Ontdek de bezienswaardigheden van West IJsland

Bekijk de vele bezienswaardigheden in West IJsland. Een dun bevolkt gebied vol fjorden, watervallen, gletsjers, vulkanen en lava velden. Ontdek het Snaefellsnes schiereiland met de Snaefellsjokul vulkaan en fotografeer de markant gevormde berg Kirkjufell. Spot papegaaiduikers en walvissen in de zomer of bewonder orka’s en het noorderlicht in de winter. Bezoek de Langjökull gletsjer ijsgrotten bij Husafell en geniet van de kleuren van de lavagrotten bij Vidgelmir. Ontdek West IJsland met een fly drive IJsland reis op maat of met een luxe rondreis met privé auto en chauffeur.

Volgende stap

Bezienswaardigheden van West IJsland

West IJsland of ook wel IJsland in het klein, heeft een enorme diversiteit aan bezienswaardigheden. Bekijk hieronder voor de mooiste plekjes voor een aantal dagen in West IJsland:

Bekijk de bezienswaardigheden van West IJsland op de kaart

 • 1. Hvalfjörður – waterval en groene bos

Als u vanuit Reykjavik naar West IJsland rijdt kunt u de tunnel onder de Hvalfjörður nemen. Leuker is het om rondom de 30 km lange en landschappelijk zeer fraaie fjord te rijden. Onderweg ziet u bergen, watervallen, kleine houten huisjes met rode daken en geniet u van de uitzichten over de stille fjord. In 4 uur wandelt u heen en terug langs groene bossen, struiken en bloemen naar de 198 meter hoge Glymur waterval.

 • 2. Borgarnes & Husafell – waterval en gletsjer

Het stadje Borgarnes ligt op een klein rotsig schiereiland met weidse uitzichten. Een uur rijden landinwaarst ligt Husafell. Rij vanuit hier de  Silver Circle en bekijk de vele bezienswaardigheden van West-IJsland. Bekijk o.a. Deildartunguhver, de grootste heetwaterbron van Europa. Relax in de Krauma Spa en bewonder de Hraunfossar en Barnafoss watervallen. Daal bij de Langjökull gletsjer af naar blauwe ijsgrotten of rij met een sneeuwscooter over de gletsjer. Kijk bij Vidgelmir uw ogen uit in de grootste lava grot van IJsland.

blauwe ijs uitgehakte grotten
 • 3. Ytry Tunga – zeehond

Als u langs de zuidkust van het Snæfellsnes schiereiland rijdt komt u langs Ytri Tunga. Een mooie plek om zeehonden te spotten. De dieren liggen vaak op het goudgele strand te rusten. Met wat geluk ziet u ze zwemmen en hun kop boven het water uitsteken

 • 4. Búðahraun – lavaveld

Op 20 min rijden van Ytri Tunga ligt het lavaveld Búðahraun. Hier wandelt u door met groene mossen begroeide zwarte lava rotsen. Geniet van de zeelucht op de gouden zandstranden. Bekijk verder de Búðaklettur krater en bezoek het eeuwenoude zwarte houten kerkje Búðakirkja. Hier ligt ook een van IJsland’s meest sfeervolle hotels, Hotel Budir.

Gebieden van IJsland
 • 5. Arnarstapi & Hellnar – pittoreske dorpjes

De pittoreske dorpjes Arnarstapi en Hellnar liggen 15 min rijden verderop. Arnarstapi ligt aan de voet van de 511 meter hoge berg Stapafell. Er is een klein haventje en het dorpje is omringd door de basalt formaties en bizarre zwarte rotsen. Iets verderop ligt het vissersdorpje Hellnar. Ook hier ziet u basalt formaties en bizarre zwarte rotsen. Wandel tussen de dorpjes via een 2,5 km lang wandelpad.

 • 6. Malariff & Londrangar – vuurtoren en bizarre rots

Bij Malariff staat een raket vormige witte vuurtoren. Loop vanaf hier via het zwarte kiezelstrand naar de bizarre 75 en 60 meter hoge zwarte rotspunten bij Londangar.

 • 7. Djúpalónssandur – test uw kracht

Bij Djúpalónssandur ligt een zwart kiezelstrand aan de voet van de Snæfellsjökull vulkaan. Tegenwoordig is de baai onbewoond, maar ooit lagen hier tientallen vissersboten. Op het strand liggen 4 zware stenen tussen de 23 en 154 kilo zwaar. Vissers moesten die stenen optillen om te laten zien of ze wel sterk genoeg waren om mee aan boord van de vissersschepen te mogen.

Rondreis zuid & west IJsland
 • 8. Snæfellsjökull Nationaal Park

In dit park ligt de imposante 1.446m hoge, met een gletsjer bedekte, Snæfellsjökull vulkaan. Naast de Snæfellsjökull vulkaan liggen in het park ook het zwarte strand van Djúpalónssandur, de Saxhóll vulkaan krater, de rotspunten van Lóndrangar, de zingende grot Sönghellir en  de verborgen waterval Rauðfeldargjá. Wist u dat de schrijver Jules Verne zijn boek “Naar het middelpunt der aarde” op deze vulkaan liet beginnen?

Walvissafari, Snaefellsnes, IJsland
 • 9. Ólafsvík – walvis spotten

Het dorpje Ólafsvík ligt aan de voet van de 410 meter hoge berg Enni en kijkt uit over de Breiðafjörður fjord. Vanuit Olafsvik kunt u in de zomer walvissen spotten.

 • 10. Grundarfjordur – orka spotten, papegaaiduiker & de berg Kirkjufell

Bij Grundarfjordur ligt de 463 meter hoge berg Kirkjufell. Dit is IJsland’s meest gefotografeerde berg. Aan de voet van de berg ligt de ongeveer 5 meter hoge Kirkjufellsfoss waterval of eigenlijk een dubbele waterval. Een unieke plek om in de winter het noorderlicht te bewonderen. Spot papegaaiduikers in de zomer en orka’s in de winter.

 • 11. Stykkisholmur – fjord & Viking Sushi

Het vissersdorpje Stykkishólmur heeft een oud centrum met fraaie houten huizen. Vlakbij de haven ligt het sfeervolle boutique hotel Egilsen. Bezoek het Vulkaan museum. De ferry Baldur vertrekt vanuit Stykkisholmur naar Brjánslækur in de Westfjorden. Bezoek ook het vlakke eilandje Flatey. Een leuke excursie is de Viking Sushi Tours. Hierbij vaart u met een vissersboot de Breiðafjörður op en geniet u van de gevangen vis op “Viking wijze”.

Hotel Egilsen
 • 12. Flatey – vogeleiland

Flatey ligt 5 km voor de kust van Stykkisholmur. Het is het grootste en enige bewoonde eiland van de ongeveer 3.000 eilanden in de Breiðafjörður baai. Het eiland is 2 km lang en 500 meter breed maar niet geheel vlak. Naast de 22 meter hoge Lundaberg in het noordoosten van het eiland zijn er nog enkele basalten kliffen waar diverse soorten vogels nestelen.

In het dorpje staan ca, 30 fel gekleurde houten huizen uit de 19de en 20ste eeuw. Bekijk het witte kerkje Flateyjarkirkja en de oudste bibliotheek van IJsland. Spot op Flatey de helft van alle soorten vogels in IJsland.  Verblijf in hotel Flatey voor fraaie uitzichten en veel heerlijke visgerechten.

Activiteiten in West IJsland

Naast de vele bezienswaardigheden in West IJsland kun je ook kiezen uit een aantal activiteiten. Ga bijvoorbeeld op orka- of walvissafari, spot papegaaiduikers of vaar in eenkajak tussen kleine eilandjes.

Bekijk onze selectie activiteiten in West IJsland

Fly drive in West IJsland

Wil je kort weg maar toch een goede indruk van IJsland krijgen. Ga op een fly drive naar West IJsland en bekijk watervallen, ijsgrotten, gletsjers en heetwaterbronnen. De wegen zijn veelal geasfalteerd zodat een gewone huurauto volstaat. Wil je van de hoofdwegen af, kies dan een 4×4 huurauto.

Klimaat in IJsland

Dag: 3°C – 14°C

Nacht: -2°C – 9°C

Beste reistijd IJsland

Januari – december

Lees meer over de beste reistijd

Bekijk de overige gebieden voor je vakantie naar IJsland