Beren spotten

Als specialist in Wildlife en natuurreizen kunt u met Sundowner Wildlife Holidays wereldwijd op zoek naar beren tijdens een speciale reis op maat of in een kleine groep. Of u nu de imposante ijsbeer of de grappige pandabeer wilt zien, wij kunnen u adviseren over de beste plekken en periodes om beren te spotten in het wild.

De beer is een dier dat zeer tot de verbeelding spreekt. Door zijn logge uiterlijk en dikke vacht komt hij zowel schattig als levensgevaarlijk over. Naast de de beroemde grizzly beer, de indrukwekkende ijsbeer en de bijzondere geestbeer leven ook zwarte beren in Canada. In de herfst kunt u in Canada en Alaska de welbekende zalmtrek meemaken waarbij de grizzlies in de rivieren op zalm vissen. China is het enige land waar de zeer zeldzame en bedreigde pandabeer voorkomt. Dichter bij huis, in Finland en Italië, vindt u bruine  beren. Vanuit een observatiehut of wandelend tijdens een beer trekking met uw gids gaat u op zoek en speurt u de berghellingen af.

Bekijk alle reizen waar u beren kunt spotten

“De zwarte beer kan naast een zwarte ook een bruine, kaneelkleurige of zelfs blonde vacht hebben”

Wilt u grizzly beren in Canada op zalm zien vissen in wildstromende rivieren of op zoek naar de mysterieuze witte geestbeer in de dichtste bossen van Canada? Laat u door ons adviseren over de verschillende bestemmingen en beste periodes om beren te spotten tijdens uw reis op maat in een kleine groep.

“Het dieet van de pandabeer bestaat voor 99% uit bamboe”

Informatie over wilde beren

Beren vallen onder de familie van ursidae. Wereldwijd zijn er 8 berensoorten: de bruine beer, de ijsbeer, de Amerikaanse zwarte beer, de Aziatische zwarte beer, de reuzenpanda, de honingbeer, de lippenbeer en de brilbeer. De grizzly beer is eigenlijk een ondersoort van de bruine beer en de mysterieuze geestbeer is een ondersoort van de Amerikaanse zwarte beer. Beren komen voor in Azië, Europa, Noord-Amerika en Zuid-Amerika.

Beren kunnen – als ze rechtop staan – in grootte verschillen van 1 meter (honingbeer) tot 3 meter (ijsbeer). Beren leven in habitats van het ijskoude Noordpoolgebied tot de tropische regenwouden in Borneo. Tijdens onze reizen hebt u kans om o.a. de ijsbeer, bruine beer, grizzly beer, pandabeer en beide zwarte beren te spotten. De meeste beren houden in de winter een winterslaap waardoor bijna al onze safari’s plaatsvinden tussen april en oktober.

Waar en wanneer kunt u het beste beren in het wild spotten

De beste plekken en periodes om succesvol een of meer beren te spotten op uw beren reis hebben we hieronder voor u in een overzicht gezet.

Unieke bestemmingen waar u beren kunt spotten

Wij bieden safari’s aan op verschillende plekken in de wereld. Iedere plek heeft zijn eigen bijzonderheid. Lees hier over onze reizen waar u beren kunt spotten in Azië, Europa of Noord-Amerika.

Beren spotten in Azië

China

Pandaberen in China

Als u (in het wild) reuzenpanda’s wilt zien komt u automatisch bij China uit. Dit is het enige land ter wereld waar deze unieke beer voorkomt. Momenteel leven er zo’n 1.850 pandaberen in China in het wild. Ondanks dat dit nog steeds niet veel is, is het al een hele verbetering ten opzichte van de jaren ’70 toen er nog maar zo’n 1.000 wilde panda’s over waren. Tegenwoordig kunt u wilde panda’s vinden in de provincies Sichuan, Gansu en Shaanxi met de grootste populatie in de steile Minxan bergketen. De panda’s leven in de dichtbegroeide dalen en langs de berghellingen van dit landschappelijk zeer fraaie gebied. Ook met een uitstekende Wildlife gids blijft het lastig om om in het wild pandaberen te spotten. De meeste mensen bezoeken daarom ook een of meer panda onderzoekscentra waar de panda’s worden opgevangen, gefokt en voorbereid op een leven in het wild.

In de Nationale Parken en natuurreservaten gaat u met uw gids voornamelijk wandelend op zoek naar panda’s en ander Wildlife. Soms wordt er ook een stukje gereden per jeep of minibus. In de Panda Research Centers wordt u te voet door een gids rondgeleid en tegen een supplement kunt u de panda’s een middag helpen verzorgen.

Andere dieren die u op uw panda safari naar China kunt zien zijn rode panda’s, gouden stompneusapen, takins, gorals, gibbons en vele soorten vogels zoals de goudfazant.

 Wat zijn de beste locaties & periodes om in China op beren reis te gaan.

Wild Panda Nature Reserve             : Apr – mei & Sep – okt | Jeep safari | Wandel safari

 • Reuzenpanda                        : Kleine kans

Golden Monkey Nature Reserve            : Apr – mei & Sep – okt | Jeep safari | Wandel safari

 • Reuzenpanda                         : Zeer kleine kans

Bekijk onze reizen naar China

Benieuwd naar onze andere opties voor reizen waar u beren kunt spotten? Bekijk dan hier de reizen die we aanbieden in Europa of Noord-Amerika.

Terug naar boven

Beren spotten in Europa

Finland

Italië

Vanuit een hut bruine beren spotten in Finland

In het dunbevolkte Finland leven nog gezonde aantallen bruine beren, wolven, veelvraten, lynxen en elanden. Met name in het oosten van het land, vlakbij de Russische grens, hebt u een goede kans om beren te spotten vanuit speciaal hiervoor gebouwde observatiehutten. Tussen april en begin oktober kunt u ’s nachts vanuit deze hutten de beren observeren en fotograferen. Hoewel het hele seizoen een gelijke kans biedt om beren te zien, zijn met name de korte nachten in juni goed voor fotografie.

Tijdens het beren spotten in Finland hebt u overdag de beschikking over een hotelkamer met badkamer voor uzelf. Na een vroeg diner in de middag wordt u naar uw observatiehut gebracht. In de avond en nacht speurt u vanuit de hut de omgeving af en kunt u de beren en ander Wildlife fotograferen. De volgende ochtend haalt uw gids u weer op en na het ontbijt kunt u in uw eigen kamer bijslapen.

Andere wilde dieren die u tijdens uw reis in Finland kunt zien zijn o.a. wolven, veelvraten, uilen en vele andere soorten vogels zoals de steenarend en het korhoender.

 Wat zijn de beste locaties & tijd om in Finland te gaan beren spotten.

Karelië (Oost-Finland) : Apr – Okt | observatiehutten

 • Bruine beer : Goede tot zeer goede kans

Bekijk onze reizen in Finland

Terug naar boven

Beren spotten in Italië

Maar weinig mensen weten dat u ook in Italië beren (en wolven) kunt spotten. Op amper 2 uur rijden vanaf Rome, vindt u in de Abruzzen een nog ongerept berglandschap waar grote aantallen wilde dieren leven. Vanuit het gezellige bergdorpje Pescasseroli gaat u met uw privé gids op zoek naar de Marsicaanse beer. Deze ondersoort van de Europese bruine beer komt alleen in Italië voor. In de zomermaanden heeft u de beste kans om beren te zien. In de wintermaanden zijn ze in winterslaap.

Afhankelijk van de plaatsen waar men voor het laatst beren heeft gezien, gaat u soms al direct vanuit het dorp op pad, maar meestal rijdt u met uw gids eerst een stukje hogerop met een jeep. Vervolgens gaat u al wandelend op zoek naar sporen en natuurlijk de beren zelf. Uw gids kan in overleg met u de lengte en het niveau van de wandelingen bepalen. Ook neemt uw gids u in de avond een keer mee op excursie om te luisteren naar het huilen van wolven.

Andere wilde dieren die u op uw reis in Italië kunt zien zijn wolven, gemzen, edelherten, wilde zwijnen, rode vossen en lammergieren.

Wat zijn in Italië de beste locaties & tijden om te gaan beren spotten

Abruzzen                         : Apr – okt | per auto | te voet

 • Marsicaanse bruine beer: Redelijke tot goede kans

 Bekijk onze beren reizen in de Abruzzen

Terug naar boven

Op beren reis naar Noord-Amerika

Alaska

Canada

Maak een berenreis naar Alaska

Het zeer dunbevolkte en ruige Alaska huisvest grote aantallen grizzly en zwarte beren. Met name Kodiak Island en Katmai National Park bieden uitstekende kansen om beren te observeren en fotograferen. Tijdens de zalmtrek van juni tot en met september verzamelen zich tientallen grizzly beren bij de Brooks Falls in Katmai. Vanaf speciale observatieplatforms kunt u de beren urenlang bewonderen. Ook is het mogelijk om per watervliegtuig en expeditieschip naar de (nog) meer afgelegen gebieden te reizen. U bent dan in de wijde omtrek de enige mens te midden van de eenzame wildernis.

Tijdens een kleinschalige, internationale groepsreis van onze partner Natural Habitat, komt u op plaatsen die voor andere bezoekers gesloten zijn. Met uw professionele gids ontdekt u de verschillende parken en gaat u op zoek naar beren en ander Wildlife. U reist per privé minibus, expeditieschip, watervliegtuig en te voet. Er zijn ook speciale fotoreizen waarbij uw groep wordt geleid door een professioneel fotograaf die de nadruk legt op Wildlife fotografie.

Andere wilde dieren die u op uw reis naar Alaska kunt zien zijn o.a. orka’s, bultruggen, elanden, Dall schapen en vele soorten vogels zoals de Amerikaanse zeearend.

Wat zijn de beste locaties & tijden om in Alaska te gaan beren spotten

Katmai National Park                       : Jun – sep | te voet | observatieplatforms | watervliegtuigjes

 • Grizzly beer                                     : Zeer grote kans
 • Amerikaanse zwarte beer             : Grote kans

 Bekijk onze reizen in Alaska

Terug naar boven

Ga beren spotten in Canada

Qua landschappen, activiteiten en de diversiteit in Wildlife is Canada een topbestemming voor de natuurliefhebber. In Canada komen maar liefst 4 berensoorten voor: de ijsbeer, grizzly beer, geestbeer en de Amerikaanse zwarte beer. In de zomer- en herfstmaanden kunt u tijdens speciale excursies verschillende soorten beren in het wild spotten en observeren in Canada. Afhankelijk van de maand waarin u op reis gaat, kunt u de beren langs de oevers zien scharrelen op zoek naar voedsel. Misschien ziet u de beren met elkaar vechten om een vrouwtje, met elkaar paren of op zalm vissen in de rivieren. Aan het einde van de herfst gaan de meeste beren in winterslaap en de ijsberen trekken de dichtgevroren zee op om op zeehonden te jagen.

Beren spotten in Noord Canada

Op de kale toendra en langs de kust van de Hudson Bay, in het noorden van de provincie Manitoba in Canada, vindt u het plaatsje Churchill. Churchill is misschien wel de beste plek ter wereld om ijsberen in het wild te spotten. Tussen juli en november lopen enkele honderden ijsberen in dit gebied rond op zoek naar voedsel. Ze wachten tot het pakijs in de Hudson Bay voldoende is dichtgevroren. Vervolgens trekken ze het ijs op voor de winterse zeehondenjacht. De kans om hier ijsberen te spotten is bijna gegarandeerd en de afgelopen 15 jaar hebben vrijwel al onze klanten hier minimaal 1 ijsbeer gezien.

Met een speciale Toendra buggy op rupsbanden of te voet met een gewapende gids gaat u op zoek naar het grootste landroofdier op aarde. Bij een aantal reizen om ijsberen te spotten kunt u optioneel een helikoptervlucht bijboeken. Tijdens deze helikoptervlucht worden er ook wel eens ijsberen gezien.

Andere wilde dieren die u tijdens uw reis in Canada kunt zien zijn o.a. wolven, poolvossen, beloega dolfijnen en vele soorten vogels zoals de sneeuwuil.

 Wat zijn de beste locaties & de beste periodes om ijsberen te spotten in Noord Canada.

Hudson Bay (Churchill) : Jul – Nov | Toendra buggy | helikopter | te voet

 • IJsbeer : Zeer goede kans
 • Grizzly beer : Zeer kleine kans
 • Amerikaanse zwarte beer : Zeer kleine kans

 Bekijk onze reizen in Noord Canada

Terug naar boven

Berenreizen West Canada

In Canada komen grote aantallen grizzly beren en Amerikaanse zwarte beren voor. Grote kans dat u zwarte beren en grizzly beren in Canada kunt vinden in de dichte gematigde kustregenwouden. Maar ook in de dunbevolkte bergketens en op de talloze eilanden voor de kust van de provincie British Columbia leven deze beren. Als de beren in de lente uit hun winterslaap komen, struinen ze langs de kusten en rivieroevers. Ze gaan op zoek naar grassen, knollen, schelpdieren en bessen. Gedurende de zomermaanden houden ze zich bijna de hele dag bezig met eten, paren en de jongen grootbrengen. Vanaf eind augustus trekken miljoenen zalmen de rivieren op en doen de beren zich tegoed aan de vette vis.

Wilt u er zeker van zijn dat u een hele goede kans heeft om grizzly beren te spotten? Boek dan een verblijf in de Knight Inlet Lodge of de Spirit Bear Lodge. Deze lodges liggen midden in het Great Bear Rainforest en bieden bijna gegarandeerd meerdere ‘grizzly sightings’ tijdens uw verblijf. Vanuit de Spirit Bear Lodge kunt u ook nog eens op zoek naar de mysterieuze witte geestbeer (of ‘spirit bear’). Deze ondersoort van de zwarte beer heeft een genmutatie waardoor zijn vacht gelig wit is. Op Vancouver Island leven geen grizzlies, maar wel veel zwarte beren. In Pacific Rim National Park kunt u met een boot op zoek naar zwarte beren op het strand.

Andere wilde dieren die u tijdens uw reis in West Canada kunt zien zijn o.a. orka’s, bultruggen, grijze walvissen, dolfijnen, elanden, coyotes en vele soorten vogels zoals de Amerikaanse zeearend.

 Wat zijn de beste locaties & de beste periodes om in West Canada te gaan beren spotten.

Great Bear Rainforest (Knight Inlet) : Mei – Okt | Boot safari | observatieplatforms| te voet | kanosafari

 • Grizzly beer : Zeer goede kans
 • Amerikaanse zwarte beer : Goede kans

Great Bear Rainforest (Klemtu) : Mei – Okt | Boot safari | observatieplatforms| te voet | kanosafari

 • Grizzly beer : Zeer goede kans
 • Amerikaanse zwarte beer : Goede kans
 • Geestbeer : Redelijke kans

Pacific Rim National Park : Mei – Okt | Bootsafari

 • Amerikaanse zwarte beer : Goede kans

Tweedsmuir Provincial Park : Sep – Okt | Observatieplatforms

 • Grizzly beer : Goede kans
 • Amerikaanse zwarte beer : Redelijke kans

Whistler & Garibaldi Provincial Park : Jun – Okt | Jeep safari

 • Amerikaanse zwarte beer : Redelijke tot goede kans

Als u op zoek gaat naar grizzly- en zwarte beren in Canada, zou u deze ook in andere parken en gebieden tegen kunnen komen. Echter, de kans daarop is klein tot zeer klein.

 Bekijk onze reizen in West Canada

Terug naar boven

U wilt een reis op maat of meer informatie?

Vul onderstaand contactformulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

 • Met plezier maken wij een vrijblijvend voorstel op maat.

 • Voornaam- en achternaam

 • Telefoonnummer

 • Email

 • Uw reis wensen of vragen

 • Bij aanmelding gaat u akkoord met de privacy policy van Sundowner Wildlife Holidays