Op luiaard jungle tocht

“Een nachttour van 1,5 km in Monteverde is een echte aanrader. ‘s Nachts zijn er veel andere dieren actief die je overdag niet snel zal spotten. De gids gaf ons zaklampen en begeleidde ons via de paden op zoek naar vogels, lichtgevend hout, insecten en nachtelijke zoogdieren, zoals de Midden-Amerikaanse Agouti.

De hoogtepunten van de tour waren een tarantula in zijn hol, en een luiaard moeder met een baby, ik heb nog nooit zoiets schattigs gezien! Tip Het kan ‘s avonds en ‘s nachts erg fris worden in Monteverde, neem dus een dikke trui of jas mee…”(Gisela Hoogland).

Bekijk alle overige wilde dieren reizen

Luiaard
“Een luiaard in gevangenschap slaapt gemiddeld 15 tot 18 uur per dag; een luiaard in het wild slechts 8 uur”

Met Sundowner Wildlife Holidays kunt u overal ter wereld op zoek naar bijzonder Wildlife of een natuurfenomeen zoals het noorderlicht. Hebt u bijvoorbeeld altijd al eens een tijger willen zien of droomt u van een ontmoeting met berggorilla’s? Op de volgende pagina’s vindt u meer informatie over o.a. grote katten en primaten:

Zit het dier waar u naar op zoek wilt hier niet bij? Kijkt u dan op deze pagina naar de overige dieren waarvoor wij ook Wildlife reizen aanbieden. Op dit moment zijn de luiaard en miereneter al uitgelicht, maar mocht u een ander dier in gedachten hebben, neemt u dan contact (link contactformulier) met ons op voor een gedegen advies of een voorstel op maat.

Wilt u ook in het Zuid-Amerikaanse regenwoud op zoek naar de luiaard of miereneter? Of hebt u een ander dier in gedachten? Wij adviseren u graag over een reis op maat of in een kleine groep.

“Miereneters hebben geen tanden, maar likken gemiddeld 30,000 termieten per dag op met hun lange tong”

Informatie over luiaard en miereneter reizen

Zowel de luiaard als de miereneter komen alleen in Zuid- en Midden-Amerika voor en ze zijn een van de weinige zoogdiersoorten die nog stammen uit een tijd dat Zuid- en Noord-Amerika van elkaar gescheiden waren.

De luiaard leeft wijdverspreid over de gehele noordelijke helft van het Zuid-Amerikaanse continent en in de meeste landen in Midden-Amerika. De soort bestaat uit 2 ondersoorten: de tweevingerige en drievingerige luiaard. De tweevingerige luiaard is voornamelijk ’s nachts actief, de drievingerige voornamelijk overdag. Luiaarden brengen bijna 24 uur per dag hun tijd door in een boom en ze komen alleen op de grond voor hun behoefte. Door hun gebrek aan spiermassa, koudbloedigheid en extreem langzame spijvertering, zijn luiaarden zeer inactieve dieren.

De miereneter is, net als de luiaard, ook een buitenbeentje onder de zoogdieren. De miereneter kent 3 ondersoorten waarvan de 2 meter lange reuzenmiereneter de bekendste is. Ze verplaatsen zich overdag van de ene termietenheuvel naar de andere om deze vervolgens leeg te eten. Met zijn lange tong kan de miereneter gemakkelijk de smalle gangen van een termietenheuvel binnendringen om de beestjes vervolgens op te zuigen. Miereneters zijn schuwe dieren en er zijn dan ook maar weinig plaatsen waar u een redelijke kans heeft om dit bijzondere dier te spotten.

Informatie over de luiaard voor uw overige wilde dieren reizen

Informatie over de miereneter voor uw overige wilde dieren reizen

Waar en wanneer kunt u het beste op overige wilde dieren reis

De beste plekken en periodes om succesvol een of meer luiaarden of miereneters te spotten op uw luiaard of miereneter reis hebben we hieronder voor u in een overzicht gezet.

Ga op overige wilde dieren reizen

Op overige wilde dieren reizen in Midden-Amerika

Costa Rica

 

Ga op luiaard en miereneter reis naar Costa Rica

Een van de meest algemeen voorkomende diersoorten in Costa Rica is de luiaard. Dit weinig actieve dier leeft zowel in de laagland regenwouden aan de kust als in de hoger gelegen nevelwouden op heuvels en vulkaanhellingen. Eigenlijk heeft u in alle grote, bekende Nationale Parken in Costa Rica een goede tot zeer goede kans om de luiaard te spotten. De beste tijd hiervoor is tijdens het droge seizoen van december tot en met april. Echter, ook in het regenseizoen is het niet heel lastig om een luiaard te zien tijdens uw natuurreis. Door het extreem natte klimaat groeien er dan algen in de vacht van de luiaard zodat die groen uitslaat.

Het afgelegen Corcovado National Park is de enige plaats in Costa Rica waar nog miereneters leven. De kans om deze ook daadwerkelijk te zien is echter zeer klein.

In de meeste parken gaat u met uw gids voornamelijk te voet op zoek naar luiaarden en ander Wildlife. Afhankelijk van het park is dit over onverharde paden, over houten boardwalks of over hangbruggen tussen de boomtoppen. In een aantal parken kunt u ook bootsafari’s maken over jungle rivieren of een zipline tour door de bomen doen. Tijdens een zipline tour ligt de focus echter niet op het zien van Wildlife.

Andere wilde dieren die u tijdens uw luiaard en miereneter reis in Costa Rica kunt zien zijn o.a. de brulaap, kapucijneraap, neusbeer, boomkikkers, zeeschildpadden en vele soorten vogels zoals de toekan, kolibrie en quetzal.

 Wat zijn de beste locaties & de periodes om in Costa Rica luiaard & miereneter te spotten

 

Arenal Volcano National Park : Dec – Apr | Jeep safari | Wandelsafari

  • Luiaard            : Redelijke kans

Corcovado National Park : Dec – Apr | Wandelsafari

  • Luiaard            : Zeer hoge kans
  • Miereneter : Zeer kleine kans

 Manuel Antonio National Park : Dec – Apr | Bootsafari | Wandelsafari

  • Luiaard            : Zeer hoge kans

 Monteverde Biological Reserve : Dec – Apr | Wandelsafari | Zipline tour

  • Luiaard            : Hoge kans

Tortuguero National Park : Dec – Apr | Bootsafari | Wandelsafari | Zipline tour

  • Luiaard            : Zeer hoge kans

 Ook in andere delen van Costa Rica komen luiaarden voor en zou u deze dus tegen kunnen komen.

 Bekijk onze luiaard en miereneter reizen in Costa Rica

Terug naar boven

Op overige wilde dieren reizen in Zuid-Amerika

Brazilië

Ga luiaarden en miereneters spotten in Brazilië

De Pantanal, het grootste tropische wetland gebied ter wereld, is voornamelijk bekend om zijn jaguars. Echter, wat maar weinig mensen weten, is dat dit ook een van de weinige plaatsen is waar u een redelijke tot goede kans hebt om miereneters te zien. Ook de koddige luiaard komt in grote getale voor in dit gebied en de kans is dan ook zeer groot dat uw gids er hoog in de bomen een ontdekt. Het beste seizoen om in de Pantanal naar miereneters en luiaarden (en Wildlife in het algemeen) te zoeken, is het droge seizoen van mei tot oktober.

Tijdens een kleinschalige groepsreis met onze partner Natural Habitat (link landingspagina), verblijft u zowel in het noorden als het zuiden van de Pantanal. U gaat op verschillende manieren op zoek naar luiaarden, miereneters en natuurlijk de jaguar. In het waterrijke noorden gaat u voornamelijk met kano’s en open bootjes op safari terwijl u in het zuiden per jeep en te voet dit prachtige natuurgebied ontdekt.

Andere wilde dieren die u tijdens uw luiaard en miereneter reis in Brazilië kunt zien zijn o.a. de jaguar, tapir, ocelot, kaaiman en vele soorten vogels zoals de blauwe ara.

 Wat zijn de beste locaties & periodes om in Brazilië luiaarden en miereneters te spotten

 

De Pantanal             : Mei – okt | Jeep safari | Wandelsafari | Bootsafari | Kanosafari

  • Luiaard            : Hoge kans
  • Miereneter : Redelijke tot goede kans

 Ook in andere delen van Brazilië komen luiaarden voor en zou u deze dus tegen kunnen komen. De miereneter is in andere delen van Brazilië zeldzaam en deze zult u naar alle waarschijnlijkheid elders niet tegenkomen.

Bekijk onze luiaard en miereneter reizen in Brazilië

Terug naar boven