Ontdek Finland met Sundowner Wildlife Holidays, de Finland reizen specialist

Wat maakt reizen naar Finland zo bijzonder ?

Europa’s laatste wildernis

Op een reis naar Finland reist u door één van Europa’s laatste echte wildernissen. Uitgestrekte donkere taiga wouden en talloze meren vol vis. Ongerepte gebieden waar u dagen kunt lopen zonder ook maar iemand tegen te komen. Het enige geluid dat u hoort is het ruisen van de wind en het gezang van vogels. In deze nog ongerepte wouden leven nog grote roofdieren. Finland is dan ook één van de weinige landen in Europa waar u nog de “Big Five” kunt zien. De Europese Big Five bestaat uit beren, wolven, lynxen, veelvraten en elanden. Naast deze grote dieren leven er talloze kleinere dieren en ruim 350 soorten vogels.

“Ga op zoek naar de Big Five in de ongerepte wildernis van Finland?”

Spot beren & wolven

In de lente, de zomer en herfst heeft u in Finland een goede kans om beren, veelvraten en wolven te zien vanuit speciaal hiervoor ingerichte observatiehutten. Deze eenvoudige hutten hebben stoelen, bedden en een toilet zodat u de hele nacht door naar beren en wolven kunt kijken. Daarnaast is het mogelijk om in de lente grote roofvogels zoals steenarenden en maar liefst 10 soorten uilen te spotten. Al 16 jaar bieden wij deze bijzondere natuurreizen naar Finland aan. Vrijwel al onze klanten hebben beren in het wild gezien. Wolven zijn wat moeilijker te zien maar op een van onze speciale wolven reizen op maat naar Finland hebt u goede kansen. Ook veelvraten worden regelmatig gezien.

Avontuurlijke winter activiteiten in Lapland

In de winter verandert Finland in een sprookjesachtig winterwonderland. In het besneeuwde landschap van Fins Lapland kunt u allerlei winteractiviteiten ondernemen. Wat dacht u van een husky safari in Lapland langs afgelegen wildernis hutten, sneeuwschoen wandelen door verlaten wouden, een sneeuw scootertocht over bevroren meren, langlaufen over glooiende fjell’s of een reis naar het noorderlicht.

Bekijk het noorderlicht vanuit een verwarmde glazen iglo

Tijdens de ijskoude winter is er niets mooiers dan in een verwarmde glazen iglo te overnachten en vanuit uw bed naar het mysterieuze noorderlicht te kijken.

Welke wilde dieren kunt u op uw reis in Finland zien?
N = Vooral actief in de nacht
P = Bepaalde periode
G = Bepaalde gebieden

Foto: © natuurfoto-andius.nl

Bruine beer

Wolf

Foto: © natuurfoto-andius.nl

Veelvraat

Foto: © Susanne Nilsson

Lynx

Eland

Rendier-4

Rendier

Zeearend

Bekijk het mysterieuze Noorderlicht

Het Noorderlicht, met haar bewegende rode, groene en blauwe kleuren is een van de mooiste en meest mysterieuze natuurverschijnselen. Het Noorderlicht is het beste te zien in de donkere wintermaanden. Des te noordelijker u in Lapland bent zit, des te meer kans hebt u om dit natuurfenomeen te zien. Op een reis naar het noorderlicht kunnen we u van harte een overnachting in een verwarmde glazen iglo aanbevelen …

Lees meer over het noorderlicht

Onze reizen naar Finland?

Als touroperator gespecialiseerd in wildlife en natuurreizen bieden wij in Finland de onderstaande reizen aan.

Individuele reizen op maat in Finland

Beren- en wolvenreis

U kunt vanaf eind april tot begin oktober vanuit een lodge, die midden in het woud ligt, op zoek naar beren en andere wilde dieren.

 • Overdag kunt u op eigen gelegenheid wandelen in de uitgestrekte wildernis of met uw gids op zoek naar vogels en dierensporen.
 • Uw gids brengt u rond een uur of vier ’s middags naar de, diep in de bossen gelegen, observatiehut.
 • In deze houten hutten is plaats tot ongeveer acht personen. Ieder heeft een eigen raam, comfortabele stoel en bed met slaapzak.
 • Tijdens de korte nachten waarin het nauwelijks donker wordt, kunt u vanuit uw hut beren en met wat geluk ook veelvraten, wolven en verschillende vogels observeren en fotograferen.

Lees meer

Winteractiviteiten & Noorderlicht

In de winter is het mogelijk om vanuit een comfortabele lodge, op ruim 200 km boven de Poolcirkel, gedurende een paar dagen tot een week verschillende dagexcursies te maken.

 • Denk aan een rendier safari, sneeuwscootertocht of sneeuwschoenwandeling.
 • Ook is het mogelijk om in een echte sneeuwiglo of speciale Aurora Dome te overnachten waarbij u ’s nachts vanuit uw Dome de sterrenhemel kunt bewonderen. Met wat geluk wordt u ook getrakteerd op het mysterieuze Noorderlicht.

Lees meer

Bent u professioneel of hobby natuurfotograaf en wilt u graag een bepaalde diersoort vastleggen, dan hebben wij daarvoor de kennis en ervaring in huis.

Groepsreizen in Finland

Husky safari

Reist u liever in een kleine groep met professionele gidsen dan verzorgen we ook groepsreizen in verschillende niveaus.

 • In de winter, van december tot april, kunt u ook per husky slee de wonderen van Finland bekijken.
 • U rijdt met uw eigen husky slee, getrokken door 4 tot 6 honden.
 • U reist in een kleine groep door de besneeuwde wildernis onder begeleiding van een gids.
 • Afhankelijk van het weer en de lokale omstandigheden liggen de dagelijkse afstanden tussen de 20 en 50 kilometer.
 • Onderweg worden diverse stops gemaakt bij unieke plaatsen om u en de honden te laten uitrusten.
 • Aan het einde van de middag wordt er gestopt en overnacht in een eenvoudige wildernishut midden in de natuur.

Lees meer

Vliegtijd

● Kajaani: ca. 4,5 uur
● Kittila: ca. 5 uur

Maatschappij

● Finnair (O)

Tijdverschil

● Zomertijd +1 uur
● Wintertijd +1 uur

Visum

● Nee

Vaccinaties

● Nee

Malaria

● Nee

Valuta

● Euro

Reisadvies

● Klik hier voor advies

Beren en wolven reizen in Finland

 • Locatie: Kuhmo (Wild Brown Bear & Artic Media).
 • Beste periode: Eind april – begin oktober (beren), eind april – mei & september – begin oktober (wolven).
 • Duur: Hele nacht.
 • Geschikt voor kinderen: Ja, vanaf ca. 10 jaar.

Op berenreis in Finland…

Onze beren- en wolvenreizen gaan naar Centraal Finland. Hier, in het grensgebied met Rusland, liggen uitgestrekte wouden waar allerlei wilde dieren nog ongestoord kunnen leven. In de zomer zijn de wouden groen en rijk aan voedsel. In de winter worden de bomen onder een dikke laag sneeuw bedekt en waant u zich in een andere wereld. Er leven hier veel beren en er is een zeer goede kans dat u tijdens uw reis meerdere malen één of meer beren in het wild zult zien. Omdat beren vooral ’s nachts actief zijn, heeft u de beste kansen als u meerdere nachten in een observatie hut verblijft. Wolven en ook veelvraten zijn veel schuwer en zult u niet gegarandeerd tegenkomen, maar toch worden ze de afgelopen jaren enkele keren per week gespot. Daarnaast zijn er vele soorten vogels die u op uw natuurreis in Finland kunt zien.

Beren- en wolvenreizen kunt u maken van eind april tot begin oktober. In april ligt er meestal nog wat sneeuw, maar ontwaken de eerste beren al uit winterslaap. Moederberen met hun nieuwsgierige jonkies volgen in de weken daarna. Eind mei, begin juni is het paartijd en gaan de beren actief op zoek naar elkaar. In juli zorgt de zomerzon voor een prachtig goudgeel licht tijdens de lange nachten, maar u dient wel rekening te houden met muggen. Vanaf half augustus zijn de muggen meestal verdwenen en begint het bos al herfstkleuren te vertonen. De beren concentreren zich nu op het aanleggen van een nieuwe vetreserve voor de lange winter en ze eten veel bessen. Afhankelijk van de temperatuur blijven de beren tot in oktober actief. De kans om wolven te zien is het beste aan het begin en het eind van het seizoen.

Als u beren en andere wilde dieren wilt observeren, brengt u de nacht door in een observatie- of foto hut diep in de wildernis. In beide hutten heeft u een bed en toiletemmer tot uw beschikking. Iedereen heeft een comfortabele stoel bij het raam dat over het bos uitkijkt. De observatiehutten bieden plaats aan ongeveer 8 personen en bieden wat meer comfort. De fotohutten zijn voor 1 of 2 personen en worden geselecteerd op lichtval en achtergrond. Het is gebruikelijk om de nacht door te halen…

Een dag op beren en wolvenreis in Finland

Ochtend

’s Ochtends wordt u wakker in een lodge midden in het woud. U neemt een warme douche en eet een stevig ontbijt, want er wacht u een lange, avontuurlijke dag. Vandaag kunt u het heerlijk rustig aan doen en op uw gemak rondwandelen in de buurt van de lodge of vissen in het meertje. Houd uw fotocamera bij de hand, want wie weet spot u een uil of steenarend.

Middag

In de loop van de middag eet u in de lodge een warme maaltijd en daarna brengt de gids u van de lodge naar een observatie hut diep in de bossen, samen met een handvol andere reizigers. U kunt kiezen uit een grotere gedeelde hut of een kleinere privé hut voor 2 personen. Vanuit de houten hut heeft iedereen goed zicht op het bos. Er is voor iedereen een bed. U maakt een dutje in voorbereiding op de lange nacht.

Avond/nacht

U  maakt het zich gemakkelijk in een comfortabele stoel voor het raam, in afwachting van het grote wild dat vooral ’s nachts actief is. Gedurende de nacht heeft u een goede kans om verschillende beren te zien en misschien heeft u geluk en ziet u ook een wolf, veelvraat of zeearend. Van de gids heeft u een koelbox meegekregen met drinken en snacks voor als u gedurende de nacht trek krijgt.

Vroeg in de ochtend

De volgende ochtend, als de laatste beer vertrokken is, haalt uw gids u weer op voor een welverdiend ontbijt en warme douche in de lodge. Daarna wilt u misschien wel even bijslapen voor u in de middag weer een wandeling gaat maken.

Op husky safari in Fins Lapland

 • Locatie: Harriniva, Äkäskero.
 • Beste periode: December – april.
 • Duur: ½, 1, 2, 4, 5, 7 of 14 dagen.
 • Geschikt voor kinderen: Ja, korte safari’s afhankelijk van de leeftijd bij de gids op de slee of zelf sturen. Meerdaagse tochten (altijd zelf sturen) vanaf 18 jaar.

Op husky safari…

Met uw eigen slee, getrokken door een hecht team van husky’s, door de winterse wildernis trekken met een groep andere reizigers – dat is een onvergetelijk avontuur. Natuurlijk kunt u een korte huskysafari maken van een paar uur, maar als u echt de fijne kneepjes van het ‘mushen’ wilt leren dan is een meerdaagse tocht echt wat voor u. Meerdaagse huskysafari’s duren tussen de 2 en 14 dagen. Op de eerste dag leert u hoe u uw eigen slee bestuurt. Daarna bent u klaar om het winterse landschap te doorkruisen. Afhankelijk van de route ziet u zwaar besneeuwde wouden, glooiende fell vlaktes en bevroren meren en rivieren. Omdat u in de vrije natuur verblijft, helpt iedereen mee met het verzorgen van de honden, het bereiden van de maaltijd en andere klusjes.

Afhankelijk van de locatie kunt u van december tot april een huskysafari maken. Aan het begin en het eind van het seizoen kan de sneeuwkwaliteit wat minder zijn, afhankelijk van de temperatuur. Een voordeel is echter dat u dan meer daglicht en wat aangenamere temperaturen heeft.

Tijdens de huskysafari verblijft u met de hele groep in gezellige blokhutten in de wildernis. Hier kunt u gebruik maken van een sauna (met primitieve douche), maar er is geen stromend water, elektriciteit of internet. Mobiel bereik is regelmatig slecht tot niet aanwezig (de gids heeft voor nood wel een satellietverbinding). Ontbijt en diner eet u in de blokhut, binnen in de warmte. De lunch wordt tijdens een tussenstop bereid op een kampvuur.

Een dag op (meerdaagse) huskysafari

Ochtend

Vandaag bent u al vroeg wakker en na het ontbijt verzamelt u in de lobby van de gezellige lodge waar u uw eerste nacht heeft doorgebracht. De vorige avond heeft u uw gids en tochtgenoten al ontmoet en uw beschermende winterkleding gekregen. In ca. 15 minuten wordt u met z’n allen naar de husky kennel gebracht. Als u hier aankomt, blaffen de husky’s u al enthousiast toe: ze kunnen niet wachten om met u op pad te gaan in de Finse bossen en fjells. Samen met uw gids pakt u uw bagage op uw eigen huskyslee en alle honden worden ingetuigd. Na de benodigde instructies en een oefenrondje bij de kennel, is het tijd voor het echte werk. U zult merken dat een huskyslee besturen niet moeilijk is, maar wel inspannend. Bij een steile helling moet u soms even steppen of een stukje mee rennen of de husky’s een handje te helpen. Ondertussen geniet u van het prachtige winterlandschap om u heen.

Middag

Tegen lunchtijd wordt er gestopt en een kampvuurtje gemaakt. De gids zet een grote pot koffie, thee of chocolademelk en u kunt allemaal een worstje roosteren boven het vuur. Met een dampende mok in uw handen en uw benen dicht bij het vuur, is het puur genieten. Nadat ook de husky’s iets lekkers hebben gehad, vervolgt u de tocht. Aan het einde van de middag komt u bij de afgelegen wildernishut aan waar u gaat overnachten. U helpt mee om de slee af te laden, de honden af te tuigen en te verzorgen en vervolgens gaat u samen water halen uit een nabij gelegen meertje. In de blokhut steekt u het haardvuur aan en kookt u samen met uw gids een warme maaltijd.

Avond

Inmiddels is het donker geworden. Met uw tochtgenoten geniet u van de gezellige open haard en de traditionele sauna in de hut. Om af te koelen rent u hierna de sneeuw in en de echte durfals kunnen een duik nemen in het ijskoude meer. Met wat geluk ziet u het mysterieuze Noorderlicht. Moe maar voldaan na deze inspannende dag zoekt u op tijd uw warme bed op. Morgen volgt er weer een mooie tocht…

Hoogtepunten op uw reis in Finland

Zitten er vrije dagen of dagdelen in uw reis, of wilt u uw reis uitbreiden? Wij kunnen onderstaande activiteiten en bezienswaardigheden in uw programma opnemen.

Activiteiten

Cross country skiën

Nationale sport nr. 1 in Finland

 • Locatie: Harriniva, Äkäskero, Vuokatti.
 • Beste periode: December – april.
 • Geschikt voor kinderen: Ja.

Lees meer

Husky safari

Bestuur uw eigen hondenslee!

 •  Locatie: Harriniva, Äkäskero, Vuokatti.
 • Beste periode: December – april.
 • Duur: 1,5 uur tot 14 dagen.
 • Geschikt voor kinderen: Ja, min. leeftijd voor zelf sturen verschilt per lodge.

Lees meer

IJsvissen

De boor verdwijnt bijna helemaal...

 • Locatie: Harriniva, Äkäskero, Vuokatti.
 • Beste periode: December – april.
 • Duur: 2 uur of in combinatie met een andere activiteit.
 • Geschikt voor kinderen: Ja.

Lees meer

IJszwemmen

Badderen in ijskoud water...

 • Locatie: Vuokatti.
 • Beste periode: December – april.
 • Geschikt voor kinderen: Ja, vanaf 15 jaar.

Noorderlicht safari

In groene banen danst de Aurora... Magisch!

 • Locatie: Harriniva, Vuokatti.
 • Beste periode: Oktober – april.
 • Duur: ½ avond tot hele nacht.
 • Geschikt voor kinderen: Ja, vanaf 5 jaar.

Lees meer

Rendier safari

In de traditie van de Sami

 • Locatie: Harriniva, Äkäskero.
 • Beste periode: December – april.
 • Duur: ½ dag.
 • Geschikt voor kinderen: Ja, vanaf 5 jaar.

Lees meer

Schaatsen

Schaatsen in de krakende vrieskou

 • Locatie: Vuokatti.
 • Beste periode: December – april.
 • Duur: Zo lang u wilt.
 • Geschikt voor kinderen: Ja.

Skien & snowboarden

Perfecte poedersneeuw en rustige pistes

 • Locatie: Vuokatti.
 • Beste periode: December – april.
 • Duur: Zo lang u wilt.
 • Geschikt voor kinderen: Ja.

Sneeuwschoenwandeling

Geen gewone winterwandeling!

 •  Locatie: Harriniva, Äkäskero, Vuokatti.
 • Beste periode: December – april.
 • Duur: ½ tot hele dag.
 • Geschikt voor kinderen: Ja, vanaf 5 jaar.

Lees meer

Sneeuwscootersafari

De adrenaline wint van de kou...

 • Locatie: Harriniva, Äkäskero, Vuokatti.
 • Beste periode: December – april.
 • Duur: 1 uur tot 5 dagen.
 • Geschikt voor kinderen: Vanaf 5 jaar bij de gids; vanaf 12 jaar achterop; vanaf 18 jaar zelf sturen (mits in het bezit van een geldig rijbewijs).

Lees meer

Spa en wellness

Stoombaden in de sneeuw

 • Locatie: Harriniva, Vuokatti.
 • Beste periode: December – april.
 • Geschikt voor kinderen: Ja.

Lees meer

Bezienswaardigheden

Het Noorderlicht

Mysterieus kleurenspel

 • Locatie: Harriniva, Äkäskero, Vuokatti.
 • Beste periode: Oktober – maart.

Lees meer

Helsinki

Hoofdstad van Oost en West

Binnenkort meer informatie

 • Lutherse Kathedraal
 • Russisch-orthodoxe Uspenski Kathedraal
 • Fort Suomenlinna

Vraag informatie aan

Zoek accommodaties in…

Heel Finland

De beste tijd voor uw reis naar Finland

Beste tijd voor uw reis naar Finland

Meren gebied (vooral winteractiviteiten)

 • Kuhmo
Klimaat
JFMAMJJASOND
● Seizoenen🌨🌨🌨🌨🌨
● Regen (mm)302325273856688964454233
● Dag (°C)-9-8-2413182018115-1-6
● Nacht (°C)-21-19-15-806972-3-11-18
Zomer Winter  ☀ Zon  🌨 Regen/sneeuw

Lapland (vooral winteractiviteiten)

 • Locatie: Harriniva & Äkäskero
KlimaatJFMAMJJASOND
● Seizoenen🌨🌨🌨🌨🌨
● Regen (mm)312625242556656355513931
● Dag (°C)-11-9-3310171916103-4-9
● Nacht (°C)-21-19-15-806972-3-11-18
Zomer Winter  ☀ Zon  🌨 Regen/sneeuw

Beste tijd om wilde dieren te spotten in Finland

 WildlifeGebiedenJFMAMJJASOND
● BerenKuhmo
● WolvenKuhmo
● Husky’sHarriniva, Vuokatti & Äkäskero
● NoorderlichtHarriniva, Vuokatti & Äkäskero
Beste tijd  Goede tijd Redelijke tijd Slechte tijd

Reiservaringen

5 daagse berenreis in Finland

Fotoreis Beren in Finland (Mei 2019)

Fantastisch genoten en erg veel gezien in drie dagen o.a vele bruine beren, 2 veelvraten een wolf en 3 auerhoenders

De service was erg goed geregeld.
Na een klein probleem met het ophalen van het vliegveld dat door het hotel niet goed was geregeld werd het gelijk door Sundowner in order gemaakt en kwam alles snel in orde.

Perfect

Waardering voor de reis: 10

Waardering voor Sundowner Wildlife Holidays: 10

Zou u een volgende reis bij Sundowner boeken: Ja

M. Prins

Lees verder