Ga met Sundowner Wildlife Holidays bruine beren spotten in Europa

De Europese bruine beer is een van de meest voorkomende berensoorten en heeft een kenmerkende bruine vacht en kleine, ronde oren. De vacht is vaak zeer dicht en kan tot wel 10 cm lang worden. De Europese bruine beer is lijkt niet heel erg groot, maar een volwassen mannetje weegt tot 300 kg en heeft klauwen van 10 cm lang. Ondanks de reputatie van de beer als bloeddorstig roofdier, bestaat het dieet van de bruine beer voor bijna 90% uit planten, knollen en bessen. Slechts 10% bestaat uit insecten en kleine dieren zoals knaagdieren en vissen.

Bruine beer reizen

Bekijk onze voorbeeldreizen

Het Leefgebied van de Europese bruine beren

De Europese bruine beer komt in ca. 25 landen in Europa voor met verspreid over de verschillende gebieden tussen 15.000 en 18.000 individuen. De grootste populaties zijn te vinden in Rusland, Roemenië, Bulgarije, Polen, Zweden en Finland. In Italië, de Alpen en de Pyreneeën leven kleine, maar gestaag groeiende populaties die daardoor erg belangrijk zijn voor het voortbestaan van de soort. Beren leven voornamelijk in boreale bossen, maar ook bij moerasachtige gebieden en in de bergen.

Finland

In het dunbevolkte Finland leven nog gezonde aantallen bruine beren, wolven, veelvraten, lynxen en elanden. Met name in het oosten van het land, vlakbij de Russische grens, hebt u een goede kans om beren te spotten vanuit speciaal hiervoor gebouwde observatiehutten. Tussen april en begin oktober kunt u ’s nachts vanuit deze hutten de beren observeren en fotograferen. Hoewel het hele seizoen een gelijke kans biedt om beren te zien, zijn met name de korte nachten in juni goed voor fotografie.

Italië

Maar weinig mensen weten dat u ook in Italië beren (en wolven) kunt spotten. Op amper 2 uur rijden vanaf Rome, vindt u in de Abruzzen een nog ongerept berglandschap waar grote aantallen wilde dieren leven. Vanuit het gezellige bergdorpje Pescasseroli gaat u met uw privé gids op zoek naar de Marsicaanse beer. Deze ondersoort van de Europese bruine beer komt alleen in Italië voor. In de zomermaanden heeft u de beste kans om beren te zien. In de wintermaanden zijn ze in winterslaap.

Beste tijd om bruine beren te spotten

WildlifeJFMAMJJASOND
Italië
Finland
Beste tijd Goede tijd Redelijke tijd Slechte tijd
  • Aanmelden nieuwsbrief