Beste reistijd IJsland

Wanneer is de beste reistijd om IJsland te bezoeken? Het antwoord op deze veelgestelde vraag hangt af van wat je wilt zien, doen en meemaken op je reis in IJsland. Op de pagina hieronder vertellen we je alles over de beste reistijd voor IJsland. Zo kun je de voor je reis juiste periode kiezen en kom je in IJsland niet voor verrassingen te staan.

Volgende stap

Beste tijd fly-drive of rondreis IJsland

De beste tijd voor een fly-drive of rondreis over de ringweg 1 rondom IJsland is van juni tot en met augustus. Het is bijna de hele dag licht, het weer is aangenaam en vrijwel alle bezienswaardigheden zijn open. Wel is het druk en zijn de prijzen het hoogst. In mei en september is het ook goed weer, is het ook lang licht en veel  bezienswaardigheden en activiteiten zijn open. Het is dan minder druk en veel goedkoper. De ringweg 1 in de winter is een ander verhaal. Het is vroeg donker, er ligt sneeuw en de wegen zijn glad. Een aantal natuurgebieden is dicht maar ijsgrotten zijn open. Het is rustig, de prijzen zijn laag en je rijdt door de mooiste winter-landschappen. Neem in de winter de tijd, check de wegen en rij altijd in een 4×4. Zie je op tegen zelf rijden in de winter, kies dan voor een rondreis met privé chauffeur.

Soorten rondreizen, IJslandse hooglanden

Beste tijd voor de hooglanden

De beste tijd voor een 4×4 reis over de niet geasfalteerde wegen in de hooglanden (F-wegen) is van half juni/half juli tot en met eind augustus/half september. Buiten deze periode zijn de F-wegen in de hooglanden gesloten. Maar zelfs dan kunnen rivieren zo hoog staan dan een doorsteek onverantwoord is. Op de F-wegen mag je alleen in een 4×4 jeep rijden.

Luxe Noorderlicht winter IJsland

Beste reistijd noorderlicht

De beste tijd om het noorderlicht te zien is van september tot en met maart. De meeste kans om het noorderlicht zien heb je tussen 23.00 uur en 01.00 uur. Belangrijke voorwaarden om het noorderlicht te zien zijn, een locatie in de aurora zone, voldoende zonne-activiteit, een donkere nacht en een onbewolkte hemel ver weg van de lichten van de steden, huizen en wegen. Lees meer over de beste plekken in IJsland om het noorderlicht te zien.

Beste reistijd middernachtzon

De beste tijd om de middernachtzon te zien is rond de zonnewende op 21 juni. Van mei tot en met augustus is het om middernacht licht in IJsland.

De beste tijd om papegaaiduikers te zien

De beste tijd om Atlantische papegaaiduikers in IJsland te zien is tussen half mei/begin juni en half augustus. Papegaaiduikers komen rond half april aan land. Ze maken een hol in de wanden van steile kliffen waar ze goed beschermt zijn tegen vossen en meeuwen. Papegaaiduikers leggen 1 ei. Na hun ei te hebben uitgebroed en als het jong vlieg klaar is verlaat het jong het nest. Rond half augustus verlaten de ouders het hol en gaan weer naar zee. Hier blijven ze tot half april het jaar erop. In april/mei ontmoeten de ouders elkaar weer op dezelfde plek waarna de geschiedenis zich herhaalt. De beste tijd op de dag om papegaaiduikers te spotten is van 07.00 – 10.00 uur en van 18.00 – 22.00 uur als de vogels hun hol verlaten. Lees meer over de beste plekken in IJsland om papegaaiduikers te zien.

Beste tijd om walvissen te spotten

In IJsland kun je het hele jaar door walvissen spotten. De beste maanden om walvissen te spotten in IJsland zijn de zomermaanden juni, juli en augustus. Walvissen migreren in de zomermaanden vanuit het zuiden naar de koude voedselrijke polaire wateren. Het lang licht zorgt voor een enorme toename van het plankton waar de walvissen zich tegoed aan doen. Lees meer over walvissen spotten in IJsland.

Beste tijd om orka’s te spotten

De beste tijd om orka’s te spotten zijn de wintermaanden van december tot en met februari. Ook het voorjaar en de vroege zomer van maart tot en met juni biedt goede kansen om orka’s in IJsland te zien. Lees meer over orka’s spotten in IJsland.

Walvissen spotten Husavik, IJsland, Husavik

De beste tijd voor rustzoekers

De beste tijd om te genieten van rust en ruimte in IJsland zijn mei en juni en eind augustus en september. Er zijn veel minder toeristen, het is nog steeds lang licht, het weer is nog steeds aangenaam en de prijzen zijn lager. Vrijwel alle bezienswaardigheden en natuurgebieden zijn nog open behalve de hooglanden (tenzij u met een superjeep de hooglanden in wilt). Walvissen komen in mei in de wateren rond IJsland aan en blijven daar tot eind september. In juni is het 24 uur per dag licht. Vanaf augustus worden de dagen korter en word het eerder donker. Eind september heb je dan ook al kans om het noorderlicht te zien.

Klimaat IJsland
J F M A M J J A S O N D
● Seizoenen w w w z z z z z z w w w
● mm 75 70 80 60 45 50 50 60 65 85 75 80
● Dag (°C) 2 3 3 6 10 12 14 14 11 7 4 3
● Nacht (°C) -2 -2 -2 1 4 7 9 9 6 2 0 -2
● Zee (°C) 6 6 6 7 9 11 13 13 11 10 8 7
z = zomer | w = winter | mm = regen/sneeuw