Reuzen pandabeer reizen naar China

Een van de meest iconische wilde dieren is toch wel de reuzen pandabeer. De opvallende zwart-witte lichaamstekening, de zachte vacht, de bolle vorm van het gezicht en de ‘grote’ zwarte ogen. De reuzenpanda wordt door zijn uiterlijk en speelse gedrag door veel mensen als schattig knuffeldier gezien. Echter een reuzen pandabeer is niet ongevaarlijk en kan zich fel verdedigen als het nodig is. Reuzen pandaberen komen alleen voor in China. Er leven naar schatting nog 1.800 reuzen panda’s in het wild in de provincies Sichuan, Shaanxi en Gansu. De dieren wegen zo’n 70 a 100 kilo, zijn 1,9 meter lang en kunnen 20 jaar oud worden.

Reuzen panda’s leven hoog in de bergen in met bamboe en rododendrons begroeide valleien en hellingen. Hier voeden ze zich met bamboe, grassen, fruit, insecten en kleine zoogdieren. Als het winter is dwingt de sneeuw hen naar lagere delen van de bergen. Reuzen pandaberen zijn territoriaal en hun territorium is zo’n 2 a 4 km² groot. De dieren leven solitair behalve in de paartijd van maart tot en met mei.

De beste tijd om reuzen pandaberen op een reis in China te zien is tijdens de paartijd van maart tot en met mei. De geluiden van de pandaberen zijn dan van ver af te horen zodat u ze met gids kunt gaan zoeken. Ook de wintermaanden van oktober tot en met februari zijn een goede periode omdat de sneeuw de pandaberen naar lagere delen van de bergen dwingt. U hoeft dan minder hoog de bergen op te gaan. Houdt wel rekening met strenge kou en diepe sneeuw.

Reuzen pandabeer reizen

Bekijk onze reizen

Het bedreigde leefgebied van de reuzen pandabeer

Reuzen pandaberen komen alleen voor in ontoegankelijke berggebieden hoog boven zeeniveau in de provincies Sichuan, Shaanxi en Gansu in China. De grootste populatie leeft in de Minshan gebergte waar wij onze reuzen pandabeer reizen organiseren. Door toedoen van de mens is het verspreidingsgebied van de reuzenpanda steeds kleiner geworden. Oorspronkelijk was het een bewoner van laaggelegen gebieden, maar door de ontginning voor landbouwgrond zijn deze gebieden ongeschikt geworden als leefgebied. Nu naar schattig 1.800 reuzenpanda’s in het wild leven komen nu alleen nog voor in hogere delen van de bergen.

In China zijn verschillende nationale parken en reservaten waar nog reuzenpanda’s in het wild voorkomen. Reuzen pandaberen leven meestal op hoge berghellingen in dichte bamboe- en rododendron bossen in afgelegen en ontoegankelijke gebieden. Deze gebieden in de nationale parken of reservaten zijn gewoonlijk tot “core area” verklaard. Deze “core areas” kunnen alleen met speciale en vaak dure permits bezocht worden. In sommige parken komen pandaberen ook af en toe buiten de “core areas”.

Omdat het terrein waar reuzenpanda’s leven vaak hoog en ontoegankelijk is, is de kans om ze in het wild te zien niet erg groot maar zeker aanwezig (diverse klanten van ons hebben reuzenpanda’s in het wild gezien waaronder een journalist van de Telegraaf). Houdt u bij een reis op zoek naar reuzen pandaberen rekening met de weersomstandigheden en hoogteziekte.

Wild Panda Reserve

Lees meer

Golden Monkey Reserve

Lees meer

Wild Panda Nature Reserve

Golden Monkey Nature Reserve

Jiuzhaigou National Park

Lees meer

Panda volunteer

Lees meer

Jiuzhaigou National Park

Bezoek Panda Research Centra

Beste tijd om reuzen pandaberen te spotten

WildlifeJFMAMJJASOND
● Reuzen pandaberen
Beste tijd Goede tijd Redelijke tijd Slechte tijd

Reiservaringen China

 

Bekijk alle reiservaringen

  • Aanmelden nieuwsbrief

  • Contactformulier Sundowner Wildlife Holidays

    Vermeld hieronder uw vragen en/of wensen, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.
  • Voornaam- en achternaam

  • Telefoonnummer

  • Email

  • Uw reis wensen of vragen

  • Bij aanmelding gaat u akkoord met de privacy policy van Sundowner Wildlife Holidays