Op tijgersafari in Azië

“Vroeg in de ochtend in de nog mistige bossen van centraal India. Verse sporen in het zand, schelle alarm calls van apen en herten … en de zinderende spanning als uw chauffeur de motor van uw jeep afzet en het wachten op de tijger begint … “.

Sundowner Wildlife Holidays is specialist in tijgersafari reizen op maat. Bent u net als wij gefascineerd door die prachtig oranje zwart getekende tijgers en wilt u graag eens tijgers in het wild zien, dan helpen wij u bij het samenstellen van uw tijgersafari reis op maat.

Volgende stap

“In Berbak op Sumatra stond mijn telelens gericht op een plek waar tijgers volgens de gids komen drinken. Na een vruchteloze dag in het hete dampende regenwoud liep ik terug naar mijn boot. In de modder liep een vers tijgerspoor op 25 meter afstand van waar ik de hele dag had gezeten (Ronald Loriaux).”

Wanneer kun je op safari reis in Azië ?

 

Bekijk onze reizen per maand

Jan | Feb | Mrt | Apr | Mei | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec

Waar kunt je het beste op tijgersafari reis

De kans om succesvol een of meer tijgers te zien op uw tijgersafari reis te zien wordt bepaald door:

  • de keuze van het juiste land.
  • de keuze van de juiste parken en zones of gebieden.
  • de keuze van de juiste periode.

Waar hebt u de meest kans om tijgers te zien:

India

India staat bekend om zijn dramatische landschappen: met sneeuw bedekte bergen, wilde oerwouden, uitgestrekte stranden; India heeft een enorme mix van landschappen om te verkennen. Daarnaast is India ook de perfecte plek om dieren in het wild te spotten: tijgers sluipen door de oerwouden, brutale apen spelen in de bomen en sneeuwluipaarden jagen door de bergen. Dit is een natuurparadijs, vooral geweldig voor grote katten en vogels.

Bekijk onze safari reizen in India

Nepal

Nepal biedt niet alleen glorieuze bergtochten en wildwatervaren, maar ook een fijne selectie van ongerepte nationale parken voor avontuurlijke junglesafari’s. Naast  eenhoornige neushoorn en  de Bengaalse tijger  zijn er ook andere dieren die in de dichte bossen leven.

Bekijk onze safari reizen in Nepal

Rusland

De 500 Amoer-tijgers in het wild, leven in een uithoek van Zuidoost-Siberië. De beste tijd om te reizen om deze tijgers te volgen is in de winter, wanneer de landschappen bedekt zijn met een dikke laag sneeuw en de tijgers diepe afdrukken achterlaten, waardoor we hun bewegingen kunnen volgen. Hoewel de kans om daadwerkelijk een tijger te zien klein is, zul je dit ongelooflijke landschap per sneeuwscooter of sneeuwschoen verkennen, cameravallen plaatsen.

Bekijk onze safari reizen in Rusland

Nationale Parken in India

Tips & weetjes

Een dag op tijgersafari in India

05.00 uur
Als u al niet wakker bent van de spanning voor uw eerste tijgersafari in India, dan zorgt een klop op uw deur en een zachte stem “wake up, wake up” daar wel voor. Even onder de warme douche en dan kleren aan. Bent u er tussen november en januari dan kan het in de ochtend zelfs licht vriezen maar ook in andere periodes kan het in de vroege ochtend koel zijn. Neem dus shirt, fleece, jas (laagjessysteem) en muts mee op uw tijgersafari in India. Hebt u camera, lenzen, batterijen en verrekijker bij u ? Prima, dan op naar het restaurant waar uw naturalist met hete koffie, thee en biscuitjes op u wacht.

05.30 uur
In de jeep liggen dikke dekens en flessen met heet water om u warm te houden. Als u eenmaal zit rijdt u naar de gate voor uw eerste tijgersafari in India. De meeste lodges hebben een Maruti Gypsy jeep zonder ramen of dak en al snel merkt u hoe koud het op de vroege ochtend kan zijn. Pas als over een paar uur de zon hoger staat wordt het aangenamer en kan de eerste laag kleding uit.

06.00 uur
Bij de gate sluit u aan in  de rij van wachtende jeeps. Uw gids handelt wat formaliteiten, overlegd met andere gidsen en naturalisten waarna u het park binnenrijdt. Afhankelijk van het park dat u bezoekt geldt er een zone en/of route systeem maar er zijn ook parken waar u vrij mag rijden op uw tijgersafari in India.

De spanning stijgt wat gaat u allemaal zien vandaag op uw tijgersafari in India. Jakhalzen, wilde honden, lippenberen, luipaarden of tijgers … Een pauw spreidt zijn prachtige blauwgroene veren en ineens beseft u waar deze vogels, bekend van de hertenkamp bij u thuis, vandaan komen. Wat gevlekte herten grazen in een weide. De jeep stopt en uw naturalist kijk in het zand. U kijkt ook en u ziet wat sporen. “Tiger, 2 days ago”, zegt de naturalist en de jeep rijdt langzaam door. Een blauw paarse vogel vliegt over de weg en een groepje langoer apen kijkt kauwend op bladeren op vanuit een boom als u langsrijdt.

De zachte stralen licht van de nog laag staande zon schijnen door de bomen. Ineens stopt de jeep en de gids wijst in het zand “Tiger, this night”. U ziet een spoor met scherpe randen en geen korreltjes zand erin. De chauffeur zet de motor van de jeep uit. De stilte doet de spanning stijgen …”listen”, fluistert de naturalist. U hoort wat kreten uit het dichte bos opstijgen. “Alarm calls”, zegt de naturalist. “The monkey’s see predator walking in the forest”. U speurt de bosrand af maar u ziet niets. “We wait” zegt de naturalist. “The predator can come out”. Na een kwartier wachten en geen verdere alarm calls meer besluit de naturalist verder te rijden.

09.00 uur
Het is 09.00 uur en de jeep stopt op een plek in het park waar dat mag. Uw gids haalt een wit laken tevoorschijn en legt dat over de motorkap. Koffie, thee, sandwiches, muffins, fruit en koekjes worden uitgestald en u kunt even uw benen strekken.

Na een kwartiertje rijdt u weer verder op uw tijgersafari in India. De zon staat al wat hoger en het wordt langzamerhand wat aangenamer. Tijd om een laagje uit te trekken.

Net als u bezig bent stopt de jeep en uw naturalist wijst het bos in en zegt “sloth bear”. U ziet nog net de zwarte harige lippenbeer het bos in verdwijnen. Net te laat om uw camera te pakken. Vanaf nu besluit de camera vast te houden zodat u direct kunt fotograferen.

11.00 uur
Rond 10 uur begint het al warm te worden en ook de volgende laag kan uit. Na diverse sporen in het zand te hebben gevolgd, prachtig gekleurde vogels (die ene uil op die tak, dat die naturalist dat zag …) en wilde dieren te hebben gezien bent u rond 11 uur weer terug in de lodge. Helaas geen tijgers deze ochtend op uw tijgersafari in India. De staf begroet u met een hete vochtige handdoek om u even op te frissen en een koel fruit drankje. Binnen staan koffie, thee en snacks voor u klaar.

13.00 uur
Om 13.00 uur staat een heerlijke warme lunch voor u klaar. Soms een 3gangen diner en soms een buffet met gewoonlijk keuze uit Indiase- en Internationale gerechten. Tijdens het eten bespreekt u de ervaringen op uw tijger safari in India van deze ochtend. Na de lunch kunt u een dutje doen, wandelen in de omgeving, een duik in het zwembad nemen of een boek uit de bibliotheek lezen.

14.30 uur
De naturalist wacht u op in het restaurant of in de lounge met koffie, thee en wat snacks. Na een kwartiertje loopt u naar de jeep. Het is warm of als u er tussen maart en juni bent heet. Draag shirts met lange mouwen, pet en zonnebril en neem zonnebrand en voldoende water mee. Vervolgens rijdt u naar de gate van het park voor uw middag tijgersafari in India. Als de zon later op de middag zakt wordt het koeler dus neem ook een fleece mee.

15.00 uur
Bij de gate sluit u weer aan in de rijd van wachtende jeeps en uw naturalist bespreekt met andere gidsen en naturalisten waar ze naar verwachting de beste kansen hebben om tijgers te zien. Na afhandeling van de formaliteiten gaat u afhankelijk van de zone en soms ook route op zoek naar tijgers en andere wilde dieren.

De jeep stopt en de gids wijst op lange dunnen krassen in een boom op zo’n 2 meter hoogte  “Tiger sharpen his claws”. De jeep rijdt weer verder en iets verderop staat een jeep stil. Uw jeep stopt ernaast en de naturalisten overleggen in het Hindi. “They heard alarmcalls” zegt uw naturalist en wijst op een paar gevlekte herten die met hun kop omhoog naar de bosrand kijken. “We wait”, zegt de naturalist. Met uw camera en telelens in de aanslag wacht u gespannen af. Ineens springen de herten al kreten slagend weg het grasland op. Gespannen tuurt u door uw lens naar de bosrand … een oranje zwarte gestalte maakt zich los uit het bos en loopt het gras op. U drukt af en uw camera ratels als het de ene na de andere foto neemt. De tijger weet dat hij gezien is en geen kans maakt. Langzaam verdwijnt hij achter een heuveltje uit het zicht. U kijkt op uw schermpje en u ziet prachtige foto’s van uw eerste tijger in India. Wat een safari, wat een geluk.

18.00 uur
Het park gaat sluiten en u rijdt terug naar de gate. Rond 18.15 uur bent u weer in uw lodge. Na een verfrissende douche geniet u bij een knetterend houtvuur van een ijskoude “Sundowner”. Enthousiast laat u uw foto’s van uw tijgersafari in India aan anderen zien. Dit smaakt naar meer.

19.30 uur
Rond 19.30 uur wordt het diner geserveerd. Bij de koffie vertelt de naturalist over tijgers, tijgersafari’s en het leven in India.

22.00 uur
Tijd om naar bed te gaan want om 05.00 uur begint uw volgende tijgersafari in India. Een verslaving is geboren …

Bovenstaande beschrijving is een voorbeeld die per park en per lodge kan verschillen. De vermelde tijden gelden gewoonlijk voor alle lodges.

Tijgers in parken van India video