Hoe kun je het beste walvissen spotten in IJsland 

Walvissen spotten in IJsland is een van de meest bijzondere excursies die je in dit prachtige land kunt maken. Het mooie is dat je het hele jaar door walvissen kunt zien in IJsland. Bijzonder is dat je in de zomer en de winter kans hebt om maar liefst 23 soorten walvissen en dolfijnen te spotten. Van bultrug walvissen in de zomer tot orka’s in de winter. Kies voor walvissen spotten op een snelle zodiak of voor een rustige orka safari op een traditioneel houten vissersschip. Combineer walvissen spotten in IJsland met de vele andere bezienswaardigheden in IJsland waaronder het noorderlicht in de winter.

Volgende stap

Welke soorten walvissen kun je in IJsland spotten?

Als je gaat walvis spotten in IJsland maak je kans op maar liefst 23 soorten walvissen en dolfijnen. De 5 meest geziene soorten walvissen en dolfijnen op een walvissafari in IJsland zijn de dwergvinvis, de bultrugwalvis, de witsnuitdolfijn, de bruinvis en de orka. Verder heb je kans om vinvissen, potvissen en blauwe vinvissen, de grootste dieren op aarde, te zien.

De 9 meter lange dwergvinvis is de meeste gespotte walvis van IJsland. Je kunt deze wat kleinere walvissoort het hele jaar door zien vanuit alle walvishavens. Ze zijn wat verlegen van aard leven maar door hun grote aantallen kun je ze gemakkelijk zien. Bultrugwalvissen zijn met 16 meter een stuk groter. Deze sociale en speelse acrobaten van de zee zie je vooral in de zomer. Ze migreren dan naar IJsland om zich tegoed te doen aan de grote hoeveelheden plankton. Bultruggen springen vaak uit het water en slaan met hun staart op het water. Vooral op een walvisexcursie vanuit Akureyri en Husavik heb je uitstekende kansen om bultrugwalvissen te spotten. De sociale witsnuitdolfijnen leven vaak in groepen van soms wel honderden dieren. Je ziet de 3 meter lange dieren vaak in de buurt van de kust waar ze aan de oppervlakte hun kunsten vertonen. Bruinvissen zijn met 1,5 meter lengte een van de kleinste soorten walvissen. Ze leven solitair en je kunt ze het hele jaar langs alle kusten van IJsland zien. Maar liefst 5.000 orka’s leven rondom IJsland. Deze 8 meter lange walvis is de grootste dolfijnen soort. Je hebt altijd kans om orka’s op een walvissafari tegen te komen. De meeste kans om orka’s te spotten in IJsland heb je in de winter op een orka safari vanuit de havens Grundarfjordur of Olafsvik op het Snaefelsness schiereiland.

Naast bovenstaande soorten walvissen heb je vooral in de zomer ook kans op andere soorten walvissen. Met name bij Husavik en Akureyri heb je in de periode kans om 16 meter lange potvissen, de grootste roofdieren op aarde, en 27 meter lange vinvissen te zien. Ook de 33 meter lange blauwe vinvis, het grootste dier dat ooit op aarde geleefd heeft, kun je in de lente en zomer spotten in IJsland.

Lees meer over de volgende walvissoorten rondom IJsland

Wanneer is de beste reistijd om walvissen te spotten in IJsland?

In IJsland kun je het hele jaar door walvissen spotten. De meeste soorten walvissen verblijven tussen april tot en met oktober in de wateren rond IJsland. De beste reistijd om walvissen te spotten in IJsland zijn de zomermaanden van juni tot en met augustus. Walvissen migreren in deze periode vanuit het warme zuiden waar ze hun jongen ter wereld brengen naar de koude voedselrijke wateren rondom IJsland. Hier doen ze zich tegoed aan het vele plankton. De zomer doet het ijs en de sneeuw op de bergen in het binnenland smelten. Dit smeltwater waarin voedzame deeltjes zitten stroomt via rivieren in zee. Dankzij het lange licht van middernachtszon groeien de meegevoerde deeltjes uit tot enorme hoeveelheden plankton. De beste reistijd om walvissen te spotten in IJsland zijn dan ook juni, juli en augustus.

Voordelen van walvissen spotten in de zomer zijn de vele soorten walvissen die je kunt zien, de grote aantallen, het rustigere en stabielere weer en het lange licht. Bij Reykjavik kun je zelfs walvissen spotten onder de middernachtzon. Nadelen van walvissen spotten in IJsland in de zomer is dat het heel druk kan zijn op de boten. Voordelen van walvissen spotten in de winter is dat het veel rustiger is. Een ander voordeel van de winter is dat dit de beste tijd is om orka’s te spotten in IJsland. Deze grootste dolfijnen soorten kun je in de winter zien bij het Snaefelsness schiereiland. Ook kun je in deze tijd walvissen en orka spotten combineren met het noorderlicht. Nadelen van walvissen spotten in de winter is dat je minder soorten walvissen ziet. Dwergvinvissen blijven altijd rondom IJsland en de acrobatische orka’s maken walvissen spotten in de winter in IJsland meer dan waard.

Bekijk onze walvis reizen in IJsland per maand

Jan | Feb | Mrt | Apr | Mei | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec

Waar kun je walvissen spotten in IJsland?

De beste plekken om walvissen in IJsland te spotten liggen langs de noordkust. Vooral Akureyri en Husavik zijn perfecte plekken om een walvisexcursie te maken. Husavik wordt ook wel de walvisspot hoofdstad van IJsland genoemd. Vooral in de zomer zie je op de Skjalfandi baai bij Husavik veel verschillende soorten walvissen waaronder soms ook blauwe vinvissen en orka’s. Op de achtergrond zie je prachtig besneeuwde bergen. Je kunt in de zomer zowel met een snelle zodiak als met een traditionele houten vissersboot walvissen spotten. Met wat geluk zie je ook kleurrijke papegaai duikers. Een walvisexcursie duurt ongeveer 3 uur. Kleedt je dus goed aan want het kan hard waaien en regenen. Nadeel van de grote kans om veel soorten walvissen te zien is dat er op een walvisexcursie in de zomer veel mensen aan boord kunnen zijn. Iets meer dan een uur rijden naar het westen ligt Akureyri. Hier zie je dezelfde soorten walvissen als bij Husavik zoals dwergvinvissen, bultruggen, blauwe vinvissen en orka’s. Akureyri is ook in de zomer een stuk rustiger dan Husavik. Walvissen kijken in Husavik en Akureyri kun je heel goed combineren met een bezoek aan de vele bezienswaardigheden in noord IJsland.

Iets ten noorden van Akureyri liggen de kleine vissersdorpjes Hauganes en Dalvik. Hier kun je in de zomer rustig walvissen spotten. In het noorden bij de Westfjorden ligt Holmavik. Ook hier worden in de zomer walvis excursies maken. Verder kun je walvissen zien vanuit Reykjavik en vanaf het Snaefelsness schiereiland in West IJsland. Vanuit Reykjavik kun je hele jaar door op walvissafari. In de zomer met snelle zodiacs en grote boten. In de winter met warme overdekte boten. Vooral in de winter heb je op de Breidafjordur baai bij het Snaefelsness schiereiland kans om orka’s te spotten in IJsland. Een perfecte tijd voor een orka & noorderlicht vakantie.

Walvis spotten per locatie

1. Walvissen spotten in Husavik

Husavik ligt aan de Skjalfandi baai in het noorden van IJsland. Husavik wordt door de grote kans om veel soorten walvissen te spotten de walvishoofdstad van IJsland genoemd. De beste tijd voor een walvissafari is van juni tot en met augustus. Je hebt dan kans op bultrugwalvissen, dwergvinvissen en witsnuitdolfijnen. In mei en juni heb je een redelijke kans op blauwe vinvissen, potvissen en zelfs orka’s. In de zomer kun je walvissen spotten op een houten vissersboot, zeilboot, passagiers boot, fluisterboot of snelle RIB zodiak. De populariteit van Husavik zorgt ook voor drukte op de walvisexcursies.

2. Walvis spotten in Akureyri

Akureyri ligt in het noorden van IJsland aan de beschutte Eyjafjordur fjord op een uur rijden van Husavik. Hierdoor kun je hier dezelfde soorten walvissen en dolfijnen zien als in Husavik. Vanwege de beschutte ligging is Akureyri ideaal voor families met kinderen. Je kunt het hele jaar door walvissen kijken maar beste tijd is van juni tot en met augustus. Je hebt hier uitstekende kansen op bultrugwalvissen, dwergvinvissen, bruinvissen en witsnuitdolfijnen. Soms zie je ook blauwe vinvissen, potvissen en orka’s. Maak je walvissafari in de zomer op een overdekte boot of snelle RIB zodiak.

3. Walvis spotten in Hauganes

Hauganes ligt wat noordelijker dan Akureyri aan de beschutte Eyjafjordur fjord in het noorden van IJsland. Hierdoor zie je vaak dezelfde soorten walvissen als in Akureyri en Husavik. Door de beschutte ligging is een walvissafari vanuit Hauganes ideaal voor families. Je kunt het hele jaar door walvis excursies maken in Hauganes met als beste tijd juni tot en met augustus. Uitstekende kans op dwergvinvissen, bultrugwalvissen, bruinvissen en witsnuitdolfijnen. Minder vaak zie je blauwe vinvissen, potvissen en orka’s. Maak je walvisexcursie op een houten vissersboot

4. Walvis spotten in Dalvik

Dalvik ligt ten noorden van Hauganes aan de Eyjafjordur fjord in het noorden van IJsland. Hierdoor ziet u ook hier meestal dezelfde soorten walvissen als in Husavik, Akureyri en Hauganes. Door de beschutte ligging is een walvissafari vanuit Dalvik ideaal voor families. U kunt het hele jaar door walvisexcursies maken met als beste tijd juni tot en met augustus. Op je walvistocht zie je vaak bultrugwalvissen, dwergvinvissen, bruinvissen en witsnuitdolfijnen. Soms zie je blauwe vinvissen, potvissen en orka’s. Maak je walvissafari op een houten vissersboot.

5. Walvis spotten in Holmavik

Holmavik is een klein vissersdorpje aan de Steingrímsfjörður fjord in de afgelegen Westfjorden in het noordwesten van IJsland. Ook hier maak je kans op dezelfde soorten walvissen als in Husavik, Akureyri, Hauganes & Dalvik. Je kunt in Holmavik van juni tot en met augustus walvissen spotten. Gewoonlijk zie je bultrugwalvissen, dwergvinvissen, bruinvissen en witsnuitdolfijnen. Soms ook blauwe vinvissen, potvissen en orka’s. Je maakt je walvissafari op een overdekteboot.

6. Walvissen spotten in Reykjavik

De hoofdstad Reykjavik ligt aan de Falxafloi baai in het zuidwesten van IJsland. Vanuit Reykjavik kun je het hele jaar door walvissen spotten. De beste tijd is van juni tot en met augustus. Op de Faxafloi baai zie je vooral bultrug walvissen, dwergvinvissen, bruinvissen en witsnuit dolfijnen. Soms worden ook vinvissen, noordse vinvissen, grienden en orka’s gespot. Kijk in de zomer ook uit naar papegaaiduikers. Je kunt in Reykjavik op walvissafari met een overdekte boot of een RIB zodiak in de zomer.

7. Orka’s spotten in Grundarfjordur

Het kleine vissersdorpje Grundarfjordur ligt aan de gelijknamige fjord op het Snaefelsness schiereiland in het westen van IJsland. In de winter maanden trekken grote scholen haringen, het favoriete voedsel van orka’s, de fjord in. Tussen december en februari kun je met een overdekte boot de Atlantische oceaan op om orka’s te spotten. Je kunt hier perfect orka’s spotten en noorderlicht bekijken combineren.

8. Orka’s spotten in Olafsvik

Olafsvik ligt op de punt van het Snaefelsness schiereiland in het westen van IJsland. Het diepe water van de Atlantische oceaan niet ver van Olafsvik zorgt voor grote kansen op orka’s (februari tot en met begin juli), potvissen (april tot en met juni)  en enorme scholen grienden (juli tot en met oktober). Verder goede kansen op bultrug, dwergvinvis en witsnuit dolfijnen. Je maakt je walvissafari in een overdekte boot.

Alles over walvissen spotten?

Soortengedrag | regelsweetjes

Walvissen IJsland

Hoe spot je een walvis bij IJsland?

Als je op een boot op zee bij IJsland zit, hoe spot je dan een walvis? Pak je verrekijker en speur de horizon af of je in de verte witte strepen ziet. Grote walvissen zoals bultruggen en orka’s springen soms het water uit. Als ze terugvallen in water ontstaan er golven met een witte rand. Speur ook de lucht af naar grote aantallen vogels die vlak boven het water cirkelen. Dit duidt dat vaak op jagende walvissen of dolfijnen. Ook de wasem die walvissen en dolfijnen uitademen geeft aan dat er walvissen in de buurt zijn. Kijk verder goed of je ergens veel boten bij elkaar ziet. Ook dit is vaak een teken dat er walvissen zijn gezien. Walvissen zijn vaak lang onderwater. Hierdoor zijn ze niet zichtbaar. Daarom gebruiken sommige walvisexcursie aanbieders hydrofoons, waarbij ze de geluiden van walvissen onderwater oppikken.

Hoe kun je verantwoord walvissen spotten in IJsland?

Verantwoord walvissen spotten in IJsland is van groot belang voor deze prachtige dieren. Alle organisatoren waarmee wij in IJsland samenwerken ondersteunen de “code of conduct” opgesteld door Ice Whale. Deze IJslandse organisatie heeft richtlijnen opgesteld voor haar leden om op een verantwoorde wijze walvisexcursies te organiseren.

Wat zijn de prijzen van een walvisexcursie in IJsland?

De prijzen van een walvisexcursie in IJsland hangen vooral af van het type boot waarmee je gaat walvissen spotten en de plaats waar je de excursie maakt. De prijs voor een walvissafari van ca. 3 uur op een traditioneel houten vissersschip of een grotere overdekte boot vanuit Reykjavik ligt rond de € 75,-. Vanuit Holmavik in het noorden kost een walvisexcursie ongeveer € 55,-. Wil je met een snelle RIB zodiak een walvistocht maken dan moet je rekenen op ongeveer € 150,-. Je kunt je walvistocht in de zomermaanden vaak combineren met papegaaiduikers bekijken of een eiland bezoeken waar andere vogels te zien zijn. Deze walvistochten kosten eveneens rond de € 150,-.

Krijg ik geld terug als ik geen walvissen zie op mijn walvissafari in IJsland ?

Je krijgt geen geld terug als je op je walvissafari geen walvissen ziet. Wel mag je gewoonlijk in de middag of op een andere dag terugkomen om gratis een tweede keer op walvistocht te gaan. In de zomermaanden van juni tot en met augustus zal dit niet vaak gebeuren. Vanuit Husavik, Akureyri, Hauganes, Dalvik, Olafsvik en Reykajvik heb je in deze periode 95 a 98 procent kans om walvissen te spotten.

Wat voor boot moet ik kiezen voor een walvisexcursie in IJsland ?

Elk type boot voor een walvisexcursie in IJsland heeft voordelen en nadelen. De grote boten zijn comfortabeler. Ze bieden meerdere observatieplatformen zodat niet iedereen voor je staat als er een walvis te zien is, hebben vaak een café waar je snacks en drinken kunt kopen, hebben een toilet aan boord en bieden een plek om te schuilen tegen regen, wind en kou. Grote boten varen langzamer waardoor je minder zee kunt afspeuren op zoek naar walvissen en ze komen gewoonlijk minder dicht bij de walvissen (code of conduct). In de zomer kun je ook kiezen voor een snelle zodiak. Deze sterke opblaasbare rubberen boten hebben stoelen waar je veilig op zit. Door hun snelheid kun je grote stukken zee afzoeken op walvissen. Door hun wendbaarheid en met inachtneming van de “code of conduct voor walvissen” kunnen ze dichterbij komen. Nadeel is dat je niet beschut bent tegen regen en kou, er geen toilet aan boord is en je geen snacks en drinken kunt kopen. Wel krijg je voor je aan boord gaat een warm en waterdicht survival pak zodat je toch enigszins beschermt bent tegen de elementen.

Welke kleding kun je het beste dragen op een walvistocht in IJsland?

Op een walvistocht in IJsland is het van belang om je warm aan te kleden. Een walvisexcursie duurt al gauw 3 uur. Zelfs in de zomer in IJsland kun je door regen en wind in 3 uur snel afkoelen. Draag ook in de zomer waterdichte kleding in laagjes. Denk verder aan zonnebril en zonnebrand. In de winter op een walvistocht in IJsland is het ronduit koud en kan het hard waaien, regenen en sneeuwen. Draag warme en waterdichte kleding, handschoenen, sjaal en muts. Zorg verder voor waterdichte schoenen met grip zodat je niet op het soms gladde dek uitglijdt.  Lees meer over kleding op een walvisexcursie. 

Hoe fotografeer je walvissen in IJsland?

Walvissen spotten in IJsland is iets heel anders dan walvissen fotograferen vanuit een wiebelende boot op een woelige zee. Lees alles over hoe u het beste walvissen kunt fotograferen.

Walvismuseum IJsland bezoeken?

Ben je helemaal gek van walvissen, dan zijn er diverse walvismusea die je in IJsland kunt bezoeken. In Reykjavik ligt in de haven waar ook de walvisexcursies vertrekken “Whales of Iceland”. Dit is Europa’s grootste museum en tentoonstelling over walvissen. In Husavik ligt in de haven het “Whale Museum”. Trek er een uurtje voor uit voor of na je walvistocht om het walvismuseum te bezoeken.