Zwemmen met walvishaaien

Walvishaaien zijn met ruim 12 meter lengte de grootste vissen ter wereld en … ongevaarlijk voor mensen. Ze zwemmen regelmatig onder de waterspiegel en zwemmen het liefst in water met een oppervlaktetemperatuur van 21 tot 25 graden. De traag zwemmende vissen komen voor in de open zeeën van de tropen. Ze leven van plankton dat door de monsoon winden worden voortgedreven.

Volgende stap

Waar kun je zwemmen met walvishaaien

Wereldwijd zijn er verschillende plaatsen waar je kunt snorkelen met deze majestueuze gigantische walvishaaien. Om de magie van het zwemmen met walvishaaien te begrijpen, moet je het zelf hebben ervaren. In Europa kun je walvishaaien spotten in de Azoren. De beste plekken om walvishaaien in Noord-Amerika te zien zijn voor de kust van Yucatan in Mexico en de Galapagos eilanden. Zwemmen met walvishaaien in Azië aan de Indische Oceaan inclusief de landen Maleisië, India en de Malediven. Ook de oost- als de westkust van Thailand biedt een scala aan duikplekken waar het vooruitzicht op het zien van een walvishaai toeneemt. Als je in Afrika walvishaaien wilt zien, ga dan naar Mafia Island in Tanzania & de Seychellen. Walvishaaien zijn het hele jaar door te zien aan de oostkust van Afrika, van het zuiden van Mozambique tot het noorden van Kenia.

Malediven

Zwemmen met walvishaaien is een unieke ervaring in de Malediven. Het South Ari Atol biedt het hele jaar door uitstekende waarnemingen. Tijdens de moesson (mei – november) komen honderden walvishaaien en manta’s naar de Baa Atol. Vanuit diverse resorts worden bootexcursies aangeboden.  Of ga mee op een speciale expeditiecruises en liveaboard duikcruises.
Waar: Azië

Wanneer:  Januari – december

Bekijk onze reizen

Mexico

Walvishaaien worden het hele jaar door gezien in de Mexicaanse Zee van Cortez, met de meeste waarnemingen tussen oktober en februari. Voor dekust van Yucatan in de Mexicaanse Caraïben komen walvishaaien van half mei tot half september samen. Zowel in de zee van Cortez als in Yucatan kun je zwemmen met walvishaaien. Je gaat met een kleine boot op excursie.
Waar: Noord-Amerika

Wanneer:  Januari – december

Bekijk onze reizen

Tanzania

Voor de kust van Tanzania ligt het kleinere en rustigere eiland Mafia. Dit eiland is nog niet door massatoerisme ontdekt. Je zult hier nog rustige vissersdorpjes, met palmbomen omzoomde zandstranden en prachtige riffen vinden. Om de indrukwekkende walvishaai met eigen ogen te kunnen zien, hoef je maar een klein stukje te varen vanuit het haventje van Kilindoni.
Waar: Afrika
Wanneer: November – april

Bekijk onze reizen

Wanneer kun je het beste met walvishaaien zwemmen ?

Door hun migraties in tropische wateren kun je het hele jaar door wel ergens op de zwemmen met walvishaaien. Walvishaaien zijn het hele jaar door te zien in zowel Malediven als in Mexico. Afhankelijk van de locatie waar je verblijf. Van oktober tot en met maart kun je ze voor de kust van Mafia Island in Tanzania zien.

Ook in de Azoren kun je van september tot en met oktober walvishaaien spotten. Het begon allemaal eind augustus van 2020, toen de eerste walvishaaien werden waargenomen in prinses Alice. In september en oktober hadden we veel van hen veel dichter bij de kust, langs de hele zuidkust van Pico. Walvishaaien werden al vaker gespot langs de kust van het eiland Santa Maria.

Mafia Island walvishaaien
Walvishaaien spotten – Europa
J F M A M J J A S O N D
● Azoren
● Beste tijd    o Goede tijd   Redelijke tijd
Walvishaaien spotten – Afrika
J F M A M J J A S O N D
● Mozambique
● Seychellen
● Tanzania
● Beste tijd    o Goede tijd   Redelijke tijd
Walvishaaien spotten – Azië
J F M A M J J A S O N D
● Malediven – Baa Atol
● Malediven – South Ari Atol
● Beste tijd    o Goede tijd   Redelijke tijd
 Walvishaaien spotten – Noord-Amerika
J F M A M J J A S O N D
● Mexico – Sea of Cortez
● Mexico – Yucatan
● Beste tijd    o Goede tijd   Redelijke tijd

Wat is een walvishaai ?

De walvishaai is ‘ s werelds grootste maar ongevaarlijke haai en de grootste levende vis. Deze vriendelijke reuzen variëren in lengte van 8 tot 15 meter. hoewel er ook individuen zijn gespot tot 18 meter lang. Vergeleken met andere haaien zwemmen ze zeer traag, niet meer dan vijf kilometer per uur. Wetenschappers schatten in dat de levensduur van de walvishaai varieert van 70 tot 100 jaar. De walvishaai wordt gekenmerkt door zijn brede platte kop en een immense mond. Hij is makkelijk te onderscheiden van andere haaien door zijn unieke “dambordpatroon” van vlekken en strepen op zijn rug. De walvishaai is een van de drie soorten grote filtervoedende haaien, de andere twee zijn de reuzenhaai en de megabekhaai. Het dieet van de walvishaai bestaat voornamelijk uit zoöplankton (kleine dierlijke organismen die vrij in het water leven) als fytoplankton (zoals algen en ander marien planten).

Walvishaaien Malediven

Waar leven walvishaaien ?

Walvishaaien komen voor in alle tropische oceanen van de wereld. Meestal tussen 30 ° noorderbreedte en 35 ° zuiderbreedte waar de watertemperaturen 21 ° C en hoger zijn. De seizoensgebonden voedselgebieden variëren sterk per populatie, maar omvatten Zuid-Afrika, Belize, West-Australië, India, Honduras, de Filippijnen, Mexico en Indonesië.

Weetjes over walvishaaien

Walvishaaien zijn eigenlijk geen walvissen, maar ze zijn de grootste vissen in de oceaan!  Met hun kieuwen kunnen walvishaaien elk uur meer dan 6.000 liter water verwerken. Zodra de walvishaai een grote slok planktonrijk oceaanwater binnenhaalt, sluit hij zijn mond en stoot het water uit via een reeks grote kieuwen. De kieuwen werken als zeefjes, ze filteren het water en houden vaste organismen kleiner dan ongeveer 2 centimeter in diameter. Hoewel ze niet bijten of kauwen, hebben ze wel duizenden tanden. Walvishaaien hebben ongeveer 3000 kleine tanden, minder dan 2,5 cm lang, waarmee ze kleine garnalen, vissen en plankton kunnen eten.

Walvishaaien zijn misschien traag, maar ze migreren over zeer lange afstanden. Met een snelheid van ca. 4 km per uur kan een enkele walvishaai in slechts drie jaar 12.874 km afleggen. Hoewel volwassen walvishaaien vaak aan de oppervlakte worden aangetroffen, is het bekend dat ze tot een diepte van 1000 meter duiken. Net als menselijke vingerafdrukken hebben walvishaaien een uniek vlekkenpatroon waarmee individuele haaien kunnen worden geïdentificeerd.

Zijn walvishaaien gevaarlijk

Walvishaaien zijn niet gevaarlijk; in feite zijn ze precies het tegenovergestelde. Ze zijn één van de weinige haaiensoorten die de mens helemaal niet lastig vallen. Ze staan bekend als zachtaardig en alleen intimiderend vanwege hun grootte.

Walvishaai Mexico

Gedragsregels voor het zwemmen met walvishaaien

Er zijn enkele gedragsregels opgesteld om het zwemmen met walvishaaien tijdens uw excursie zo veilig en diervriendelijk mogelijk te laten verlopen.  Het is van belang dat u zich aan deze gedragsregels houdt. De onderstaande gedragsregels worden vrij algemeen toegepast, maar kunnen per aanbieder of bestemming verschillen:

  • Draag geen zonnebrand crème: Zonnebrand crème vervuilt het zeewater en is slecht voor de gezondheid van de walvishaaien.
  • Wees zo stil mogelijk: Glij langzaam vanuit de boot het water in (niet springen). Houd uw vinnen onder de oppervlakte van het water. Blijf rustig en veroorzaak zo min mogelijk spetters en bubbels.
  • Raak de dieren niet aan: Als walvishaaien worden aangeraakt voelen ze zich bedreigd en zullen ze direct onderduiken.
  • Blijf op gepaste afstand: Blijf op minimaal 3 meter afstand van de kop en 4 meter afstand van de staart. Als de walvishaai op u afkomt, blijf dan kalm en zwem rustig opzij.
  • Foto’s: Vermijd overmatig flitsen bij het fotograferen van walvishaaien. Richt uw flitser niet direct in de ogen van het dier.
  • Minimale leeftijd: Afhankelijk van de bestemming, maar gewoonlijk 12 jaar.
  • Niet geschikt voor: Zwangere vrouwen, slechte zwemmers.

Lees meer over  de volgende walvis soorten.