Noorderlicht fotograferen

Van belang is om het juiste gebied in de juiste periode te kiezen om het noorderlicht te fotograferen. Ga in Europa tussen september en april naar de “aurora zone” in Noors-, Zweeds- of Fins Lapland of IJsland en u hebt uitstekende kansen om het noorderlicht te fotograferen. Bekijk onze noorderlicht accommodaties voor de juiste plek. Verder moet er voldoende zonne-activiteit zijn. Lees meer over zonneactiviteit bij noorderlicht voorspelling. Verder is het van belang dat het onbewolkt is, dat er geen of weinig strooilicht is van dorpen, huizen of wegen en dat er iets op de voorgrond staat. Noorderlicht foto’s zonder iets op de voorgrond worden al gauw vrij saai.

IJsland Noorderlicht

Camera & Lenzen

Om het noorderlicht goed te kunnen fotograferen kunt u het beste een camera kiezen waarbij diafragma, sluitertijd, ISO waarde en witbalans handmatig zijn in te stellen. Vaak is een spiegelreflex camera de beste keuze.

Kies een lichtsterke (F2,8) groothoeklens (24 mm of breder). Haal alle UV- andere filters van uw lens af en zet uw flitser uit.

Sla uw foto’s op in RAW. U kunt ze dan later met software aanpassen. Als u dat niet wilt sla de foto’s dan op als RAW/JPEG om alle opties open te houden of  JPEG als dat voor u niet hoeft.

Tip : voorkom condensvorming als u van buiten naar binnen gaat door een goede cameratas.

Statief, ontspanner & batterijen

Het noorderlicht beweegt constant maar het is ook donker. U fotografeert dan met lange sluitertijden. Om te voorkomen dat uw camera beweegt is een stevig statief essentieel. Kies een hoog statief omdat u naar boven fotografeert.

Als u bij lange sluitertijden de ontspan knop indruk, veroorzaakt dit trillingen in de camera. Om scherpe foto’s te maken gebruikt u een zelf- of draad ontspanner.

Neem extra batterijen mee omdat door de kou batterijen sneller leeg raken.

Tip : neem een koplamp mee om uw camera in te stellen (wel uitdoen als u fotografeert)

Noorderlicht reizen op maat, Lapland reizen, Alta, Noorderlicht in Noorwegen, Lapland reizen

In 5 stappen uw camera instellen om het noorderlicht te fotograferen

  • Neem een aantal test foto’s | verander vervolgens de instellingen tot het voor u gewenste resultaat |

1. Stel camera & lens in

  • Zet uw camera & lens op handmatig | zet eventuele Image Stabilizing uit | zet uw flitser uit.
  • Stel handmatig scherp door in te zoomen op een heldere ster of de maan, stel scherp en zoom uit.

2. Stel de ISO waarde in

  • Begin met een ISO waarde van 800 | des te hoger des te minder licht er nodig is maar ook des te korreliger uw foto wordt.

3. Stel het diafragma in

  • Kies voor F2.8 of als dat niet op lens zit voor F4.0 of F5,6 | des te lager het getal des te meer licht laat uw lens door.

4. Stel de sluitertijd in

  • Begin bij 20 seconde | des te langer de sluitertijd, des te meer licht maar ook des te meer beweging en dus vage foto’s.

5. Stel de witbalans in

  • Kies voor daglicht of begin bij 4000 Kelvin.
Luxe Noorderlicht winter IJsland

Kleding om comfortabel het noorderlicht te fotograferen

Waar u het noorderlicht gaat fotograferen is het meestal erg koud. Minus 20°C of lager is geen uitzondering. Wilt u comfortabele het noorderlicht fotograferen (en niet dat uw handen vastvriezen aan uw statief draag dan handschoenen, een hoofd en oren bedekkende muts en kies voor het 3-lagen kleding systeem. Lees meer over onze kleding keuze in Lapland in de winter.

Bekijk onze noorderlicht reizen in Lapland & IJsland

Wilt u het noorderlicht fotograferen op de juiste plekken? Bekijk dan onze noorderlicht reizen of stel uw eigen noorderlicht reis samen met verblijf in een van onze speciaal hiervoor geselecteerde lodges in de aurora of noorderlicht zone. Een huurauto om bij een bewolkte nacht naar een onbewolkte plek te rijden, verzorgen we graag voor u.