Hoe kun je het beste walvissen en dolfijnen spotten?

Walvissen spotten is een van de meest bijzondere ervaringen die je in de natuur kunt meemaken. Oog in oog met een van de grootste dieren op aarde maakt een diepe indruk die je niet snel zult vergeten. Of je nu een walvissafari op een overdekte boot maakt, zwemt met orka’s of blauwe vinvissen of dat je narwallen spot vanaf het pakijs; walvissen en dolfijnen spotten is altijd wel ergens op de wereld mogelijk op de manier die jou het meeste aanspreekt.

Wij organiseren al 20 jaar walvisreizen op maat over de hele wereld en kennen de plekjes waar jij walvissen kunt zien. Laat je inspireren en lees hieronder alles over walvissen, bekijk filmpjes en kijk op de kaart waar je ze het beste kunt zien. Bekijk al onze walvisreizen of alleen die reizen voor de walvissoort die jij graag wilt zien. Zo ga jij ook walvissen en dolfijnen zien op jouw vakantie.

“De walvissen kwamen zo dicht bij ons; het was een "National Geographic" -ervaring.”

- A. Dijkstra (Aug 2019)

Wat zijn walvissen?

Walvissen, cetacea, zijn een groep van ongeveer 82 soorten in het water levende zoogdieren. Je komt ze tegen in alle zeeën van de wereld. Walvissen worden onderverdeeld in baleinwalvissen en tandwalvissen. Baleinwalvissen zijn over het algemeen groot en hebben een soort zeefachtige structuur, baleinen, waarmee ze plankton uit het water zeven. Voorbeelden van baleinwalvissen zijn o.a. gewone vinvissen, bultrug walvissen, grijze walvissen, Groenlandse walvissen en blauwe vinvissen. Tandwalvissen hebben tanden en zijn meestal kleiner. Alleen de 18 meter lange potvis vormt hierop de uitzondering. Tandwalvissen leven vooral van vis en inktvis. Grotere soorten, zoals orka’s, jagen ook op zoogdieren zoals zeehonden, pinguïns en andere walvissen en dolfijnen. Tot de tandwalvissen behoren o.a. bruinvissen, dolfijnen, rivierdolfijnen, beloega’s, narwallen, potvissen en orka’s.

Om je te helpen bij de planning van je walvisreis, hebben we de beste tijden, de beste locaties en de 8 meest indrukwekkende walvissoorten in kaart gebracht. Bekijk hieronder:

  • De beste tijd met onze walvisreizen per maand.
  • De beste plekken om walvissen te spotten.
  • De 8 meest indrukwekkende walvissoorten.

Wanneer is de beste tijd om walvissen te spotten?

De beste tijd om walvissen en dolfijnen te spotten hangt af van waar je heen wilt en welke walvis soort je wilt zien. Eigenlijk is iedere maand geschikt om wel ergens op onze mooie wereld op walvissafari te gaan. Ben je voor je walvisvakantie gebonden aan een bepaalde maand?

Bekijk dan onze walvis reizen per maand

Jan | Feb | Mrt | Apr | Mei | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec

Waar kan je het beste walvissen spotten?

Walvissen en dolfijnen kun je overal ter wereld zien. Van de warme tropische oceanen tot de ijskoude poolzeeën. Ook in ons eigen Europa kunt je volop walvissen en dolfijnen spotten.

We zijn nu druk bezig met nieuwe bestemmingen voor onze walvisreizen. Denk aan o.a. Zuid Afrika, Mozambique, Tonga, Hawaï, Tahiti, de Dominicaanse Republiek en de Salomons eilanden. Wilt u graag informatie over een van onze nieuwe walvisreizen, neem dan contact met ons op.

Noord Noorwegen, Bultruggen en andere walvissen, Lyngenfjord, Skjervoy Noorwegen

Waar kun je het beste walvissen spotten in Europa?

De beste plekken in Europa om walvissen te zien zijn IJsland, Noorwegen en de Azoren. In IJsland kun je van april tot en met oktober walvisexcursies maken vanuit Reykjavik, Husavik, Akureyri, Dalvik, Holmavik en het Snaefelsness schiereiland. Je hebt dan kans om o.a. bultrug walvissen, dwergvinvissen, vinvissen, orka’s, potvissen en zelfs blauwe vinvissen te zien. Orka’s kun je tussen december en april vanaf het Snaefelsness schiereiland spotten. In Noord Noorwegen kun je tussen november en half februari zwemmen met orka’s en bultrug walvissen. Op de Azoren kan je van april tot en met oktober op walvissafari. Potvissen op de Azoren zijn er het hele jaar door.

Waar kun je het beste walvissen zien in Afrika?

De beste plekken in Afrika om walvissen te zien zijn Zuid Afrika, Mozambique, Mauritius, Sao Tomé e Principe en Gabon. In Zuid Afrika en Mozambique kun je tussen juli en oktober zuid kapers, bultruggen en 20 andere soorten walvissen zien. Op Mauritius boek je je walvisexcursie op zoek naar bultruggen tussen februari en april. Duizenden bultrug walvissen trekken tussen juli en september langs de kusten van Sao Tomé e Principe en Gabon.

  • Lees meer over walvissen zien in Zuid Afrika | Mozambique | Mauritius | Sao Tomé e Principe | Gabon | Comoren

Waar kun je het beste op walvissafari in Azië?

De Malediven en Sri Lanka zijn de beste plekken in Azië om op walvissafari te gaan. Op de Malediven is de beste tijd van februari tot en met mei en van september tot en met oktober. Je ziet dan grote groepen langsnuit dolfijnen, slanke dolfijnen en Cuvier dolfijnen. Ook kleinste potvissen, potvissen en Bryde walvissen zul je vaak tegenkomen. Bultruggen spot je vooral tussen juni en oktober en blauwe vinvissen tussen november en mei. De beste tijd om in Sri Lanka walvissen en dolfijnen te spotten is voor Mirissa in het zuiden tussen november en april en voor Trincomalee in het oosten tussen april en september. Vanuit beide plekken heb je uitstekende kansen om grote groepen dolfijnen, bultrug walvissen, potvissen, dwerg vinvissen en Brydes vinvissen te zien. Blauwe vinvissen spot je het beste in februari en maart en het allermooiste is, dat je ook met blauwe vinvissen kunt zwemmen,

  • Lees meer over een walvissafari naar de Malediven | Sri Lanka

Waar kun je het beste walvissen spotten in Noord-Amerika?

De beste plekken in Noord Amerika om walvissen te spotten zijn Alaska, Canada en Mexico. Ga van april tot en met november naar Alaska voor bultruggen, grijze walvissen en orka’s. In Canada kun je aan de west kust tussen mei en september grijze walvissen, bultrug walvissen en orka’s zien. Langs de oostkust spot je tussen juli en september beloega’s, blauwe vinvissen, vinvissen en bultruggen. Een walvisreis naar noord- en Arctisch Canada kun je het beste maken van juni tot en met augustus. Je ziet dan beloega’s, narwallen en met geluk Groenlandse walvissen. In Mexico kun je tussen december en maart grote aantallen migrerende grijze walvissen zien.

Waar kun je het beste op walviscruise in de poolgebieden?

De beste plekken voor een walviscruise in de poolgebieden zijn Antarctica en Spitsbergen. De beste tijd om walvissen te spotten in Antarctica is in februari en maart. In deze periode kun je bultrug walvissen, dwergvinvissen, zuid kapers, orka’s en blauwe vinvissen zien. De beste periode om walvissen te spotten in Spitsbergen is tussen mei en begin september. Met wat geluk zie je beloega walvissen, narwallen, Groenlandse walvissen, bultruggen, vinvissen en dwergvinvissen.

  • Lees meer over een walviscruise naar Antarctica | Spitsbergen

Welke soorten walvissen kun je zien

Beloega

Beluga walvis

De beluga walvis of witte walvis is met 5 meter een vrij kleine tandwalvis die voorkomt in arctische- en subarctische wateren. Het zijn sociale dieren die in groepen leven. Vanwege hun gezang worden ze ook wel de kanaries van de zee genoemd. Lees meer over beluga walvissen

De beste plekken om beluga walvissen te spotten liggen in Noord, Oost en Arctisch Canada.

Bekijk onze beluga walvis reizen

Blauwe vinvis

Blauwe vinvis

De blauwe vinvis is een baleinwalvis. Met 30 meter langs is de blauwe vinvis het grootste dier op aarde en ook het grootste dier dat ooit geleefd heeft. De blauwe vinvis kan wel 170 ton wegen en de soort komt voor in alle wereldzeeën. Lees meer over blauwe vinvissen.

De beste plekken om blauwe vinvissen te spotten zijn de Azoren, Canada, Sri Lanka en Mexico.

Bekijk onze blauwe vinvisreizen

Bultrugwalvis

Bultrug walvis

De bultrug walvis is een baleinwalvis. Deze walvis met knobbels op zijn kop is met 16 meter vrij groot en springt vaak uit het water. De bultrug vinvis komt voor in alle wereldzeeën. Lees meer over bultrug vinvissen.

De beste plekken om bultrug walvissen te spotten zijn de Azoren, IJsland, Canada & Tonga

Bekijk onze bultrug walvis reizen

Grijze walvis

Grijze walvis

De grijze walvis is een baleinwalvis. Deze 14 meter lange walvis staat bekend om de jaarlijkse migratie van 11.000 km tussen Alaska en Mexico. De grijze walvis komt voor langs de kusten van oost Azië en Noord Amerika. Lees meer over grijze walvissen.

De beste plek om grijze walvissen te spotten is Mexico.

Bekijk onze grijze walvis reizen

Narwal

Narwal

De narwal behoort tot de tandwalvissen. Deze 5 meter lange walvis is vooral bekend om de 3 meter lange hoorn of slagtand. De narwal komt voor in de Arctische wateren. Lees meer over narwallen.

De beste plek om narwallen te spotten is Arctisch Canada.

Bekijk onze narwal reizen

Orka

Orka

De orka is een tandwalvis. Deze 8 meter lange walvis is de grootste dolfijn achtige en ze jagen in groepen. De orka komt voor in alle wereldzeeën. Lees meer over orka’s.

De beste plekken om orka’s te spotten zijn IJsland, Noorwegen en Canada.

Bekijk onze orka reizen

Potvis

Potvis

De wel 16 meter lange potvis is de grootste tandwalvis. Vooral de kop is groot en beslaat wel een derde van zijn lichaam. De potvis kan tot bijna 3 km diep duiken om daar op reuzen inktvissen te jagen. Lees meer over potvissen.

De beste plekken om potvissen te spotten zijn IJsland, Azoren & Mexico.

  • Bekijk onze potvis reizen

Walvishaai

Walvishaai

Walvishaaien worden ca. 12 meter lang en leven in de warme wateren over de hele wereld. De lichaamskleur is onderscheidend. Lichte verticale en horizontale strepen vormen op een donkere achtergrond. Lees meer over walvishaaien.

De beste plekken om walvishaaien te spotten zijn de Malediven en Mafia Island.

Bekijk onze walvishaaien reizen

Dolfijnen

Dolfijn

Dolfijnen behoren tot de tandwalvissen onder de walvisachtigen en ze komen voor in alle wereldzeeën. Bij een dolfijn denk je waarschijnlijk snel aan de bij ons in de Noordzee zwemmende tuimelaar. De tuimelaar komt voor in bijna alle oceanen en zeeën, behalve in de poolgebieden. Maar er zijn veel meer soorten dolfijnen. Witsnuit dolfijnen bijvoorbeeld leven in ondiepe zeeën, en jagen op aan de oppervlakte levende vis. Ze blijven meestal ver van de kust.  De gewone dolfijn komt voor in bijna alle warme en gematigde wereldzeeën. Zowel in kustgebieden als op open zee. Witflank dolfijnen komen voor in de koele, gematigde en subarctische wateren in het noorden van de Atlantische Oceaan. Grijze dolfijnen zijn bewoners van de warme en gematigde wereldzeeën. Nu en dan worden ze in de noordelijke Noordzee gezien. De gestreepte dolfijn komt leeft in open zee in alle gematigde en warmere wateren. Onder andere in de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Bij de Azoren kun je van april tot en met oktober zwemmen met 5 soorten dolfijnen. In de lente en herfst kan het water wel redelijk fris zijn. Bij Zanzibar kun je het gehele jaar door in het tropische water dolfijnen spotten.

Hoeveel soorten walvissen zijn er?

Er zijn ongeveer 90 soorten walvissen op de wereld. Hiervan behoren er 14 tot de baleinwalvissen en 76 tot de tandwalvissen. Van de 34 meter lange en 180 ton zware blauwe vinvis tot en met de 1,5 meter en 45 kilo wegende lange Californische bruinvis. Om uw walvisreis wat richting te geven, hebben we een lijst gemaakt van de 7 meest aansprekende soorten walvissen. Klik op de onderstaande links en lees meer over de verschillende soorten walvissen.

Waarom springen walvissen, en ander gedrag?

Waarom walvissen springen is niet helemaal duidelijk. Dit gedrag wordt “breaching” genoemd. Mogelijke redenen zijn dat mannetjes vrouwtjes willen imponeren, dat ze huidschilfers willen verwijderen, dat een vorm van onderling communiceren is of dat ze het, net als wij, gewoon leuk vinden om te springen. Walvissen en dolfijnen vertonen ook ander gedrag. “Spyhopping” is gedrag dat vooral orka’s en bultruggen vertonen. Ze steken hierbij hun kop boven water om te kijken wat er gebeurt. Bij “tail slapping of lobtailing” slaan bultruggen en orka’s hard met hun staart op het water. De meest waarschijnlijke reden dat ze dit doen is om vissen angst aan te jagen. Hierdoor groeperen de vissen zich wat het voor de walvissen makkelijk maakt om ze te vangen. Bij “fluking” strekt de walvis zijn lichaam om een steile diepe duik te maken. Hierdoor komt de staartvin boven water. Voor fotografen een mooi moment om het water te fotograferen dat van de staartvin afdruipt. Vooral bultruggen, blauwe vinvissen, grijze walvissen, orka’s en witgestreepte dolfijnen vertonen dit gedrag.

Walvissen

Op welke manieren kun je op walvissafari?

Afhankelijk van de bestemming, kunt u op verschillende manieren op walvissafari. U kunt bij Sundowner Wildlife Holidays kiezen uit dagexcursies of meerdaagse walvis reizen. Op de dagexcursies wordt veelal gebruik gemaakt van; overdekte boten met diverse observatie platforms en café aan boord, traditionele vissersboten, open motorboten al of niet met scherm tegen de zon, snelle rubber zodiaks, zeekano’s of traditionele houten vissersboten. Bij meerdaagse walvisreizen kunt u weer kiezen uit meerdaagse cruises of rondreizen. Hierbij kunt u denken aan luxe walviscruises of comfortabele expeditie cruises. Op onze meerdaagse walvis reizen kunt u ook vanuit stabiele zeekano’s orka’s of beloega’s gaan spotten. Verder behoort snorkelen met orka’s en bultruggen en zwemmen blauwe vinvissen tot de mogelijkheden. Uiteraard maken wij uw walvis rondreis al of niet met huurauto geheel op maat.

Wat zijn de regels voor walvis toerisme?

Om ervoor te zorgen dat ook voor de walvissen en dolfijnen de ontmoeting met mensen een bijzondere ervaring is, gelden de volgende regels. Al onze partners die onze walvis excursies uitvoeren, houden zich aan deze walvis-gedragsregels.

  • Afstand van de boot tot walvissen en dolfijnen.
    • 100 meter bij alleen volwassen walvissen.
    • 300 meter als er ook jonge walvissen zijn.
    • 50 meter bij alleen volwassen dolfijnen.
    • 150 meter als er ook jonge dolfijnen zijn.
  • Aantal boten
    • Niet meer dan 3 boten mogen bij een groep walvissen of dolfijnen zijn.
  • Duur van walvissen spotten
    • Blijf maximaal 30 minuten bij een groep walvissen of dolfijnen.
  • Positie en snelheid van de boot ten opzichte van walvissen en dolfijnen.
    • Blijf achter de walvissen en dolfijnen varen tot een hoek van 30 graden.
    • Vaar niet harder dan 6 knopen als u gaat walvis en dolfijnen spotten.
    • Maak geen plotse onverwachte bewegingen met de boot.
    • Zorg ervoor dat de walvissen en dolfijnen zich niet gevangen voelen tussen de boot en de kust.
    • Vaar nooit tussen moeder en jong.
    • Als een groep walvissen of dolfijnen de boot nadert, zet de motor uit.
Walvissen IJsland

Hoe spot je een walvis?

Als je op een boot op de uitgestrekte oceaan zit, hoe spot je dan een walvis? Pak je verrekijker en speur de horizon af of je in de verte witte strepen ziet. Grote walvissen zoals bultruggen en orka’s springen soms het water uit. Als ze terugvallen in water ontstaan er golven met een witte rand. Speur ook de lucht af naar grote aantallen vogels die vlak boven het water cirkelen. Dit duidt dat vaak op jagende walvissen of dolfijnen. Ook de wasem die walvissen en dolfijnen uitademen geeft aan dat er walvissen in de buurt zijn. Kijk verder goed of je ergens veel boten bij elkaar ziet. Ook dit is vaak een teken dat er walvissen zijn gezien. Walvissen zijn vaak lang onderwater. Hierdoor zijn ze niet zichtbaar. Daarom gebruiken sommige walvisexcursie aanbieders hydrofoons, waarbij ze de geluiden van walvissen onderwater oppikken.

Zwemmen met dolfijnen

Wilt u op een verantwoorde manier zwemmen met dolfijnen op de Azoren? Dat kan met Sundowner Wildlife Holidays. Wij organiseren geheel verzorgde reizen op maat om op een verantwoorde manier te zwemmen met dolfijnen op de Azoren. Lees meer over zwemmen met dolfijnen op de Azoren.

Zwemmen met orka’s

In Noord Noorwegen kun je tussen november en half februari op een verantwoorde manier zwemmen met orka’s. Sundowner Wildlife Holidays organiseert volledig verzorgde zwemmen-met-orka-reizen  op maat naar Noord Noorwegen. Lees meer over zwemmen met orka’s in Noord Noorwegen.

Weetjes over walvissen

Ongeveer 55 miljoen jaar geleden is een groep zoogdieren van het land in het water gaan leven. In de loop der tijden heeft hun lichaam zich aangepast aan een leven in het water. Een van de 2 neusgaten verdween en de ander zit nu boven op de kop. Hun 4 poten veranderden in vinnen. Walvissen hebben longen en brengen levende jongen ter wereld. Tandwalvissen vinden hun prooi door echolocatie. Hierbij zenden de walvissen geluidsgolven uit en meten hoe lang het duurt voor ze weer terugkomen. Des te sneller des te dichterbij de prooi is. Walvissen hebben geen oren. Ze nemen geluiden waar met hun lichaam. Hierbij worden de geluiden naar hun gehoororgaan achter de kaken geleid. Baleinwalvissen communiceren met lange lage geluiden terwijl tandwalvissen korte kliks en fluittonen gebruiken. Ook in de Noordzee voor onze kust komen walvissen en dolfijnen voor. Hiertoe behoren de bruinvis, tuimelaar en witsnuit dolfijn. Van de grotere soorten is de bultrug walvis de meest voorkomende dwaalgast. De snelste walvis is de orka die wel 56 km per uur kan zwemmen. Met 3 km diep is de potvis de diepst duikende walvis. Het dier blijft hierbij wel 2 uur onderwater.

Hoeveel walvissen zijn er nog?

Naar schatting zijn er momenteel nog ongeveer 2 miljoen walvissen op de wereld. In de 19e eeuw waren veel walvissoorten door de walvisjacht bijna uitgestorven. De walvisjacht kostte aan bijna 3 miljoen walvissen het leven. Sommige soorten zoals noordkaper en blauwe vinvis zijn daarvan nog steeds niet hersteld. Bij andere soorten is een voorzichtig herstel te zien. De meeste walvissen worden tussen de 60 en 90 jaar oud maar planten zich langzaam voort. De grootste bedreiging voor walvissen liggen echter in de oceanen zelf. Walvissen hebben veel last van vervuiling. Ze raken verstrikt in drijvende netten, ze eten rondzwervend plastic afval en nemen allerlei giftige stoffen in het zeewater op. Verder verstoord de drukte van de scheepvaart, offshore boren naar olie en sonar voor visserij en militaire doeleinden het leefgebied van de walvissen. Aanvaringen eisen hun tol en herrie van grote schepen verstoord hun onderlinge communicatie. Diverse organisaties zoals de IFAW proberen hier verandering in te brengen. U kunt uw steentje bijdragen en een donatie overwegen.

Welke kleding kan ik het beste dragen op een walvissafari?

Walvissen en dolfijnen komen over de hele wereld voor. De kleding op uw walvissafari hangt dus af van waar u op reis gaat en in welke periode. De kleding voor een walvisreis in de tropen is anders dan op een walvisreis in de poolgebieden. Ook maakt het nogal wat uit of u walvissen gaat spotten in de zomer of de winter. Denk naast kleding ook aan drinken, snacks, zonnebril en verrekijker. Wat kunt u nu het beste aan kleding dragen op uw walvissafari? Lees hierover meer op ons kledingadvies voor walvissen en dolfijnen spotten.

Hoe kan ik het beste walvissen fotograferen ?

U zit in een schommelend bootje op een woelige zee en er komt een walvis aanzwemmen die onder duikt en weer boven komt. Hoe kunt u die walvis nu het beste fotograferen? We hebben een pagina vol foto tips over walvis fotografie gemaakt. Lees onze tips voor walvissen en dolfijnen fotograferen.

Walvissen weetjes

De beste 3 boeken over walvissen ?

Bekijk de top 3 boeken over walvissen & dolfijnen herkennen.

  1. Handbook of whales, dolphins & porpoises of the world. Mark Carwardine editie 2020.
  2. Whales, dolphins & seals, a fieldguide to the marinemammals of the world. Brett Jarett 2019.
  3. Zeezoogdieren van Europa. Herkenning van walvissen, dolfijnen, bruinvissen en zeehonden. KNNV 2020.