Ontdek de bezienswaardigheden van Reykjanes

Reykjanes is een schiereiland in het zuidwesten van IJsland. Sinds 2015 is het Reykjanes schiereiland een UNESCO Global Geopark. Verbaas je hier over zwarte lavavelden, kraters, stoomgaten en het boomloze landschap. De bekendste bezienswaardigheid in Reykjanes is de Blue Lagoon. Op Reykjanes ligt ook de Internationale luchthaven net als een paar mooie vuurtorens en het zwarte kerkje bij Hafnir. Op de kliffen langs de kust kun je grote hoeveelheden vogels spotten. Ontdek Reykjanes met een fly drive IJsland reis op maat of met een luxe rondreis met privé auto en chauffeur.

Volgende stap

Bezienswaardigheden van Reykjanes

Hoewel de meeste reizigers meteen van de luchthaven naar Reykjavik reizen, zijn er toch een aantal grote bezienswaardigheden op het schierieland. Bekijk hieronder de mooiste plekjes voor een dag of een paar dagen in Reykjanes:

Bekijk de bezienswaardigheden van Reykjanes op de kaart

  • 1. UNESCO Global Geopark

Het 825² km grote UNESCO Global Geopark beslaat het hele Reykjanes schiereiland. Het geothermisch actieve gebied bestaat uit talloze kraters, warmwaterbronnen, stoomgaten, bubbelende modderpoelen, zwarte lava velden en steile vogel kliffen.

  • 2. Grindavik – de Blue Lagoon

Vanuit Selfoss rijdt u in ca. 60 min naar het vissersplaatsje Grindavik. Onderweg kom je langs de van zwarte lava stenen gebouwde en verlaten ruines van Selatangar. Ook passeer je de 8 km lange en 60 meter hoge vogelkliffen van Krýsuvíkurberg. Hier zie je grote aantallen nestelende vogels. Iets landinwaarts vanaf Grindavik ligt de wereldberoemde Blue Lagoon. Hier kun je heerlijk badderen in het warme blauwe en mineraalrijke water.

Blue Lagoon, Reykjanes
  • 3. Eldvörp – een 10 km lange rij kraters

In een desolaat maanlandschap in het binnenland van Reykjanes ligt een ca. 10 km lange rij van kleinere kraters. Uit veel kraters stijgt stoom omhoog.

  • 4. Reykjanesviti – stoomgaten & pruttelende modderpoelen

Reykjanesviti, Reykjanes , IJsland - Shutterstock

Reykjanesviti is het meest zuidwestelijke puntje van het Reykjanes schiereiland. Hier ligt o.a. Gunnuhver, een geothermisch zeer actief gebied met stomende fumarollen, stinkende zwavelbronnen en pruttelende modderpoelen. Net voor de kust staat de 52 m hoge rots Karl, wat ’oude man’ betekent, in zee. Bij helder weer kun je het eilandje Eldey zien waar een grote kolonie Jan-van-gents huist. Op het uiterste puntje staat de oudste vuurtoren van IJsland.

Activiteiten van Reykjanes

De bekendste attractie van het schiereiland is de Blue Lagoon, een geothermisch bad. Daarnaast heeft Reykjanes nog meer te bieden.  Verken de natuur op een IJslands paard of wandel langs de lavavelden.

Bekijk onze selectie activiteiten op het schiereiland Reykjanes

Fly drive in Reykjanes

Als je net in IJsland bent aangekomen, is een eendaagse reis over het schiereiland Reykjanes een geweldige introductie tot het land van ijs en vuur. Het landschap is ruig en je wordt verwelkomd door oude vuurtorens, ruige zee, hoge kliffen, geothermisch gebied en traditionele architectuur. Hou je van natuur, rust en ruimte? Kies dan voor een fly drive door IJsland. Wil je veilig over gravelwegen zoals naar de hoge kliffen van Krýsuvíkurberg of naar het lavastrand Selatangar te rijden, ga dan voor een 4×4 huurauto.

Klimaat in IJsland

Dag: 2°C – 14°C

Nacht: -2°C – 9°C

Beste reistijd Reykjanes

Januari – december

Lees meer over de beste reistijd

Bekijk de overige gebieden voor je vakantie naar IJsland