Ga met Sundowner Wildlife Holidays zwemmen met walvishaaien

Walvishaaien zijn met ruim 12 meter lengte de grootste vissen ter wereld en … ongevaarlijk voor mensen. Ze zwemmen regelmatig onder de waterspiegel en zwemmen het liefst in water met een oppervlaktetemperatuur van 21 tot 25 graden. De traag zwemmende vissen komen voor in de open zeeën van de tropen. Ze leven van plankton dat door de monsoon winden worden voortgedreven.

“Tijdens het migratieseizoen verzamelen zich tientallen walvishaaien op dezelfde plek. Stelt u zich eens voor dat u daar met uw snorkel tussen zwemt…”

Wereldwijd zijn er verschillende plaatsen waar u kunt snorkelen met deze majestueuze gigantische walvishaaien. Om de magie van het zwemmen met walvishaaien te begrijpen, moet u het zelf hebben ervaren. We stellen graag een passend voorstel op maat voor u samen, toegespitst op uw reisperiode en uw budget. We streven ernaar om snorkelen met walvishaaien voor iedereen toegankelijk te maken, ongeacht wat uw reiswensen zijn.

Zwemmen met walvishaaien

Bekijk onze voorbeeldreizen

Gedragsregels voor het zwemmen met walvishaaien

Er zijn enkele gedragsregels opgesteld om het zwemmen met walvishaaien tijdens uw excursie zo veilig en diervriendelijk mogelijk te laten verlopen.  Het is van belang dat u zich aan deze gedragsregels houdt. De onderstaande gedragsregels worden vrij algemeen toegepast, maar kunnen per aanbieder of bestemming verschillen:

  • Draag geen zonnebrand crème: Zonnebrand crème vervuilt het zeewater en is slecht voor de gezondheid van de walvishaaien.
  • Wees zo stil mogelijk: Glij langzaam vanuit de boot het water in (niet springen). Houd uw vinnen onder de oppervlakte van het water. Blijf rustig en veroorzaak zo min mogelijk spetters en bubbels.
  • Raak de dieren niet aan: Als walvishaaien worden aangeraakt voelen ze zich bedreigd en zullen ze direct onderduiken.
  • Blijf op gepaste afstand: Blijf op minimaal 3 meter afstand van de kop en 4 meter afstand van de staart. Als de walvishaai op u afkomt, blijf dan kalm en zwem rustig opzij.
  • Foto’s: Vermijd overmatig flitsen bij het fotograferen van walvishaaien. Richt uw flitser niet direct in de ogen van het dier.
  • Minimale leeftijd: Afhankelijk van de bestemming, maar gewoonlijk 12 jaar.
  • Niet geschikt voor: Zwangere vrouwen, slechte zwemmers.

Het leefgebied van de walvishaai

De walvishaai komt in tropische wateren voor. Met Sundowner kunt u walvishaaien zien en met walvishaaien zwemmen bij de Malediven, Tanzania (Mafia Island) en Mexico.

De Malediven

De tropische eilandstaat van De Malediven bestaat uit een aaneenschakeling van een twintigtal atollen; een cirkel van eilanden omringd door een rif. Hier kunt u het hele jaar door genieten van witte zandstranden en mooie riffen. Onder water is allerlei Wildlife te zien, waaronder de enorme walvishaai. Dit indrukwekkende zeedier komt af op de diepe lagunes en voedselrijke riffen waar ze zich te goed doen aan krill.

Op de Malediven heeft u het hele jaar door overal een kleine tot redelijke kans om walvishaaien tegen te komen. Toch zijn er bepaalde atollen en bepaalde periodes waarin u een aanzienlijk grotere kans hebt. Tijdens een speciale bootexcursie vanuit uw resort gaat u op zoek naar deze dieren. Ook zijn er speciale expeditiecruises en liveaboard duikcruises. Hierbij overnacht u aan boord van een klein schip en kunt u vanaf het schip zwemmen, duiken en snorkelen met walvishaaien. Wij bieden dus verschillende mogelijkheden om te zwemmen met walvishaaien en u kunt zelf bepalen wat bij u past.

Tanzania

Voor de kust van Tanzania ligt het kleinere en rustigere eiland Mafia. Dit eiland is nog niet door massatoerisme ontdekt. U vindt hier nog rustige vissersdorpjes, met palmbomen omzoomde zandstranden en prachtige riffen waar u goed kunt duiken en snorkelen met walvishaaien.

Tussen november en april heeft u rondom Mafia Island een goede kans dat u kunt zwemmen met walvishaaien. Om de indrukwekkende walvishaai met eigen ogen te kunnen zien, hoeft u maar een klein stukje te varen vanuit het haventje van Kilindoni.

Mexico

Aan de oostkust van Mexico, bij het schiereiland Yucatan, vindt u een rijk onderwaterleven met koraalriffen, lagunes en mangrovebossen. Tussen april en oktober verzamelen zich tientallen walvishaaien in dit gebied om zich te voeden met krill. Voor u de ideale gelegenheid om te zwemmen met walvishaaien.

Tijdens een excursie ‘Zwemmen met walvishaaien’ kunt u met een kleine boot op zoek naar de walvishaai. Dit kunt u doen vanaf Isla Mujeres, Cancun of Isla Holbox.

Zwemmen met walvishaaien
JFMAMJJASOND
● Baa Atol – Hanifaru Bay Marine Park – Malediven
● South Ari Atol – Maamigili Marine Park – Malediven
● Mafia Island – Tanzania
● Schiereiland Yucatan – Mexico
Beste tijd

Reiservaringen 

 

Bekijk alle reiservaringen

  • Aanmelden nieuwsbrief