Walvissen spotten in IJsland 

Walvissen spotten in IJsland is een van de meest bijzondere excursies die je in dit prachtige land kunt maken. Het mooie is dat je het hele jaar door walvissen kunt kijken in IJsland. Je hebt kans om maar liefst 23 soorten walvissen en dolfijnen te spotten. Van bultrug walvissen in de zomer tot orka’s in de winter. Kies voor walvissen spotten op een snelle zodiak of voor een orka safari op een traditioneel houten vissersschip. Combineer walvissen spotten in IJsland met de vele andere bezienswaardigheden in IJsland waaronder het noorderlicht in de winter.

Volgende stap

Waar spot je walvissen in IJsland?

IJsland is een van de beste bestemmingen om walvissen te spotten. Vooral Akureyri en Husavik in Noord IJsland zijn perfect voor walvisexcursies. Husavik wordt ook wel de walvis hoofdstad van IJsland genoemd. In de zomer zie je in de Skjalfandi baai bij Husavik veel verschillende soorten walvissen. Soms worden zelfs blauwe vinvissen en orka’s gezien. De walvisexcursies zijn diervriendelijke. Je vaart met een snelle zodiak of op een traditionele houten vissersboot de zee op. Als je bij hun leefgebied aankomt minder je vaart. Zo respecteren de walvisexcursie bedrijven de bijzondere zeezoogdieren. Een walvisexcursie duurt ongeveer 3 uur. Kleedt je dus goed aan want het kan hard waaien en regenen.

Een uur rijden naar het westen ligt Akureyri. Ook hier heb je kans op dwergvinvissen, bultruggen, blauwe vinvissen en orka’s. Akureyri is in de zomer een stuk rustiger dan Husavik. Walvissen kijken in Husavik en Akureyri kun je heel goed combineren met een bezoek aan de vele bezienswaardigheden in noord IJsland. We maken graag een fly drive naar de walvissen in Noord IJsland voor je op maat. Ten noorden van Akureyri liggen de kleine vissersdorpjes Hauganes en Dalvik. Hier kun je in de zomer rustig walvissen spotten. In het noorden bij de Westfjorden ligt Holmavik. Ook hier worden in de zomer walvis excursies georganiseerd.

Potvis, Ijsland - Shutterstock

Verder kun je walvissen zien vanuit Reykjavik en vanaf het Snaefelsness schiereiland in West IJsland. Vanuit Reykjavik kun je hele jaar door op walvissafari. In de zomer met snelle zodiacs en grote boten. In de winter met warme overdekte boten. Vooral in de winter heb je op de Breidafjordur baai bij het Snaefelsness schiereiland kans om orka’s te spotten in IJsland. Een perfecte tijd voor een orka & noorderlicht vakantie.

Akureyri

Akureyri ligt in het noorden van IJsland aan de beschutte Eyjafjordur fjord. Je ziet hier dezelfde soorten walvissen en dolfijnen als in Husavik. Vanwege de beschutte ligging is Akureyri ideaal voor families met kinderen. Je hebt hier uitstekende kansen op bultruggen, dwergvinvissen en witsnuitdolfijnen. Maak je walvissafari in de zomer op een overdekte boot of snelle RIB zodiak.
Waar: IJsland
Wanneer: 01 januari – 31 december
Tijd: halve dag
Prijs:

Bekijk onze reizen

Husavik

Husavik wordt door de grote kans om veel soorten walvissen te spotten de walvishoofdstad van IJsland genoemd. Je hebt dan kans op bultrugwalvissen, dwergvinvissen en witsnuitdolfijnen. In mei en juni heb je een redelijke kans op blauwe vinvissen, potvissen en zelfs orka’s. Je kunt walvissen spotten op een houten vissersboot, zeilboot, passagiers boot, fluisterboot of snelle RIB zodiak.
Waar: IJsland
Wanneer: 1 april – 30 november
Tijd: halve dag
Prijs:

Bekijk onze reizen

Reykjavik

De hoofdstad Reykjavik ligt aan de Falxafloi baai in het zuidwesten van IJsland. Vanuit Reykjavik kun je het hele jaar door walvissen spotten.  Op de Faxafloi baai zie je vooral bultrug walvissen, dwergvinvissen & witsnuit dolfijnen. Kijk in de zomer ook uit naar papegaaiduikers. Je kunt walvissen in Reykjavik zien op een overdekte boot of een RIB zodiak in de zomer.
Waar: IJsland
Wanneer: 01 januari – 31 december
Tijd: halve dag
Prijs:

Bekijk onze reizen

Wanneer is de beste tijd om walvissen en dolfijnen te spotten in IJsland?

Het hele jaar door kun je in IJsland walvissen en dolfijnen spotten. De meeste soorten walvissen verblijven tussen april tot en met oktober in de wateren rond IJsland. De beste reistijd om walvissen te kijken zijn de zomermaanden van juni tot en met augustus. Walvissen migreren in deze periode vanuit het warme zuiden rond de evenaar waar ze hun jongen ter wereld brengen naar de koude voedselrijke wateren rondom IJsland. In de zomer smelt het ijs en de sneeuw op de bergen in IJsland. Het smeltwater vol voedzame deeltjes stroomt via rivieren de zee in. Dankzij het lange licht van middernachtszon groeien de meegevoerde deeltjes uit tot enorme hoeveelheden plankton. Hier doen de walvissen zich aan tegoed. De beste reistijd om walvissen te spotten in IJsland is dan ook de periode van juni tot en met augustus.

Voordelen van walvissen spotten in de zomer zijn de vele soorten en grote aantallen walvissen en dolfijnen die je kunt zien. Ook is in deze peridode het weer rustiger en stabielere en is het langer licht. Bij Reykjavik kun je zelfs walvissen spotten onder de middernachtzon. Nadelen van walvissen spotten in IJsland in de zomer is dat het op de boten heel druk kan.

Voordelen van walvissen spotten in de winter is dat het veel rustiger is. Dit is ook de beste periode om orka’s te spotten in IJsland. Deze grootste dolfijnen soort kun je in de winter en het voorjaar zien bij het Snaefelsness schiereiland. Bijzonder is dat in de winter walvissen en orka spotten combineren met het noorderlicht. Nadelen van walvissen spotten in de winter is dat je minder soorten walvissen ziet. Dwergvinvissen blijven altijd rondom IJsland en de acrobatische orka’s maken walvissen spotten in de winter in IJsland meer dan waard.

Walvissen en dolfijnen
J F M A M J J A S O N D
Blauwe vinvis o o
● Gewone vinvis
● Noordse vinvis
Bultrug
Potvis
● Dwergvinvis o o o
● Orka
● Griend
● Bruinvis
● Spitssnuit dolfijn
● Tuimelaars
● Beste tijd  o  Goede tijd  – Redelijke tijd

Welke soorten walvissen kun je in IJsland spotten?

In IJsland leven 23 soorten walvissen en dolfijnen. De 5 meest geziene soorten walvissen en dolfijnen zijn dwergvinvissen, bultrugwalvissen, witsnuitdolfijnen,  bruinvissen en orka’s. Verder heb je kans om vinvissen, potvissen en blauwe vinvissen, de grootste dieren op aarde, te zien.

Vinvis

De 9 meter lange dwergvinvis is de meeste gespotte walvis van IJsland. Je kunt deze wat kleinere walvissoort het hele jaar door zien vanuit alle walvishavens. Ze zijn wat verlegen van aard maar door hun grote aantallen kun je ze gemakkelijk zien.

Bultrugwalvissen zijn met 16 meter een stuk groter. Deze sociale en speelse acrobaten van de zee zie je vooral in de zomer. Ze migreren dan naar IJsland om zich tegoed te doen aan de grote hoeveelheden plankton. Bultruggen springen vaak uit het water en slaan met hun staart op het water. Vooral op een walvisexcursie vanuit Akureyri en Husavik heb je uitstekende kansen om bultrugwalvissen te spotten.

De sociale witsnuitdolfijnen leven vaak in groepen van soms wel honderden dieren. Je ziet de 3 meter lange dieren vaak in de buurt van de kust waar ze aan de oppervlakte hun kunsten vertonen. Bruinvissen zijn met 1,5 meter lengte een van de kleinste soorten walvissen. Ze leven solitair en je kunt ze het hele jaar langs alle kusten van IJsland zien. Maar liefst 5.000 orka’s leven rondom IJsland. Deze 8 meter lange walvis is de grootste dolfijnen soort. Je hebt altijd kans om orka’s op een walvissafari tegen te komen. De meeste kans om orka’s te spotten in IJsland heb je in de winter op een orka safari vanuit de havens Grundarfjordur of Olafsvik op het Snaefelsness schiereiland.

Naast bovenstaande soorten walvissen heb je vooral in de zomer ook kans op andere soorten walvissen. Met name bij Husavik en Akureyri heb je in de periode kans om 16 meter lange potvissen, de grootste roofdieren op aarde, en 27 meter lange vinvissen te zien. Ook 33 meter lange blauwe vinvissen, het grootste dier dat ooit op aarde geleefd heeft, kun je in de lente en zomer spotten in IJsland.

Hoe spot je walvissen in IJsland?

Walvissen in IJsland spotten doe je met een boot. Pak je verrekijker en speur de horizon af of je in de verte witte strepen ziet. Grote walvissen zoals bultruggen en orka’s springen soms het water uit. Als ze terugvallen in water ontstaan er golven met een witte rand. Speur ook de lucht af naar zwermen vogels die boven het water cirkelen. Dit duidt vaak op jagende walvissen of dolfijnen. Ook de wasem die walvissen en dolfijnen uitademen geeft aan dat er walvissen in de buurt zijn. Kijk verder goed of je veel boten bij elkaar ziet. Ook dit is vaak een teken dat er walvissen aanwezig zijn. Walvissen zijn vaak lang onderwater. Hierdoor zijn ze niet zichtbaar. Daarom gebruiken sommige walvisexcursie aanbieders hydrofoons, waarbij ze de geluiden van walvissen onderwater oppikken.

Walvissen IJsland

Verantwoord walvissen spotten in IJsland

Verantwoord walvissen spotten in IJsland is van groot belang voor deze prachtige zeezoogdieren. Alle organisatoren waarmee wij in IJsland samenwerken ondersteunen de “code of conduct” opgesteld door Ice Whale. Deze IJslandse organisatie heeft richtlijnen opgesteld voor haar leden om op een verantwoorde wijze walvisexcursies te organiseren.

Prijzen walvis excursies in IJsland

Walvisexcursies in IJsland zijn niet goedkoop. De prijs hangt af van het type boot en de plaats waar je je excursie maakt. De prijs voor een walvissafari van ca. 3 uur op een traditioneel houten vissersschip of een overdekte boot vanuit Reykjavik ligt rond de € 75,-. Vanuit Holmavik in het noorden kost een walvisexcursie ongeveer € 55,-. Wil je met een snelle RIB zodiak een walvistocht maken dan betaal je ongeveer € 150,-. Je kunt je walvistocht in de zomermaanden vaak combineren met papegaaiduikers bekijken of een eiland bezoeken waar andere vogels te zien zijn. Deze walvistochten kosten eveneens rond de € 150,-. Walvis excursies in de zomer  zijn snel uitverkocht. Reserveer en boek je walvisexcursies dus tijdig via Sundowner.

Geld terug als ik geen walvissen zie op mijn walvissafari ?

Je krijgt geen geld terug als je op je walvissafari geen walvissen ziet. Wel mag je een andere keer gratis op walvistocht te gaan. In de zomermaanden van juni tot en met augustus zal dit niet vaak gebeuren. Vanuit Husavik, Akureyri, Hauganes, Dalvik, Olafsvik en Reykajvik heb je in deze periode 95 a 98 procent kans om walvissen te spotten.

Rondreis IJsland

Welke boot voor een walvissafari ?

Elk type boot heeft voordelen en nadelen. De grote boten zijn comfortabeler met meerdere beschutte observatieplatformen wat fijn is als het regent of hard waait. Zo staat niet iedereen voor je als er een walvis te zien is. Ook hebben ze een toilet en café aan boord waar je snacks en drinken kunt kopen. Grote boten varen langzamer waardoor je minder zee kunt afspeuren. Wel komen ze minder dicht bij walvissen (code of conduct). Deze boten varen het hele jaar door.

In de zomer kun je ook kiezen voor een snelle zodiak. Deze sterke opblaasbare rubberen boten hebben stoelen waar je veilig op zit. Door hun snelheid kun je grote stukken zee afzoeken op walvissen. Door hun wendbaarheid en met inachtneming van de “code of conduct voor walvissen” kunnen ze dichterbij komen. Nadeel is dat je niet beschut bent tegen regen en kou. Ook is er geen toilet aan boord is en kun je geen snacks en drinken kopen. Wel krijg je voor je aan boord gaat een warm en waterdicht survival pak zodat je toch enigszins beschermt bent tegen de elementen.

Welke kleding op een walvistocht?

Op een walvistocht in IJsland is het van belang om je warm aan te kleden. Een walvisexcursie duurt al gauw 3 uur. Zelfs in de zomer in IJsland kun je door regen en wind in 3 uur snel afkoelen. Draag ook in de zomer waterdichte kleding in laagjes. Denk verder aan zonnebril en zonnebrand. In de winter op een walvistocht in IJsland is het ronduit koud en kan het hard waaien, regenen en sneeuwen. Draag warme en waterdichte kleding, handschoenen, sjaal en muts. Zorg verder voor waterdichte schoenen met grip zodat je niet op het soms gladde dek uitglijdt.  Lees meer over kleding op een walvisexcursie. 

Walvissen fotograferen in IJsland?

Walvissen fotograferen vanuit een wiebelende boot op een woelige zee is een kunst op zich. Lees alles over walvissen fotograferen.

Walvismuseum IJsland bezoeken?

Ben je helemaal gek van walvissen, dan zijn er diverse walvismusea die je in IJsland kunt bezoeken. In Reykjavik ligt in de haven waar ook de walvisexcursies vertrekken “Whales of Iceland”. Dit is Europa’s grootste museum en tentoonstelling over walvissen. In Husavik ligt in de haven het “Whale Museum”. Trek er een uurtje voor uit voor of na je walvistocht om het walvismuseum te bezoeken.

Walvis spotten per locatie

Husavik

Husavik wordt door de grote kans om veel soorten walvissen te spotten de walvishoofdstad van IJsland genoemd. Je hebt dan kans op bultrugwalvissen, dwergvinvissen en witsnuitdolfijnen. In mei en juni heb je een redelijke kans op blauwe vinvissen, potvissen en zelfs orka’s. Je kunt walvissen spotten op een houten vissersboot, zeilboot, passagiers boot, fluisterboot of snelle RIB zodiak.
Waar: Noord-IJsland
Wanneer: 1 april – 30 november
Tijd: halve dag
Prijs:

Bekijk onze reizen

Akureyri

Akureyri ligt in het noorden van IJsland aan de beschutte Eyjafjordur fjord. Je ziet hier dezelfde soorten walvissen en dolfijnen als in Husavik. Vanwege de beschutte ligging is Akureyri ideaal voor families met kinderen. Je hebt hier uitstekende kansen op bultruggen, dwergvinvissen en witsnuitdolfijnen. Maak je walvissafari in de zomer op een overdekte boot of snelle RIB zodiak.
Waar: Noord-IJsland
Wanneer: 01 januari – 31 december
Tijd: halve dag
Prijs:

Bekijk onze reizen

Hauganes

Hauganes ligt ten noorden van Akureyri aan de beschutte Eyjafjordur fjord. Je ziet hier dezelfde soorten walvissen en dolfijnen als in Akureyri en Husavik. Door de beschutte ligging is een walvissafari vanuit Hauganes ideaal voor families. Je kunt het hele jaar door walvissen in Hauganes zien.  Beleef je walvisexcursie op een houten vissersboot
Waar: Noord-IJsland
Wanneer: 01 januari – 31 december
Tijd: halve dag
Prijs:

Vraag reisvoorstel aan

Dalvik

Dalvik ligt ten noorden van Hauganes aan de Eyjafjordur fjord. Je ziet hier dezelfde soorten walvissen als in Husavik, Akureyri en Hauganes. Door de beschutte ligging is een walvissafari vanuit Dalvik ideaal voor families. Je kunt het hele jaar door walvissen in Dalvik zien. Op je walvistocht zie je vaak bultrugwalvissen, dwergvinvissen, bruinvissen & witsnuitdolfijnen.
Waar: Noord-IJsland
Wanneer: 1 januari – 31 december
Tijd: halve dag
Prijs:

Bekijk onze reizen

Holmavik

Holmavik is een klein vissersdorpje aan de Steingrímsfjörður in de afgelegen Westfjorden ter noordwesten van IJsland. Ook hier leven dezelfde soorten walvissen als in Husavik, Akureyri, Hauganes & Dalvik. Je kunt walvissen in Holmavik zien van juni tot en met augustus. Vaak zie je bultrugwalvissen, dwergvinvissen, bruinvissen en witsnuitdolfijnen.
Waar: Westfjorden – IJsland
Wanneer: 01 juni – 31 oktober
Tijd: halve dag
Prijs:

Bekijk onze reizen

Reykjavik

De hoofdstad Reykjavik ligt aan de Falxafloi baai in het zuidwesten van IJsland. Vanuit Reykjavik kun je het hele jaar door walvissen spotten.  Op de Faxafloi baai zie je vooral bultrug walvissen, dwergvinvissen & witsnuit dolfijnen. Kijk in de zomer ook uit naar papegaaiduikers. Je kunt walvissen in Reykjavik zien op een overdekte boot of een RIB zodiak in de zomer.
Waar: IJsland
Wanneer: 01 januari – 31 december
Tijd: halve dag
Prijs:

Bekijk onze reizen

Grundarfjordur

Het kleine vissersdorpje Grundarfjordur ligt aan de gelijknamige fjord op het Snaefelsness schiereiland in het westen van IJsland. In de winter maanden trekken grote scholen haringen, het favoriete voedsel van orka’s, de fjord in. Tussen december en februari kun je met een overdekte boot de Atlantische oceaan op om orka’s te spotten.
Waar: West-IJsland
Wanneer: Voorlopig geen excursies
Tijd: halve dag
Prijs:

Bekijk onze reizen

Olafsvik

Olafsvik ligt op de punt van het Snaefelsness schiereiland in het westen van IJsland. Het diepe water van de Atlantische oceaan niet ver van Olafsvik zorgt voor grote kansen op orka’s (februari – begin juli), potvissen (april – juni) en enorme scholen grienden (juli – oktober).  Je spot orka’s in Olafsvik met een overdekte boot.
Waar: West-IJsland
Wanneer: 15 februari  – 31 oktober
Tijd: halve dag
Prijs:

Bekijk onze reizen

Hotels op je vakantie in IJsland om walvissen te spotten

Op je vakantie in IJsland om walvissen te spotten, kun je kiezen uit diverse sfeervolle en comfortabele hotels. Bekijk onze selectie van kleinschalige boutique hotels in pittoreske vissersdorp, stadshotels in de buurt van de haven.

Bekijk onze andere walvis bestemmingen wereldwijd

Ben je net als wij gek op walvissen spotten? Bekijk dan ook onze andere bestemmingen om walvissen en dolfijnen te spotten.

  • In Europa bieden we walvisreizen aan naar Azoren en Noorwegen.
  • In Azië bieden we walvisreizen aan naar de Malediven en Sri Lanka.
  • In Afrika bieden we walvisreizen aan naar Gabon, Sao Tome, Tanzania, Zuid Afrika en Mozambique.
  • In noord en zuid Amerika bieden we walvisreizen aan naar Canada, Mexico en de Galapagos eilanden.
  • In de poolgebieden bieden we walviscruises aan naar Antarctica, Spitsbergen en Arctisch Canada.