Walvissen spotten in IJsland

Walvissen spotten in IJsland is een van de meest bijzondere excursies die je in dit prachtige land kunt maken. Het mooie is dat je het hele jaar door walvissen kunt kijken in IJsland. Je hebt kans om maar liefst 23 soorten walvissen en dolfijnen te spotten. Van bultrug walvissen in de zomer tot orka’s in de winter. Kies voor walvissen spotten op een snelle zodiak of voor een orka safari op een traditioneel houten vissersschip. Combineer walvissen spotten in IJsland met de vele andere bezienswaardigheden in IJsland waaronder het noorderlicht in de winter.

Bekijk alle reizen om walvissen te spotten :

Alle reizenReykjavikNoord IJslandWest IJsland

Waar          Wanneer          Hoe          Soorten

Klantervaring

“Zelfs een blauwe vinvis van redelijk dichtbij gezien. Geweldig!”

Lees onze reviews

Potvis, Ijsland - Shutterstock

Waar in IJsland ?

Bekijk onze voorbeeldreizen:

Waar kun je het beste walvissen spotten in IJsland ?

IJsland is een van de beste bestemmingen om walvissen te spotten. Vooral Akureyri en Husavik in Noord IJsland zijn perfect voor walvisexcursies. Husavik wordt ook wel de walvis hoofdstad van IJsland genoemd. In de zomer zie je in de Skjalfandi baai bij Husavik veel verschillende soorten walvissen. Soms worden zelfs blauwe vinvissen en orka’s gezien. De walvisexcursies zijn diervriendelijke. Je vaart met een snelle zodiak of op een traditionele houten vissersboot de zee op. Als je bij hun leefgebied aankomt minder je vaart. Zo respecteren de walvisexcursie bedrijven de bijzondere zeezoogdieren. Een walvisexcursie duurt ongeveer 3 uur. Kleedt je dus goed aan want het kan hard waaien en regenen.

Een uur rijden naar het westen ligt Akureyri. Ook hier heb je kans op dwergvinvissen, bultruggen, blauwe vinvissen en orka’s. Akureyri is in de zomer een stuk rustiger dan Husavik. Walvissen kijken in Husavik en Akureyri kun je heel goed combineren met een bezoek aan de vele bezienswaardigheden in noord IJsland. We maken graag een fly drive naar de walvissen in Noord IJsland voor je op maat. Ten noorden van Akureyri liggen de kleine vissersdorpjes Hauganes en Dalvik. Hier kun je in de zomer rustig walvissen spotten. In het noorden bij de Westfjorden ligt Holmavik. Ook hier worden in de zomer walvis excursies georganiseerd.

Verder kun je walvissen zien vanuit Reykjavik en vanaf het Snaefelsness schiereiland in West IJsland. Vanuit Reykjavik kun je hele jaar door op walvissafari. In de zomer met snelle zodiacs en grote boten. In de winter met warme overdekte boten. Vooral in de winter heb je op de Breidafjordur baai bij het Snaefelsness schiereiland kans om orka’s te spotten in IJsland. Een perfecte tijd voor een orka & noorderlicht vakantie.

Walvissafari ribboot, IJsland

Wanneer is de beste tijd om walvissen te spotten in IJsland ?

Het hele jaar door kun je in IJsland walvissen en dolfijnen spotten. De meeste soorten walvissen verblijven tussen april tot en met oktober in de wateren rond IJsland. De beste reistijd om walvissen te kijken zijn de zomermaanden van juni tot en met augustus. Walvissen migreren in deze periode vanuit het warme zuiden rond de evenaar waar ze hun jongen ter wereld brengen naar de koude voedselrijke wateren rondom IJsland. In de zomer smelt het ijs en de sneeuw op de bergen in IJsland. Het smeltwater vol voedzame deeltjes stroomt via rivieren de zee in. Dankzij het lange licht van middernachtszon groeien de meegevoerde deeltjes uit tot enorme hoeveelheden plankton. Hier doen de walvissen zich aan tegoed. De beste reistijd om walvissen te spotten in IJsland is dan ook de periode van juni tot en met augustus.

Voordelen van walvissen spotten in de zomer zijn de vele soorten en grote aantallen walvissen en dolfijnen die je kunt zien. Ook is in deze peridode het weer rustiger en stabielere en is het langer licht. Bij Reykjavik kun je zelfs walvissen spotten onder de middernachtzon. Nadelen van walvissen spotten in IJsland in de zomer is dat het op de boten heel druk kan.

Voordelen van walvissen spotten in de winter is dat het veel rustiger is. Dit is ook de beste periode om orka’s te spotten in IJsland. Deze grootste dolfijnen soort kun je in de winter en het voorjaar zien bij het Snaefelsness schiereiland. Bijzonder is dat in de winter walvissen en orka spotten combineren met het noorderlicht. Nadelen van walvissen spotten in de winter is dat je minder soorten walvissen ziet. Dwergvinvissen blijven altijd rondom IJsland en de acrobatische orka’s maken walvissen spotten in de winter in IJsland meer dan waard.

Bekijk onze voorbeeldreizen: walvissen & dolfijnen per maand.

Walvis Beste tijd
Blauwe vinvis Mei – Jun
Dwerg vinvis Mei – Sep
Noordse vinvis Jul – Aug
Gewone vinvis Jul – Aug
Bultrug Feb – Sep
Potvis
Jun – Aug
Dolfijn Beste tijd
Orka Feb – Jun
Griend Jun – Aug
Bruine vis Jan – Dec
Spitssnuit dolfijn Jan – Dec
Tuimelaar Jan – Dec
Walvissen IJsland

Hoe lang duurt het spotten van walvissen ?

Een typische excursie om walvissen te spotten duurt tussen de 2,5 en 3 uur, Waarbij je een groot deel van die tijd op zee vaart op zoek naar deze wezens uit de diepte. Sommige soorten walvissen bevinden zich verder van de kust, zoals bultruggen en blauwe vinvissen. Dus plan wat extra tijd aan je reis om walvissen te spotten.

Onthoud: “Walvissen zijn wilde dieren en kunnen wel 160 kilometer per dag afleggen, waardoor waarnemingen erg onvoorspelbaar zijn. De ene dag kun je misschien meerdere peulen zien, terwijl je de volgende dag misschien geen enkele ziet. Geniet ervan om op het water te zijn, want er is zoveel te zien.

MV Hondius Schip Cruise

Reizen per cruise ?

Bekijk onze voorbeeldreizen:

Met welke boot walvissen spotten in IJsland

Elk type boot heeft voordelen en nadelen.

 • Vissersboot: zijn comfortabeler met meerdere beschutte observatieplatformen wat fijn is als het regent of hard waait. Zo staat niet iedereen voor je als er een walvis te zien is. Ook hebben ze een toilet en café aan boord waar je snacks en drinken kunt kopen. Grote boten varen langzamer waardoor je minder zee kunt afspeuren. Wel komen ze minder dicht bij walvissen (code of conduct). Deze boten varen het hele jaar door.
 • Zodiak: In de zomer kun je ook kiezen voor een snelle zodiak. Deze sterke opblaasbare rubberen boten hebben stoelen waar je veilig op zit. Door hun snelheid kun je grote stukken zee afzoeken op walvissen. Door hun wendbaarheid en met inachtneming van de “code of conduct voor walvissen” kunnen ze dichterbij komen. Nadeel is dat je niet beschut bent tegen regen en kou. Ook is er geen toilet aan boord is en kun je geen snacks en drinken kopen. Wel krijg je voor je aan boord gaat een warm en waterdicht survival pak zodat je toch enigszins beschermt bent tegen de elementen.

Verantwoord walvissen spotten in IJsland

Verantwoord walvissen spotten in IJsland is van groot belang voor deze prachtige zeezoogdieren. Alle organisatoren waarmee wij in IJsland samenwerken ondersteunen de “code of conduct” opgesteld door Ice Whale. Deze IJslandse organisatie heeft richtlijnen opgesteld voor haar leden om op een verantwoorde wijze walvisexcursies te organiseren.

Orka safari, Snaefellsnes

Waar orka’s spotten ?

Bekijk onze voorbeeldreizen:

Hoe spot je een walvis ?

Walvissen in IJsland spotten doe je met een boot. Pak je verrekijker en speur de horizon af of je in de verte witte strepen ziet. Grote walvissen zoals bultruggen en orka’s springen soms het water uit. Als ze terugvallen in water ontstaan er golven met een witte rand. Speur ook de lucht af naar zwermen vogels die boven het water cirkelen. Dit duidt vaak op jagende walvissen of dolfijnen. Ook de wasem die walvissen en dolfijnen uitademen geeft aan dat er walvissen in de buurt zijn. Kijk verder goed of je veel boten bij elkaar ziet. Ook dit is vaak een teken dat er walvissen aanwezig zijn. Walvissen zijn vaak lang onderwater. Hierdoor zijn ze niet zichtbaar. Daarom gebruiken sommige walvisexcursie aanbieders hydrofoons, waarbij ze de geluiden van walvissen onderwater oppikken.

Onze 4 tips om in IJsland walvissen te spotten

Als je op vakantie naar IJsland gaat hebben we hier een 4 tal handige tips voor het walvissen spotten.

 • Boek op tijd: Als je op vakantie gaat naar IJsland en je zeker weet dat je walvissen wilt spotten, boek dan op tijd de excursie. Er is beperkt aantal plek op de boot en dit is één van de meest populaire activiteit in IJsland. Vooral Reykjavik, Noord-IJsland & West-IJsland worden op vakantie in IJsland veel bezocht voor het walvissen spotten.
 • Zeeziekte: Word je snel zeeziek, neem dan een uur van tevoren een reistablet in.
 • Kleding: Een walvisexcursie duurt al gauw 3 uur. Zelfs in de zomer in IJsland kun je door regen en wind in 3 uur snel afkoelen. Draag ook in de zomer waterdichte kleding in laagjes. Denk verder aan zonnebril en zonnebrand. In de winter op een walvistocht in IJsland is het ronduit koud en kan het hard waaien, regenen en sneeuwen. Draag warme en waterdichte kleding, handschoenen, sjaal en muts. Zorg verder voor waterdichte schoenen met grip zodat je niet op het soms gladde dek uitglijdt. Lees meer over kleding op een walvisexcursie.
 • Fotograferen: Tijdens een walvissafari per zodiak is de kans groot dat je niet droog blijft. Het is natuurlijk heel gaaf om de walvissen op beeld vast te leggen, maar zorg er dus voor dat je een regenhoes voor je fotocamera meeneemt. Walvissen fotograferen vanuit een wiebelende boot op een woelige zee is een kunst op zich. Lees alles over walvissen fotograferen.
Walvissen spotten in Europa

Welke soorten walvissen kun je zien ?

In IJsland leven 23 soorten walvissen en dolfijnen. De 5 meest geziene soorten walvissen en dolfijnen zijn dwergvinvissen, bultrugwalvissen, witsnuitdolfijnen,  bruinvissen en orka’s. Verder heb je kans om vinvissen, potvissen en blauwe vinvissen, de grootste dieren op aarde, te zien.

De 9 meter lange dwergvinvis is de meeste gespotte walvis van IJsland. Je kunt deze wat kleinere walvissoort het hele jaar door zien vanuit alle walvishavens. Ze zijn wat verlegen van aard maar door hun grote aantallen kun je ze gemakkelijk zien.

Bultrugwalvissen zijn met 16 meter een stuk groter. Deze sociale en speelse acrobaten van de zee zie je vooral in de zomer. Ze migreren dan naar IJsland om zich tegoed te doen aan de grote hoeveelheden plankton. Bultruggen springen vaak uit het water en slaan met hun staart op het water. Vooral op een walvisexcursie vanuit Akureyri en Husavik heb je uitstekende kansen om bultrugwalvissen te spotten.

De sociale witsnuitdolfijnen leven vaak in groepen van soms wel honderden dieren. Je ziet de 3 meter lange dieren vaak in de buurt van de kust waar ze aan de oppervlakte hun kunsten vertonen. Bruinvissen zijn met 1,5 meter lengte een van de kleinste soorten walvissen. Ze leven solitair en je kunt ze het hele jaar langs alle kusten van IJsland zien. Maar liefst 5.000 orka’s leven rondom IJsland. Deze 8 meter lange walvis is de grootste dolfijnen soort. Je hebt altijd kans om orka’s op een walvissafari tegen te komen. De meeste kans om orka’s te spotten in IJsland heb je in de winter op een orka safari vanuit de havens Grundarfjordur of Olafsvik op het Snaefelsness schiereiland.

Naast bovenstaande soorten walvissen heb je vooral in de zomer ook kans op andere soorten walvissen. Met name bij Husavik en Akureyri heb je in de periode kans om 16 meter lange potvissen, de grootste roofdieren op aarde, en 27 meter lange vinvissen te zien. Ook 33 meter lange blauwe vinvissen, het grootste dier dat ooit op aarde geleefd heeft, kun je in de lente en zomer spotten in IJsland.

Lees meer:

Walvismuseum in IJsland bezoeken ?

Ben je helemaal gek van walvissen, dan zijn er diverse walvismusea die je in IJsland kunt bezoeken. In Reykjavik ligt in de haven waar ook de walvisexcursies vertrekken “Whales of Iceland”. Dit is Europa’s grootste museum en tentoonstelling over walvissen. In Husavik ligt in de haven het “Whale Museum”. Trek er een uurtje voor uit voor of na je walvistocht om het walvismuseum te bezoeken.

Lees meer: Reykjavik | Noord IJsland

Rondreis IJsland

Prijzen walvissen ?

Bekijk onze voorbeeldreizen:

Prijzen walvissen reizen ?

Walvisexcursies in IJsland zijn niet goedkoop. De prijs hangt af van het type boot en de plaats waar je je excursie maakt. De prijs voor een walvissafari van ca. 3 uur op een traditioneel houten vissersschip of een overdekte boot vanuit Reykjavik ligt rond de € 75,-. Vanuit Holmavik in het noorden kost een walvisexcursie ongeveer € 55,-. Wil je met een snelle RIB zodiak een walvistocht maken dan betaal je ongeveer € 150,-. Je kunt je walvistocht in de zomermaanden vaak combineren met papegaaiduikers bekijken of een eiland bezoeken waar andere vogels te zien zijn. Deze walvistochten kosten eveneens rond de € 150,-. Walvis excursies in de zomer  zijn snel uitverkocht. Reserveer en boek je walvisexcursies dus tijdig via Sundowner.

Geld terug als ik geen walvissen zie op mijn walvissafari ?

Je krijgt geen geld terug als je op je walvissafari geen walvissen ziet. Wel mag je een andere keer gratis op walvistocht te gaan. In de zomermaanden van juni tot en met augustus zal dit niet vaak gebeuren. Vanuit Husavik, Akureyri, Hauganes, Dalvik, Olafsvik en Reykajvik heb je in deze periode 95 a 98 procent kans om walvissen te spotten.

Walvis spot reis boeken ?

Om je te helpen bij de planning van je walvisreis, hebben we de beste tijden, de beste locaties en de 8 meest indrukwekkende walvissoorten in kaart gebracht.

Hvammstangi

Hotels om walvissen te spotten ?

 • Op je vakantie in IJsland om walvissen te spotten, kun je kiezen uit diverse sfeervolle en comfortabele hotels. Bekijk onze selectie van kleinschalige boutique hotels in pittoreske vissersdorp, stadshotels in de buurt van de haven.
 • Husavik
 • Akureyri
 • Dalvik
 • Holmavik
 • Reykjavik

Bekijk onze andere walvis bestemmingen wereldwijd

Ben je net als wij gek op walvissen spotten? Bekijk dan ook onze andere bestemmingen om walvissen en dolfijnen te spotten.

 • In Europa bieden we walvisreizen aan naar Azoren en Noorwegen.
 • In Azië bieden we walvisreizen aan naar Indonesië, de Malediven en Sri Lanka.
 • In Afrika bieden we walvisreizen aan naar Comoren, Zuid Afrika en Mozambique.
 • In noord en zuid Amerika bieden we walvisreizen aan naar Alaska, Canada, Dominicaanse Republiek & Mexico.
 • In de poolgebieden bieden we walviscruises aan naar Antarctica, Spitsbergen en Arctisch Canada.
 • In de Oceanië gebieden bieden we walvisreizen aan naar Tonga.