Home | Walvissen & dolfijnen spotten | Potvissen spotten

Potvissen spotten

Potvissen zijn de grootste roofdieren op aarde en ze hebben de grootste kop van alle dieren. Deze walvissen zijn bekend geworden door het boek Moby Dick. Hoewel het boek anders doet vermoeden zijn het vriendelijke en sociale dieren. Ze komen in alle diepe zeeën voor van de evenaar tot de randen van het pakijs in het Arctische- en Antarctische gebied. Er zijn maar een paar plekken op de wereld waar je ze kunt zien. Gelukkig zijn deze plekken wel steeds succesvol. Ze kunnen wel 2,5 km diep duiken en daarbij 2 uur onder water blijven. We bieden diverse reizen binnen en buiten Europa aan om potvissen te spotten. Verder kun je zwemmen met potvissen.

Volgende stap

Wat is een potvis?

Potvissen zijn  de grootste tandwalvissen op aarde. De mannetjes worden met 18 meter een stuk groter dan de 12 meter lange vrouwtjes. De potvis herken je vooral aan zijn enorme kop die wel een derde van zijn lichaam beslaat. In deze enorme kop zit naast 9 kilo hersenen ook zo’n 2.000 liter olie achtig vloeistof. Vroegere walvisvaarders dachten dat deze vloeistof sperma was en noemden het genaamd spermaceti. Hier ontleent de potvis haar Engelse naam, spermwhale, aan. Deze vloeistof werd gebruikt voor kaarsen en in de cosmetica. Door de jacht op potvissen nam het aantal sterk af. De vloeistof verhard als het koud wordt. Men vermoedt dan ook dat de vloeistof helpt bij hun drijfvermogen. Hun voedsel bestaat vooral uit wel 13 meter lange reuzen inktvissen. Deze leven op 1,5 km diepte. Dat de jacht tussen deze 2 giganten niet zonder slag of stoot gaat blijkt uit de enorme littekens die potvissen vaak op hun kop hebben. Om in de inktzwarte diepte te jagen, gebruiken ze echolocatie. Ze zenden hiervoor kliks uit. Met 236 decibel zijn dit de hardste geluiden uit de dierenwereld. Door het enorme lawaai worden prooien tijdelijk verdoofd. Potvissen kunnen 80 jaar oud worden.

Wanneer is de beste tijd om potvissen te spotten?

De migratie van potvissen is minder voorspelbaar dan de migratie van grote baleinwalvissen. Over het algemeen migreren ze in zomer maanden naar de poolgebieden en in de winter naar de warmere wateren rond de evenaar. Hier brengen ze hun jongen ter wereld. In de diepe wateren rond het eiland Pico op de Azoren en rond het eiland Dominica in de Caraïben kun je het hele jaar door potvissen spotten. Van januari tot en met maart kun je potvissen en grijze walvissen zien bij Baja California in Mexico. Potvissen trekken in februari en maart langs Mirissa aan de zuidkust van Sri Lanka. Van mei tot en met september kun je potvissen zien voor de kust van IJsland en Noorwegen.

Bekijk onze reizen per maand

Jan | Feb | Mrt | Apr | Mei | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec

Waar kun je potvissen het beste spotten ?

Potvissen jagen op reuzeninktvissen die in diep water leven. Je vindt potvissen dan ook op plekken met diep water. In Europa kun je potvissen spotten bij het eiland Pico op de Azoren, bij IJsland en bij Noorwegen. In Noord Amerika zijn Baja California in Mexico en het eiland Dominica in de Caraïben de beste plekken om potvissen te zien. In Azië is Mirissa in Sri Lanka de place to be.

Bekijk onze bestemmingen om potvissen te spotten op de kaart.

Zwemmen met potvissen

De beste plek om te zwemmen met potvissen is het eiland Dominica in de Caraïben. De overheid geeft maar een paar vergunningen per jaar af. Wil je zwemmen met potvissen, boek dan ruim van tevoren je reis.

Bekijk onze potvis reizen

Azoren

Azoren

Potvissen

Dominica

Dominica

Potvissen

IJsland

IJsland

Potvissen

Mexico

Mexico

Potvissen

Noorwegen

Noorwegen

Potvissen

Sri Lanka

Sri Lanka

Zwemmen met potvissen

Potvis weetjes

Potvissen wegen wel 57 ton en kunnen ongeveer 37 km per uur zwemmen. Potvissen kunnen 2 uur onder water blijven zonder adem te halen omdat ze veel eiwitten in hun spieren hebben. Deze eiwitten houden zuurstof vast totdat de spier zuurstof nodig heeft. Bij andere dieren klontert die eiwit maar bij potvissen niet. Potvissen komen niet voor in de Noordzee. Op hun migratie van de poolgebieden naar de evenaar slaan ze wel eens verkeerd af. In 2016 spoelden 5 potvissen aan op het strand van Texel. Naast de olie achtige vloeistof in de kop die walschot wordt genoemd ontstaat in de darmen van sommige potvissen nog iets waardevols. Ambergris, een mengsel van vet en half verteerde rugschilden van reuzeninktvissen. Amber bindt geuren waardoor deze veel langer blijven hangen. Nog steeds wordt ambergris gebruikt in de parfumindustrie waar er grof geld voor wordt betaald. Sinds 1987 is de jacht op potvissen verboden. Alleen orka’s en soms grienden en zwarte zwaardwalvissen jagen op potvissen. Er leven naar schatting nog 100.000 potvissen.

Zijn potvissen gevaarlijk?

Hoewel potvissen tanden hebben, jagen ze niet op mensen. Wel kunnen ze door hun grootte schade aan boten toebrengen. Als je gaat zwemmen met potvissen in Dominica, houdt dan voldoende afstand.

Tips bij potvissen spotten

Als je potvissen boven water wilt fotograferen, neem dan zowel een zoom telelens als groothoeklens mee. Lees alles over hoe u het beste walvissen kunt fotograferen. Ga je zwemmen met potvissen in Dominica, neem dan een onderwater camera mee. Afhankelijk van waar je potvissen gaat spotten, kies je je kleding. Ook in warme gebieden kan het na een paar uur koud worden. Neem warme en waterdichte kleding mee die je in laagjes draagt. Denk in koude gebieden verder aan een muts en handschoenen. Vergeet in warme gebieden niet je zonnebril en zonnebrand. Lees meer over kleding op een walvisexcursie.

Lees meer over  de volgende walvis soorten