Ontdek Noorwegen met Sundowner Wildlife Holidays, de Noorwegen reizen specialist

Wat maakt reizen naar Noorwegen zo bijzonder?

Snorkelen met orka’s…

U moet er helemaal voor naar het hoge noorden van Noorwegen reizen. Maar daar wacht u een van de mooiste wildlife ervaringen die u kunt doen. Snorkelen met orka’s …. En het wordt nog mooier. Het blijft vaak niet alleen bij orka’s, want u hebt ook goede kansen op bultrug walvissen, vinvissen en potvissen.

Ziet u het al voor u. U zit in een warm droogpak op de rand van een zodiak rubber boot. U kijkt om u heen en ziet besneeuwde bergen en de eindeloze Atlantische oceaan. In de verte ziet u enorme vinnen op u af komen. De kapitein geeft een seintje. U zet uw masker op en geluidloos glijdt u de ijskoude zee in. In het kristalheldere water doemen een aantal donkere schimmen op en even later zwemt op een paar meter afstand een grote groep orka’s onder u door…

“Er is geen betere plek om orka's te zien dan in het noorden van Noorwegen, hartje winter. De sneeuw, de kou, de reusachtige dieren... Adembenemend!”

- Ronald Loriaux

Winteractiviteiten & Noorderlicht

Wilt u niet snorkelen, dan blijft u gewoon aan boord zitten en geniet u van de orka’s die onder de boot doorzwemmen, met hun staart op het water slaan of uit het water springen. Met wat geluk ziet u dan ook enorme zeearenden voorbij zweven.

Geniet overdag van adembenemende winterlandschappen en bij heldere, donkere en ijskoude nachten van het mysterieuze noorderlicht in vaak prachtige rode, blauwe en groene kleuren.

Wilt u uw orka safari combineren met een husky safari, sneeuwscootertocht of ritje met een rendierenslede dan hebben wij een aantal mooie programma’s voor u samengesteld in het gebied rond Tromsø en bij de Lyngen Alpen (Reisafjord). Het zijn deze ervaringen die onze Noorwegen reizen zo bijzonder maken.

Foto: Mike Charest

Orka

Bultrug

Bultrug

Foto: Tristan Ferne

Rendier

Eland

Foto: © Littleisland lighthouse

Zeearend

potvis - Foto: Amila Tennakoon

Potvis

Foto: Wade Lehmann

Dwergvinvis

Zeehond

Onze reizen in Noorwegen?

Als touroperator gespecialiseerd in Wildlife en natuurreizen kunnen wij in Noorwegen de onderstaande reizen voor u organiseren.

Individuele reizen op maat in Noorwegen

Snorkelen met orka’s per zodiak

Op een individuele reis kunt u met orka’s snorkelen vanuit een zodiak rubberboot.

 • U vaart vroeg uit en keert rond lunchtijd terug in de haven.
 • De middag en avond kunt u naar eigen wens invullen.
 • Met uw huurauto kunt u op eigen gelegenheid de omgeving verkennen.
 • Naar wens kunt u uw reis verlengen met extra dagen en winterse activiteiten als een rendiersafari of sneeuwscootertocht. Ook een verblijf in de Noorse hoofdstad Oslo is een aanrader.

Groepsreizen in Noorwegen

Snorkelen met orka’s per schip

Sundowner Wildlife Holidays verzorgt ook een groepsreis waarbij u met orka’s kunt snorkelen.

 • Anders dan bij de privéreizen gaat u op orka safari per schip in plaats van per rubberboot.
 • U bent de hele dag op zee, meert tegen het eind van de middag weer aan, en overnacht op het schip.
 • Na uw groepsarrangement op het schip is het mogelijk uw reis te verlengen met extra dagen in Tromsø en winterse activiteiten als een rendiersafari of sneeuwscootertocht. Ook een verblijf in de Noorse hoofdstad Oslo is een aanrader.

Meerdaagse husky safari

Vanuit Tromsø kunt u prachtige meerdaagse husky safari’s maken.

 • De safari’s zijn in kleinschalig groepsverband met 1 of 2 gidsen.
 • U kunt kiezen uit een korte 2-daagse safari waarbij u comfortabel overnacht in een echte Sami tent of een langere 5-daagse safari waarbij u in eenvoudige koepeltentjes kampeert.
 • Tijdens de husky safari heeft u uw eigen team van 4 tot 6 husky’s die u helpt te verzorgen.
 • Na uw husky safari kunt u uw  reis te verlengen met extra dagen in Tromsø en winterse activiteiten als een rendiersafari of sneeuwscootertocht. Ook een verblijf in de Noorse hoofdstad Oslo is een aanrader.

Vliegtijd

● Harstad-Evenes 4,5 uur
● Tromsø 5 uur

Maatschappij

● SAS (O)
● Norwegian (O)

Tijdsverschil

● Zomertijd +0uur
● Wintertijd +0 uur

Visum

● Nee

Vaccinaties

● Nee

Malaria

● Nee

Valuta

● Noorse Kroon

Reisadvies

● Klik hier voor advies

Orka safari’s

 • Locatie: Tromsø, Reisafjord.
 • Beste periode: November – januari.
 • Duur: 1/2 of hele dag.
 • Geschikt voor kinderen: Ja, standaard orka safari vanaf 11 jaar, snorkelen vanaf 16 jaar.

Op orka safari…

Om orka’s te zien hoeft u niet naar de andere kant van de wereld te reizen. In de winter is het noorden van Noorwegen een uitstekende bestemming voor het spotten van orka’s en dat niet alleen… in Noorwegen kunt u namelijk ook snorkelen met orka’s.

Stelt u zich eens voor: u zit in een warm droogpak op de rand van een zodiak rubberboot omringd door besneeuwde bergen en de eindeloze Atlantische oceaan. De kapitein geeft een seintje, u zet uw masker op en geluidloos glijdt u de ijskoude zee in. In het kristalheldere water doemen een aantal donkere schimmen op en even later zwemt op een paar meter afstand een grote groep orka’s onder u door…

Snorkelen met orka’s is misschien wel een van de mooiste Wildlife ervaringen die u kunt meemaken, en dat nog wel in ons eigen Europa. En het blijft vaak niet alleen bij orka’s, want ook gigantische bultruggen, dwergvinvissen en potvissen komen zich hier in het hoge noorden van Noorwegen tegoed doen aan de overvloed van haringen. In en om de haven ziet u vaak zeehonden rondzwemmen.

“Snorkelen met orka's is misschien wel een van de mooiste Wildlife ervaringen die u kunt meemaken, en dat in ons eigen Europa.”

Wilt u niet snorkelen, dan blijft u gewoon aan boord zitten en geniet u van de orka’s die onder de boot door zwemmen, met hun staart op het water slaan of uit het water springen. Met wat geluk ziet u dan ook enorme zeearenden voorbij zweven.

Geniet overdag van adembenemende winterlandschappen en bij heldere, donkere en ijskoude nachten van het mysterieuze Noorderlicht in vaak prachtige rode, blauwe en groene kleuren.

Wilt u uw orka safari combineren met een (meerdaagse) husky safari, sneeuwscootertocht of andere winterse activiteiten? In het gebied rond Tromsø kunnen we naar wens een afwisselend reisprogramma voor u samenstellen.

Een dag op orkareis

Ochtend

’s Ochtends wordt u uitgerust wakker in uw knusse hotelkamer. Wanneer u gedoucht heeft en het gordijn openschuift, ziet u dat de zon nog niet boven de horizon uitkomt hoewel het al licht wordt. Na het ontbijt verzamelt u met uw gids en tochtgenoten in de lobby van het hotel. De gids vertelt u wat u kunt verwachten en vervolgens krijgt u allemaal een snorkeluitrusting uitgereikt. In de kelder van het hotel is een handige omkleedruimte voor alle safarigangers. Als iedereen omgekleed is, wordt u per busje in ca. 5 minuten naar de haven gebracht. De zodiak ligt al klaar om uit te varen…

Eenmaal op het water geniet u van de frisse zeebries en het eindeloze uitzicht, terwijl de gids de horizon afspeurt naar signalen van orka’s en andere interessante dieren. Na ongeveer een half uur varen krijgt de gids bericht: een lokale visser heeft net een groepje orka’s gezien, slechts een paar zeemijl van waar u nu vaart. De gids zet koers naar de doorgeseinde locatie en al gauw ziet u in de verte grote lichamen zich boven het water verheffen. De orka’s zijn aan het jagen! Op gepaste afstand, maar dichtbij genoeg om alles goed te kunnen zien, legt de gids de boot stil. Op zijn teken doet u uw snorkelbril op en zwaait u uw benen over de rand. Even later laat u zich voorzichtig in het heldere water glijden. Onder water heeft u een heel bijzonder uitzicht op de jachttechnieken van de orka’s!

Middag

Tegen lunchtijd meert de rubberboot weer aan en wordt u teruggebracht naar het hotel. Bij de open haard kunt u lekker opwarmen met een kop thee of koffie en wordt de excursie nog even nabesproken. In een van de supermarktjes haalt u een broodje en wat drinken waarna u tijdens de laatste uurtjes daglicht met uw huurauto de prachtige omgeving verkent. Hoewel de zon alweer een tijdje onder is, duurt het toch nog uren voor het echt donker wordt; hier in het hoge noorden duurt de schemering heel lang en wordt de hemel afwisselend geel, oranje, roze, rood en paars verlicht.

Avond

U eet in een gezellig restaurant bij de haven en als u terug naar uw hotel loopt, houdt de hemel goed in de gaten. Naast honderden sterren meent u aan de horizon ook een groene gloed te zien… Zou het? Ja hoor, het licht wordt feller en opeens danst het Noorderlicht in groene en paarse golfbewegingen aan de hemel. Minutenlang staat u geboeid te kijken hoe het licht langzaam zwakker en dan weer feller wordt tot de kou het uiteindelijk wint en u gauw de warmte van uw bed opzoekt. Morgen weer een dag…

Husky safari’s

 • Locatie: Tromsø, Lyngen Alpen (Reisafjord).
 • Beste periode: December – Maart.
 • Duur: 1/2, 1, 2 of 5 dagen.
 • Geschikt voor kinderen: Ja, zelf sturen vanaf 14 jaar.

Op husky safari…

Het enige geluid dat u hoort, is het gehijg van de husky’s…

Zowel bij Tromsø als in het gebied rond het Reisafjord bevinden zich prachtige husky farms. Tijdens een bezoek aan de farm krijgt u alles te horen over het houden van husky’s en kunt u de schattige puppy’s knuffelen.

Bij een bezoek aan de farm mag een sledetocht met de husky’s natuurlijk niet ontbreken: terwijl een team van 4 tot 6 husky’s enthousiast uw slee trekt, kunt u genieten van het landschap terwijl u op de slee zit of zelf stuurt. Onderweg wordt er gestopt voor een warm drankje en een boven het vuur klaargemaakte lunch of diner.

Voor de echte liefhebber zijn er meerdaagse tochten waarbij u in een comfortabele Sami tent (beginners) of avontuurlijk koepeltentje (gevorderden) overnacht. Met uw gids en tochtgenoten maakt u een prachtige tocht door het verstilde binnenland van het gebied rondom Tromsø. U bestuurt uw eigen slee met huskyteam en u helpt met het inspannen, voeren en aftuigen van de honden, water halen, vuur maken en warme maaltijden klaarmaken. ’s Nachts slaapt u in een comfortabele Sami tent of een eenvoudig koepeltentje en kunt u bij helder weer genieten van het mysterieuze Noorderlicht.

Wilt u uw (meerdaagse) husky safari combineren met een orka safari, andere winterse activiteiten zoals een sneeuwscootertocht of een langer verblijf in Tromsø of Oslo? We stellen naar wens graag een passende reis voor u samen.

Een dag op (meerdaagse) huskysafari

Ochtend

Vandaag bent u al vroeg wakker en na het ontbijt checkt u uit in uw hotel in het historische centrum van Tromsø. Vlakbij uw hotel wordt u opgehaald en in ca. 20 minuten naar de husky kennel buiten de stad gebracht. Als u hier aankomt, blaffen de husky’s u al enthousiast toe: ze kunnen niet wachten om met u op pad te gaan in de Noorse wildernis. Samen met uw gids pakt u uw bagage op uw eigen huskyslee en alle honden worden ingetuigd. Na de benodigde instructies en een oefenrondje bij de kennel, is het tijd voor het echte werk. U zult merken dat een huskyslee besturen niet moeilijk is, maar wel inspannend. Bij een steile helling moet u soms even steppen of een stukje mee rennen of de husky’s een handje te helpen. Ondertussen geniet u van het prachtige winterlandschap om u heen.

Middag

Tegen lunchtijd wordt er gestopt en een kampvuurtje gemaakt. De gids zet een grote pot koffie, thee of chocolademelk en u kunt allemaal een worstje roosteren boven het vuur. Met een dampende mok in uw handen en uw benen dicht bij het vuur, is het puur genieten. Nadat ook de husky’s iets lekkers hebben gehad, vervolgt u de tocht. Aan het einde van de middag komt u bij uw ‘kamp’ voor die nacht aan. Bij een 2-daagse tocht staat er al een comfortabele Sami tipi tent klaar en hoeft u alleen nog uw slaapmatje uit te rollen. Bij een 5-daagse tocht dient u uw eigen koepeltentje op te zetten dat u op de slee heeft meegebracht. U helpt mee om de slee af te laden, de honden af te tuigen en te verzorgen en vervolgens gaat u samen water halen uit een nabij gelegen meertje. Als de tent staat, maakt u een vuurtje en kookt u samen met uw gids en tochtgenoten een voedzame maaltijd.

Avond

Inmiddels is het donker geworden. Met uw tochtgenoten geniet u van het gezellige kampvuur en met wat geluk ziet u het mysterieuze Noorderlicht. Moe maar voldaan na deze inspannende dag zoekt u op tijd uw warme slaapzak op. Morgen volgt er weer een mooie tocht…

Alle husky Noorwegen reizen

Onze huskysafari voorbeeldreizen zijn nog in de maak. Uiteraard is het wel mogelijk om een reis op maat samen te laten stellen.

Noorwegen reis op maat

Hoogtepunten op uw reis in Noorwegen

Zitten er vrije dagen of dagdelen in uw reis, of wilt u uw reis uitbreiden? Wij kunnen onderstaande activiteiten en bezienswaardigheden in uw programma opnemen.

Steden

Oslo

Groene wereldstad aan het water

 • Vigelandsparken
 • Karls Johans Gate
 • Nasjonalgalleriet

Accommodaties

Tromsø

Noorderlichthoofdstad van Europa

 • Beste periode: Oktober – maart (Noorderlicht).
 • Bezienswaardigheden: Musea, cultureel, Noorderlicht, winterlandschap.
 • Activiteiten: O.a. orka safari, rendier safari, sneeuwschoenwandeling.

Accommodaties

Activiteiten

Rendier safari

Eigenlijk best koddige beesten!

 • Locatie: Tromsø.
 • Beste periode: December – maart.
 • Duur: 1/2 dag.
 • Geschikt voor kinderen: Ja.

Lees meer

Sneeuwschoenwandeling

Verrassend mooi en gemakkelijk!

 • Locatie: Tromsø.
 • Beste periode: December – april.
 • Duur: 1/2 of hele dag.
 • Geschikt voor kinderen: Ja.

Lees meer

Sneeuwscooter safari

De adrenaline wint van de kou…

 • Locatie: Tromsø.
 • Beste periode: December – maart.
 • Duur: 1 dag.
 • Geschikt voor kinderen: Ja, vanaf 6 jaar bij de gids; vanaf 12 jaar achterop; vanaf 18 jaar zelf sturen.

Lees meer

Bezienswaardigheden

Het Noorderlicht

Betoverend kleurenspel

 • Locatie: Andenes, Tromsø.
 • Beste periode: Oktober – maart.

 

Lees meer

Zoek accommodaties in…

Heel Noorwegen

Klimaat op uw Noorwegen reizen

KlimaatJFMAMJJASOND
● Seizoenen🌨🌨🌨🌨🌨
● Regen (mm)9286696146557379100129105105
● Dag (°C)-2-30371216141052-1
● Nacht (°C)-6-6-5-2169851-2-4
● Zee (°C)665581112131210109
Zomer Winter  ☀ Zon  🌨 Regen/sneeuw

Wildlife in de verschillende parken en gebieden in Noorwegen

 WildlifeGebiedenJFMAMJJASOND
● Orka’sReisafjord & Tromsø
● NoorderlichtTromsø
● HuskyReisafjord & Tromsø
Beste tijd  Goede tijd Redelijke tijd Slechte tijd

Reiservaringen

Zwemmen met orka’s in Noorwegen

Snorkelen met orka’s per schip in Tromsø (December 2018)

Het was 1 van mijn mooiste dingen die ik heb mee gemaakt om te kunnen zwemmen met orka's (heb ruim 4o landen gezien) . en 3 avonden noorderlicht was een leuke bonus. 🙂

De reis was totaal anders dan de beschrijving, omdat de orka’s en anders over dachten . dus inplaats van dat de boot in tromso lag moesten we eerst nog 4 uur met een cruise schip omhoog richting het noorden, en omdat de orka’s vrij dichtbij de haven waren gingen we niet met de grote boot op pad maar meteen met de zodiacs. daardoor heb ik mijn camera bijna niet kunnen gebruiken. maar zo is de natuur.

Waardering voor de reis: 9

Waardering voor Sundowner Wildlife Holidays: 8

Zou u een volgende reis bij Sundowner boeken: ja

E. van der Linde

Lees verder