Ontdek de natuur van Italië

In de natuur van Italië leven nog ca. 75 bruine beren en 2.000 wolven in het wild. Beren komen voor in Val Gardena in de Italiaanse Alpen en in het Abruzzo gebergte ten oosten van Rome. Wolven leven verspreid over vrijwel alle natuurgebieden in Italië. De beste plek om op je vakantie in de natuur in Italië bruine beren en wolven in Italië te spotten is het Abruzzen gebergte in de Apennijnen. Dit ongerepte en nog maar weinig bezochte natuurgebied ligt op 2 uur rijden ten oosten van Rome. In de Abruzzo leven nog ongeveer 60 Marsicaanse bruine beren en rond de 100 Apennijnen wolven in 7 a 8 roedels. In de Abruzzen in de ongerepte natuur van Italië kun je met een privé gids op zoek naar bruine beren en wolven. Bruine beren kun in de Abruzzen zien tussen april en oktober en wolven in de winter als er sneeuw ligt.

Volgende stap

Natuur Italië – bruine beren spotten in de Abruzzo

Abruzzen

In de natuur van Italië ontwaken de meeste bruine beren begin april uit hun winterslaap. Hongerig gaan ze dan op zoek naar voedsel. In deze periode kan er nog wat sneeuw liggen wat schitterende foto’s oplevert. Kortom een goede periode om bruine beren in een van de mooiste natuurgebieden van Italië te bekijken.

Vanaf mei tot en met augustus zijn de beren op zoek naar voedsel in de natuur van Italië. Het klimaat wordt dan steeds warmer zodat ook moederberen en hun pasgeboren jongen in de bossen en valleien op zoek gaan naar voedsel. Beren zijn omnivoren en eten vooral bessen, planten, fruit, insecten en karkassen van zwijnen en herten. De beren bewegen veel zodat je goede kansen hebt om ze te zien. De Marsicaanse beer is vriendelijk van aard en heeft nog nooit een mens aangevallen.

Naast beren spotten kun je in de Abruzzen ook prachtig wandelen en de sfeervolle middeleeuwse dorpjes bekijken. In het voorjaar, de zomer en in de herfst zijn het klimaat en de weersomstandigheden in de Italiaanse Abruzzo gewoonlijk het beste met een gemiddelde temperatuur van rond de 20 graden.

Ja, ik wil graag meer lezen

Natuur Italië – wolven spotten in de Abruzzen

Wolven in de Abruzzen

De kans om wolven in de natuur van Italië te zien is door de schuwe aard van de wolf een stuk kleiner. De beste tijd om wolven in Italië te zien is dan ook de winter als je hun sporen in de sneeuw kunt volgen. In de Abruzzo, een van de mooiste natuurgebieden van Italië, kun je tussen januari en maart (eerder ook als er dan al sneeuw ligt) met een privé gids op zoek naar wolven.

Vanuit het dorpje Pescasseroli ga je met een privé gids op sneeuwschoenen in de besneeuwde Abruzzo natuur op zoek naar sporen van wolven. Zie je sporen en gaan ze van rechts naar links, dan is het een hond. Loopt het spoor in een rechte lijn, dan is het een wolf en kan het avontuur beginnen. Door de sporen in de sneeuw goed te bestuderen kan de gids zien of het wolven spoor vers is en er dus wolven in de buurt zijn. Je volgt dan heel stil de sporen en speurt de bosranden en besneeuwde weides af op wolven.

Ook ga je op een donkere koude avond met je gids de bergen van de Abruzzen in. Hier laat je gids met een microfoon geluiden van huilende wolven horen. Vrijwel zeker hoor je dan wolven uit het donker terug huilen (soms van zeer dichtbij zoals wij zelf meemaakten).

Wat te doen in de Abruzzen

Rome

De Abruzzen liggen vlakbij Rome. Dus als je toch in de buurt van Rome bent, waarom blijf je dan niet een paar dagen in deze heerlijke stad? Vraag ons gerust naar de mogelijkheden voor een verlenging in Rome.

Hotels in de Abruzzen

Hotel Corona

In de Abruzzen overnacht je in een comfortabel hotel in Pescasseroli. Omdat je overdag actief in de Abruzzo bergen bezig bent is het fijn om te weten dat in je hotel een tuin en een wellness met sauna en zwembad op je wacht. Wil je liever in een kleine Albergo in het oude centrum van Pescasseroli slapen dan horen we dat graag. Ook is het mogelijk om in afgelegen berghutten in de Abruzzo te verblijven. Hier geniet je op je vakantie in stilte van de natuur in Italië.

Ja, ik wil graag jullie selectie bekijken

Beste reistijd om beren en wolven in de Abruzzo te spotten

Abruzzen National Park, Italië

De beste tijd om beren in de Abruzzen te zien is eind augustus/begin september. In deze periode bloeien de ramnus bessen op de hoge bergweides. De beren trekken dan uit de bossen naar de open bergweides om zich te goed te doen aan de bessen. Zo kun je de beren in natuur van Italië goed zien.

Vanaf september als de herfst begint kleuren de bomen prachtig geel, oranje en rood en kun je de bronsttijd van de edelherten meemaken. In deze tijd bereiden de bruine beren in natuur van Italië zich voor op hun winterslaap. Ook nu bewegen ze veel op zoek naar voedsel en kun je ze in het wild spotten.

Wolven kun je het hele jaar door spotten met als beste tijd de wintermaanden van januari tot en met maart.

Ja, ik wil graag meer lezen

Veel gestelde vragen en praktische informatie Italië.

Om je Italië rondreis op maat zo goed mogelijk voor te bereiden, hebben we een overzicht gemaakt van alles wat er bij een reis naar Italie komt kijken. Van vliegen, paspoort, tijdsverschil tot en met gezondheid, geldzaken en verkeersregels. Bekijk onze praktische informatie voor je rondreis door Italië.