Ga met Sundowner Wildlife Holidays duiken met haaien & grote zeedieren

Heeft u altijd al eens willen zwemmen met haaien of andere grote zeedieren? Sundowner Wildlife Holidays stelt voor u speciale reizen op maat of in een kleine groep samen waarbij u op zoek gaat naar haaien of andere grote zeedieren. Door ruim 15 jaar ervaring kunnen we u als geen ander adviseren over de beste plekken voor het zien van een indrukwekkend dier als de walrus of de zeeolifant. Ook vertellen we u graag waar en wanneer u het beste kunt snorkelen met walvishaaien of reuzenmanta’s.

Wilt u ook in kristalhelder water snorkelen of duiken met vissen terwijl er een enorme walvishaai onder u door zwemt of heeft u altijd al de roofzuchtige zeeluipaard willen spotten? Laat u door ons adviseren over de verschillende bestemmingen waar u kunt zwemmen met haaien en andere grote zeedieren en laat u adviseren over de beste periodes voor uw reis op maat in een kleine groep.

Haaien & zeedieren reizen

Bekijk onze voorbeeldreizen

Informatie over duiken met haaien en andere grote zeedieren

De walvishaai en reuzenmanta vallen onder de haaien- en roggensoorten en behoren tot de grootste vissen op aarde. Beide soorten zeedieren eten alleen plankton en zijn ongevaarlijk voor de mens. U kunt dus oog in oog staan met deze grote zeedieren. De walvishaai wordt gemiddeld zo’n 8 meter lang, maar er zijn wel eens exemplaren van maar liefst 15 meter gezien. De reuzenmanta is met zijn 7 meter ook een indrukwekkende verschijning. Zowel de reuzenmanta als de walvishaai komen wereldwijd voor in gematigde tot tropische oceanen.

De zeeolifant, het zeeluipaard en de walrus behoren tot de familie van pinnipedia oftewel zeehonden, zeeleeuwen en walrussen. Terwijl de walrus alleen in de koude wateren rond de Noordpool voorkomt, komt het zeeluipaard juist alleen in het koude water rond Antarctica voor. De zeeolifant is wijder verspreid en kent verschillende ondersoorten die op het zuidelijk en noordelijk halfrond in koude tot gematigd tropische wateren leven. De drie genoemde soorten kennen alle een opvallend uiterlijk kenmerk: De walrus heeft zijn enorme slagtanden, de mannetjeszeeolifant heeft een slurfachtige snuit en het zeeluipaard heeft luipaardachtige vlekken.

De zeekoe vormt een aparte familie binnen de zeezoogdieren, de sirenia. Er bestaan 4 ondersoorten waarvan er een aantal in zout en andere in zoet water leven (ondanks de naam zeekoe). De zeekoe is een vreedzaam, traag dier dat meestal op de bodem van lagunes en rivieren op zoek gaat naar zeewieren en waterplanten. Door algengroei is de huid van een zeekoe soms groen uitgeslagen.

Walvishaai

De walvishaai behoren tot de grootste vissen op aarde. Deze zeedieren eten alleen plankton en zijn ongevaarlijk voor de mens. U kunt dus oog in oog staan met deze grote zeedieren. De walvishaai wordt gemiddeld zo’n 8 meter lang, maar er zijn wel eens exemplaren van maar liefst 15 meter gezien. De walvishaai komen wereldwijd voor in gematigde tot tropische oceanen.

Blauwe haai

Vanuit de eilanden Pico, Faial en Sao Miguel kunt u met een speciale bootexcursie naar de Princess Alice Bank. Hier kunt u snorkelen of duiken tussen de betrekkelijk ongevaarlijke blauwe haai. Vanwege de stroming en de diepte, zijn de minimale vereisten om te mogen duiken een Padi Advanced Open Water certificaat en minimaal 50 gelogde duiken.

Mantarog

Lees meer

Walrus

Mantarog

Om te zwemmen en duiken met reuzenmanta’s, hoeft u niet ver te reizen. Wat veel mensen niet weten, is dat u bij de Portugese Azoren niet alleen walvissen en dolfijnen kunt spotten, maar ook reuzenmanta’s. De Malediven kunt u (mits in het juiste seizoen) met een speciale bootexcursie vanuit uw resort op zoek gaan naar reuzenmanta’s.

Walrus

Alleen op het Noordelijk Halfrond kunt u de op een na grootste robbensoort op aarde, de walrus, spotten. Met een gewicht tot 1300 kilo en slagtanden tot 50 cm lang is dit dier een indrukwekkende verschijning. Op de arctische, bijna onbewoonde eilanden van Spitsbergen, Groenland en Canada leven nog grote kolonies walrussen. Tijdens de korte zomer van mei/juni tot en met augustus kunt u deze gebieden bezoeken om op zoek te gaan naar walrussen. Walrusjongen blijven gewoonlijk 3 tot 6 jaar bij de moeder zodat u in een kolonie vaak veel verschillende generaties bij elkaar ziet.

Zeekoe

In het Nationaal Park Sian Ka’an op het schiereiland Yucatan van Mexico kunt u bootsafari’s door de mangroven maken. Hier heeft u een redelijke kans om de gemoedelijke zeekoe te zien.

Zeeolifant & zeeluipaard

In de ijskoude wateren rond Antarctica en de Falkland en South Georgia eilanden, leven verrassend veel grote zeezoogdieren. De twee grootste en indrukwekkendste zijn het zeeluipaard en de zeeolifant. Tijdens een expeditie cruise kunt u met eigen ogen het zeeluipaard zien jagen of kolonies zeeolifanten op het strand spotten en fotograferen.

  • Aanmelden nieuwsbrief