Ontdek Antarctica met Sundowner Wildlife Holidays

Antarctica, het op vier na grootste continent ter wereld, beslaat een gebied van ruim 14 miljoen km² waarvan het grootste gedeelte is bedekt met een gemiddeld 2 km dikke ijskap. De enorme hoeveelheden sneeuw en ijs waar de ijskap uit bestaat is gevormd in een miljoenen jaren durend proces. Het is niet alleen het koudste en winderigste maar ook het droogste continent ter wereld. De gemiddelde hoeveelheid neerslag is zo gering dat het op andere plekken in de wereld tot een woestijnachtig klimaat zou leiden. Door de kou regent het op Antarctica nooit maar valt de weinige neerslag in de vorm van sneeuw. Het grootste deel van het jaar ligt het continent verscholen in de duisternis. Een bevroren wereld in de greep van de laagste temperaturen op aarde.

Bekijk onze reizen naar Antarctica

Zodiaksafari, Antarctica expeditiecruise reizen

Waggelende pinguins in de witte wildernis

Antarctica is het koudste, droogste en meest winderige continent op aarde. Niet een plaats waar men veel Wildlife verwacht. Toch leeft er in deze barre met sneeuw en ijs bedekte wildernis een fascinerend aantal wilde dieren variërend van vissen, robben, walvissen en vogels. Afgezien van enkele vogels zult u in de vaak hoge binnenlanden van Antarctica weinig dierenleven tegenkomen. Het meeste Wildlife vindt u langs de minder extreme rand van Antarctica. Op de sub-Antarctische eilanden en de eilanden voor de kust van het Antarctisch schiereiland leven miljoenen pinguïns, robben en in de voedselrijke wateren leven walvissen en andere zeezoogdieren. Ook langs de kusten van het schiereiland zelf waar stranden en rotsen sneeuwvrije plekken hebben gecreëerd kunnen vogels en robben plekken vinden om hun jongen groot te brengen.

In de korte Antarctische zomer van oktober tot en met maart is er dan ook volop leven te bewonderen langs de randen van het Antarctisch continent. Eind maart als de zon achter de horizon zakt en het continent voor 6 ijskoude maanden met temperaturen van rond de -40°C in duisternis wordt gehuld en de zeeën dichtvriezen kunnen alleen de sterkste dieren als keizerspinguïns en Weddell zeehonden overleven. De overige diersoorten migreren naar mildere noordelijker bestemmingen.

Zeedieren

Lees meer

Pinguins

Lees meer

Walvissen

Lees meer

Beste tijd

Lees meer

Uw cruise naar Antarctica

Vrijwel alle Expeditie Cruises naar Antarctica maakt u met een ijsversterkt, gestabiliseerd expeditieschip dat vertrekt vanuit Ushuaia in Argentinië of Punta Arenas in Chili. Vervolgens vaart u door het Beagle Channel en steekt u in anderhalve dag de walvis- en vogelrijke Drake Passage over, richting het Antarctisch schiereiland.

Afhankelijk van de gekozen cruise en het schip vaart u naar de verschillende bestemmingen van uw reis. Het expeditieschip vaart tussen losgebroken ijsschotsen, langs huizenhoge ijsbergen en soms zelfs dwars door het pakijs om zo dicht mogelijk bij de kusten te komen. Aan boord van kleine rubberboten of een helikopter maakt u landingen op afgelegen en verlaten kusten op het Antarctisch schiereiland. Meestal brengt u meerdere uren aan land door, waar u wandelt op zoek naar Wildlife en afgelegen onderzoeksstations of verlaten nederzettingen van vroegere poolreizigers bezoekt. Aan boord van de schepen kunt u, afhankelijk van uw schip, deelnemen aan lezingen en/of workshops, kunt u zich ontspannen in bibliotheek, bar/lounge, fitness ruimte, verwarmd zwembad en sauna en kunt u de brug bezoeken. Op sommige cruises is er de mogelijkheid om te duiken, te kajakken, te kamperen, te crosscountry skiën en/of te ijsklimmen.

Er zijn ook combinaties waarbij u van Punta Arenas naar het Antarctisch Schiereiland vliegt en daar aan boord gaat van een expeditie cruiseschip. Op deze manier bespaart u tijd omdat u de lange overtocht over de Drake Passage overslaat.

Expeditie cruise

Lees meer

Falkland

Lees meer

South Georgia

Lees meer

Antarctisch Schiereiland

Lees meer

Het Antarctisch Schiereiland

Het Antarctisch Schiereiland wordt algemeen beschouwd als één van de mooiste gebieden ter wereld. Spectaculaire berglandschappen met besneeuwde pieken, massieve gletsjers, weidse open luchten, enorme ijsbergen zo hoog als een flatgebouw en de grootste variëteit aan Wildlife in heel Antarctica. In de korte Antarctische zomer als er grote ijsvrije gebieden ontstaan, begint het broedseizoen voor een aantal diersoorten waaronder grote hoeveelheden zeevogels. Ook adélie-, kinband-, ezel- en macaronipinguïn kunt u dan met soms wel duizenden tegelijk bewonderen.

Sub-Antarctische eilanden

Vanuit Ushuaia is het een kleine twee dagen varen over de Drake Passage naar verschillende sub-Antarctische eilanden zoals de South Shetlands en de South Orkneys. Deze archipel van ongeveer 150 eilanden ligt als een 540 km lange ketting gescheiden door de Bransfield Strait langs het noordelijke eind van het Antarctisch Schiereiland. De eilanden behoren aan geen enkel land toe en staan geregistreerd onder de Antarctic Treaty zodat alle territoriale claims zijn opgeschort.

De Falklands & South Georgia

Naast het Antarctisch Schiereiland zelf en de keten van sub-Antarctische eilanden, zijn ook de Falkland eilanden en South Georgia zeer de moeite waard om te bezoeken. Op langere expeditiecruises worden ook vaak een van of beide archipels bezocht. Op beide eilandengroepen leven enorme kolonies konings-, macaroni- en rotsspringer pinguïns. In de wateren rondom de eilanden kunt u robben en walvissen zien. Omdat de Falklands en South Georgia grotendeels ijsvrij zijn, kunt u hier ook fantastisch wandelen.

IJs kamperen

Lees meer

Poolduiken

Lees meer

Vliegtijd

● Ushuaia (ca. 17 uur)
● Punta Arenas (ca. 21 uur)


Maatschappij

● KLM & Aerolineas Argentinas (Ushuaia)
● KLM & LATAM (Punta Arenas)

Tijdverschil

● Zomertijd -5 uur
● Wintertijd -4 uur

Visum

● Nee

Vaccinaties

● Nee

Malaria

● Nee

Valuta

● Argentijnse peso
● Chileense peso
● Amerikaanse dollar (aan boord)

Reisadvies

● Klik hier voor advies

Reiservaringen Antarctica

 

Bekijk alle reiservaringen

  • Aanmelden nieuwsbrief

Ontdek de gebieden tijdens uw reizen naar Antarctica

De expeditie reizen naar Antarctica zijn voorbeeld reizen met naar keuze een verblijf in 4* comfort en 5* luxe expeditiecruise. Onze selectie reisagenten voor reizen naar Antarctica zijn: Ocean Wide, Antarctica21, Quark, Natural Habitat & Lindblad. Al onze voorbeeld reizen kunnen we geheel aan uw wensen aanpassen. Bel of mail ons gerust voor uw reis op maat naar Antarctica.

Ontdek de gebieden tijdens uw reizen naar Antarctica

Antarctica, het enige continent dat aan geen enkel land toebehoort en niet permanent wordt bewoond. Een wereld die bestaat uit wit, grijs en blauw. Dat klinkt eentonig, maar niets is minder waar. Op en rond Antarctica vindt u een enorme verscheidenheid aan landschappen met grillige kustlijnen, steile bergen, diepblauwe gletsjers maar ook verlaten nederzettingen en zwarte zandstranden.

Naast het onbewoonde Schiereiland, de sub-Antarctische eilanden en South Georgia bieden ook de bewoonde Falklands en Vuurland spectaculaire natuur en enorme aantallen wilde dieren.

Antarctisch schiereiland

Lees meer

Falklands

Lees meer

South Georgia

Lees meer

Shetlands

Lees meer

Vuurland

Activiteiten tijdens uw reizen naar Antarctica

Naast de boottocht op het expeditieschip zelf, gaat u tijdens uw cruise ook meerdere keren aan land per zodiak. Met de zodiak kunt u ook een stuk dichter langs de ijsbergen varen en Wildlife van dichterbij zien. Voor avonturiers is er nog meer te beleven. Ga met een gids op sneeuwschoenen of ski’s het vasteland verkennen, maak een duik in het ijsk0ude water of breng zelfs een nachtje door in een tent op het ijs. Met een helikopter bekijkt u het witte continent van boven. Hieronder hebben we de meest bijzondere activiteiten op Antarctica voor u op een rijtje gezet.

Bel of mail ons en dan zoeken we graag de juiste cruise voor u uit die de door u gewenste activiteiten biedt. Niet alle schepen en reizen bieden dezelfde excursies en activiteiten aan. Bij sommige schepen zijn alle excursies inbegrepen terwijl u bij andere een supplement betaalt.

Keuzehulp Activiteiten Antarctica

IJskamperen

Helikopter tour

Duiken

IJskamperen

Net als de eerste poolreizigers een nacht doorbrengen op het ijs en luisteren naar de geluiden van de ijskoude poolnacht. Een meer intieme Antarctica-ervaring kunt u niet beleven. U overnacht in kwalitatief hoogwaardige expeditietenten op een comfortabele en isolerende matras en in een dikke warme slaapzak.

  • Periode: jan – mrt | nov -dec

Helikopter tour

Vanuit de helikopter hebt u een panoramisch uitzicht over de uitgestrekte witte wildernis en het is spectaculair om de ijsbreker beneden u door het pakijs te zien zwoegen. U landt op plekken waar anderen niet kunnen komen en die vrijwel door nog geen andere mensen zijn bezocht. Hier wandelt u met uw gids door een vaak spectaculaire wereld. Na een uur of twee keert u weer terug naar het schip.

  • Periode: jan – mrt | nov

Duiken

U duikt met uw gidsen tussen schitterende ijsformaties en ziet een enorme hoeveelheid en diversiteit aan zachte koralen, vissen en zeerobben. Met geluk duikt u met zeeluipaarden, pelsrobben en pinguïns. Duiken in deze magische wereld van ijs is één van de meest bijzondere duikervaringen ter wereld.

  • Periode: feb – mrt
  • Duikbrevet: Internationaal
  • Droogpak: 20 duiken
  • Ervaring: duiken in koud water

 

Cross-country skiën

Alpinisme

Sneeuwschoen wandelen

Cross-country skiën

Geruisloos glijdt u op uw cross country ski’s door de witte Antarctische wereld. Met ski’s komt u verder dan te voet en ziet u nog meer van dit mysterieuze witte continent. Langlauf ervaring is niet nodig. Wel dient u tochten van ongeveer 4 uur te kunnen maken met een rugzak van 5 a 10 kg. Ski’s, stokken, vellen en veiligheids materiaal is inbegrepen.

Periode: jan – mrt | nov – dec

Alpinisme

Bergsporters trekken in touwgroepen en onder begeleiding van een gediplomeerde berggids (en assistent berggids) door het grotendeels vergletsjerde Antarctische landschap. De bergtochten gaan vaak over gletsjers en er wordt gebruik gemaakt van touwen en stijgijzers.

Periode: jan – mrt | nov – dec

Sneeuwschoenwandelen

Wandelen met sneeuwschoenen is een gemakkelijke (en soms noodzakelijke) manier om de kustlijn van het Antarctische schiereiland te verkennen, trek ze aan en ga! Het is niet technisch uitdagend en met een paar tips van de gids krijgen de meeste mensen het snel onder de knie. Sneeuwschoenen worden verstrekt en op sommige schepen zijn ook wandelstokken verkrijgbaar.

Periode: jan – mrt | nov – dec

Zeekajakken

Fotografie

Zodiak safari

Zeekajakken & suppen

Peddelend langs ijsformaties in allerlei bizarre vormen vaart u geruisloos door de adembenemende verstilde witte wereld. U komt op plaatsen waar zelfs de zodiaks niet kunnen komen. U ziet pinguïns van ijsschotsen de zee in springen en onder uw boot door schieten en zeehonden steken nieuwsgierig hun kop uit het water. Kajakken gebeurt in stabiele en comfortabele 5 meter lange Prijon tweepersoonskajaks met spatzeil en roer.

Periode: jan – mrt | nov – dec

Fotografie

Antarctica is één van de meest indrukwekkende en fotogenieke regio’s ter wereld. Met pinguïns die zalig onverschillig zijn, de met sneeuw bedekte toppen die rechtstreeks uit zee oprijzen en het wisselende kleurenpalet van ijs in elke denkbare vorm en tint van blauw, is Antarctica een paradijs voor fotografen.

Periode: jan – mrt | nov – dec

Zodiak safari

Wat een Expeditie Cruise zo uniek maakt is dat u “zelf” Antarctica gaat ontdekken. Afhankelijk van het weer en de omstandigheden gaat u er dagelijks meestal twee keer met de zodiaks op uit. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan de landing “nat” zijn. Samen met uw gids maakt u een schitterende wandeling en/of bezoekt u een verlaten nederzetting of onderzoeksstation.

  • Periode: jan – mrt | nov – dec

Vaarroutes tijdens uw reis naar Antarctica

In het Zuidpoolgebied zijn er meerdere vaarroutes mogelijk. Wilt u zich vooral focussen op het Antarctisch Schiereiland of wilt u ook andere bestemmingen bezoeken? Onderstaand hebben we de belangrijkste vaarrroutes voor u weergegeven met de schepen die deze routes varen.

Over het algemeen geldt: hoe langer u op reis gaat, hoe meer bestemmingen u bezoekt tijdens uw Antarctica cruise.

Antarctica & het Antarctisch Schiereiland

Antarctisch Schiereiland

Expeditieschepen

Antarctica, South Georgia & Falklands Islands

South Georgia, Falklands islands & het Antarctisch Schiereiland

Expeditieschepen

Antarctica & Zuidpoolcirkel

South Shetland, Zuidpoolcirkel & het Antarctisch Schiereiland

Expeditieschepen

Antarctica & South Shetland

South Shetland & het Antarctisch Schiereiland

Expeditieschepen

Antarctica & Weddell Zee

South Shetland, Weddell Zee & het Antarctisch Schiereiland

Expeditieschepen

Antarctica & Ross Zee

(Zuidpool, Ross Zee & het Antarctisch Schiereiland)

Expeditieschepen

Antarctica & Atlantic Odessey

(South Georgia, South Orkney, Sint Helena, Tristan da Cunha & het Antarctisch Schiereiland)

Expeditieschepen

Overige vaarroutes

Expeditieschepen

Expeditieschepen tijdens uw reis naar Antarctica

Er zijn nogal wat verschillende aanbieders van scheepsreizen naar Antarctica en de omliggende eilanden. Sundowner biedt alleen reizen aan met expeditieschepen met een maximum van 200 passagiers. Grotere schepen, met meer passagiers, mogen geen of slechts een deel van de passagiers aan land brengen. Dan kan het dus gebeuren dat u in 4 dagen tijd maar 1 of 2 keer kort aan land bent geweest.

Om te zorgen voor een optimale natuur- en Wildlife beleving, bieden wij dus alleen kleine schepen. Deze hebben dikwijls ook natuurgidsen, onderzoekers en fotografen aan boord die lezingen geven en voor meer verdieping zorgen.

Expeditiecruiseschepen

Onze selectie reisagenten voor reizen naar Antarctica zijn: Ocean Wide, Antarctica21, Quark, Natural Habitat & Lindblad. Hieronder geven we per cruisemaatschappij de verschillende schepen waar u uit kunt kiezen voor een Antarctica reis.

Oceanwide

(100 – 170 passagiers)

De beste tijd voor expeditiereizen naar Antarctica

Antarctisch Schiereiland, Orkney- & Shetland Islands

  • Gebieden: Antarctisch Schiereiland, South Shetlands, South Orkney, South Sandwich.
Klimaat J F M A M J J A S O N D
● Seizoen 🌨 🌨 🌨 🌨 🌨 🌨
● Sneeuw (mm) 26 35 50 38 46 21 20 30 29 35 36 19
● Wind (km) 27 30 32 35 35 35 33 34 35 38 33 28
● Dag (°C) -2 -2 -3 -5 -4 -4 -6 -7 -6 -5 -4 -1
● Nacht (°C) -7 -7 -8 -11 -13 -15 -16 -13 -13 -12 -9 -9
Zomer Winter  ☀ Zon  🌨 Sneeuw

Vuurland, Falkland & South Georgia

  • Gebieden & steden: Ushuaia, Punta Arenas, Vuurland, Falkland Islands & South Georgia.
Klimaat J F M A M J J A S O N D
● Seizoen 🌨 🌨 🌨 🌨 🌨 🌨
● Sneeuw (mm) 84 80 95 123 108 108 120 114 107 98 88 77
● Dag (°C) 5 6 4 2 -2 -2 -2 -2 0 2 3 4
● Nacht (°C) 1 1 1 -1 -4 -5 -5 -5 -3 -2 -1 -1
Zomer Winter  ☀ Zon  🌨 Sneeuw

Beste tijd wildlife

De beste periode voor Wildlife spotten op en rond Antarctica vindt u in het schema hieronder.

 Wildlife Parken J F M A M J J A S O N D
● Keizerpinguïn Antarctisch schiereiland
● Koningspinguïn Falkland & South Georgia
● Adéliepinguïn Antarctisch schiereiland
● Ezelspinguïn Antarctisch schiereiland, Falkland & South Georgia
● Macaronipinguïn Antarctisch schiereiland, Falkland & South Georgia
● Rotsspringer pinguïn Falkland
● Kinband pinguïn Orkney, Shetland & Sandwich
● Zeeolifant & zeeluipaard ● Alle gebieden
● Orka & bultrug ● Alle gebieden
Beste tijd  Goede tijd Redelijke tijd Slechte tijd

Reiservaringen van Antarctica

Schrijf een reiservaring

 

Je collega-reizigers horen graag hoe je je reis met Sundowner hebt ervaren! Bij voorbaat dank voor het invullen.

Lees verder