Hoe kun je het beste bruine beren spotten

Bruine beren….

Volgende stap

Waar kun je het beste bruine beren spotten?

De Europese bruine beer (Ursus arctos arctos) komt voor in heel Noord-Europa, waarbij Finland wordt beschouwd als een van Europa’s belangrijkste locaties voor bruine beren. Europa biedt een verscheidenheid aan locaties om bruine beren in het wild te zien, variërend van de dichte bossen van Finland tot de bergachtige regio van de Abruzzen in Italië.

Finland

In het dunbevolkte Finland leven nog gezonde aantallen bruine beren naast wolven, veelvraten, lynxen & elanden. Met name in het oosten van het land, vlakbij de Russische grens, heb je een goede kans om beren te spotten vanuit speciaal hiervoor gebouwde observatie- hutten. ’S nachts vanuit deze hut kun je de beren observeren en fotograferen.
Waar: Taiga wouden (Oost Finland)
Wanneer: april – oktober

Bekijk onze reizen

Italië

Maar weinig mensen weten dat je ook in Italië beren (en wolven) kunt spotten. Op amper 2 uur rijden vanaf Rome, vindt je in de Abruzzen een nog ongerept berglandschap waar grote aantallen wilde dieren leven. Met privé gids ga je op zoek naar de Marsicaanse beer. Deze ondersoort van de Europese bruine beer komt alleen in Italië voor.
Waar: Abruzzen
Wanneer: april – oktober

Bekijk onze reizen

Wanneer is de beste tijd om bruine beren te spotten?

De beste tijd om bruine beren te spotten in Italië is van begin april tot en met september/oktober. Vanaf juni zijn alle beren actief inclusief moederberen met jongen. De beste tijd om beren te zien in de Abruzzen is eind augustus/begin september als de ramnus bessen bloeien op de hoge bergweides.

In FInland kun je beren spotten van eind april tot begin oktober. In april ligt er meestal nog wat sneeuw, maar ontwaken de eerste beren al uit winterslaap. Moederberen met hun nieuwsgierige jonkies volgen in de weken daarna. Eind mei, begin juni is het paartijd en gaan de beren actief op zoek naar elkaar. In juli zorgt de zomerzon voor een prachtig goudgeel licht tijdens de lange nachten, maar u dient wel rekening te houden met muggen. Vanaf half augustus zijn de muggen meestal verdwenen en begint het bos al herfstkleuren te vertonen.

Wildlife fly drive Finland
Beren spotten
J F M A M J J A S O N D
Finland
Italië o o o
● Beste tijd    o Goede tijd   Redelijke tijd

Wat is een bruine beer?

De Europese bruine beer is een van de meest voorkomende berensoorten en heeft een kenmerkende bruine vacht en kleine, ronde oren. De vacht is vaak zeer dicht en kan tot wel 10 cm lang worden. De Europese bruine beer is lijkt niet heel erg groot, maar een volwassen mannetje weegt tot 300 kg en heeft klauwen van 10 cm lang. Ondanks de reputatie van de beer als bloeddorstig roofdier, bestaat het dieet van de bruine beer voor bijna 90% uit planten, knollen en bessen. Slechts 10% bestaat uit insecten en kleine dieren zoals knaagdieren en vissen.

Abruzzen

Waar leven bruine beren?

De Europese bruine beer komt in ca. 25 landen in Europa voor met verspreid over de verschillende gebieden tussen 15.000 en 18.000 individuen. De grootste populaties zijn te vinden in Rusland, Roemenië, Bulgarije, Polen, Zweden en Finland. In Italië, de Alpen en de Pyreneeën leven kleine, maar gestaag groeiende populaties die daardoor erg belangrijk zijn voor het voortbestaan van de soort. Beren leven voornamelijk in boreale bossen, maar ook bij moerasachtige gebieden en in de bergen.

Zijn bruine beren gevaarlijk?

De bruine beer …

Weetjes over bruine beren

Bruine beren …

Beren observatie lodge, Oost-Finland
  • Kleding advies

In…

Abruzzen National Park, Italië
  • Bruine beer fotograferen

Fotografeer bruine beren…

Lees meer over  de volgende beer soorten.