw.

Naast orka’s bekijken vanaf een stevige zodiak boot kunt u in Canada ook kajakken tussen de orka’s en in Noorwegen zelfs snorkelen.

Orka safari reizen

Bekijk onze voorbeeldreizen

Gedragsregels voor het snorkelen met orka’s

Om uw snorkelen met orka’s excursie zo veilig en diervriendelijk mogelijk te laten verlopen, is het van belang dat u zich aan een paar duidelijke gedragsregels houdt. De onderstaande gedragsregels worden vrij algemeen toegepast, maar kunnen per aanbieder of bestemming verschillen:

  • Wees zo stil mogelijk: Glij langzaam vanuit de boot het water in (niet springen). Blijf rustig en veroorzaak zo min mogelijk spetters en bubbels.
  • Raak de dieren niet aan: Als orka’s worden aangeraakt kunnen ze schrikken en zullen ze snel weg zwemmen. Ook hebben orka’s een zeer kwetsbare huid die makkelijk kan worden verwond door nagels of sieraden.
  • Blijf op gepaste afstand: Blijf op minimaal 2 meter afstand van de dieren en laat ze uit eigen initiatief dichterbij komen. Als er een orka op u afkomt, blijf dan kalm en zwem rustig opzij.
  • Foto’s: Gebruik geen flitser bij het fotograferen van  orka’s.
  • Minimale leeftijd: De minimale leeftijd voor snorkelen is 14 jaar.
  • Niet geschikt voor: Zwangere vrouwen, mensen met rug- of nekklachten.

Van de gids krijgt u een waterdicht droogpak aan waarna u in een stevige zodiak op zoek gaat naar de orka’s. Als er orka’s gevonden zijn laat u zich zo stil mogelijk in het water glijden. Met uw duikbril en snorkel op kunt u uitstekend onderwater kijken en de enorme orka’s onder u door zien zwemmen.

Bijna iedereen vraagt ons of het wel veilig is om te snorkelen met orka’s. We kunnen hier met een gerust hart positief op antwoorden. De orka’s zien de mens niet als voedsel en dat biedt de mogelijkheid om veilig tussen deze magnifieke dieren te snorkelen. Er zijn in Noorwegen geen gevallen bekend van mensen die door orka’s werden aangevallen.

Het leefgebied van de orka

In alle wereldzeeën komen orka’s voor. In Noorwegen en IJsland migreren ze in de wintermaanden langs de kust en volgen ze de haringen op hun reis naar het zuiden. In Alaska migreren orka’s in de lente langs de kust hoewel er ook ‘resident’ groepen zijn die niet migreren. In de Johnstone Strait, tussen Vancouver Island en het vasteland van Canada, migreren tussen eind juni en eind september honderden orka’s door de zeestraat. Bij Victoria en de Gulf Islands leven ook ‘resident’ groepen die daar het hele jaar blijven.

Noorwegen

In Noorwegen kunt u iets unieks beleven. U kunt hier niet alleen vanuit een zodiak bootje orka’s spotten, maar ze ook onderwater van dichtbij bekijken. Met uw snorkel en duikbril ziet u de orka’s in het helderblauwe water rondzwemmen en jagen. Ook andere walvissen zoals de bultrug en potvis worden regelmatig gezien, net als het mysterieuze Noorderlicht. Een huskysafari of sneeuwscootertocht behoort ook tot de mogelijkheden.

IJsland

Tussen december en eind maart kunt u in IJsland bij het schiereiland Snaefellsnes op walvisexcursie. U maakt de excursie met een traditioneel houten vissersschip. In de baai bij Grundarfjordur zwemmen iedere winter enkele tientallen orka’s rond op zoek naar vis. Naast orka’s heeft u een goede kans om andere walvissen en dolfijnen zoals de bultrug en bruinvis te spotten. Ook het Noorderlicht, de berg Kirkjufell en de Blue Lagoon kunt u bewonderen.

Canada

In de zomer is Canada de beste plek om orka’s te spotten. Tijdens een zodiak excursie vanuit Victoria, Vancouver, Pacific Rim of Campbell River heeft u een goede kans om orka’s te zien. Een unieke ervaring is een verblijf in het Orca Camp. U kampeert op een onbewoond eiland en gaat overdag met uw gids kajakken. Per kajak observeert u orka’s, bultruggen, dolfijnen en zeearenden. ’s Avonds geniet u van een kampvuur onder de sterrenhemel en slaapt u comfortabel in uw eigen tent.

Alaska

In Alaska bieden we geen speciale orka- of walvisreizen aan. Echter, tijdens een van onze grizzlyberen reizen heeft u een goede kans om ook orka’s en andere walvissen te spotten. Tijdens deze reizen bezoekt u namelijk ook de kusten van Kodiak Island, Katmai en Kenai Fiords.

Beste tijd om orka’s te spotten

In de wintermaanden hoeft u niet ver te reizen om orka’s te spotten. In IJsland en Noorwegen heeft u een goede kans en kunt u daarnaast het Noorderlicht spotten. In de zomermaanden bent u in Alaska en Canada aan het juiste adres. Met name in Canada heeft u een zeer goede kans als u een verblijf in het bijzondere Orca Camp boekt.

Wildlife
JFMAMJJASOND
IJsland
Noorwegen
Alaska
Canada
Beste tijd

Reiservaringen 

 

Bekijk alle reiservaringen

  • Aanmelden nieuwsbrief