Duiken met haaien

“Na onze safari in het noorden van Tanzania wilden we ook graag een paar dagen naar het strand. Alleen, een paar dagen niets doen op het strand is niks voor ons: We houden wel van een beetje actie. Ronald (Loriaux) vertelde ons dat we bij Mafia Island konden gaan snorkelen met walvishaaien… Nou, dat leek ons natuurlijk wel heel erg gaaf! En dat was het ook. Je weet dat ze erg groot zijn, maar als je ze dan in het echt ziet, zijn ze echt gigantisch. Eerst waren we toch een beetje huiverig om het water in te gaan, maar de gids overtuigde ons dat we spijt zouden krijgen als we het niet deden. Heel indrukwekkend om grote zeedieren gemoedelijk naast je te zien zweven door het water… Onze kinderen vonden dit misschien nog wel mooier dan de jeepsafari’s.”(Klantverslag familie Den Acker, december 2017).

Bekijk alle haaien & zeedieren reizen

Mantaroggen

Heeft u altijd al eens willen zwemmen met haaien of andere grote zeedieren? Sundowner Wildlife Holidays stelt voor u speciale reizen op maat of in een kleine groep samen waarbij u op zoek gaat naar haaien of andere grote zeedieren. Door ruim 15 jaar ervaring kunnen we u als geen ander adviseren over de beste plekken voor het zien van een indrukwekkend dier als de walrus of de zeeolifant. Ook vertellen we u graag waar en wanneer u het beste kunt snorkelen met walvishaaien of reuzenmanta’s.

“Walvishaaien kunnen maar liefst 70 tot 100 jaar oud worden”

Wilt u ook in kristalhelder water snorkelen of duiken met vissen terwijl er een enorme walvishaai onder u door zwemt of heeft u altijd al de roofzuchtige zeeluipaard willen spotten? Laat u door ons adviseren over de verschillende bestemmingen waar u kunt zwemmen met haaien en andere grote zeedieren en laat u adviseren over de beste periodes voor uw reis op maat in een kleine groep.

Informatie over duiken met haaien en andere grote zeedieren

De walvishaai en reuzenmanta vallen onder de haaien- en roggensoorten en behoren tot de grootste vissen op aarde. Beide soorten zeedieren eten alleen plankton en zijn ongevaarlijk voor de mens. U kunt dus oog in oog staan met deze grote zeedieren. De walvishaai wordt gemiddeld zo’n 8 meter lang, maar er zijn wel eens exemplaren van maar liefst 15 meter gezien. De reuzenmanta is met zijn 7 meter ook een indrukwekkende verschijning. Zowel de reuzenmanta als de walvishaai komen wereldwijd voor in gematigde tot tropische oceanen.

De zeeolifant, het zeeluipaard en de walrus behoren tot de familie van pinnipedia oftewel zeehonden, zeeleeuwen en walrussen. Terwijl de walrus alleen in de koude wateren rond de Noordpool voorkomt, komt het zeeluipaard juist alleen in het koude water rond Antarctica voor. De zeeolifant is wijder verspreid en kent verschillende ondersoorten die op het zuidelijk en noordelijk halfrond in koude tot gematigd tropische wateren leven. De drie genoemde soorten kennen alle een opvallend uiterlijk kenmerk: De walrus heeft zijn enorme slagtanden, de mannetjeszeeolifant heeft een slurfachtige snuit en het zeeluipaard heeft luipaardachtige vlekken.

De zeekoe vormt een aparte familie binnen de zeezoogdieren, de sirenia. Er bestaan 4 ondersoorten waarvan er een aantal in zout en andere in zoet water leven (ondanks de naam zeekoe). De zeekoe is een vreedzaam, traag dier dat meestal op de bodem van lagunes en rivieren op zoek gaat naar zeewieren en waterplanten. Door algengroei is de huid van een zeekoe soms groen uitgeslagen.

“In het verleden werd de zeekoe vaak aangezien voor de mythische zeemeermin”

Informatie over de reuzenmanta voor uw haaien & zeedieren reis

Informatie over de walrus voor uw haaien & zeedieren reis

 

Informatie over de walvishaai voor uw haaien & zeedieren reis

Informatie over de zeekoe voor uw haaien & zeedieren reis

Informatie over het zeeluipaard voor uw haaien & zeedieren reis

 

Informatie over de zeeolifant voor uw haaien & zeedieren reis

Waar en wanneer kunt u het beste zwemmen met haaien & grote zeedieren?

Heeft u altijd al eens willen zwemmen met haaien of andere grote zeedieren, maar vraagt u zich nog af waar en wanneer u deze grote zeedieren het beste kunt spotten? In het onderstaande overzicht benoemen we de beste plekken en periodes om succesvol te zwemmen met haaien, te duiken met vissen of andere grote zeedieren.

Ga op haaien & zeedieren reis

Op haaien & zeedieren reis naar Afrika

Tanzania

 

Zwemmen met walvishaaien tijdens uw reis naar Tanzania

Ten zuiden van Zanzibar ligt het kleinere en rustigere eiland Mafia. Dit nog niet door massatoerisme ontdekte eiland biedt slaperige vissersdorpjes, hagelwitte zandstranden en een rijk onderwaterleven. Tussen november en april heeft u in het water rondom het eiland een goede kans om te zwemmen met walvishaaien. Vanuit het haventje van Kilindoni hoeft u vaak maar een paar honderd meter te varen om oog in oog te staan met deze ‘Gentle Giant’.

Op Mafia Island verblijft u in een comfortabel strandresort in de buurt van het Marine Reservaat. Uw walvishaaienexcursies maakt u met een kleine boot in het reservaat. Van de gidsen krijgt u een wetsuit, flippers en snorkelmasker en op hun teken kunt u het water ingaan om met de walvishaaien te zwemmen. Op deze prachtige bestemming kunt u ook zwemmen met andere vissen en grote zeedieren. Tijdens het zwemmen heeft u namelijk ook kans om andere grote zeedieren zoals zeeschildpadden of dolfijnen te zien.

Andere wilde dieren die u tijdens uw walvishaaienreis in Tanzania kunt zien zijn o.a. de Big five, cheeta’s, zebra’s, giraffen, chimpansees en vele soorten vogels zoals de struisvogel.

Wat zijn de beste locaties & tijden om in Tanzania walvishaaien te gaan spotten

Mafia Island                         : Nov – apr | bootsafari

 • Walvishaai : Redelijke tot goede kans

Bekijk onze walvishaaien reizen in Tanzania

Terug naar boven

Op haaien & zeedieren reis naar Azië

De Malediven

 

Ga op zoek naar walvishaaien en reuzenmanta’s tijdens uw reis naar de Malediven

De Malediven bestaat uit een langgerekte archipel van duizenden bewoonde en onbewoonde eilanden met witte zandstranden en wuivende palmbomen. De archipel bestaat uit een twintigtal atollen (een cirkel van eilanden omringd door een rif) waar u het gehele jaar door terecht kunt voor een ontspannen strandvakantie. Onder water is echter ook allerlei Wildlife te zien waaronder de indrukwekkende walvishaai en de reuzenmanta. Deze enorme vissen komen op de voedselrijke riffen af waar ze plankton en krill eten.

U kunt niet in alle atollen van de Malediven walvishaaien en reuzenmanta’s zien. In de atollen waar dit wel mogelijk is, kunt u (mits in het juiste seizoen) met een speciale bootexcursie vanuit uw resort op zoek gaan naar deze grote zeedieren. Als er een walvishaai of reuzenmanta is gespot, kunt u bij deze indrukwekkende dieren snorkelen. Ook zijn er speciale expeditiecruises en liveaboard duikcruises waarbij u aan boord van een klein schip overnacht en vanaf het schip kunt zwemmen, duiken en snorkelen tussen de haaien.

Andere dieren die u tijdens uw reis naar de Malediven kunt zien zijn walvissen, dolfijnen, zeeschildpadden en vele grote en kleine vissen, sponzen en koralen. Zwemmen met haaien en andere grote zeedieren in de Malediven is ook goed te combineren met een tijgerreis naar India.

 Wat zijn de beste locaties & periodes om op de Malediven op walvishaaien en reuzenmanta reis te gaan.

Baa Atoll            : Jul – okt | Boot safari | Liveaboard cruise

 • Reuzenmanta     : Hele hoge kans
 • Walvishaai          : Hoge kans

North Ari Atoll           : Nov – apr | Boot safari | Liveaboard cruise

 • Reuzenmanta     : Hele hoge kans
 • Walvishaai          : Hoge kans

South Ari Atoll             : Nov – apr | Boot safari | Liveaboard cruise

 • Reuzenmanta     : Hele hoge kans
 • Walvishaai          : Hoge kans

Faavu Atoll                    : Mei – okt | Boot safari | Liveaboard cruise

 • Reuzenmanta     : Hele hoge kans
 • Walvishaai          : Hoge kans

North Malé Atoll         : Mei – okt | Boot safari | Liveaboard cruise

 • Reuzenmanta     : Hele hoge kans
 • Walvishaai          : Hoge kans

South Malé Atoll         : Mei – okt | Boot safari | Liveaboard cruise

 • Reuzenmanta     : Hele hoge kans
 • Walvishaai          : Hoge kans

Bekijk onze walvishaaien en reuzenmanta reizen naar de Malediven

Terug naar boven

Op haaien & zeedieren reis naar Europa

De Azoren

 

Snorkelen en duiken met reuzenmanta’s op de Azoren

Om te zwemmen en duiken met haaien en reuzenmanta’s, hoeft u niet ver te reizen. Wat veel mensen niet weten, is dat u bij de Portugese Azoren niet alleen walvissen en dolfijnen kunt spotten, maar ook reuzenmanta’s, makohaaien, blauwe haaien en hamerhaaien. Rondom de Azoren is het water erg diep en relatief koud. Bij de Princess Alice Bank, op een paar uur varen vanuit de kust, liggen onderzeese rotsformaties die het water een stuk minder diep maken. Door de grote biodiversiteit van dit gebied, komen hier veel haaien en mantasoorten voor die op kleinere vissen jagen. Van juni tot oktober heeft u hier een goede kans om met reuzenmanta’s te snorkelen en duiken.

Vanuit de eilanden Pico, Faial en Sao Miguel kunt u met een speciale bootexcursie naar de Princess Alice Bank. Hier kunt u snorkelen of duiken tussen niet alleen reuzenmanta’s, maar ook de betrekkelijk ongevaarlijke hamerhaai en blauwe haai. Vanwege de stroming en de diepte, zijn de minimale vereisten om te mogen duiken een Padi Advanced Open Water certificaat en minimaal 50 gelogde duiken.

Andere grote zeedieren die u op uw reis naar de Azoren kunt zien zijn vele soorten walvissen en dolfijnen zoals de bultrug, potvis, blauwe vinvis, gewone vinvis, orka en andere zeedieren zoals de hamerhaai, blauwe haai en zeeschildpad.

Wat zijn de beste locaties & tijd om op de Azoren reuzenmanta’s te gaan spotten.

Princess Alice Bank (Pico, Faial & Sao Miguel) : Jun – okt | Snorkelsafari | Duikexcursie

 • Reuzenmanta : Hoge kans

Bekijk onze reuzenmantareizen naar de Azoren

Terug naar boven

Op haaien & zeedieren reis naar Noord Amerika

Mexico

 

Snorkel met walvishaaien en zeekoeien in Mexico

Aan de Caribische kant van Mexico, voor de kust van het schiereiland Yucatan, vindt u een rijk onderwaterleven met koraalriffen, lagunes en mangrovebossen. Het hele jaar door kunt u hier genieten van mooie zandstranden, watersport en tempel ruïnes van de Azteken. Tussen april en oktober migreren er enkele tientallen walvishaaien langs de kust op zoek naar plankton.

Tijdens een walvishaaienexcursie vaart u met een kleine boot met gids de zee op bij Isla Holbox. Zodra de walvishaaien zijn gelokaliseerd, doet u uw flippers en snorkelmasker op en kunt u rustig het water in gaan. Per keer mag u zo’n 10 minuten zwemmen bij de walvishaaien. In het Nationaal Park Sian Ka’an op het vasteland van Yucatan kunt u bootsafari’s door de mangroven maken. Hier heeft u een redelijke kans om de gemoedelijke zeekoe te zien.

Andere grote zeedieren die u tijdens uw reis in Mexico kunt zien zijn o.a. dolfijnen, zeeschildpadden, vele soorten vissen en koralen en vele soorten vogels zoals de toekan en papegaai. Er zijn vele mogelijkheden om te zwemmen met vissen en andere grote zeedieren.

 Wat zijn de beste locaties & de beste periodes om in Mexico walvishaaien en zeekoeien te gaan spotten

Schiereiland Yucatan           : Apr – okt | Bootsafari

 • Walvishaai : Goede kans
 • Zeekoe : Goede kans

 Bekijk onze walvishaaien en zeekoeienreizen in Mexico

Terug naar boven

Op haaien & zeedieren reis naar Arctica

Arctisch Canada, Groenland & Spitsbergen

 

Op zoek naar de walrus tijdens uw expeditie cruise naar Arctisch Canada, Groenland of Spitsbergen

Alleen op het Noordelijk Halfrond kunt u de op een na grootste robbensoort op aarde, de walrus, spotten. Met een gewicht tot 1300 kilo en slagtanden tot 50 cm lang is dit dier een indrukwekkende verschijning. Op de arctische, bijna onbewoonde eilanden van Spitsbergen, Groenland en Canada leven nog grote kolonies walrussen. Tijdens de korte zomer van mei/juni tot en met augustus kunt u deze gebieden bezoeken om op zoek te gaan naar walrussen. Walrusjongen blijven gewoonlijk 3 tot 6 jaar bij de moeder zodat u in een kolonie vaak veel verschillende generaties bij elkaar ziet.

De meeste mensen bezoeken Arctisch Canada, Groenland of Spitsbergen tijdens een expeditie cruise. Tijdens een kleinschalige cruise (max. 300 passagiers) vaart u langs de kust en kunt u walrussen vaak zien zwemmen of zien uitrusten op ijsschotsen. Met stevige, rubberen zodiacs kunt u dichterbij de kust komen en de walrussen beter observeren en fotograferen. Daarnaast is het in Groenland en op Spitsbergen ook mogelijk om hierheen te vliegen en vervolgens in een accommodatie op het land te verblijven. Vanuit uw accommodatie kunt u onder andere bootexcursies doen waarbij kans heeft om walrussen te zien (de kans is dan wel een stuk kleiner).

Andere wilde dieren die u op uw reis naar Arctisch Canada, Groenland of Spitsbergen kunt zien zijn o.a. de ijsbeer, bultrug, orka, narwal, dwergvinvis en vele soorten zeevogels zoals de papegaaiduiker.

Wat zijn de beste locaties & de beste periodes om in Arctica walrussen te gaan spotten

Arctisch Canada (Baffin & Ellesmere Island)          : Jun – aug | Expeditiecruise

 • Walrus : Kleine kans

 Groenland (westkust)          : Mei – aug | Expeditiecruise

 • Walrus : Redelijke kans

Spitsbergen          : Mei – aug | Expeditiecruise | Bootsafari

 • Walrus : Hoge kans

Bekijk onze walrusreizen in Arctica

Terug naar boven

Op haaien & zeedieren reis naar Antarctica

Antarctica

 

Zeeluipaarden en zeeolifanten spotten op uw expeditie cruise naar Antarctica

In de ijskoude wateren rond Antarctica en de Falkland en South Georgia eilanden, leven verrassend veel grote zeezoogdieren. De twee grootste en indrukwekkendste zijn het zeeluipaard en de zeeolifant. Tijdens een expeditie cruise kunt u met eigen ogen het zeeluipaard zien jagen of kolonies zeeolifanten op het strand spotten en fotograferen. Antarctica kunt u alleen bezoeken tijdens het korte zomerseizoen van december tot maart. Buiten deze maanden is het te donker en is het pakijs te dicht.

Tijdens een kleinschalige expeditie cruise naar Antarctica (max. 300 passagiers) vaart u met stevige, rubberen zodiak boten langs de kust en tussen de ijsbergen door om op zoek te gaan naar zeeluipaarden, zeeolifanten en ander Wildlife. Daarnaast maakt u gewoonlijk meerdere landingen zodat u bijvoorbeeld de zeeolifanten ook op het strand kunt zien uitrusten. Bij een aantal expeditie cruises is het ook mogelijk om met een gids te wandelen, kajakken en duiken waarbij u natuurlijk ook een kans heeft om zeeluipaarden en zeeolifanten te spotten.

Andere wilde dieren die u op uw reis Antarctica naar kunt zien zijn o.a. pinguïns, albatrossen, pelsrobben, zeehonden en vele soorten walvissen en dolfijnen waaronder de orka, bultrug en zuidkaper.

Wat zijn de beste locaties & de beste periodes om in Antarctica zeeluipaarden en zeeolifanten te gaan spotten

Antarctisch Schiereiland         : Dec – mrt | Expeditiecruise

 • Zeeluipaard : Redelijke kans
 • Zeeolifant : Hele hoge kans

Falklands         : Dec – mrt | Expeditiecruise

 • Zeeluipaard : Redelijke kans
 • Zeeolifant : Hele hoge kans

South Georgia         : Dec – mrt | Expeditiecruise

 • Zeeluipaard : Redelijke kans
 • Zeeolifant : Hele hoge kans

Bekijk onze zeeluipaard en zeeolifantreizen in Antarctica

Terug naar boven

Zwemmen met haaien en andere grote zeedieren? Stel uw eigen reis samen

Altijd al willen zwemmen met vissen en grote zeedieren op een prachtige en unieke bestemming? Vul onderstaand contactformulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

 • Met plezier maken wij een vrijblijvend voorstel op maat.

 • Voornaam- en achternaam

 • Telefoonnummer

 • Email

 • Uw reis wensen of vragen

 • Bij aanmelding gaat u akkoord met de privacy policy van Sundowner Wildlife Holidays