IJsberen reizen

De ongerepte wildernissen langs de Hudson Bay in het afgelegen noorden van Canada zijn de beste plek om ijsberen te zien. Tussen oktober en november verzamelen grote aantallen ijsberen zich rond het dorpje Churchill waar ze wachten tot het ijs op de Hudson Bay dik genoeg is om er zeehonden op te jagen. Nog dieper in de wildernis liggen zeer afgelegen lodges als de Seal River Heritage Lodge en de Nauk Polar Bear Lodge waar een ongekend avontuur op je ligt te wachten. Ga wandelen tussen de ijsberen in de sneeuw tussen oktober en november of op de warme rood, oranje en bruin gekleurde toendra in augustus en september. Naast ijsberen kans op zwarte beren, grizzly beren, wolven, veelvraten, elanden, kariboes en prachtige vogels waaronder sneeuwuilen. Op koude, heldere nachten kun je genieten van het spectaculaire noorderlicht.

Volgende stap

Waar kun je ijsberen spotten ?

Bij Churchill ga je met comfortabele en verwarmde toendra buggies (soort bus op hoge wielen) op de ijzige vlaktes op zoek naar ijsberen. Vanuit de afgelegen lodges verken je het gebied te voet met een gewapende gids, per boot of rijdend met een “tundra tracker”.

Canada

De vlaktes rond Churchill en de Seal River bij de Hudson Bay in de provincie Manitoba in het noorden van Canada bieden de beste kansen ter wereld om van dichtbij ijsberen te spotten en te fotograferen. In de zomer en herfst scharrelen de ijsberen op de toendra en langs de kust op zoek naar voedsel. Als de baai in november dichtvriest, trekken de beren het ijs op voor de jacht op zeehonden.

Waar: Hudson Bay | Noordwest passage

Bekijk onze reizen

Spitsbergen

Svalbard, ook wel bekend als Spitsbergen, behoort tot de toplocaties voor het spotten van ijsberen. IJsberen zijn zelfs een van de belangrijkste redenen waarom duizenden toeristen reizen naar het Noordpoolgebied, met name de Arctische archipel Spitsbergen. Hoewel niemand kan garanderen dat je een ijsbeer zult zien, zijn er een aantal Svalbard cruises die bijna uitsluitend gewijd zijn om beren te spotten.

Waar: Svalbard

Bekijk onze reizen

Wanneer kun je het beste ijsberen spotten?

Door hun migraties tussen de Arctische

De

IJsberen en toendra buggy
IJsberen spotten
J F M A M J J A S O N D
Noordpoolgebied
● Canada – Churchill o o o
● Canada – Noordwestpassage
● Spitsbergen
● Beste tijd    o Goede tijd   Redelijke tijd

Wat is een ijsbeer?

De ijsbeer (Ursus maritimus) is een enkele soort die voorkomt in het circumpolaire gebied van het noordelijk halfrond. Het leeft normaal gesproken op pakijs binnen 300 kilometer land en komt aan land voor het korte zomerseizoen. Deze enorme dieren – mannetjes kunnen tot 2,6 meter lang worden en meer dan 400 kilogram wegen – zijn solitair van aard, krachtige en schijnbaar onvermoeibare zwemmers en meedogenloos bekwame jagers.

ijsberen vogels en belugas

Waar leven ijsberen?

IJsberen zijn voor altijd verbonden met het Arctische zee-ijs, waar ze jagen op hun zeehondenprooi. De beren zijn te vinden in vijf landen: de VS (Alaska), Canada, Rusland, Groenland en Noorwegen (Svalbard). Wetenschappers hebben ze verdeeld in 19 populaties, waarvan sommige door meer dan één land worden gedeeld.

Weetjes over ijsberen

IJsberen

Zijn ijsberen gevaarlijk

IJsberen zijn simpelweg de grootste carnivoren op het land, en omdat hun ijzige habitat weinig vegetatie te bieden heeft, zijn ze de meest vleesetende van alle beren soorten. IJsberen proberen in het algemeen mensen te ontwijken maar door het dunner worden van het pakijs worden ze tegenwoordig vaker richting door mensen bewoonde gebieden gedreven.

Bears Sparring - Courtesy of Churchill Wild - Photo by Ian Johnson

Tips voor ijsberen spotten

Zowel in koude

wandelen met ijsberen

Wandelen met ijsberen

Wandel

Lees meer over de volgende beren soorten.