Bultrugwalvissen spotten

Bultrugwalvissen zijn de acrobaten van de zee. Door hun sprongen waarbij ze helemaal uit het water komen en met een enorme plons weer terug in het water vallen, zijn ze zeer geliefd onder walvisspotters. Bultruggen migreren continu tussen Arctische gebieden om te foerageren en tropische wateren om te paren en hun jongen ter wereld te brengen. Hierdoor kun je bultrugwalvissen over de hele wereld zien. Wist je dat je ook kunt zwemmen met bultrugwalvissen. Wil je zelf ook bultrugwalvissen spotten or er mee zwemmen? Lees dan hieronder waar en wanneer je dat kunt doen.

Volgende stap

Waar kun je het beste bultrugwalvissen spotten?

Bultruggen komen door hun migraties over de hele wereld voor. In Europa kun je bultrugwalvissen spotten in IJsland, Groenland, de Azoren en Noorwegen. De beste plekken om een bultrugwalvis in Noord-Amerika te zien zijn Alaska, Dominicaanse Republiek, Groenland, Mexico en Canada. Als je in Afrika bultrugwalvissen wilt zien, ga dan naar Gabon, Sao Tome e Principe, Mozambique of Zuid Afrika. De ondiepe wateren langs de kusten van de meeste landen in Azië zijn minder geschikt om bultrugwalvissen te spotten. Bultruggen zijn vooral te vinden in diepe wateren. In Oceanië zijn Tahiti en Tonga echte hotspots. Ook op een cruise naar Antarctica zie je bultruggen. Bekijk onze bestemmingen om bultruggen te spotten op de kaart.

Europa

De beste plekken in Europa om bultrug walvissen in het wild te zien zijn IJsland, Noorwegen en de Azoren. Op deze plekken kun je vrij gemakkelijk met boten de zee op om diverse soorten walvissen en dolfijnen te spotten. Andere plekken waar je walvissen en dolfijnen kunt zien zijn Groenland, Spitsbergen, Ierland, Schotland, Spanje en Madeira. Vraag voor meer informatie voor een reis op maat.

Waar: Azoren | IJsland | Noorwegen

Bekijk onze reizen

Afrika

De beste plekken in Afrika om bultrug walvissen te zien zijn de Comoren, Mozambique, Namibië & Zuid-Afrika. Duizenden bultrug walvissen trekken langs de kust van Sao Tomé e Principe en Gabon. Maar ook langs Madagaskar & Mauritius. Je kunt tijdens een walvis excursie bultruggen spotten of zelfs mee zwemmen. Vraag voor meer informatie voor een reis op maat.

Waar: Comoren | Gabon | Sao Tomé é Principe

Bekijk onze reizen

Noord-Amerika

De beste plekken in Noord Amerika om bultrug walvissen te spotten zijn Alaska, Canada & Mexico. In de Dominicaanse Republiek kun je zelfs met bultruggen zwemmen. Zowel aan de westkust als de oostkust van Noord-Amerika. Op diverse plekken kun je met boten walvissen & dolfijnen spotten. Vraag voor meer informatie voor een reis op maat.

Waar: Alaska | Canada | Dominicaanse Republiek | Mexico

Bekijk onze reizen

Wanneer kun je het beste bultruggen spotten?

Door hun migraties tussen de Arctische en tropische wateren kun je het hele jaar door wel ergens op de wereld bultruggen spotten. Van december tot en met maart kun je ze in Noord Noorwegen en in de Sea of Cortez in Mexico zien. In Noorwegen kun je zelfs met ze snorkelen. Ook Hawaï en de Dominicaanse Republiek zijn in deze periode echte hotspots. Vergeet verder Antarctica niet waar je in februari en maart uitstekende kansen hebt om op je expeditie cruise bultrug walvissen te spotten. In april en mei zwemmen bultrugwalvissen langs de Azoren.

De zomer maanden van mei tot en met september zijn perfect om bultruggen te spotten vanuit Reykjavik of Husavik in IJsland. In dezelfde periode zie je ze ook in Disco Bay in Groenland. Ook op een reis naar Oost of West Canada zie je dan volop bultrug walvissen. Migrerende bultruggen trekken van juli tot en met oktober langs de kusten van Gabon en Sao Tome e Principe. Van augustus tot en met oktober kun je vanuit Hermanus in Zuid Afrika bultrugwalvissen spotten combineren met een safari. Helemaal tropisch is het om tussen augustus en oktober naar Tonga of Tahiti te reizen om bultrugwalvissen spotten te combineren met relaxen aan de mooiste stranden ter wereld. Bij Tonga  & de Comoren kun je ook zwemmen met bultrugwalvissen.

Noord Noorwegen, Bultruggen en andere walvissen, Lyngenfjord, Skjervoy Noorwegen
Bultruggen spotten – Europa
J F M A M J J A S O N D
Azoren o
IJsland
Noorwegen
● Beste tijd    o Goede tijd   Redelijke tijd
Bultruggen spotten – Afrika
J F M A M J J A S O N D
● Comoren o
● Gabon
● Madagaskar
● Mauritius
● Mozambique o o
● Namibië o
● São Tomé é Principe o
● Zuid Afrika
● Beste tijd    o Goede tijd   Redelijke tijd
Bultruggen spotten – Noord-Amerika
J F M A M J J A S O N D
Alaska
Canada o
Dominicaanse Republiek o
● Mexico
● Beste tijd    o Goede tijd   Redelijke tijd
Bultruggen spotten – Poolgebieden
J F M A M J J A S O N D
● Antarctica
● Groenland
● Spitsbergen
● Beste tijd    o Goede tijd   Redelijke tijd

Wat is een bultrugwalvis?

Bultrugwalvissen zijn grote baleinwalvissen met een plomp lijf, een wat platte kop en vrij grote wel 5 meter lange borstvinnen. Ze worden ongeveer 16 meter lang en wegen dan ruim 30 ton. Bultruggen danken hun naam aan de vele bulten op hun kop, onderkaak en borstvinnen. De dieren staan bekend om hun acrobatisch gedrag. Ze springen vaak uit het water, steken hun kop boven water om de omgeving of de boot waarop u zit te bekijken en slaan met hun staart op het water. De redenen waarom ze dit doen is niet helemaal duidelijk. Bultruggen kunnen ruim 200 meter diep duiken en blijven dan een half uur onder water. Als ze duiken komt hun staartvin boven water. Een dankbaar object voor fotografen. Hun voedsel bestaat uit plankton dat ze uit het water filteren en scholen kleine visjes die ze opslokken. Bij de jacht op visjes werken ze samen en ze gebruiken een speciale techniek “bubble-net feeding”. Hierbij omcirkelen de bultruggen scholen visjes en blazen dan al omhoog zwemmend luchtbellen uit. Uit angst scholen de visjes in een dichte school samen die vervolgens verder omhoog zwemmend worden opgeslokt.

Waar leven bultrug walvissen?

Bultruggen zijn te vinden in elke oceaan. Ze migreren constant tussen tropische gebieden om te paren en arctische gebieden om te eten. Hun reisroutes zijn bekend, maar kunnen onderhevig zijn aan seizoensveranderingen.

Weetjes over bultrugwalvissen

Bultrug mannetjes kunnen fraai zingen om vrouwtjes te imponeren en om hun territorium af te bakenen. Het gezang duurt wel 45 minuten en is honderden kilometers ver te horen. Naast “breaching” waarbij bultruggen uit het water springen, kunnen ze nog veel meer. Bij “lob- en fin tailing” slaan ze met hun staart en vinnen op het water. “Spyhopping, is het gedrag waarbij ze hun kop boven water uitsteken. De laatste jaren worden steeds meer bultruggen in de Noordzee gezien. In 2004 spoelde een dode bultrug op Vlieland, in 2009 zwom er een op 1 km voor de kust van Texel en in 2012 strandde een bultrug op de Razende bol voor de kust van Texel. Een bultrug brent iedere 3 jaar 1 jong ter wereld. Het walvisjong weegt bij de geboorte ruim 2.000 kilo. Er leven naar schatting zo’n 60.000 walvissen op aarde. De staartvin van een bultrugwalvis is uniek. Onderzoekers kunnen aan de staartvin een individuele bultrugwalvis herkennen.

Zijn bultrugwalvissen gevaarlijk

Bultrugwalvissen kunnen gevaarlijk zijn. Niet als je op een grote boot naar ze aan het kijken bent. Wel als je in een kajak vaart. Dan wil je niet dat een springende bultrug van 30 ton vlak naast op op je kajak belandt. Hou dus voldoende afstand. Ook als je aan het zwemmen met bultrugwalvissen bent moet je uitkijken voor hun enorme vinnen en krachtige staart. Hou voldoende afstand van deze enorme zoogdieren en zwem vooral niet naar ze toe.

Bultrugwalvissen

Tips voor bultrugwalvissen spotten

Zowel in koude als warme gebieden is het van belang om je op een bultrugwalvis excursie passend te kleden. Een walvisexcursie duurt al gauw 3 uur en op zee kan het flink regenen en hard waaien. Neem ook in warme gebieden laagjes kleding mee voor als je het koud krijgt. Als je 3 uur lang in de felle zon op een boot op zee in je korte broek staat, loop je goede kans om te verbranden. Een lange dunne broek biedt uitkomst net als zonnebrand en een zonnebril. Lees meer over kleding op een walvisexcursie. Springende bultrugwalvissen zijn prachtig maar ook moeilijk om te fotograferen. Lees alles over hoe je het beste walvissen kunt fotograferen

Bultrug snorkelen

Zwemmen met bultrugwalvissen

Zwemmen met bultrug walvissen kun je tussen augustus en oktober doen in Tonga in Oceanië. Ook Tahiti is in deze periode een perfecte bestemming om te zwemmen met bultrugwalvissen. Schikken de zomermaanden je niet, ga dan tussen januari en april zwemmen met bultrugwalvissen in de Dominicaanse Republiek. In de Comoren kun je zwemmen met bultruggen tussen half juni  to half september.

Bekijk onze zwemmen met walvisreizen

Bekijk onze bultrugwalvis bestemmingen

Bekijk hieronder onze selectie walvis bestemmingen over de hele wereld.

We zijn nu druk bezig met nieuwe bestemmingen voor onze walvisreizen. Denk aan o.a. Zuid-Afrika, Mozambique, Tonga, Hawaï, Tahiti en de Salomons eilanden. Wilt je graag informatie over een van onze nieuwe walvisreizen, neem dan contact met ons op.

Alaska

 In de zomer zijn bultruggen te zien in het zuidoosten rond de Inside Passage met zijn talloze fjorden & gletsjers. Het zien van een kolossale bultrug die zijn diepe, klinkende duik maakt met staartvinnen die boven het oppervlak opspringen. Van april tot september is het voor de meeste soorten het beste om walvissen te spotten. Lees meer over walvis spotten in Alaska.
Waar: Noord-Amerika

Wanneer: April – september

Bekijk onze reizen

Antarctica

Antarctische cruises gaan vaak door voedselgebieden voor bultruggen; ze kunnen hier clusteren in groepen van meer dan 20. Bijzondere hotspots voor het spotten van bultruggen zijn Wilhelmina Bay & Lemaire Channel. De walvissen zijn te zien van december tot april, met de meeste kans in februari en maart. Vraag informatie aan over walvis spotten in Antarctica.
Waar: Poolgebied

Wanneer:  december – april

Bekijk onze reizen

Azoren

Bij de Azoren kun je het hele jaar door walvissen en dolfijnen spotten. Bultruggen migreren in de lente en de herfst langs de eilanden. Vanaf Sao Miguel, Pico, Faial en Terceira maak je walvisexcursies per zodiak boot of met een grotere overdekte boot. Ook potvissen en blauwe vinvissen worden in deze periode veel gespot. Lees meer over walvissen spotten in de Azoren
Waar: Europa
Wanneer: Maart – half juli

Bekijk onze reizen

Canada

In West-Canada kun je in de zomer maanden bultruggen spotten bij Tofino, Ucluelet & Vancouver. Maar ook bij Campbell River, Telegraph Cove en in het Robson Bight Reserve. De bultrug heeft hetzelfde migratiepatroon als de orka in dit gebied, dus is de kans heel groot dat je ook deze indrukwekkende dieren kunt bekijken. In het oosten van Canada kun je ook in St. Lawrence baai bultruggen spotten. Lees meer over walvis spotten in Canada.
Waar: Noord-Amerika

Wanneer: Juni –  half september

Bekijk onze reizen

Comoren

Bultrugwalvissen migreren naar de Comoren tussen eind juni en begin november. In juli en augustus is er een geboortegolf. De beste tijd om te zwemmen met bultrugwalvissen vanuit de Laka Lodge op het eiland Moheli in de Comoren is dan ook van half augustus tot en met half oktober. Een uniek avontuur dat maar op een paar plekken op de wereld mogelijk is. Vraag informatie aan over walvis spotten in de Comoren.
Waar: Afrika

Wanneer: Juni – november

Bekijk onze reizen

Dominicaanse Republiek

Jaarlijks komen hier grote groepen bultruggen naar de Dominicaanse Republiek, om hun kroost groot te brengen. Dit zorgt voor spectaculaire ontmoetingen. Je kunt ze voornamelijk spotten bij het schiereiland Samana of ten noorden van Puerto Plata bij Silver Banks. Dit is ook een van de weinige plekken ter wereld waar je met walvissen kunt snorkelen.  Vraag informatie aan over walvissen spotten in de Dominicaanse Republiek.
Waar: Noord-Amerika
Wanneer: half december – maart

Bekijk onze reizen

Gabon

Er is een opmerkelijke diversiteit aan zeezoogdieren voor de kust van Gabon. Bultruggen migreren  voor de kust van Gabon vanuit de kille zuidelijke oceanen om zich voort te planten in de warme stromingen van de Atlantische Oceaan. Voor een onvergetelijke ontmoeting kun je per boot de bultrug walvissen spotten, waarbij je de grote zoogdieren majestueus uit het water ziet springen.  Vraag informatie aan over walvissen spotten in Gabon.
Waar: Afrika
Wanneer: Juli – september

Vraag voor een reis op maat

Groenland

In de zomer bezoeken de bultruggen de wateren van Groenland. Disko Bay staat bekend als een zee van ijs, maar in de zomer zijn er misschien meer walvissen dan de ijsbergen. Duizenden bultruggen kiezen ook voor de West-Groenlandse wateren in de buurt van Paamiut, Aasiaat  & Maniitsoq om een ​​paar maanden in te verblijven. Een tiental bultruggen maakt van Nuuk Fjord hun zomerverblijf. Vraag informatie aan over walvissen spotten in Groenland.
Waar: Europa

Wanneer:  juni – september

Bekijk onze reizen

IJsland

In IJsland kun je bultruggen zien vanuit Akureyri, Grundarfjordur, Holmavik, Húsavik, Olafsvik & Reykjavik. Je kunt op walvissafari met een grote overdekte boot, een traditioneel vissersschip of met een snelle zodiak. Naast bultruggen zie je vaak ook orka’s, dwergvinvissen, blauwe vinvissen en witsnuit dolfijnen. Combineer walvissen spotten in IJsland met een rondreis door IJsland in een huurauto. Lees meer over walvissen spotten in de IJsland.
Waar: Europa
Wanneer: Mei – september

Bekijk onze reizen

Mexico

Bij het schiereiland Baja California en in de Sea of Cortez kun je tussen januari en maart bultruggen met jongen zien. De bultruggen migreren naar dit gebied om te paren en hun jongen te krijgen. Daarnaast zijn de diepe wateren van Baja zeer voedselrijk met plankton. Bekijk deze acrobaten van de zee en de schitterende omgeving van Baja en de Sae of Cortez op kleinschalige en luxe cruises. Vraag informatie aan over walvis spotten in Mexico.
Waar: Noord-Amerika

Wanneer: Januari –  maart

Bekijk onze reizen

Noorwegen

Tijdens de winter is het noorden van Noorwegen een uitstekende plek om walvissen te kijken. Een walvissafari vanuit Tromsø, Lyngenfjord & Skjervoy wordt voornamelijk gezocht naar orka’s, maar omdat bultruggen de orka’s volgen, heb je ook een redelijk goede kans om deze te zien. Tussen november en half februari kun je hier zwemmen met orka’s en dus ook met bultrug walvissen. Lees meer over walvissen spotten in Noorwegen.
Waar: Europa

Wanneer:  november – februari

Bekijk onze reizen

São Tomé é Principe

Bekijk tussen juli en oktober migrerende bultruggen langs de kust van Sao Tomé & Principe. In de tropische wateren rondom de eilanden krijgen de bultruggen hun jongen en rusten ze uit na hun lange migratie vanuit Antarctica. Combineer walvis spotten op Sao Tome é Principe met een rondreis over deze 2 door het massatoerisme nog niet bezochte weelderig begroeide eilanden. Vraag informatie aan over walvis spotten in São Tomé.
Waar: Afrika

Wanneer: Juli –  oktober

Vraag voor een reis op maat

Lees meer over  de volgende walvis soorten.