Home | Walvissen & dolfijnen spotten | Bultrugwalvissen spotten

Bultrugwalvissen spotten

Bultrugwalvissen zijn de acrobaten van de zee. Door hun sprongen waarbij ze helemaal uit het water komen en met een enorme plons weer terug in het water vallen, zijn ze zeer geliefd onder walvisspotters. Bultruggen migreren continu tussen Arctische gebieden om te foerageren en tropische wateren om te paren en hun jongen ter wereld te brengen. Hierdoor kun je bultrugwalvissen over de hele wereld zien. Wist je dat je ook kunt zwemmen met bultrugwalvissen. Wil je zelf ook bultrugwalvissen spotten or er mee zwemmen? Lees dan hieronder waar en wanneer je dat kunt doen.

Volgende stap

“Het horen van de geluiden van bultruggen die vrolijk communiceren terwijl je langs deze immense wezens vaart.”

- Erwin

Wat is een bultrugwalvis?

Bultrugwalvissen zijn grote baleinwalvissen met een plomp lijf, een wat platte kop en vrij grote wel 5 meter lange borstvinnen. Ze worden ongeveer 16 meter lang en wegen dan ruim 30 ton. Bultruggen danken hun naam aan de vele bulten op hun kop, onderkaak en borstvinnen. De dieren staan bekend om hun acrobatisch gedrag. Ze springen vaak uit het water, steken hun kop boven water om de omgeving of de boot waarop u zit te bekijken en slaan met hun staart op het water. De redenen waarom ze dit doen is niet helemaal duidelijk. Bultruggen kunnen ruim 200 meter diep duiken en blijven dan een half uur onder water. Als ze duiken komt hun staartvin boven water. Een dankbaar object voor fotografen. Hun voedsel bestaat uit plankton dat ze uit het water filteren en scholen kleine visjes die ze opslokken. Bij de jacht op visjes werken ze samen en ze gebruiken een speciale techniek “bubble-net feeding”. Hierbij omcirkelen de bultruggen scholen visjes en blazen dan al omhoog zwemmend luchtbellen uit. Uit angst scholen de visjes in een dichte school samen die vervolgens verder omhoog zwemmend worden opgeslokt.

Wanneer kun je het beste bultruggen spotten?

Door hun migraties tussen de Arctische en tropische wateren kun je het hele jaar door wel ergens op de wereld bultruggen spotten. Van december tot en met maart kun je ze in Noord Noorwegen en in de Sea of Cortez in Mexico zien. In Noorwegen kun je zelfs met ze snorkelen. Ook Hawaï en de Dominicaanse Republiek zijn in deze periode echte hotspots. Vergeet verder Antarctica niet waar je in februari en maart uitstekende kansen hebt om op je expeditie cruise bultrug walvissen te spotten. In april en mei zwemmen bultrugwalvissen langs de Azoren. De zomer maanden van mei tot en met september zijn perfect om bultruggen te spotten vanuit Reykjavik of Husavik in IJsland. In dezelfde periode zie je ze ook in Disco Bay in Groenland. Ook op een reis naar Oost of West Canada zie je dan volop bultrugwalvissen. Migrerende bultruggen trekken van juli tot en met oktober langs de kusten van Gabon en Sao Tome e Principe. Van augustus tot en met oktober kun je vanuit Hermanus in Zuid Afrika bultrugwalvissen spotten combineren met een safari. Helemaal tropisch is het om tussen augustus en oktober naar Tonga of Tahiti te reizen om bultrugwalvissen spotten te combineren met relaxen aan de mooiste stranden ter wereld. Bij Tonga kun je ook zwemmen met bultrugwalvissen.

Bekijk onze bultrugwalvis reizen per maand

Jan | Feb | Mrt | Apr | Mei | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec

Waar kun je het beste bultrugwalvissen spotten?

Bultruggen komen door hun migraties over de hele wereld voor. In Europa kun je bultrugwalvissen spotten in IJsland, Groenland, de Azoren en Noorwegen. De beste plekken om een bultrugwalvis in Noord-Amerika te zien zijn Alaska, Dominicaanse Republiek, Groenland, Mexico en Canada. Als je in Afrika bultrugwalvissen wilt zien, ga dan naar Gabon, Sao Tome e Principe, Mozambique of Zuid Afrika. De ondiepe wateren langs de kusten van de meeste landen in Azië zijn minder geschikt om bultrugwalvissen te spotten. Bultruggen zijn vooral te vinden in diepe wateren. In Oceanië zijn Tahiti en Tonga echte hotspots. Ook op een cruise naar Antarctica zie je bultruggen. Bekijk onze bestemmingen om bultruggen te spotten op de kaart.

Bekijk onze bultrugwalvissen reizen

Azoren

Azoren

Bij de Azoren kun je het hele jaar door walvissen en dolfijnen spotten. Bultruggen migreren in de lente (april/mei) en de herfst (september/oktober) langs de eilanden. Vanaf Sao Miguel, Pico, Faial en Terceira maak je walvisexcursies per zodiak boot of met een grotere overdekte boot. Ook potvissen en blauwe vinvissen worden in deze periode veel gespot. Combineer walvis spotten op de Azoren met een rondreis over deze prachtige groene vulkanische eilanden. Lees meer over walvissen spotten in de Azoren

Bekijk onze walvisreizen naar de Azoren

IJsland

IJsland

In IJsland kun je tussen mei en september bultruggen zien vanuit Akureyri, Grundarfjordur, Holmavik, Húsavik, Olafsvik en Reykjavik. Je kunt op walvissafarimetn een grote overdekte boot, een traditioneel vissersschip of met een snelle zodiak. Naast bultruggen zie je vaak ook orka’s, dwergvinvissen, blauwe vinvissen en witsnuit dolfijnen. Combineer walvissen spotten in IJsland met een rondreis door IJsland in een huurauto.  Lees meer over walvissen spotten in IJsland.

Bekijk onze walvisreizen naar IJsland

Noorwegen

Noorwegen

In de winter is het noorden van Noorwegen een uitstekende plek om walvissen te kijken. Tijdens de walvissafari’s vanuit Tromsø en het Lyngenfjord wordt er voornamelijk naar orka’s gezocht, maar omdat bultruggen de orka’s volgen, heeft u ook een redelijk goede kans om deze te zien. Tussen november en half februari kun je hier zwemmen met orka’s en dus ook met bultrugwalvissen. Lees meer over walvissen spotten in Noorwegen.

Bekijk onze walvisreizen in Noorwegen

Sao Tomé & Principe

Sao Tomé & Principe

Bekijk tussen juli en oktober migrerende bultruggen langs de kust van Sao Tomé & Principe. In de tropische wateren rondom de eilanden krijgen de bultruggen hun jongen en rusten ze uit na hun lange migratie vanuit Antarctica naar het noorden. Combineer walvis spotten op Sao Tome e Principe met een rondreis over deze 2 door het massatoerisme nog niet bezochte weelderig begroeide eilanden.

Bekijk onze walvisreizen naar Sao Tomé

Canada

Canada

In West-Canada kun je in de zomermaanden bultruggen spotten bij Tofino, Ucluelet en bij Vancouver, Campbell River, Telegraph Cove en in het Robson Bight Reserve. Omdat de bultruggen hetzelfde migratiepatroon aanhouden als de orka’s in dit gebied, is de kans heel groot dat u ook deze indrukwekkende dieren kunt bekijken. In het oosten van Canada heb je in de St. Lawrence baai een goede kans op bultruggen.

Bekijk onze walvisreizen in Canada

Mexico

Mexico

Bij het schiereiland Baja California en in de Sea of Cortez kun je tussen januari en maart bultruggen met jongen zien. De bultruggen migreren naar dit gebied om te paren en hun jongen te krijgen. Daarnaast zijn de diepe wateren van Baja zeer voedselrijk met plankton. Bekijk deze acrobaten van de zee en de schitterende omgeving van Baja en de Sae of Cortez op kleinschalige en luxe cruises.

Bekijk onze walvisreizen in Mexico

Weetjes over bultrugwalvissen

Bultrug mannetjes kunnen fraai zingen om vrouwtjes te imponeren en om hun territorium af te bakenen. Het gezang duurt wel 45 minuten en is honderden kilometers ver te horen. Naast “breaching” waarbij bultruggen uit het water springen, kunnen ze nog veel meer. Bij “lob- en fin tailing” slaan ze met hun staart en vinnen op het water. “Spyhopping, is het gedrag waarbij ze hun kop boven water uitsteken. De laatste jaren worden steeds meer bultruggen in de Noordzee gezien. In 2004 spoelde een dode bultrug op Vlieland, in 2009 zwom er een op 1 km voor de kust van Texel en in 2012 strandde een bultrug op de Razende bol voor de kust van Texel. Een bultrug brent iedere 3 jaar 1 jong ter wereld. Het walvisjong weegt bij de geboorte ruim 2.000 kilo. Er leven naar schatting zo’n 60.000 walvissen op aarde. De staartvin van een bultrugwalvis is uniek. Onderzoekers kunnen aan de staartvin een individuele bultrugwalvis herkennen.

Zwemmen met bultrugwalvissen

Zwemmen met bultrug walvissen kun je tussen augustus en oktober doen in Tonga in Oceanië. Ook Tahiti is in deze periode een perfecte bestemming om te zwemmen met bultrugwalvissen. Schikken de zomermaanden je niet, ga dan tussen januari en april zwemmen met bultrugwalvissen in de Dominicaanse Republiek.

Bekijk onze zwemmen met walvisreizen

Zijn bultrugwalvissen gevaarlijk

Bultrugwalvissen kunnen gevaarlijk zijn. Niet als je op een grote boot naar ze aan het kijken bent. Wel als je in een kajak vaart. Dan wil je niet dat een springende bultrug van 30 ton vlak naast op op je kajak belandt. Hou dus voldoende afstand. Ook als je aan het zwemmen met bultrugwalvissen bent moet je uitkijken voor hun enorme vinnen en krachtige staart. Hou voldoende afstand van deze enorme zoogdieren en zwem vooral niet naar ze toe.

Tips voor bultrugwalvissen spotten

Zowel in koude als warme gebieden is het van belang om je op een bultrugwalvis excursie passend te kleden. Een walvisexcursie duurt al gauw 3 uur en op zee kan het flink regenen en hard waaien. Neem ook in warme gebieden laagjes kleding mee voor als je het koud krijgt. Als je 3 uur lang in de felle zon op een boot op zee in je korte broek staat, loop je goede kans om te verbranden. Een lange dunne broek biedt uitkomst net als zonnebrand en een zonnebril. Lees meer over kleding op een walvisexcursie. Springende bultrugwalvissen zijn prachtig maar ook moeilijk om te fotograferen. Lees alles over hoe u het beste walvissen kunt fotograferen

Lees meer over  de volgende walvis soorten.