Ga met Sundowner Wildlife Holidays pinguïns spotten in Antarctica

Als de lange poolwinter in oktober ten einde loopt komen miljoenen zeevogels naar Antarctica om te broeden. De eersten zijn de Adelie pinguïns die soms wel 50 km over het ijs zijn komen lopen om hun nestgebieden te bereiken. Kort erna arriveren de jagers en sternen die over de open zee komen aanvliegen, de overige soorten bereiken het continent niet veel later. Naar schatting 100 miljoen vogels broeden langs de kusten en op de voor de kust liggende eilanden waaronder albatrossen, stormvogels en aalscholvers. Tijdens de korte Antarctische zomer hebben de vogels de beschikking over een bijna ongelimiteerde hoeveelheid voedsel bestaande uit vis en krill. De jongen worden snel groot en zorgen tot de winter arriveert voor zichzelf. De meeste soorten trekken dan weg naar noordelijke streken.

Pinguïn reizen

Bekijk onze reizen

Pinguïnsoorten

Keizerpinguïn

Koningspinguïn

Keizerpinguïn

De keizerspinguïn is de grootste pinguïnsoort, en de dieren worden ongeveer 20 jaar oud. Keizerspinguïns eten o.a. krill, inktvissen en vis. De pinguïns duiken gedurende 20 minuten tot wel 250 meter diep om deze dieren te vangen waarbij ze sierlijk door het water ‘vliegen’.

Waar te zien: Antarctische schiereiland

  • Ross Sea
  • Weddell Sea
  • Snow Hill Island voor de tocht naar zee en voedsel

Beste tijd:

  • Baltsen : Eind maart – april
  • Broeden : Mei – juni.
  • Jongen : Augustus – september
  • Nest verlaten : December

Koningspinguïn

De koningspinguïn is de tweede grootste pinguïnsoort die de eilanden rond Antarctica bewoont en in grote kolonies broedt. De koningspinguïn lijkt op de keizerspinguïn maar de koningspinguïn is iets kleiner en feller gekleurd. De gekleurde vlekken langs de zijkant van de kop zijn bij deze soort ook niet verbonden met hun witte voorkant, in tegenstelling tot de keizerspinguïn.

Waar te zien: Sub-Antarctisch gebied

Beste tijd:

  • Baltsen : September en oktober
  • Broeden : November – december en soms later.
  • Jongen : Januari – maart.
  • Nest verlaten : Eind december.

Andélie-pinguïn

Ezelspinguïn

Adélie-pinguïn

De Adélie-pinguïn is een klein geheel zwart-witte pinguïn, die samen met de keizerspinguïn als enige op het vasteland van Antarctica leeft. Deze soort heeft een kleine snavel en een witte oogring rond de pupil. De veren zijn dikker en de staart is langer dan bij andere soorten. Net als een hoop andere pinguïns glijden ze vaak liggend over het ijs terwijl ze zich met hun vleugels voortduwen om sneller voort te kunnen bewegen.

Waar te zien: Sub-Antarctische gebied

Beste tijd:

  • Baltsen : September
  • Broeden : Eind september
  • Jongen : November – januari
  • Nest verlaten : Februari

Ezelspinguïn

De ezelspinguïn bestaat uit twee ondersoorten: de noordelijke en de zuidelijke ezelspinguïn. Van de naar schatting 350.000 ezelspinguïns leeft zo’n twee derde ervan op het eiland South Georgia. Deze pinguïnsoort is te herkennen aan de zwarte rug, en borst, het witte driehoekig vlak tussen de ogen, de gele poten en de koraalrode snavel. Ze eten voornamelijk krill en duiken tot honderd meter diep. Onder de vogels zijn ezelspinguïns de snelste zwemmers die wel 27 km per uur kunnen halen.

Waar te zien: Sub-Antarctisch gebied en het Antarctische schiereiland.

Beste tijd:

  • Baltsen : Juni – juli | augustus – september
  • Broeden : Juni – juli | oktober – december
  • Jongen : Augustus | december – januari
  • Nest verlaten : Maart

Macaronipinguïn

Rotsspringerpinguïn

Macaronipinguïn

Macaronipinguïns danken hun aparte naam aan hun gele oorpluimen. In de 18de eeuw reisden er jonge Engelsen naar Italië die zich, om mee te doen met de modegril, stroken haar verfden en pluimen over hun oren lieten groeien. Deze reizigers werden gekscherend de macaroni dandy’s genoemd naar de bekende pasta. Toen Britse en Amerikaanse poolreizigers voor het eerst een macaronipinguïn zagen, moesten ze daarom denken aan de macaroni dandy’s.

Waar te zien: Sub-Antarctische gebied

Beste tijd:

  • Baltsen : Oktober
  • Broeden : November – december
  • Jongen : December – januari
  • Nest verlaten : Februari – maart

Rotsspringerpinguïn

De kleinste Antarctische pinguïn is de rotsspringer. Hij is te herkennen aan de mahonie kleurige snavel, de gele wenkbrauwen en de rode ogen. De rotsspringer heeft de gewoonte om op klippen te klimmen en van de ene rots naar de andere te springen. Het is de meest agressieve pinguïn, verdedigt zijn nest heel fel en stelt het niet op prijs als je te dichtbij komt. Rotsspringers hebben hetzelfde broedgedrag als macaronipinguïns en broeden vaak samen. Ze leggen twee eieren, maar meestal komt er maar een uit. Wanneer ze 70 dagen oud zijn, verlaten de jonge rotsspringers de broedkolonie.

Waar te zien: Sub-Antarctisch gebied

Beste tijd:

  • Baltsen : Oktober
  • Broeden : November – december
  • Jongen : December – januari
  • Nest verlaten : Februari – maart

Kinbandpinguïn

Magelhaen pinguïn

Kinbandpinguïn

De kinbandpinguïn is duidelijk te herkennen aan de zwarte streep onder zijn kin. Hij. Ze eten vrijwel uitsluitend krill. Kinbandpinguïns maken nesten op rotshellingen en zijn luidruchtig en agressief. Het kinbandvrouwtje legt elk jaar twee eieren. Meestal wordt 1 uitgebroed. Ze broeden voornamelijk op ijsvrij land.

Waar te zien: Sub-Antarctische gebied & antarctische schiereiland

Beste tijd:

  • Baltsen : Oktober
  • Broeden : November – december
  • Jongen : December – januari
  • Nest verlaten : Februari – maart

Magelhaenpinguïn

De volwassen magelhaenpinguïn is duidelijk te herkennen aan zwart op de rug, de buitenkant van de flippers en de kap. Wit op de buik, binnenkant van de flippers en een witte band die loopt vanaf de hoogte van de wenkbrauwen tot onder het gezicht. Er zijn twee zwarte banden tussen de kop en de borst, met de onderste band gevormd in een omgekeerd hoefijzer. Kuikens en jongere pinguïns hebben grijsblauwe ruggen, met een meer vale grijsblauwe kleur op hun borst. Magelhaenpinguïns blijven samen in groepen terwijl ze jagen en duiken tot wel 75 meter diep.

Waar te zien: Sub-Antarctische gebied

Beste tijd:

  • Baltsen : Oktober
  • Broeden : November – december
  • Jongen : December – januari
  • Nest verlaten : Februari – maart

Beste tijd om pinguins te spotten

WildlifeJFMAMJJASOND
● Keizerpinguïn
● Koningspinguïn
● Adélie pinguïn
● Ezelspinguïn
● Macaronipinguïn
● Rotsspringer pinguïn
● Kinband pinguïn
Beste tijd Goede tijd Redelijke tijd Slechte tijd
  • Aanmelden nieuwsbrief