Ga met Sundowner Wildlife Holidays op pandabeer reis naar China

De reuzenpanda heeft een iconische status door de opvallende lichaamstekening en de bolle vorm van het gezicht in combinatie met de ‘grote’ zwarte ogen. De panda wordt door zijn uiterlijk en speelse gedrag door veel mensen als schattig knuffeldier gezien, maar is niet ongevaarlijk voor de mens en kan zich fel verdedigen als het nodig is.

De beste tijd voor een pandabeer reis is van april tot en met mei en september tot en met oktober. De panda’s leven in de dichtbegroeide dalen en langs de berghellingen van dit landschappelijk zeer fraaie gebied. Ook met een uitstekende Wildlife gids blijft het lastig om om in het wild pandaberen te spotten. De meeste mensen bezoeken daarom ook een of meer panda onderzoekscentra waar de panda’s worden opgevangen, gefokt en voorbereid op een leven in het wild.

Pandabeer reizen

Bekijk onze reizen

Het Leefgebied van de pandabeer

Als u (in het wild) reuzenpanda’s wilt zien komt u automatisch bij China uit. Dit is het enige land ter wereld waar deze unieke beer voorkomt. De panda leeft tegenwoordig voornamelijk in berggebieden hoog boven zeeniveau. Door toedoen van de mens is het verspreidingsgebied steeds kleiner geworden. Oorspronkelijk was het meer een bewoner van laaggelegen gebieden, maar door de ontginning als landbouwgrond zijn deze ongeschikt geworden als leefgebied. In het wild leven tussen de 1000 en 2000 panda’s. Ze hebben een versnipperd verspreidingsgebied, wat betekent dat er ver uit elkaar gelegen populaties zijn. Tegenwoordig kunt u wilde panda’s vinden in de provincies Sichuan, Gansu en Shaanxi met de grootste populatie in de steile Minxan bergketen.

In China zijn verschillende nationale parken en reservaten waar nog reuzenpanda’s in het wild voorkomen. Pandaberen leven meestal op hoge berghellingen in dichte bamboe- en rododendron bossen in afgelegen gebieden. Deze gebieden in de nationale parken of reservaten zijn gewoonlijk tot “core areas” verklaard. Deze “core areas” kunnen alleen met speciale en vaak dure permits bezocht worden. In sommige parken komen pandaberen ook af en toe buiten de “core areas”. Met lokale gidsen kan dan in dat gebied gezocht worden waarbij dan adviseren om er meerdere dagen te blijven.

Omdat het terrein waar reuzenpanda’s leven vaak hoog en ontoegankelijk is, is de kans om ze in het wild te zien niet erg groot maar zeker aanwezig (diverse klanten van ons hebben reuzenpanda’s in het wild gezien waaronder een journalist van de Telegraaf).

Golden Monkey Reserve

Lees meer

Wild Panda Nature Reserve

Lees meer

Golden Monkey Nature Reserve

Wild Panda Nature Reserve

Jiuzhaigou National Park

Lees meer

Panda Research Centra

Jiuzhaigou National Park

Bezoek Panda Research Centra

China is het enige land ter wereld waar de reuzenpanda in het wild voorkomt en er zijn dan ook enkele befaamde onderzoekscentra gevestigd rond het leefgebied van de panda. Hier zijn Chinese wetenschappers bezig om panda’s te onderzoeken, te fokken, en om zieke of gewonde dieren op te vangen en voor te bereiden op een hernieuwd leven in het wild.

Een aantal van deze onderzoekscentra zijn voor toeristen toegankelijk, wat u de kans geeft om de dieren in alle rust en van heel dichtbij te observeren. Belangrijke Panda Research Centra zijn o.a. Dujiangyan Panda Valley, Dujiangyan Panda Base en Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding.

Op enkele panda onderzoeks centra is het mogelijk om tegen betaling de onderzoekers een of meerdere dagen te helpen bij het verzorgen van reuzen pandaberen. In overleg met de verzorgers hakt u onder andere bamboe, geeft u de pandaberen te eten, maakt u de kooien schoon. Ondertussen is er gelegenheid om te fotograferen. Klanten die als verzorger hebben “gewerkt” hadden na afloop 1 ding met elkaar gemeen; het was te kort …

 

Beste tijd om pandaberen te spotten

WildlifeJFMAMJJASOND
● China
Beste tijd Goede tijd Redelijke tijd Slechte tijd

Reiservaringen China

 

Bekijk alle reiservaringen

  • Aanmelden nieuwsbrief

  • Met plezier maken wij een vrijblijvend voorstel op maat.

  • Voornaam- en achternaam

  • Telefoonnummer

  • Email

  • Uw reis wensen of vragen

  • Bij aanmelding gaat u akkoord met de privacy policy van Sundowner Wildlife Holidays