Walvissen en dolfijnen spotten

Walvissen spotten is een van de mooiste ervaringen die je in de natuur kunt meemaken. Oog in oog met een van de grootste dieren op aarde maakt een diepe indruk die je niet snel zult vergeten. Naast walvissen spotten kun je via ons ook met walvissen zwemmen. Lees hieronder meer over waar en wanneer je via ons het beste walvissen kunt spotten. Kies voor een walvissafari vanaf het land, een meerdaagse walvis cruise of help biologen bij hun onderzoek naar walvissen. Lees verder meer over welke soorten walvissen je waar en wanneer het beste kunt zien.

Bekijk hieronder onze reizen om walvissen te spotten :

Alle reizen | Alaska | Antarctica | Azoren | Canada | Comoren | Dominicaanse Republiek | Groenland | Indonesië | Malediven | Mozambique | MexicoNoorwegen | Spitsbergen | Sri Lanka |  Tonga | IJsland |  Zuid Afrika

Waar      Wanneer      Hoe      Soorten

Ervaringen van klanten

“Alle dagen op het water zagen we orka’s en andere walvissen “

Lees onze reviews

Walvissafari ribboot, IJsland

Walvissen spotten in Europa ?

Bekijk hieronder onze walvisreizen in Europa:

Waar kun je het beste walvissen spotten in Europa ?

De beste plekken in Europa om walvissen te spotten zijn IJsland, Noorwegen en de Azoren. In IJsland kun je van april tot en met oktober op walvissafari vanuit Akureyri, Dalvik, Holmavik, Husavik, Olafsvik en Reykjavik. Je hebt dan kans om o.a. bultrug walvissen, dwergvinvissen, vinvissen en zelfs blauwe vinvissen te zien. Orka’s en potvissen spotten kan tussen midden februari en begin juli vanuit Olafsvik op het Snaefelsness schiereiland.

In Noord Noorwegen kun je bij Tromso en Skjervoy orka’s en bultrugwalvissen spotten tussen november en januari. Uniek is dat je hier ook kunt zwemmen met orka’s en bultrug walvissen.

Op de Azoren kan je van midden maart tot en met oktober walvissen en dolfijnen spotten. Blauwe vinvissen, vinvis, dwergvinvis, noordse vinvis en bultrug trekken tussen half maart en eind mei langs de Azoren. Potvissen en tuimelaars kun je hele jaar door zien.

Zwemmen met bultruggen Comoren Activiteiten, Walvissen en dolfijnen spotten, walvissen in de Comoren

Waar in Afrika ?

Bekijk hieronder onze voorbeeldreizen: 

Waar kun je het beste walvissen spotten in Afrika ?

De beste plekken in Afrika om walvissen te zien zijn Zuid Afrika, Mozambique, Mauritius, Sao Tomé e Principe en Gabon. In Zuid Afrika en Mozambique kun je tussen juli en oktober zuid kapers, bultruggen en 20 andere soorten walvissen zien. Op Mauritius boek je je walvisexcursie op zoek naar bultruggen tussen februari en april. Duizenden bultrug walvissen trekken tussen juli en september langs de kusten van Sao Tomé e Principe en Gabon.

 • Lees meer: Comoren
Blauwe Vinvis Expeditie

Waar in Azië ?

Bekijk hieronder onze voorbeeldreizen:

Waar kun je het beste walvissen spotten in Azië ?

De Malediven en Sri Lanka zijn de beste plekken in Azië om op walvissafari te gaan. Op de Malediven is de beste tijd van februari tot en met mei en van september tot en met oktober. Je ziet dan grote groepen langsnuit dolfijnen, slanke dolfijnen en Cuvier dolfijnen. Ook de kleinste potvissen, potvissen en Bryde walvissen kun je vaak tegenkomen.

 • Lees meer: Malediven of Sri Lanka
Walvissen spotten in Mexico

Waar in Amerika’s ?

Bekijk hieronder onze voorbeeldreizen:

Waar kun je het beste walvissen spotten in Amerika’s ?

De beste plekken in Noord Amerika om walvissen te spotten zijn Alaska, Canada en Mexico. Ga van april tot en met november naar Alaska voor bultruggen, grijze walvissen en orka’s. In Canada kun je aan de west kust tussen mei en september grijze walvissen, bultrug walvissen en orka’s zien. Langs de oostkust spot je tussen juli en september beloega’s, blauwe vinvissen, vinvissen en bultruggen. Een walvisreis naar noord- en Arctisch Canada kun je het beste maken van juni tot en met augustus. Je ziet dan beloega’s, narwallen en met geluk Groenlandse walvissen. In Mexico kun je tussen december en maart grote aantallen migrerende grijze walvissen zien.

 • Lees meer: Alaska, Canada, Dominicaanse Republiek of Mexico
Beste tijd Antarctica walvissen, Exclusieve National Geographic Antarctica

Waar in de Poolgebieden ?

Bekijk hieronder onze voorbeeldreizen: 

Waar kun je het beste walvissen spotten in de poolgebieden ?

De beste plekken voor een walviscruise in de poolgebieden zijn Antarctica en Spitsbergen. De beste tijd om walvissen te spotten in Antarctica is in februari en maart. In deze periode kun je bultrug walvissen, dwergvinvissen, zuid kapers, orka’s en blauwe vinvissen zien. De beste periode om walvissen te spotten in Spitsbergen is tussen mei en begin september. Met wat geluk zie je beloega walvissen, narwallen, Groenlandse walvissen, bultruggen, vinvissen en dwergvinvissen.

 • Lees meer: Antarctica, Arctisch Canada, Groenland of Spitsbergen
Bultrug, Silver Banks

Waar in de Oceanië ?

Bel of mail ons: 

Waar kun je het beste walvissen spotten in de Oceanië ?

De beste plekken voor een walviscruise in de Oceanië zijn Tonga & Tahiti. De beste tijd om walvissen te spotten in Tonga is in juni en november. In deze periode kun je bultrug walvissen zien. De beste periode om walvissen te spotten in Tahiti is tussen juni en november. Met wat geluk zie je  bultruggen.

 • Vraag informatie aan: Tonga
Activiteiten Noord IJsland, Walvissen fotograferen

Wanneer is de beste tijd om walvissen te spotten ?

De beste tijd om walvissen en dolfijnen te spotten hangt af van waar je heen wilt en welke walvis soort je wilt zien. Eigenlijk is iedere maand geschikt om wel ergens op onze mooie wereld op walvissafari te gaan. Ben je voor je walvisvakantie gebonden aan een bepaalde maand?

 • De beste locaties om walvissen te zien in januari en februari zijn Antarctica, terwijl blauwe vinvissen verschijnen langs het schiereiland Baja California aan de westkust van Mexico.
 • In maart zijn er ook walvissen te zien in Groenland naast de genoemde locaties voor januari & februari.
 • Walvissen kunnen in april worden gespot bij Groenland, Sri Lanka en de Azoren en in mei kunnen blauwe vinvissen worden gezien in de Azoren.
 • In Zuid-Afrika start het seizoen om walvissen te spotten in mei (dat duurt tot en met november). Canada, Alaska en het Noordpoolgebied noemen juni de place to be voor walvissen, terwijl blauwe vinvissen vaak worden waargenomen voor de kust van Monterey in Canada.
 • Tot juli en augustus kun je walvissen aantreffen bij de Lofoten eilanden in Noorwegen, maar vanaf augustus niet meer in Alaska.
 • In november keren walvissen terug naar de Antarctische wateren.

Bekijk onze voorbeeldreizen: walvissen & dolfijnen per maand.

Locatie Beste tijd
Europa
Azoren Apr – Okt
IJsland Apr – Okt
Noorwegen Nov – Jan
Afrika
Comoren
Aug – Okt
Mozambique Jul – Okt
Zuid-Afrika Jul – Okt
Azië
Malediven Feb – Mei & Sep – Okt
Sri Lanka Mrt – Apr
Locatie Beste tijd
Amerika’s
Alaska Apr – Nov
Canada Mei – Sep
Dominicaanse Rep. Jan – Apr
Mexico Jan – Apr
Poolgebieden
Antarctica Feb – Mrt
Arctisch Canada Jun – Aug
Spitsbergen Mei – Sep
Oceanië
Tonga Jun – Nov
Walvissen en dolfijnen spotten

Hoe

Afhankelijk

Walvissenreis Malediven zuidelijke Atollen

Reizen per expeditie cruise ?

Bekijk hieronder onze voorbeeldreizen:

Walviscruises

Afhankelijk van de bestemming, kun je op verschillende manieren op walvissafari. Je kunt bij Sundowner Wildlife Holidays kiezen uit dagexcursies of meerdaagse walvis reizen. Op de dagexcursies wordt veelal gebruik gemaakt van; overdekte boten met diverse observatie platforms en café aan boord, traditionele vissersboten, open motorboten al of niet met scherm tegen de zon, snelle rubber zodiaks, zeekano’s of traditionele houten vissersboten. Bij meerdaagse walvisreizen kun je weer kiezen uit meerdaagse cruises of rondreizen. Hierbij kun je denken aan luxe walviscruises of comfortabele expeditie cruises.

Op onze meerdaagse walvis reizen kun je ook vanuit stabiele zeekano’s orka’s of beloega’s gaan spotten. Verder behoort snorkelen met orka’s en bultruggen en zwemmen blauwe vinvissen tot de mogelijkheden. Uiteraard maken wij je walvis rondreis al of niet met huurauto geheel op maat.

zwemmen met orka's, Waterproof expeditions, orka's in Noorwegen

Waar zwemmen met walvissen ?

Bekijk hieronder onze voorbeeldreizen:

Zwemmen met walvissen ?

Wilt je een verantwoorde manier zwemmen met walvissen ? Dat kan met Sundowner Wildlife Holidays. Wij organiseren geheel verzorgde reizen op maat om op een verantwoorde manier te zwemmen met walvissen.

Lees meer:  zwemmen met walvissen

Zwemmen met orka’s ?

In Noord Noorwegen kun je tussen november en half februari op een verantwoorde manier zwemmen met orka’s. Sundowner Wildlife Holidays organiseert volledig verzorgde zwemmen-met-orka-reizen  op maat naar Noord Noorwegen.

Lees meer:  zwemmen met orka’s

Zwemmen met dolfijnen ?

Naast het walvissen en dolfijnen spotten op de Azoren, kan je op je rondreis Azoren zelfs het water in om te zwemmen met dolfijnen. Op de Azoren mag je met 5 soorten dolfijnen zwemmen: de tuimelaar en de gewone, grijze, gestreepte en gevlekte dolfijn. Als je per zodiak naar de juiste plek op zee vaart, spot je misschien ook wel groepen walvissen.

Wanneer de boot stil ligt en de gids (die bioloog is) een seintje geeft, glijd je met max. 2 mensen rustig het water in. De dolfijnen zijn van nature erg nieuwsgierig. Met een beetje geluk komen ze dichtbij en zwemmen ze vlak langs je. Als je goed luistert, hoor je ze communiceren onder water door middel van klik- of fluittonen.

Lees meer: zwemmen met dolfijnen

Wat zijn walvissen?

Walvissen, cetacea, zijn een groep van ongeveer 82 soorten in het water levende zoogdieren. Je komt ze tegen in alle zeeën van de wereld. Walvissen worden onderverdeeld in baleinwalvissen en tandwalvissen. Baleinwalvissen zijn over het algemeen groot en hebben een soort zeefachtige structuur, baleinen, waarmee ze plankton uit het water zeven. Voorbeelden van baleinwalvissen zijn o.a. gewone vinvissen, bultrug walvissen, grijze walvissen, Groenlandse walvissen en blauwe vinvissen.

Tandwalvissen hebben tanden en zijn meestal kleiner. Alleen de 18 meter lange potvis vormt hierop de uitzondering. Tandwalvissen leven vooral van vis en inktvis. Grotere soorten, zoals orka’s, jagen ook op zoogdieren zoals zeehonden, pinguïns en andere walvissen en dolfijnen. Tot de tandwalvissen behoren o.a. bruinvissen, dolfijnen, rivierdolfijnen, beloega’s, narwallen, potvissen en orka’s.

Welke soorten walvissen kun je zien ?

Van de 90 soorten walvissen op de wereld kun je ….

Lees meer:

Waarom springen walvissen, en ander gedrag ?

Waarom walvissen springen is niet helemaal duidelijk. Dit gedrag wordt “breaching” genoemd. Mogelijke redenen zijn dat mannetjes vrouwtjes willen imponeren, dat ze huidschilfers willen verwijderen, dat een vorm van onderling communiceren is of dat ze het, net als wij, gewoon leuk vinden om te springen. Walvissen en dolfijnen vertonen ook ander gedrag. “Spyhopping” is gedrag dat vooral orka’s en bultruggen vertonen. Ze steken hierbij hun kop boven water om te kijken wat er gebeurt.

Bij “tail slapping of lobtailing” slaan bultruggen en orka’s hard met hun staart op het water. De meest waarschijnlijke reden dat ze dit doen is om vissen angst aan te jagen. Hierdoor groeperen de vissen zich wat het voor de walvissen makkelijk maakt om ze te vangen. Bij “fluking” strekt de walvis zijn lichaam om een steile diepe duik te maken. Hierdoor komt de staartvin boven water. Voor fotografen een mooi moment om het water te fotograferen dat van de staartvin afdruipt. Vooral bultruggen, blauwe vinvissen, grijze walvissen, orka’s en witgestreepte dolfijnen vertonen dit gedrag.

Azoren walvissen en dolfijnen zien

Walvissen en dolfijnen zien ?

Bekijk hieronder onze voorbeeldreizen:

Hoe spot je een walvis ?

Als je op een boot op de uitgestrekte oceaan zit, hoe spot je dan een walvis? Pak je verrekijker en speur de horizon af of je in de verte witte strepen ziet. Grote walvissen zoals bultruggen en orka’s springen soms het water uit. Als ze terugvallen in water ontstaan er golven met een witte rand. Speur ook de lucht af naar grote aantallen vogels die vlak boven het water cirkelen. Dit duidt dat vaak op jagende walvissen of dolfijnen. Ook de wasem die walvissen en dolfijnen uitademen geeft aan dat er walvissen in de buurt zijn. Kijk verder goed of je ergens veel boten bij elkaar ziet. Ook dit is vaak een teken dat er walvissen zijn gezien. Walvissen zijn vaak lang onderwater. Hierdoor zijn ze niet zichtbaar. Daarom gebruiken sommige walvisexcursie aanbieders hydrofoons, waarbij ze de geluiden van walvissen onderwater oppikken.

Walvis filmpjes

Als je …

Bultrug walvis, Silver Banks, Dominicaanse Republiek - Shutterstock

Prijzen walvissen ?

Bekijk hieronder onze voorbeeldreizen:

Prijzen walvissen reizen ?

Walvissen  en dolfijnen spotten …..

Walvis spot reis boeken ?

Om je te helpen bij de planning van je walvisreis, hebben we de beste tijden, de beste locaties en de 8 meest indrukwekkende walvissoorten in kaart gebracht.