Orka spotten IJsland

Orka spotten in IJsland doe je het beste rondom het Snaefellsnes schiereiland in West IJsland. De beste periode om orka te spotten in IJsland is de winter van december tot en met februari. Vanuit Grundafjordur kun je dan op orka excursie. In deze periode kun je ook het noorderlicht zien. Ook in het voorjaar van maart tot en met juni heb je goede kansen om orka’s te spotten. Je gaat dan vanuit Olafsvik op orka safari.

Volgende stap

Waar kun je orka spotten in IJsland?

De beste plek om orka te spotten in IJsland is in de winter vanuit Grundarfjordur op het Snaefellsnes schiereiland in West IJsland. Hier ga je op orka excursie in de fjorden rondom Grundafjordur. Orka excursies worden hier georganiseerd van december tot en met februari. Het doorgaan van een orka excursie hangt af van het weer. Gaat een excursie niet door dan kun je de volgende dag terugkomen. Lukt dat niet, dan krijg je van ons je geld terug. In de zomer van maart tot en met juni kun je orka spotten in IJsland vanuit Olafsvik op het Snaefellsnes schiereiland. Naast orka’s heb je ook kans om potvissen, bultrug walvissen, witsnuit dolfijnen grienden te spotten op je walvisexcursie.

Olafsvik

Olafsvik ligt op de punt van het Snaefelsness schiereiland in het westen van IJsland. Het diepe water van de Atlantische oceaan vlakbij Olafsvik biedt de beste kansen op orka’s tussen februari en oktober. Verder heb je goede kansen op bultruggen, dwergvinvissen en witsnuit dolfijnen. Je maakt je walvissafari vanuit Olafsvik op een overdekte boot.
Waar: Snaefellsness, West IJsland
Periode: 15 feb – 15 okt
Doe: boottocht

Ontvang informatie

Grundarfjördur

Het kleine vissersdorpje Grundarfjordur ligt aan de gelijknamige fjord op het Snaefelsness schiereiland in het westen van IJsland. In de winter maanden trekken scholen haringen, het favoriete voedsel van orka’s, de fjord in. In deze periode kun je met een overdekte boot orka spotten vanuit Grundarfjordur. Naast orka’s heb je kans op diverse andere soorten walvissen en dolfijnen.
Waar: Snaefellsness, West IJsland
Periode: 20 dec – 06 jan
Doe: boottocht

Ontvang informatie

Wanneer kun je orka spotten in IJsland?

In IJsland kun je het hele jaar door orka spotten. De meeste kans om orka’s in IJsland te spotten heb je in de winter van december tot en met februari en in de lente van maart tot en met juni. Ga je in de wintermaanden orka spotten in IJsland, dan heb je ook kans om het noorderlicht te zien. Omdat orka’s snelle zwemmers zijn die met gemak 120 per dag kunnen afleggen, blijft het altijd lastig om te voorspellen of je ze ook echt gaat zien. Plan daarom meerdere dagen orka spotten in op je reis op maat in IJsland.

Beren spotten
J F M A M J J A S O N D
● Olafsvik o o o o o
● Grundarfjördur o o
● Beste tijd    o Goede tijd   Redelijke tijd

Wat zijn orka’s ?

Orka’s zijn de grootste soort van de familie van de dolfijnen. Ze zijn van boven zwart en van onderen wit. Net boven hun ogen zit een witte vlek. Orka’s hebben een vrij gedrongen bouw en een enorme rugvin van wel 2 meter hoog. Aan deze rugvin danken ze hun naam zwaardwalvis. Volwassen mannetjes zijn 7 a 8 meter lang en wegen 5 a 6 ton. De vrouwtjes zijn met 6 a 7 meter net iets kleiner. Bij de geboorte zijn de kalveren ca. 2,4 meter lang en wegen ze 180 kilo. Orka’s komen overal ter wereld voor maar met een voorkeur voor koude wateren. Ze jagen in groepen op vis, zeehonden en andere zeezoogdieren. In Argentinië werpen de orka’s zich op de kust om zeehonden te vangen. In de poolgebieden schuiven ze een ijsschots op zodat een zeehond er af valt. In IJsland eten ze vooral haringen.

Wat voor kleding moet ik aan op een orka excursie ?

Kleed je warm aan op een orka excursie in IJsland. Op zee kan het sneeuwen, regenen en waaien. Als je de boot opgaat krijgt je een warme overall die je over je winterkleding heen trekt. We raden je het 3-lagen systeem aan. Verder adviseren we je om warme schoenen aan te trekken in combinatie met muts, sjaal en handschoenen. Lees meer over kledingadvies orka & walvissen spotten.

Walvissafari, Snaefellsnes, IJsland

Hoe fotografeer je orka’s ?

Hoe fotografeer je het beste snel zwemmende en steeds weer duikende orka’s vanaf een schommelde boot ? Lees meer over orka’s & walvissen fotograferen.

Lees meer over orka’s en andere wilde dieren