Zwemmen met orka

Zwemmen met orka kun je in Noord Noorwegen van november tot en met januari. In een droogpak en voorzien van duikbril en snorkel ga je in een snelle zodiak in de fjorden van Noord Noorwegen op zoek naar orka’s. Heb je de orka’s gevonden, dan kan je in het koude maar kristalheldere water snorkelen met orka’s. Met wat geluk kom je ook bultrugwalvissen of vinvissen tegen waar je mee kunt zwemmen. Bij een heldere hemel heb je in de avond kans op het noorderlicht.

Volgende stap

Waar kun je zwemmen met orka ?

De enige plek ter wereld waar je kunt zwemmen met orka’s ligt in Noord Noorwegen. Tussen november en januari trekken enorme hoeveelheden haringen de fjorden in van Noord Noorwegen. Hongerige orka’s volgen de trek van de haringen. Ieder jaar wordt bekeken waar de beste plek is om in de winter te snorkelen met orka’s.

In de diepten van de oceaan buiten Skjervøy jagen orka’s en bultruggen op vijf miljard haring – het is net als ’s werelds grootste buffet. Zie honderden walvissen die elk jaar rond Skjervoy samenkomen en maak deel uit van het orka avontuur!

Waterproof Expeditions, Noorwegen

Wanneer kun je zwemmen met orka’s ?

In Noord Noorwegen kun je van 10 november tot en met 10 januari zwemmen met orka’s.

Zwemmen met orka
J F M A M J J A S O N D
Noorwegen
● Beste tijd    o Goede tijd   Redelijke tijd

Snorkelen met orka

Om 9 uur verzamel je in de lobby van het hotel. Je ontvang van de gids een waterdicht droogpak, duikbril en snorkel. Neem zelf een waterdichte jas mee die je om je droogpak kan slaan. Hierna loop je naar de haven en stap je in een stevige zodiak. De motoren worden gestart en je avontuur, zwemmen met orka’s begint. De snelle zodiak maakt het mogelijk om in de vele fjorden te zoeken naar orka’s.

Noorwegen

De gids staat in verbinding met vissersschepen die locaties van orka’s doorgeven. Als de gids een groep orka’s gevonden heeft zet hij de motoren uit. Je doet je duikbril en snorkel op en gaat op de rand van de zodiak zitten. De spanning stijgt als de 2 meter hoge rugvin van een orka nadert … als de orka vlakbij is geeft de gids een seintje en laat je je zo stil mogelijk in het koude kristalheldere water glijden. Als je onderwater kijkt zie je met wat geluk de orka’s vlak onder je door zwemmen. Na ca. 3 uur ben je weer terug in de haven.

Gedragsregels voor het snorkelen met orkas

Om uw snorkelen met orkas excursie zo veilig en diervriendelijk mogelijk te laten verlopen, is het van belang dat u zich aan een paar duidelijke gedragsregels houdt. De onderstaande gedragsregels worden vrij algemeen toegepast, maar kunnen per aanbieder of bestemming verschillen:

  • Wees zo stil mogelijk: Glij langzaam vanuit de boot het water in (niet springen). Blijf rustig en veroorzaak zo min mogelijk spetters en bubbels.
  • Raak de dieren niet aan: Als orkas worden aangeraakt kunnen ze schrikken en zullen ze snel weg zwemmen. Ook hebben orkas een zeer kwetsbare huid die makkelijk kan worden verwond door nagels of sieraden.
  • Blijf op gepaste afstand: Blijf op minimaal 2 meter afstand van de dieren en laat ze uit eigen initiatief dichterbij komen. Als er een orka op u afkomt, blijf dan kalm en zwem rustig opzij.
  • Foto’s: Gebruik geen flitser bij het fotograferen van  orkas.
  • Minimale leeftijd: De minimale leeftijd voor snorkelen is 14 jaar.
  • Niet geschikt voor: Zwangere vrouwen, mensen met rug- of nekklachten.

Is snorkelen met orka’s veilig

Bijna iedereen vraagt ons of het wel veilig is om te snorkelen met orkas. We kunnen hier met een gerust hart positief op antwoorden. De orkas zien de mens niet als voedsel en dat biedt de mogelijkheid om veilig tussen deze magnifieke dieren te snorkelen. Er zijn in Noorwegen of elders op de wereld geen gevallen bekend van mensen die door orka’s zijn aangevallen.

Orka, Waterproof Expeditions, Noorwegen,

Zwemmen met orka’s – droogpak, duikbril en snorkel

Bij het snorkelen met orka’s zijn een droogpak, duikbril en snorkel inbegrepen.

Boek tijdig je reis zwemmen met orka’s

Reizen om te zwemmen met orka’s zijn erg gewild. Boek dus tijdig je reis snorkelen met orka’s.

Lees meer over orka’s & andere wilde dieren