Ga met Sundowner Wildlife Holidays op berggorilla trekking naar Oeganda & Rwanda

Bergorilla trekking reizen

Bekijk onze voorbeeldreizen

Oeganda

In de dichte regenwouden van Bwindi Impenetrable Forest National Park in Oeganda leven ruim 600 berggorilla’s (census 2018) in 36 groepen waarvan er 11 zijn gehabitueerd. Deze 11 groepen gorillas in Oeganda kunt u met een gids bezoeken.

U kunt het hele jaar door een gorilla reis maken. De beste tijd voor een gorilla trekking in Oeganda is de droge tijd van december tot en met februari en van half mei tot en met half oktober. Een gorilla trekking in Bwindi Oeganda in de regentijd heeft als voordeel dat er op de lagere hellingen veel voedsel is zodat de gorilla’s lager te vinden zijn. Een nadeel van een gorilla trekking in Oeganda in de regentijd is dat de paden in het park erg glibberig kunnen zijn waardoor de trekking wat zwaarder kan zijn.

Rwanda

Volcanoes National Park in Rwanda is bekend geworden door Dianne Fossey. Het park ligt in de Virunga bergketen en is misschien wel een van de mooiste gebieden van heel Afrika. U kunt er het hele jaar door een gorilla reis maken. De beste tijd voor een gorilla trekking in Volcanoes National Park in Rwanda is de droge tijd van december tot en met februari en van half mei tot en met half oktober. Een gorilla trekking in Rwanda in de regentijd heeft als voordeel dat de gorilla trekking permits goedkoper zijn. Een ander voordeel van een berggorilla trekking in de regentijd in Rwanda is dat er op de lagere hellingen veel voedsel is. U hoeft in deze periode dus meestal minder ver en hoog te lopen dan in de droge tijd. Een gorilla trekking in Rwanda in de regentijd heeft als nadeel dat de paden glibberig zijn.

Beste tijd om bergorilla’s te spotten

Wildlife J F M A M J J A S O N D
Oeganda
Rwanda
Beste tijd Goede tijd Redelijke tijd Slechte tijd

Berggorilla trekking

Vroeg in de ochtend

Als de mist nog over het regenwoud ligt zit u al aan het ontbijt, zodat u om 07.00 uur bij de briefing op het parkhoofdkwartier kunt zijn. Hier krijgt u tekst en uitleg over uw berggorilla tracking. De gidsen kijken eerst of u niet ziek bent want dan mag u mee. Vervolgens krijgt u een lesje gorilla etiquette, u mag 1 uur bij de gorilla’s blijven, u mag niet dichterbij komen dan 6 meter, u mag de berggorilla’s niet aanraken, u mag geen flitslicht gebruiken bij het fotograferen, fluister met uw groepsgenoten, kijk de silverback niet aan en loop vooral niet weg als hij met veel bombarie trommelend op zijn borst op u af komt rennen …

Momenteel zijn er in Oeganda 36 berggorilla-groepen waarvan er 13 zijn gehabitueerd (aan mensen gewend gemaakt). Deze 13 groepen waarvan 12 in Bwindi en 1 in Mgahinga mogen worden bezocht. Elke groep heeft zijn eigen territorium dat in de loop der tijd kan verschuiven. Het ene gebied is moeilijker begaanbaar en verder weg gelegen dan het andere. De parkmedewerkers bepalen in de ochtend aan de hand van uw leeftijd en fysieke conditie welke groep u gaat bezoeken. U wordt in groepen van maximaal 8 personen ingedeeld en na een korte briefing door de gids gaat u op weg.

Nog voor u aan het ontbijt zat zijn lokale “trackers” al het woud ingegaan op zoek naar de verschillende berggorilla-groepen. De avond ervoor hebben de berggorilla’s hun nesten gebouwd zodat de “trackers” een idee hebben waar ze de volgende ochtend zullen zijn. Als zij de gorilla’s gevonden hebben seinen ze de Gps-coördinaten per radio door naar het Park hoofdkwartier. Uw gids wandelt dan naar de plek waar de “trackers” de gorilla’s hebben gezien. Zijn blijven bij de groep zodat als deze zich verplaatst ze dit kunnen doorgeven. Gewoonlijk bent u 2 a 5 uur aan het wandelen maar langer komt ook voor.

Ochtend en middag

Met de langzaamste persoon voorop en de snelste achteraan wandelt u omhoog langs akkertjes en kleine dorpjes met hutje van riet en klei. Kinderen joelen “Mzungu, Mzungu” (witte persoon) en des te hoger u komt, des te steiler het wordt en des te fraaier de uitzichten. Drink veel om het zweten te compenseren. Na een kleine 45 minuten komt u bij een ca. 1 meter hoog stenen muurtje dat aangeeft dat het park begint. Na het muurtje te zijn over geklommen betreedt u het rijk van de stille, koele bamboebossen. De spanning neemt toe want soms worden de gorilla’s hier al gezien … de gids maant u dan ook aan om alleen nog maar te fluisteren. U wandelt over modderpaden en met wat geluk ziet u pootafdrukken van olifanten. Vogels schieten weg, vlinders fladderen over het pad en gespannen luistert u naar geluiden in de verte …

Boven de bamboebossen volgt het dichte broeierige regenwoud vol planten, lianen en stekels. Hier maakt u kennis met “wait-a-minute-vines”, bijtende mieren en andere lokale flora en fauna. Een ervaring die u vooral na afloop kunt waarderen. Al klauterend, vasthakend en wegzakkend baant u zich een weg door de dichte, natte en zompige vegetatie (een paar handschoenen van de Gamma doen wonderen). Soms is het zo dicht dat uw gids met zijn “machete” (kapmes) een weg door het woud hakt.

Gespannen luistert u naar geluiden die de aanwezigheid van gorilla’s verraden. En zowaar daar hoort u wat. Zwetend en buiten adem staat u stil en tuurt u naar de dichte vegetatie schuin boven u. Wat beweegt daar …

Nog enkele meters klauteren en dan ziet u omringd door dichte groene vegetatie uw eerst berggorilla, een jonkie. U klautert wat verder en dan ziet u er meer. Rustig kijkt u toe hoe de berggorillafamilie bladeren eet en met elkaar speelt. Een jonkie slaat zichzelf stoer op zijn borst en valt om. Een schitterend schouwspel! Dan verschijnt ineens een reusachtig gorilla met een dreigende blik in de ogen, de zilverrug die aan het hoofd van de groep staat, adembenemend.

Middag

Het uur is zo voorbij en ongetwijfeld met pijn in uw hart gaat u weer terug naar het parkhoofdkwartier. Gewoonlijk bent u aan het begin van de middag weer terug in uw lodge. Hier kunt u douchen en genieten van een welverdiende rust. Of… misschien heeft u nog wel energie over voor een korte excursie.

Berggorilla-tracking praktisch

 • Minimum leeftijd  : 15 jaar.
 • Kosten permit        : 600,- USD (geen laagseizoen prijzen meer per 01 januari 2018).
 • Gorilla groepen      : 13 (waarvan er 1, bij Mgahinga, soms de grens met Rwanda over gaat).
 • Permits per dag     : 104 (8 per groep).
 • Groep kiezen          : U kunt geen groep kiezen, u krijgt een groep toegewezen.
 • Beste tijd                 : droge tijd van juni – september en januari – februari.
 • Permit kopen         : minimaal 4 a 6 maanden van tevoren !
 • Let op                      : nu de prijs in Rwanda 1.500,- USD per permit is, neemt de vraag naar Oegandese permits snel toe.

Berggorilla-tracking : Oeganda of Rwanda ?

 • Prijzen                      : Oeganda – 600,- USD | Rwanda – 1.500,- USD.
 • Keuze voor groep   : Oeganda – geen keuze | Rwanda – geen keuze.
 • Bereikbaarheid       : Oeganda – 10 uur rijden vanuit Entebbe of vliegen | Rwanda – 3 uur rijden vanuit Kigali.
 • Terrein                     : Oeganda – meerdere heuvels op en af (zwaarder) | Rwanda – vulkaan op en vulkaan weer af.
 • Kans                          : Oeganda – vrijwel zeker | Rwanda – vrijwel zeker.