Met Sundowner naar Rwanda

Waarom Rwanda?

Klein land, veel mogelijkheden

Er zijn maar weinig landen in Afrika waar u zoveel bijzonders kunt zien en meemaken in zo’n korte tijd. Wat dacht u van berggorilla’s, chimpansees, de Big Five, vulkanen, bergwouden en uitrusten aan het strand … en dat alles op een paar uur rijafstand van elkaar.

Zoek naar berggorilla’s, chimpansees & gouden meerkatten

“Land van de duizend heuvels”, is niet voor niets de bijnaam van Rwanda. Van heuvels bedekt met akkertjes en kleine dorpjes, Oost Afrika’s laatste bergwouden in het zuidwesten en ronduit spectaculaire 4.500 meter hoge vulkanen in het noordwesten.

Verborgen in de koele bamboebossen en warme regenwouden van de Virunga vulkanen in het Volcanoes National Park leven berggorilla’s en gouden meerkatten. Terwijl de bergwouden van Nyungwe Forest een thuis zijn voor chimpansees, zwart-witte franjeapen en rode franjeapen. Met 13 soorten primaten komen is Rwanda sowieso een van de meest apen-rijke landen van heel Afrika.

“480 berggorilla's leven er nog op de hellingen van de Virunga vulkanen”

Maak een Big 5 safari

Nu leeuwen en zwarte neushoorns weer terug zijn in Akagera National Park biedt Rwanda weer de mogelijkheid voor Big Five safari’s. Naast de Big 5 leven er o.a. hyena’s, giraffen, zebra’s, elanden, bavianen, nijlpaarden en krokodillen.

Relax aan het Kivu meer

Het Kivu meer in het westen van het land ligt op slechts 2 uur rijden van Nyungwe Forest (chimpansee tracking), 3 uur rijden van Volcansoes National Park (gorilla tracking) en 3 uur rijden van Kigali (hoofdstad). Kortom het Kivu is een ideale plek om tussen een gorilla- en chimpansee tracking een paar heerlijke dagen aan het strand.

Combineer met Oeganda, Kenia, Tanzania of Zanzibar

Met rechtstreeks vluchten tussen Kigali en Nairobi of Kilimanjaro is een gorilla tracking in Rwanda heel goed te combineren met een safari of strandverlenging in Kenia of Tanzania. Ook een combinatie met Oeganda biedt vele mogelijkheden.

Foto: © Joachim Huber

Berggorilla (G)

Foto: Jonathan Leung

Chimpansee

Nyungwe

Gouden Meerkat

L’hoest Meerkat

Rwanda

Uilenkop Meerkat

Foto: © Make it Kenya/Stuart Price

Leeuw

Foto: Bep Verheugen

Luipaard (N)

Foto: © David Slu

Gevlekte hyena (N)

Foto: © Clay Junell

Olifant

Foto: Bernard Dupont

Zwarte Neushoorn

Foto: © Tobias Brixen

Buffel

Nijlpaard

Nijlpaard

Foto: © Richard Toller

Giraffe

Foto: A_Peach

Zebra

Foto: Vince4

Krokodil

Foto: Andy Morffew

Vogels 700+

Een dag op gorillatracking

Vroeg in de ochtend

Als de mist nog over het regenwoud ligt zit u al aan het ontbijt, zodat u om 07.00 uur bij de briefing op het parkhoofdkwartier kunt zijn. Hier krijgt u tekst en uitleg over wat u vandaag gaat doen. De gidsen kijken eerst of u niet ziek bent want dan mag u mee. Vervolgens krijgt u een lesje gorilla etiquette, u mag 1 uur bij de gorilla’s blijven, kom niet dichterbij dan 6 meter, raak de gorilla’s niet, gebruik geen flitslicht, fluister met uw groepsgenoten, kijk de silverback niet aan en loop niet weg als hij met veel bombarie trommelend op zijn borst op u af komt rennen …

Momenteel zijn er 10 groepen die bezocht mogen worden. Elke groep heeft zijn eigen territorium, het ene moeilijker begaanbaar en verderweg gelegen dan het andere. De parkmedewerkers bepalen aan de hand van uw fysieke conditie welke groep u gaat bezoeken. U wordt in groepen van maximaal 8 personen ingedeeld en na een korte briefing door de gids gaat u op weg.

Nog voor u aan het ontbijt zat zijn lokale “trackers” al het woud ingegaan op zoek naar de gorilla’s. Als zij de gorilla’s gevonden hebben seinen ze de GPS coördinaten per radio door naar het Park hoofdkwartier. Uw gids wandelt dan naar de plek waar de “trackers” de gorilla’s hebben gezien. Zijn blijven bij de groep zodat als deze zich verplaatst ze dit kunnen doorgeven.

Ochtend en middag

Met de langzaamste persoon voorop en de snelste achteraan wandelt u langs akkertjes en kleine dorpjes met hutje van riet en klei. Des te hoger u komt des te steiler het wordt en des te fraaier de uitzichten. Drink veel om het zweten te compenseren. Na een kleine 45 minuten komt u bij een ca. 1 meter hoog stenen muurtje dat aangeeft dat het park begint. Na het muurtje te zijn over geklommen betreedt u het rijk van de stille, koele bamboebossen. De spanning neemt toe want soms worden de gorilla’s hier al gezien … de gids maant u dan ook aan om alleen nog maar te fluisteren. U wandelt over modderpaden en met wat geluk ziet u pootafdrukken van olifanten. Vogels schieten weg en u luistert of u kreten in de verte hoort.

Boven de bamboebossen volgt het dichte broeierige regenwoud vol planten, lianen en stekels. Hier maakt u kennis met “wait-a-minute-vines”, bijtende mieren en andere lokale flora en fauna. Al klauterend, vasthakend en wegzakkend baant u zich een weg door de dichte broeierige vegetatie (een paar handschoenen van de Gamma doen wonderen). Soms is het zo dicht dat uw gids met zijn “machete”, kapmes, een weg door het woud moet hakken.

Gespannen luistert u naar geluiden die de aanwezigheid van gorilla’s verraden. En zowaar daar hoort u wat. Zwetend en buiten adem staat u stil en tuurt u naar de dichte vegetatie schuin boven u. Wat beweegt daar …

Nog enkele meters klauteren en dan ziet u te midden van de dichte vegetatie uw eerst berggorilla’s, een jonkie. U loopt wat verder en dan ziet u er meer. Rustig kijkt u toe hoe de gorillafamilie bladeren eet en met elkaar speelt. Een jonkie slaat zichzelf stoer op zijn borst en valt om. En mooi schouwspel! Dan verschijnt ineens een reusachtig dier – de zilverrug die aan het hoofd van de groep staat. Adembenemend1.

Middag

Het uur is zo voorbij en u gaat weer terug naar het parkhoofdkwartier. gewoonlijk bent u aan het begin van de middag weer terug in uw lodge.  Hier kunt u douche en genieten van een welverdiende rust. Of… misschien heeft u nog wel energie over voor een korte excursie.

Gorilla tracking praktisch

 • Minimum leeftijd  : 16 jaar.
 • Kosten permit        : 1.500,- USD (november – mei – 1.050,- USD*).
 • Gorilla groepen      : 10 (waarvan er 2 soms de grens met de Congo over zijn).
 • Permits per dag     : 80 ( 8 per groep en u kunt geen groep kiezen).
 • Beste tijd                 : droge tijd van juni – september en januari – februari.

*Korting geldt alleen als u 2 nachten in Nyungwe en/of Akagera verblijft.

Gorilla tracking – Oeganda of Rwanda ?

 • Prijzen                      : Rwanda – 1.500,- USD | Oeganda – 600,- USD.
 • Bereikbaarheid       : Rwanda – 3 uur rijden vanuit Kigali | Oeganda – 10 uur rijden vanuit Entebbe of vliegen.
 • Terrein                     : Rwanda – vulkaan op en vulkaan weer af | Oeganda – meerdere heuvels op en af (zwaarder).
 • Kans                          : Rwanda – vrijwel zeker | Oeganda – vrijwel zeker.

Wat voor reizen bieden wij aan?

Als touroperator gespecialiseerd in Wildlife en Natuurreizen kunnen wij in Rwanda de onderstaande reizen voor u organiseren.

Individuele reizen op maat

 • Wij maken uw Wildlife en natuurreis in Rwanda geheel naar uw wensen op maar (al of niet in combinatie met omliggende landen).

 

Alle reizen naar Rwanda

Vliegtijd

● Kigali: ca. 8,5 uur

Maatschappij

● KLM (D)
● KLM (O)
● Kenya Airways (O)

Tijdverschil

● Zomertijd +0 uur
● Wintertijd +1 uur

Visum

● Ja, 3 maanden geldig
● Klik hier voor een Visum

Vaccinaties

● Cholera (V)
● Gele koorts (R)
● DTP & hepatitis A (A)
● Klik hier voor een afspraak

Malaria

● Ja

Valuta

● Rwanda Franc
● Amerikaanse dollar

Reisadvies

● Klik hier voor advies

Parken

Akagera

National Park

 • Beste tijd: juni – september | januari – februari
 • Wildlife: Big 5, hyena, giraf, zebra, nijlpaard & krokodil
 • Activiteiten: game drive & bootsafari

LEES MEER

Nyungwe Forest

National Park

 • Beste tijd: juni – september | januari – februari
 • Beste tijd chimpansee tracking : maart – mei | oktober – november
 • Wildlife: chimpansee, Rwenzori franjeaap, uilenkopmeerkat & vogels
 • Activiteiten: chimpansee tracking, canopy walk & vogels kijken

LEES MEER

Volcanoes National Park

National Park

 • Beste tijd: juni – september | januari – februari
 • Wildlife: berggorilla, gouden meerkat, olifant, buffel, vogels
 • Activiteiten: gorillatracking, bezoek graf van Diane Fossey, wandelen

LEES MEER

Lake Kivu

Grootste meer van Rwanda

 • Beste tijd: juni – september | januari – februari
 • Wildlife: vogels
 • Activiteiten: zwemmen, vissen, surfen, jetskiën & zeilen

Lees meer

Steden

Steden

Kigali

Hoofdstad

Binnenkort meer informatie

 • Kigali Memorial Centre
 • Hotel Rwanda (Hotel des Mille Colines)
 • Levendig centrum

Accommodaties

Zoek accommodaties in…

Heel Rwanda

Klimaat op uw Rwanda reizen

Hoge ligging, gematigd klimaat

Rwanda ligt iets ten zuiden van de evenaar maar de hoge ligging van het land zorgt voor een gematigd klimaat in plaats van een tropisch klimaat. Het hoogste punt is de 4.705 meter hoge Mt. Karisimbi in Volcanoes National Park en het laagste punt is de Rusizi rivier op 950 meter hoogte. De rest van het land ligt er tussenin. Lake Kivu, het grootste meer van het land, ligt net als Akagera National Park op 1.400 a 1.500 meter hoogte en Nyungwe Forest ligt tussen de 1.600 en 3.000 meter.

De gemiddelde temperatuur in Rwanda is constant en ligt het hele jaar rond de 26ºC – 27ºC. Het bergachtige noordwesten bij Virunga’s is echter wat koeler. Er is het hele jaar door kans op regen, met name in de regentijd van maart tot mei en in november.

  KlimaatJFMAMJJASOND
 ● Droge- en Regen tijd
  Droge tijd   Regen tijd

Via onderstaande button vindt u specifieke informatie over temperatuur en neerslag per maand in de regio’s van de Rwanda.

Klimaat Rwanda

Wildlife tijdens de reizen naar Canada

 WildlifeParkenJFMAMJJASOND
● Big Five spottenAkagera National Park
● ChimpanseestrackingNyungwe Forest
● Berggorrilla’s trackingVolcanoes National Park
● Vogels SpottenAlle Parken
Beste tijd  Goede tijd Redelijke tijd Slechte tijd

 

Wilde dieren op safari

Wilde dieren in Akagera kunt u het beste bekijken in de droge tijd. Het water is dan schaars en wilde dieren zijn bij de laatste plekken met water te vinden. Ook is in de droge de vegetatie minder dicht.

Berggorilla’s

Berggorilla’s kunt u zowel in de droge- als de regentijd goed zien.

Een van de favoriete voedselbronnen van berggorilla’s is struikgewas. Dit groeit laag op de grond en ze hoeven hiervoor niet te klimmen of ver te lopen. In de regentijd is overal veel vers struikgewas aanwezig waardoor berggorilla’s dus langer op dezelfde plek blijven. In de regentijd zijn gorilla’s over het algemeen wat minder ver weg en worden ze wat sneller gevonden. Een ander voordeel van de regentijd is dat er minder mensen op tracking gaan en de permits goedkoper zijn. Een groot nadeel is dat de paden glibberig zijn, er veel bloedzuigers en andere insecten zijn, de vegetatie nog dichter is dan in de droge tijd en dat het lang en heftig kan regenen.

In de droge tijd is er minder struikgewas zodat de berggorilla’s op zoek moeten naar andere voedsel bronnen die soms verder weg of in bomen hangen. In deze periode kunnen berggorilla’s dus wat verder weg zitten en wat vaker, vooral de kleinere vrouwtjes en jongen, in de bomen.

Chimpansees

Bij chimpansees werkt het net even anders. Chimpansees zitten vaker en hoger in de bomen dan berggorilla’s waardoor ze veel moeilijker te zien zijn. In de regentijd zijn vijgen en fruit volop aanwezig en de chimpansees worden in deze tijd lager in de bomen gezien waar ze van het fruit eten. Door de overvloed aan fruit in de regentijd hoeven de chimpansees ook minder ver te zoeken. In de regentijd zijn chimpansees daarom in een kleiner gebied te vinden en net wat beter te zien.

Vogels

In Rwanda zijn meer dan 750 soorten vogels waargenomen. Deze zijn het hele jaar door goed te zien. De beste tijd om naar vogels te zoeken is de periode van december tot en met februari als vele trekvogels in het land komen fourageren.

Reiservaringen

Schrijf een reiservaring

 

Uw collega-reizigers horen graag hoe u uw reis met Sundowner ervaren heeft! Bij voorbaat dank voor het invullen.

Lees verder