Wat te doen in IJsland

Wat te doen in IJsland ? De vele activiteiten in IJsland zijn een ideale manier om alles uit je reis naar IJsland te halen. We hebben een selectie gemaakt van de mooiste en meest unieke excursies en activiteiten in IJsland. Van walvissen spotten, wandelen over gletsjers tot en met relaxen in de Blue lagoon en van snorkelen in de Silfra kloof, varen tussen ijsbergen tot en met een bezoek aan ijsgrotten.

Volgende stappen

Gebieden van IJsland Bekijk op kaart

Klik op één van de links om direct naar de activiteiten per gebied te gaan, of lees hieronder een verkort overzicht.

Overzicht van de beste activiteiten van IJsland

Veel activiteiten zijn in een kleine groep en andere kunt je ook privé maken. Een aantal activiteiten in IJsland, zoals walvis excursies, is weer afhankelijk. Indien deze worden geannuleerd, kun je de dag erna terugkomen of als dat niet schikt, krijgt je van ons je geld terug. Staat de activiteit of excursie die je zoekt er niet bij of je wilt meer informatie over specifieke IJsland activiteiten bel of mail ons gerust. Bekijk hieronder onze selectie van wat te doen in IJsland.

Walvissafari zodiak

Ga op walvissafari met een zodiak rubber boot. Deze stabiele en veilige boot kan zeer hard varen waardoor je snel lange afstanden op de onmetelijke zee kan afleggen op zoek naar walvissen. In een zodiak heb je dus meer kans op het zien van walvissen dan in een langzaam varende traditionele vissersboot. Ondanks de snelheid, is de impact op de walvissen minimaal.
Waar: Reykjavik | Noord IJsland

Lees meer over walvis spotten

Walvis per vissersboot

Ga op walvisavontuur met een traditionele vissersboot, wat ideaal is als je op zoek bent naar walvissen, maar ook wilt genieten van een rustige boottocht. In de zomermaanden zwemmen er verschillende soorten walvissen bij Husavik, zoals de bultrug en blauwe vinvis. Maar je ziet misschien ook wel orka’s en dolfijnen. De gids vertelt je meer over deze oceaandieren.
Waar: Noord IJsland | West IJsland | Reykjavik

Lees meer over walvis spotten

Orka spotten

Spot orka’s vanuit Grundarfjördur of Olafsvik op het schiereiland Snaefellsnes in het westen van IJsland. Dit is één van de beste plekken in Europa om orka’s te spotten. Naast orka’s heb je kans op diverse andere soorten walvissen en dolfijnen waaronder bultruggen, vinvissen en grienden. Vanaf de boot heb je een schitterend uitzicht op de besneeuwde Snaefellsjokull vulkaan.
Waar: West IJsland

Lees meer over walvis spotten

Zeehonden excursie

Stap aan boord van een traditionele vissersboot om op zeehonden excursie te gaan. Je vertrekt vanuit Hvammstangi en bent in het beste gebied van IJsland om zeehonden te spotten. De beestjes zijn van nature erg nieuwsgierig en komen graag dicht bij de boot, als ze niet aan het luieren zijn op de rotsen en stranden. In het zuiden van IJsland zie je met een beetje geluk aan boord van een zodiak zeehonden op het Jökulsárlón meer.
Waar: Noord IJsland | Zuid IJsland

Lees meer over zeehonden spotten

Papegaaiduikers

In IJsland kun je op diverse plekken papegaaiduikers zien. Stap aan boord van een vissersboot en vaar vanuit de haven van Reykjavik naar twee kleine eilandjes. Lundey en Akurey staan bekend om de grote hoeveelheid papegaaiduikers. Maak een mooie wandeling en spot duizenden papegaaiduikers op het eiland Vigur. Tijdens een kajaktocht  langs de vele kliffen, spot je ook papegaaiduikers.
Waar: Westfjorden | West IJsland | Reykjavik

Lees meer over papegaaiduikers

Rendieren spotten

Het is vrij bijzonder om rendieren te spotten in IJsland, omdat er maar relatief weinig rendieren leven in IJsland. Ga vanuit Egilsstadir op pad met een gids rendieren in de Oostfjorden. Rendieren komen alleen voor in het oosten van IJsland. Ga op pad met een gids die precies weet waar u de rendieren kunt vinden. Neem een verrekijker en camera mee om de dieren te bekijken en te fotograferen in hun natuurlijke leefomgeving.
Waar: Oostfjorden

Lees meer over rendieren spotten

Helikoptervlucht

Vang een glimp op van de ruige maar magische schoonheid waar het vulkanische landschap van IJsland bekend om staat. Je ziet talloze vulkanische kraters, de meedogenloze oceaan langs de kust, het geothermische gebied, watervallen en gletsjermeren. Natuurlijk is geen enkele tour compleet zonder een landing en tijd om te verkennen.
Waar: Reykjavik

Lees meer over helikoptervluchten

Noorderlicht spotten

Er zijn maar weinig bezienswaardigheden zo adembenemend als het zien van de aurora borealis die over de donkere winterhemel in IJsland danst. Vind je eigen onvergetelijke ervaring met één van de tours. Bewonder het noorderlicht vanaf een zeilschip of ga samen met een gids op zoek naar het noorderlicht in een Super Jeep.
Waar: Reykjavik

Lees meer over noorderlicht

Superjeep tour

Stap bij je gids in de Super Jeep en rijd over de meest onbegaanbare gravelwegen van IJsland. Kom op plekken waar andere niet kunnen komen. Bekijk watervallen en gletsjers, steek rivieren over en rijd over slingerende smalle bergweggetjes. Je maakt ook een wandeling en aan het einde van de middag ben je terug op de plaats van vertrek.
Waar: Reykjavik

Lees meer over superjeep

Gletsjerwandeling

Ga op pad met een ervaren en gecertificeerde gids en wandel over gletsjers. Van tevoren legt de gids je uit hoe je veilig met stijgijzers en een ijsbijl over de gletsjer kunt lopen. De gletsjerwandeling vereist geen speciale vaardigheden, zodat iedereen deze excursie kan doen. Stijgijzers, touwen en ijsbijlen zijn inbegrepen.
Waar: Zuid IJsland

Lees meer over gletsjers

Lavagrot tour

Een bezoek aan een lavagrot in IJsland is een absolute “must”. Voorzien van helm en koplamp daal je met je gids af in bizar gevormde lavagrotten die eeuwen geleden  door vulkaan uitbarstingen zijn ontstaan. Kijk om je heen en bewonder de unieke roodbruine rotsformaties. De meeste formaties worden goed verlicht, dus je kunt alles goed bekijken.
Waar: West IJsland | Zuid IJsland

Lees meer over lavagrotten

IJsgrot wandeling

Bezoek de mooiste ijsgrotten van IJsland. Nadat je een helm hebt gekregen, is het tijd voor een wandeling naar de ijsgrot. De gids is zeer ervaren en beslist welke ijsgrot je die dag het beste en veiligste is om te bezoeken. In de grot vertelt de gids je meer over hoe de ijsgrot is ontstaan. Het hele jaar door kun je ijsgrotten bezoeken.
Waar: West IJsland | Zuid IJsland

Lees meer over ijsgrotten

Snorkelen of duiken

Van kristalhelder tot geothermische verwarmde wateren. IJsland heeft een aantal verbazingwekkende en unieke duik- en snorkelplekken. Bij de Silfra kloof in de Golden Circle kun je in kristalhelder water tussen twee continenten snorkelen of duiken. In het georthermisch verwamde Kleifarvatn meer in Reykjanes snorkel of duik je tussen duizenden opborrelende heet water belletjes.
Waar: ReykjanesZuid IJsland

Lees meer over snorkelen in IJsland

Warmwaterbronnen

Geniet van de ultieme mix van genezende mineralen en ontspanning in de warmwaterbronnen van IJsland. De Blue Lagoon is de bekendste warmwaterbron van IJsland. Het blauwe water contrasteert fraai met de omringende zwarte lavavelden. Maar en zijn veel meer warm water baden zoals de “The Secret Lagoon” in de Golden Circle en de Myvatn Nature Baths.
Waar: Reykjanes | Reykjavik | Noord IJsland | Zuid IJsland

Lees meer over warmwaterbronnen

Boottochten

Geniet op een boot van de ongerepte IJslandse natuur. In IJsland zijn er verschillende boottochten beschikbaar. Vaar met een zodiak, amfibieënboot of kano tussen de drijvende ijsbergen op het Jokulsarlon gletsjermeer. Maak een walvissafari of ga op zoek naar papegaaiduikers op een traditionele vissersboot. Verder kun je raften op de Hvita rivier of een zeekanotocht maken.
Waar: Noord IJsland | Westfjorden | West IJsland | Zuid IJsland

Lees meer over boottochten

Paardrijden

Je kunt bijna overal op IJsland paardrijden. Als je een rondreis door IJsland maakt zult je vrijwel in elk gebied paardenstallen tegenkomen waar vandaan meerdere paardrijd tours worden aangeboden. Stap op een IJslander en bekijk de lavavelden, heuvels en rotsformaties. Ontdek samen met je gids de omgeving, terwijl deze je meer vertelt over de IJslandse paarden.
Waar: Noord IJsland | Reykjanes | Westfjorden | Zuid IJsland

Lees meer over paardrijden

Raften

Maak een spannende rafting excursie op de Hvítá rivier. Raften is een fantastische manier om van de IJslandse natuur te genieten. De Hvita rivier ontspringt op de Langjökull gletsjer en eindigt in de Gullfoss waterval. Vaar door stille canyons en over kolkende watervallen. Wordt daarna weer warm in de sauna en jacuzzi. Je kunt ook raften bij Austari Jökulsá (East River Canyon) en Vestari Jökulsá (West River Canyon).
Waar: Zuid IJsland

Lees meer over Zuid IJsland

Zeekajakken

Er is geen mooiere manier om de natuur van West IJsland & de Westfjorden te ontdekken dan in een zeekajak. Vanuit Stykkishólmur op het schiereiland Snaefellsnes kun je schitterende kajaktochten maken tussen de kleine eilanden in de Breidarfjordur baai. Peddel langs kliffen, spot vogels en geniet van bergen, gletsjers en vulkanen in de omgeving. Vanuit Isafjordur in de Westfjorden kun je prachtige zeekanotochten maken.
Waar: Westfjorden | West IJsland

Lees meer over West IJsland