Home > Thema >

Noorderlicht reizen

Het noorderlicht moet je gezien hebben. Een magische lichtshow in de donkere poolnacht met dansend licht in steeds wisselende kleuren rood, paars, geel, groen en blauw. Of je het noorderlicht gaat zien op je noorderlicht reis is niet zeker. Van belang hiervoor zijn de zonneactiviteit, je locatie en een donkere- en onbewolkte hemel. Lees meer over noorderlicht voorspelling. Het noorderlicht wordt het meest gezien in de aurora zone. Al onze lodges liggen in deze zone. Op afgelegen plekken ver weg van de “licht vervuiling” van steden, huizen of wegen. Zo heb je de beste kans om het noorderlicht op je reis te zien. Wil je zelf ook het noorderlicht zien?

Volgende stap

“Wij zagen het noorderlicht vanuit onze hot tub in IJsland”

- Fam. de Bruin, Amsterdam (dec-2019)

“Elke avond noorderlicht gezien vanuit de Arctic Panorama Lodge in Noorwegen. ”

- Breedveld februari 2020

“Op husky safari in de avond en dan het noorderlicht zien. Geweldig”

- Huysman, januari 2020

Waar kan ik het noorderlicht zien?

Locatie, locatie, locatie … de beste kans om het noorderlicht te zien hebt u in de aurora zone. Dit is een soort ovalen ring over de aarde tussen de 66ºN – 69ºN breedtegraad. In Europa zijn dat de gebieden boven de poolcirkel in Noorwegen, Zweden, Finland oftewel Lapland. Ook IJsland ligt in dit gebied. Van belang is verder dat je op een donkere plek bent. Al onze lodges liggen in de aurora zone ver weg van de lichten van steden, huizen en wegen. Verblijf je in een stad als Tromso of Reykjavik met veel lichten? Kies dan voor noorderlicht activiteiten op een donkere plek buiten de stad.

Bekijk onze voorbeeldreizen

Noorderlichtweekend Fins Lapland

Wanneer kan ik het noorderlicht zien ?

Deze vraag is wat lastig te beantwoorden. Het noorderlicht is het hele jaar door te zien. Maar om het te kunnen zien moet het donker zijn. Dat is voor Noorwegen, Zweden, Finland en IJsland de periode tussen half september en half maart. Verder is de zonneactiviteit van belang. Deze is echter maar 2 a 3 uur van tevoren te voorspellen. Bekijk dit in de My Aurora Zone app. Bovendien moet het onbewolkt zijn en dan is een huurauto erg handig om een stukje verderop te rijden. Zodra het donker is kun je het noorderlicht zien. De meeste kans heb je tussen 22.00 uur en 02.00 uur. Gelukkig hebben de meeste lodges een wek service zodat u heerlijk kunt gaan slapen en niets hoeft te missen.

Veel mensen kiezen voor de donkere periode van eind december tot en met eind januari. Een perfecte- maar ook zeer koude periode met temperaturen van -20ºC of lager. Wil je het noorderlicht zien als het niet zo koud is, kies dan voor september en oktober of voor februari en maart.

Overzicht bestemmingen Bekijk op kaart

Klik op één van de links om direct naar het land te gaan, of lees hieronder een verkort overzicht .

Arctisch Canada

noordelijke provincies die zich tot diep in de poolcirkel uitstrekken, biedt Canada een aantal fantastische locaties voor noorderlichtvakanties in enkele van ’s werelds grootste wildernissen. Elk jaar in oktober en november wordt de grensstad Churchill in het noorden van Manitoba de ijsbeer hoofdstad van de wereld. Hoewel de focus van deze reizen erg ligt op ontmoetingen met dieren in het wild, zijn waarnemingen van de aurora mogelijk.
Locatie: Arctisch Canada
Periode: november  – maart

Vraag informatie aan

Finland

Het midden van Finland in de taiga wouden en het noorden in Fins Lapland zijn uitermate geschikt als bestemming om het Noorderlicht te bewonderen. Elk jaar heeft Fins Lapland meer dan 200 nachten met lichtshows, waardoor het een van de beste plekken is om de aurora te zien. In de periode van september tot en met april kunt u het Aurora Borealis zien. Wij organiseren diverse Noorderlicht reizen naar Finland. Neem contact op met een expert.
Locatie:  Noord Finland & Finse Taiga
Periode: september  – april

Lees meer …

IJsland

Het relatief milde klimaat en de betrouwbare lichtshow van IJsland maken het een altijd populaire bestemming om de Aurora Borealis te zien. IJsland is een van de vele landen waar iedereen een keer geweest moet zijn. Naast het spectaculaire landschap en de aanwezigheid van prachtige wilde dieren, is IJsland ook een perfecte uitvalsbasis om het Noorderlicht te bewonderen. Wij bieden diverse Noorderlicht reizen aan naar IJsland. Wilt u graag meer weten over deze bestemming?
Locatie: IJsland (buiten de grote steden)
Periode: oktober  – april

Lees meer …

Lapland

De lichten zijn zichtbaar over de noordelijke uitlopers van Scandinavië, in een brede boog die zich uitstrekt van Noors-, Fins- & Zweeds Lapland. Er is geen ‘beste plek’ om ze te zien, maar elk land heeft zijn eigen charmes, evenals unieke rondleidingen en verblijfplaatsen die een nieuwe draai kunnen geven aan het noorderlicht spotten. Houd er rekening mee dat je vrijwel zeker het noorderlicht niet zult zien in de grote steden.
Locatie: Fins Lapland | Noors Lapland | Zweeds Lapland
Periode: oktober  – april

Lees meer …

Noorwegen

Ook in Noorwegen kun je genieten van adembenemende landschappen en bij heldere en ijskoude nachten kun je het indrukwekkende Noorderlicht zien. Je kunt het Noorderlicht het beste bewonderen in de periode van september tot en met april. Voor meer informatie over onze Noorderlicht reizen naar Noorwegen, neem gerust contact met ons op. Wij bespreken graag alle mogelijkheden van deze bestemming.
Locatie:  Noord Noorwegen
Periode: september  – april

Lees meer …

Zweden

Laat je verwennen met de uitgestrekte greens, dansende rode tinten en pulserende paarse tinten van het hemelse Aurora Borealis van Zweden. Dat kan met de op maat gemaakte reizen van Sundowner Wildlife Holidays! Zweeds Lapland is een prachtige bestemming om naar het Noorderlicht te zoeken. Combineer de reis met andere avontuurlijke activiteiten voor een onvergetelijke ervaring. Neem contact op met een expert.
Locatie: Noord Zweden
Periode: oktober  – april

Lees meer …
Aurora Domes Torassieppi, Noorderlichtweekend Fins Lapland, bijzondere overnachtingen

Bekijk het noorderlicht vanuit je bed

De houtkachel knettert, je ligt in een warm bed en door het glazen dak zie je de mooiste lichtshow op aarde. Vanuit aurora domes kun je heel comfortabel het noorderlicht zien. Daarnaast hebben wij een selectie gemaakt van boutique lodges en ijshotels in de aurora zone om te genieten van sneeuw, winteractiviteiten en het noorderlicht.

Wil je zelf graag het noorderlicht bekijken vanuit een Aurora Dome, IJshotel of boutique lodge ?

Bekijk onze selectie aurora domes, ijshotels & boutique lodges

Welke kleding neem ik mee op mijn noorderlicht reis op maat?

In het hoge noorden zijn de winters lang, koud en er valt veel sneeuw. Overdag maak je inspannende activiteiten waarbij je veel zweet. Dan stop je even voor een hete kop koffie en in de ijskoude donkere nacht sta je buiten te kijken naar het noorderlicht. Hoe blijf je warm en droog in deze wisselende omstandigheden? Om warm te blijven raden we je het 3-lagen systeem aan. Lees meer over het 3-lagen systeem op ons Kleding advies Lapland in de winter (dit geldt uiteraard ook voor je noorderlicht reis naar IJsland).

Overzicht van de beste activiteiten van Noord Noorwegen

Noorderlicht spotten

De magische kleuren van het noorderlicht zien dansen is iets wat op bucketlist van veel mensen staat. Er zijn weinig bestemmingen op aarde waar het noorderlicht zo goed is te aanschouwen dan in Noorwegen. In de donkere nacht maak je kans om het noorderlicht te bewonderen.
Locatie: Noord Noorwegen (Lapland)
Periode: september – april
Tijdsduur: ca. 3 á 4 uur
Personen: gedeelde groep
Kind: alle leeftijden

Rendiersafari

Een rendiersafari in Noors Lapland is een must voor velen. Bij deze excursie zit je op de slee terwijl de rendieren je voort trekken. ’s Avonds kun je zelfs op zoek gaan naar het noorderlicht. In het mooie besneeuwde landschap, vertelt de gids je meer over de dieren en de omgeving.
Locatie: Noord Noorwegen (Lapland)
Periode: december – april
Tijdsduur: ca. 2 uur
Personen: gedeelde groep
Kind: vanaf 11 jaar

Sneeuwschoenwandelen

Sneeuwschoenwandelen in Noorwegen is een van de gemakkelijkste manieren om actief te zijn in de koude wintermaanden. Het is een geweldige manier om kennis te maken met de fjorden, de natuur en de locals. Wandel over dikke lagen sneeuw en geniet van het uitzicht.
Locatie: Noord Noorwegen (Lapland)
Periode: december – april
Tijdsduur: ca. 2 uur
Personen: gedeelde groep
Kind: alle leeftijden

Sneeuwscootersafari

De sneeuwscooter is in Noorwegen het ideale vervoersmiddel in de winter omdat het speciaal is ontworpen voor lange tochten in de sneeuw. Onder begeleiding van een gids ga je het avontuur aan en ontdek je het besneeuwde Noordse landschap!
Locatie: Noord Noorwegen (Lapland)
Periode: december – april
Tijdsduur: ca. 2 uur
Personen: gedeelde groep
Kind: vanaf 18 jaar

Walvissafari

Grote scholen haring verstoppen zich in de winter in de fjorden. Dit is de reden waarom orka’s, bultruggen en vinvissen hier elke winter komen jagen. Je gaat op safari in een zodiak boot en dat geeft de unieke kans om de wilde dieren van dichtbij de bewonderen.
Locatie: Sørkjossen
Periode: november – januari
Tijdsduur: ca. 4 á 5 uur
Personen: gedeelde groep
Kind: alle leeftijden