Beloega spotten

Beloega walvissen staan ook wel bekend als witte walvissen of witte dolfijnen. Deze nieuwsgierige walvissen leven langs de rand van het pakijs en de langs de kusten van het Arctische gebied. Wil je deze prachtige witte beluga walvissen in het wild spotten? Dat kan in Canada. Wil je daar helemaal iets unieks beleven? Ga dan met beloega walvissen kajakken of aqua gliden. Wil je weten hoe, waar en wanneer je dat kunt doen? Lees dan hieronder alles over beluga walvissen spotten.

Bekijk hieronder onze reizen om beloega walvissen te spotten :

Alle reizen | Canada

Waar      Wanneer      Hoe      Soorten

Klantervaring

” Nieuwsgierige beluga’s die om en onder mijn kajak zwommen, leek wel een droom ! “

Lees onze reviews

Waar leven beloega walvissen?

Beloega walvissen leven in arctische en subarctische wateren. Ze delen hun leefgebied met narwallen, Groenlandse walvissen, orka’s, walrussen en zeehonden. Tussen juni en augustus migreren beloega walvissen zuidwaarts naar de kusten van Alaska, Canada, Groenland en Rusland. Ze verzamelen zich hier met honderden en soms wel duizenden individuen tegelijk in ondiepe baaien. In de veilige ondiepe baaien brengen ze hun jongen ter wereld en vervellen ze hun huid op de kiezelstenen bodems. Als beloega’s door pakijs worden ingesloten, vallen ze soms ten prooi aan ijsberen. Ook orka’s jagen op beloega walvissen. Er leven nu naar schatting nog 150.000 beloega walvissen.

Beloega, Arctisch Canada

Waar in Canada ?

Bekijk hieronder onze voorbeeldreizen:

Waar kun je het beste beloega walvis spotten ?

Beluga walvissen kun je in Canada op 4 verschillende plekken spotten. In Arctisch Canada vanuit de Arctic Watch Wilderness Lodge op Somerset Island in Nunavut en vanuit het Arctic Premium Safari Camp aan de Eclipse Sound op Baffin Island in Nunavut. In Noord Canada vanuit lodges rond Churchill in Manitoba aan de Hudson baai. In Oost Canada bij Tadoussac langs de walvisroute in Quebec.

Bekijk de beste plekken om beloega walvissen te spotten op de kaart.

Cummingham Estuary

Wanneer is de beste tijd om beloega walvissen te spotten ?

De beste tijd om beloega walvissen te spotten in Arctisch Canada en Noord Canada is de lente en de zomer. Van mei tot en met augustus migreren duizenden beloega walvissen van hun winter leefgebieden naar hun zuidelijke zomer foerageer gebieden. Hier brengen ze hun jongen ter wereld en vervellen hun huid op de kiezelsteenbodems van de ondiepe baaien. Verblijf in de Arctic Watch Lodge, het Arctic Premium Tented Camp of in een van de lodges in en rond Churchil. Bekijk overdag de beloega walvissen in een zodiak, vanuit een kajak of Aqua glidend vanaf een kunststof mat. Naast beluga’s heb je in het Arctisch Canada kans op narwallen, Groenlandse walvissen, walrussen, ijsberen en vogels. Bij Churchill heb je ook goede kansen op ijsberen en diverse soorten vogels.

In Oost Canada is de zomer tussen juni en september de beste tijd om beloega walvissen te zien. In de St Lawrence baai in Quebec leven het hele jaar door ongeveer 1.000 beloega’s. In de zomer stroomt het relatief warme water van de Saquenay rivier in de koude St Lawrence rivier en vormen zich enorme hoeveelheden krill. Deze overvloed aan voedsel werkt als een magneet op 13 soorten walvissen waaronder beloega walvissen en blauwe vinvissen. Rij met een huurauto over de bekende 1.700 km lange walvis route van Tadoussac naar Blanc-Sablon en maak overdag walvissen excursies per boot, zodiak of kajak. Met plezier maken we een voorstel op maat.

Bekijk onze voorbeeldreizen: beloega per maand.

Locatie Beste tijd
Canada
Churchill Jun – Aug
St. Lawrence Jan – Dec
Locatie Beste tijd
Arctisch Canada
Baffin Island Jun – Aug
Somerset Island Jun – Aug
Beluga

Hoe je het beste een beloega walvis kunt spotten ?

In het noorden en in het Arctische gebied van Canada wordt het zelfs in de zomer niet warmer dan 10˚C. Ook op een walvis safari in Quebec is het winderig en koud. Hoe kleedt je je nu het beste op je walvis safari? Op een zodiak walvis safari krijgt je gewoonlijk speciale waterdichte kleding. Neem zelf wel voldoende warme en waterdichte kleding mee die je draagt in laagjes. Denk verder aan een muts, handschoenen , zonnebril en zonnebrand.

Fotografeer beloega walvissen zowel boven als onder water. Beluga walvissen zwemmen in de zomer maanden vaak bij de kust of bij de rand van het pakijs. Ook zwemmen ze dan aan de oppervlakte in groepen. Met een groothoek of zoom telelens maak je zo de mooiste foto’s. Als je gaat aqua-gliden zwemmen de beluga walvissen letterlijk onder je door. Wat is dan mooier om ze te fotograferen. Een onderwater camera is dan de beste manier om ze te fotograferen.

Lees meer: kleding & fotograferen

Kajakken

Zwemmen met beoega’s ?

Wilt je snorkelen met beloega walvissen ? Helaas kan dat niet meer in Canada. Sinds 2018 wordt snorkelen en duiken met walvissen en dolfijnen niet meer toegestaan door de Canadese overheid. Wel is er een super mooi en minder koud alternatief, Aqua Gliding of kajakken.

Bekijk hieronder onze voorbeeldreizen:

Aqua gliding met beloega walvissen ?

Bij Aqua Gliden met beloega walvissen lig je in een wetsuit met masker en snorkel op een drijvende kunststof mat in de Churchill river. De mat wordt zachtjes voort getrokken door een rubber zodiak boot. Je glijdt in stilte over het heldere water. Onder je zie je witte beloega walvissen onder je door zwemmen. Dit is een perfecte methode om deze prachtige wilde dieren in hun eigen omgeving te zien en te fotograferen. Bekijk de 3 uur durende excursie Aqua Gliden met beloega walvissen in Churchill.

Kajakken met beloega walvissen ?

Net zo avontuurlijk maar wel comfortabeler is, kajakken tussen beloega walvissen. In stabiele een- of tweepersoonskajaks met reddingsvest en wetsuit peddel je over de Churchill river. Om je heen zwemmen witte beloega walvissen die vaak even komen kijken wat je aan het doen bent. Om met beloega walvissen te kanoën heb je geen ervaring nodig. Bekijk de 3 uur durende excursie Kajakken met beloega walvissen.

Arctisch Canada avontuur

Wat is een beloega walvis ?

Een beluga walvis, ook wel witte walvis genoemd, is met maximaal 4 a 5 meter lengte een vrij kleine tandwalvis. Door hun kleur zijn ze makkelijk te herkennen. Bij hun geboorte zijn ze grijsbruin waarna ze steeds lichter worden. Na ongeveer 7 jaar hebben ze hun typische witte kleur. Het zijn sociale dieren die in groepen leven van 2 tot en met 25 individuen onder leiding van een dominant mannetje. Ze zijn erg speels waarbij ze elkaar achter na zitten, elkaar roepen en speeltjes maken van objecten die ze in het water vinden. Beloega walvissen kunnen net als narwallen hun kop draaien en ermee knikken. Hierdoor kunnen ze beter om zich heen kan kijken.

Ze hebben geen rugvin zodat ze onder het ijs kunnen zwemmen. Handig als ze door een orka achterna worden gezeten. Deze kan met zijn 2 meter lange rugvin niet onder het ijs komen. Hun voedsel bestaat uit vis en ongewervelde dieren zoals garnalen, krabben en inktvissen. Bij de jacht werken ze vaak samen waarbij ze vissen naar ondiep water drijven waar ze makkelijker te vangen zijn. Beluga walvissen zijn nieuwsgierige dieren die geregeld bootjes benaderen om deze uitgebreid te ‘inspecteren’. Beloega walvissen worden tussen de 35 en 60 jaar oud.

Welke soorten walvissen kun je nog meer zien ?

Van de 90 soorten walvissen op de wereld kun je ….

Lees meer:

Beloega walvis weetjes ?

Beloega walvissen maken verschillende geluiden om met elkaar te communiceren zoals fluiten, klikken, gebrabbel en zingen. Daarom worden ze ook wel zee kanaries genoemd. Het zijn trage zwemmers die tussen de 3 a 9 km per uur zwemmen. Een korte sprint van 20 km per uur houden ze maar een kwartier vol. Ze kunnen ongeveer 850 meter diep duiken waarbij ze 20 minuten onder water blijven. Om in het diepe donkere water hun weg of prooi te vinden gebruiken beloega’s echolocatie. Hierbij zenden ze klik-geluiden uit en de weerkaatsing geeft de beloega walvis een goed beeld van de omgeving. De bolle uitstulping op hun kop, meloen genaamd, versterkt de klik-geluiden. Koud hebben ze het niet door hun 12 cm dikke blubber laag.

Zijn beloega walvissen gevaarlijk ?

Nee, beloega walvissen zijn niet gevaarlijk. Hoewel ze een flinke rij tanden hebben gebruiken ze die op een andere manier dan wij onze tanden gebruiken. De beloega’s nemen een slok zeewater en persen het water door hun tanden uit hun bek. De visjes die in de slok water zaten blijven over en die slikken ze door. De tanden fungeren dus als een soort zeef. Net als op onze snorkelen met orka reizen in Noorwegen, kun je dus veilig aqua gliden met beloega walvissen.

Blauwe vinvis migratie groepsreis

Prijzen walvissen ?

Bekijk hieronder onze voorbeeldreizen:

Prijzen walvissen reizen ?

Walvissen  en dolfijnen spotten …..

Walvis spot reis boeken ?

Om je te helpen bij de planning van je walvisreis, hebben we de beste tijden, de beste locaties en de 8 meest indrukwekkende walvissoorten in kaart gebracht.