Ontdek de Reykjavik bezienswaardigheden

Reykjavik, de bruisende hoofdstad van IJsland telt ruim 130.000 inwoners. De stad ligt aan de Faxafloi baai op circa 50 km afstand van de internationale luchthaven Keflavík. In Reykjavík is een ruime keuze aan hotels in diverse prijs categorieën. Naast vele hippe bars en moderne restaurants zijn er diverse fascinerende musea. De stad met haar vele fel gekleurde huizen is niet al te groot en de meeste Reykjavik bezienswaardigheden kun je te voet bereiken. Ben je er in de winter, dan kun je zowel binnen als buiten Reykjavik het noorderlicht bekijken. Heb je wat langer de tijd, dan kun je vanuit de haven een walvisexcursie maken, de geothermisch actieve omgeving verkennen of relaxen in de bekende Blue Lagoon.

Volgende stap

Bezienswaardigheden van Reykjavik

Het is misschien een kleine stad, maar Reykjavik heeft een aantal bijzondere bezienswaardigheden. Bekijk hieronder de mooiste plekjes voor een dag of een paar dagen in Reykjavik:

Bekijk de bezienswaardigheden van Reykjavik op de kaart

 • 1. Hallgrimskirkja-kerk

De Hallgrímskirkja, wellicht een van de bekendste bezienswaardigheden in Reykjavik, is de grootste kerk van IJsland. De kerk ligt op een heuvel in het centrum van Reykjavik. De bouw van de kerk begon in 1945 en na 43 jaar was de kerk klaar in 1988. In de kerk staat een 15 meter hoog orgel. In juli en augustus zijn er iedere middag gratis orgelconcerten. Vanaf de 73 meter hoge Hallgrímskirkja heb je een panoramisch uitzicht over de stad en haar weide omgeving.

 • 2. Dómkirkjan

Het kleine en charmante Dómkirkjan is een charmant Luthers kerkje uit de 18e eeuw. In het houten kerkje werd in 1874 voor het eerst het volkslied gezongen. De Dómkirkjan is op weekdagen geopend van 10 uur tot 17 uur.

Reykjavik, IJsland
 • 3. Harpa Concert Hall

De moderne Harpa Concert Hall ligt in de haven van Reykjavík. Het is een waar architectonisch kunstwerk met gekleurde glazen panelen. Als het donker wordt leveren de weerspiegelingen in het glas een spectaculair schouwspel op.

Rondleiding Reykjavik, IJsland
 • 4. Sun Voyager

Een van de bekendste bezienswaardigheden in Reykjavik’s is de Sun Voyager. De glanzende in 1990 door Jon Gunnar Arnason gemaakte stalen sculptuur ligt aan het waterfront van Reykjavik met de Faxafloi baai en de bergen in de verte als achtergrond. De sculptuur beeld een Viking boot of Solvar uit.

 • 5. Laugavegur

Laugavegur met een mix van authentieke huizen, winkels, hotels, restaurants en cafés is de belangrijkste winkelstraat van Reykjavik. U kunt hier lekker rond slenteren en daarna genieten van een lunch, diner of drankje. Het uitgaansleven van Reykjavík speelt zich in het centrum en de haven af. Vrijdag en zaterdag zijn de uitgaansdagen, waarbij bars en cafés tot de late uurtjes open zijn. Je hoeft in de wintermaanden niet bang te zijn om op deze straat uit te glijden, want de hele straat is voorzien van straatverwarming.

 • 6. Perlan

Het in 1988 gebouwde en futuristisch uitziende Perlan is een van de meest bezochte attracties van IJsland. Het gebouw, dat naast de luchthaven van Reykjavik ligt, bestaat uit zes enorme watertanks met daarop een 14 meter hoge koepel gebouwd met 1.176 stukken glas. In één van die tanks staat een expositie over Glaciers & Ice expositie met onder andere een echte ijsgrot. In de andere tanks wordt warme water bewaard waarmee de stad wordt verwarmd. Onder de koepel is een draaiend restaurant. Op het dak geniet je van een 360 graden uitzicht over de stad. Vanuit het centrum gaat een gratis shuttlebusje naar het Perlan.

IJsland
 • 7. Geothermische baden & stranden

De Blue Lagoon is wellicht IJslands meest bekende geothermische verwarmde bad. De Blue Lagoon ligt op 47 km van Reykjavik niet ver van het Internationale vliegveld. Nautholsvik is het strand van Reykjavik en meteen ook het enige strand in IJsland waar het is toegestaan om te baden. Het koude water rond IJsland nodigt niet echt om te zwemmen, maar er wordt warm water de zee in gepompt waardoor zwemmen toch wat aangenamer wordt.

Reykjavik
 • 8. Imagine Peace Tower

De Imagine Peace Tower is een herdenkingsteken voor John Lennon, de zanger van de Beatles. Yoko Ono, zijn weduwe, heeft het monument op het eiland Viðey, voor de kust van Reykjavik, laten plaatsen. Het bestaat uit een grote lichtzuil die uit een witte stenen put, waarop de woorden “Imagine Peace” staan, de hemel in wordt geprojecteerd.

 • 09. Musea

In Reykjavik liggen diverse musea. De belangrijkste musea zijn het National Museum, het National Art Museum, Het Maritime Museum, het Saga Museum en de National Gallery. Een paar kilometer buiten Reykjavik ligt het Árbæjarsafn Reykjavik Museum. Een openlucht museum dat inzicht geeft in hoe de vroegere bewoners van IJsland leefden. Het bestaat uit een dorp met diverse historische gebouwen en huizen waar men ooit in leefde. Ook staan er 2 IJslandse locomotieven. Het museum is alleen open in juni, juli en augustus.

Activiteiten in Reykjavik & omgeving

Naast de vele bezienswaardigheden in Reykjavik kun je ook kiezen uit een aantal activiteiten. Bekijk hieronder voor een korte beschrijving van de beste activiteiten van Reykjavik. Daarnaast heeft Reykjavik nog veel meer activiteiten te bieden.

Bekijk onze selectie activiteiten in Reykjavik

 • Walvisexcursie Reykjavik

De koude voedselrijke wateren rond Reykjavik werken als een magneet op walvissen. Vooral in de zomermaanden tussen men en september trekken veel walvissen de Faxafloi baai in. Vanuit Reykjavik kun je dagelijks walvissen spotten. Aan boord zijn ervaren gidsen die je over de walvissen vertellen. In de zomer kun je met overdekte boten of snelle RIB zodiak boten walvissen gaan spotten. In de wintermaanden kun je alleen met overdekte boten op walvissafari. De meeste kans heb je op bultrug walvissen, vinvissen, grienden, bruinvissen en witsnuitdolfijnen. Worden er geen walvissen gezien, dan mag je een andere gratis mee.

Walvissafari zodiac boot Reykjavik
 • Noorderlicht Reykjavik

Ben je in de wintermaanden in Reykjavik, dan heb je uitstekende kansen om het noorderlicht te spotten. De beste plek om het noorderlicht in Reykjavik te zien, is weg van het centrum en de stadslichten. De vuurtoren van Grótta in Seltjarnarnes is bijvoorbeeld één van de beste plekken als je dicht bij de stad wilt blijven en toch het noorderlicht in Reykjavik wilt zien. Een spannende manier om het noorderlicht te zien is met een Super Jeep-tour. Je rijdt weg van de hoofdstad naar een plek waar het helemaal donker is, wat de meeste kans op het noorderlicht biedt. Ook leuk is om met een traditioneel zeilschip de donkere Faxafloi baai op te varen. Vanuit twee aanwezige hot-tubs kun je met een drankje in de hand de lichten van Reykjavik en het noorderlicht bewonderen.

Mei, IJsland
 • Papegaaiduikers

In de zomermaanden kun je op zoek naar papegaaiduikers in de Faxafloi baai. Vanuit de haven van Reykjavik kun je per boot een excursie maken naar het eilandje Lundey waar een grote kolonie papegaaiduikers leeft.

Fly drive in IJsland

Wil je naast de bruisende stad ook de natuur van IJsland ontdekken? Kies dan voor een fly drive IJsland op maat. De bezienswaardigheden van IJsland als verlaten fjorden, rode stranden, steile kliffen met papegaaiduikers en uitgestrekte natuurgebieden waar je heerlijk kunt wandelen. Wil je het IJsland buiten de gebaande paden ontdekken of wil je in de winter naar IJsland? Kies dan voor een 4×4 huurauto.

Klimaat in IJsland

Dag: 2°C – 14°C

Nacht: -2°C – 9°C

Beste reistijd Reykjavik

Januari – december

Lees meer over de beste reistijd

Bekijk de overige gebieden voor je vakantie naar IJsland