Grijze walvis spotten

Grijze walvissen maken de langste migratie van alle dieren. Ruim 12.000 kilometer van de voedselrijke Arctische wateren naar de warme lagunes van het Baja schiereiland in Mexico en terug. Grijze walvissen leven in de Stille zuidzee bij Alaska en de Beringzee tot aan Mexico en de Vietnam. Hoewel je grijze walvissen langs de kusten van Alaska, Amerika en Canada migreren, kun je ze het beste spotten in de ondiepe baaien en lagunes van Baja California in Mexico. Wij bieden diverse reizen in Mexico aan om grijze walvissen te spotten.

Volgende stap

Waar kun je het beste grijze walvissen spotten?

De beste plek om grijzen walvissen te spotten zijn de ondiepe warme baaien en lagunes langs de Atlantische kust van Baja California in Mexico. In de zomer reizen ze noordwaarts via Californië, Oregon, Washington en Brits-Columbia naar Alaska om hun voedselgebieden in poolgebieden zoals de Bering-, Chuckchi- en Western Beaufortzee te bereiken. Veel grijze walvissen reizen echter helemaal niet zo ver naar het noorden en blijven liever de hele zomer aan de kusten van Vancouver Island.

Bekijk voor de beste bestemmingen om grijze walvissen te spotten op de kaart.

Alaska

Duizenden grijze walvissen zwemmen van de broedgebieden in Baja California naar de voedselrijke gebieden van de noordpool. Tijdens een van ’s werelds langste migraties van zoogdieren, een ongelooflijke reis van 11.000 mijl. Ze zwemmen in april en juni langs Alaska, met de grootste concentraties langs het Kenai schiereiland en Kodiak natuurgebied in mei. Lees meer over walvissen spotten in Alaska.
Waar: Noord-Amerika
Wanneer: Juli – september

Bekijk onze reizen

Canada

Elk voorjaar trekken zo’n 20.000 grijze walvissen langs de westelijke oever van Vancouver Island, op weg naar de zomervoedselgebieden in de Beringzee. Waarbij ze tussen eind februari en mei Vancouver Island passeren. Veel grijze walvissen reizen echter helemaal niet zo ver naar het noorden en blijven liever de hele zomer aan de kusten van Vancouver Island. Lees meer over walvissen spotten in Canada.
Waar: Noord-Amerika

Wanneer:  februari – mei

Vraag voor een voorstel op maat

Mexico

In de ondiepe lagunes van de Baja California en de California Sur komen elk jaar duizenden grijze walvissen samen om hun kalfjes te baren. De warme wateren rond het Mexicaanse schiereiland is ideaal om te overwinteren. De nieuwsgierige en zachtaardige grijze walvissen, naderen vaak de kleine boten. Je kun ze zelfs aanraken. Vraag informatie aan over walvissen spotten in de Mexico.
Waar: Noord-Amerika
Wanneer: December – maart

Bekijk onze reizen

Wanneer is de beste tijd om grijze walvissen te spotten?

In de lente migreren grijze walvissen noordwaarts waar ze zich tegoed doen aan grote hoeveelheden plankton in de voedselrijke Arctische wateren. Hier verblijven ze in de zomer maanden. In de herfst migreren ze zuidwaarts. In de ondiepe warme baaien en lagunes van Baja California in Mexico brengen ze hun jongen ter wereld. Ze verblijven hier inde winter.

Grijze walvissen trekken meestal dicht langs de kust zodat je ze van de kant af kan zien. In de arctische wateren voeden ze zich met plankton dat in de zanderige bodem leeft. Ze draaien zich op hun zij, en zuigen als een stofzuiger grote hoeveelheden modder naar binnen. Hun baleinen filteren het plankton eruit. In het warme zuiden vasten ze. Bij terugkomst in de Arctische gebieden zijn ze wel 30% van hun gewicht kwijt. Van december/januari tot en met maart/april kun je grijze walvissen zien in Baja California in Mexico.

Foto: © Sam Beebe
Bultruggen spotten – Noord-Amerika
J F M A M J J A S O N D
Alaska
Canada o
● Mexico
● Beste tijd    o Goede tijd   Redelijke tijd

Wat is een grijze walvis?

Grijze walvissen zijn baleinwalvissen en ze worden ongeveer 16 meter lang. Het zijn geen schoonheden om te zien. Hun lichaam zit onder de littekens en schelpdiertjes.Net als bultrugwalvissen zijn ze speels, acrobatisch en nieuwsgierig. Als ze springen, komen ze bijna verticaal het water uit. Ze draaien dan in de lucht en vallen met een grote plons weer terug in het water. Grijze walvissen komen vaak heel dicht naar boten toe en kijken dan met hun kop boven water wat er in de boten gebeurt. Duivelsvissen, zo noemden walvisvaarders grijze walvissen. Ze verdedigden hun jongen zo agressief dat ze de walvisvaarders aanvielen. Vijanden van grijze walvissen zijn mensen en orka’s. Grijze walvissen worden ongeveer 60 jaar oud.

Baja California

Waar leven bultrug walvissen?

Grijze walvissen zijn te vinden in de kustwateren van de noordelijke Stille Oceaan. De grootste aantallen komen voor langs de westkust van Canada, de Verenigde Staten en Mexico, maar kleine aantallen worden elk jaar waargenomen in de kustwateren van Oost-Rusland en Japan.

Grijze walvis weetjes

Hoewel ze in de stille zuidzee leven zwom er een grijze walvis in 2010 in de Middellandse zee. Er zijn eigenlijk 2 soorten grijze walvissen. De westelijke grijze walvis die leeft bij Rusland, China, Korea en Japan. Deze is zeer bedreigd en er leven er nog slechts 130 in de buurt van Sakhalin eiland. De oostelijke grijze walvis leeft tussen Alaska en Mexico. Sinds de jacht op grijze walvissen in 1946 werd verboden, is hun aantal gestegen naar 20.000 exemplaren. De langste migratie van een grijze walvis was 22.511 km. Het dier zwom in 172 dagen van Rusland naar Mexico en weer terug.

Zijn grijze walvissen gevaarlijk?

Grijze walvissen zijn speels en nieuwsgierig en niet gevaarlijk voor de mens. Wel verdedigen ze hun jongen nogal agressief. Hoe dus voldoende afstand.

Baja California, Magdalena Bay

Tips bij grijze walvissen spotten

Als je grijze walvissen wilt fotograferen, neem dan zowel een zoom telelens als groothoeklens mee. Grijze walvissen zwemmen vaak naar boten toe. Met een groothoek kun je ze dan op 2 a 3 meter van je boot fotograferen. Lees alles over hoe u het beste walvissen kunt fotograferen. In de baaien van Baja California waar je grijze walvissen gaat spotten is het heerlijk warm. Ook in warme gebieden kan het na een paar uur koud worden. Neem warme en waterdichte kleding. Vergeet je zonnebril en zonnebrand niet. Lees meer over kleding op een walvisexcursie.

Lees meer over  de volgende walvis soorten.