Gorilla trekking reizen

Een gorilla trekking is een activiteit die je alleen op een select aantal plekken op de wereld kan ervaren. Tijdens een gorilla trekking ga je met ervaren gidsen opzoek naar groepen gorilla’s. Dit zijn vaak groepen die gewend zijn aan de aanwezigheid van mensen. Om ze te vinden trek je het woud in en afhankelijk van de locatie ben je verscheidene uren opzoek in de ongerepte, beeldschone omgeving. Eenmaal gevonden blijf je 1 uur bij de groep om ze te observeren. Op elke van deze locaties is de ervaring compleet anders, maar welke past nou het beste bij jou?

Volgende stap

Waar kun je het beste gorilla’s spotten?

De westelijke laaglandgorilla (Gorilla gorilla gorilla) komt voor op verschillende plekken in Centraal Afrika. Met name in het ongerepte Congobekken van de Centraal Afrikaanse Republiek, Congo-Brazzaville, en Gabon. De berggorilla (Gorilla beringei beringei) vind je in Oeganda en Rwanda in het dichte regenwoud.

Centraal Afrikaanse Rep.

In de Centraal Afrikaanse Republiek vind je de westerse laagland gorilla. De Cassidy’s overzien de activiteiten in dit gebied. In Dzanga Sangha Forest Reserve vind je 2 groepen gehabitueerde gorilla’s. Je wordt begeleid door getrainde gidsen die je helpen het woud te navigeren.
Locatie: Dzanga Sangha Forest Reserve
Periode: dec – feb & jun – sep
Tijdsduur: ca. 2 – 6 uur

Congo-Brazzaville

In Congo-Brazzaville vind je de westerse laagland gorilla. In het Odzala National Park in het noorden van het land ga je opzoek naar verschillende groepen. Hier zijn drie gehabitueerde groepen te vinden. In Ngaga Camp heeft Dr. Magda Bermejo groepen van 12, 16, en 25 gorilla’s onder supervisie.
Locatie: Odzala National Park
Periode: dec – feb & jun – sep
Tijdsduur: ca. 2 – 6 uur

Gabon

In Gabon vind je de westerse laagland gorilla. Bioloog Martha Robbins heeft in Loango National Park een groep van 16 gorilla’s gehabitueerd. De Atananaga groep is daarom uniek in Gabon. In Lope National Park zijn ook laagland gorilla’s, alleen is de kans om ze te zien klein.
Locatie: Loango & Lope National Park
Periode: jan – maa
Tijdsduur: ca. 1 – 8 uur

Oeganda

In Oeganda leven ruim 600 berggorilla’s in 36 groepen waarvan er 11 zijn gehabitueerd. In de dichte regenwouden van Bwindi Impenetrable Forest National Park bezoek je deze 11 met een ervaren gids.
Locatie: Bwindi Impenetrable Forest
Periode: dec – feb & jun – okt
Tijdsduur: ca. 2 – 6 uur

Rwanda

In Rwanda vind je de berggorilla. Hier kun je 10 verschillende groepen gorilla’s bezoeken. Deze groepen zijn bekend van primatologe Diane Fossey. Je blijft 1 uur met de groep. De dieren zijn gewend aan mensen.
Locatie: Volcanoes National Park
Periode: dec – feb & jun – okt
Tijdsduur: ca. 2 – 6 uur

Wanneer kun je op gorilla trekking?

Een gorilla trekking kun je het hele jaar door maken. In Centraal Afrikaanse Republiek, Congo-Brazzaville, Gabon, Oeganda, en Rwanda is het in alle periodes mogelijk. De beste periodes verschillen lichtelijk. Voor de westere laagland gorilla is de beste tijd de droge periodes van december tot en met februari en juni tot en met september.

Gorilla trekking

De beste tijd om berggorilla’s te spotten is ook in de droge periodes van december tot en met februari en van half mei tot en met half oktober. Een gorillatrekking in regentijd is ook mogelijk en heeft het voordeel dat gorilla’s in die tijd lager op de berg te vinden zijn. Zo hoef je minder ver en hoog te lopen. Wel heeft dit als nadeel dat de paden glibberig zijn in deze periode.

Berggorilla Bwindi, Volcanoes
Gorilla’s spotten J F M A M J J A S O N D
● Centraal Afrikaanse Republiek o o o o o
● Congo-Brazzaville o o o o o
● Gabon o o o o o o o
● Oeganda o o o o
● Rwanda o o o o
● Beste tijd    o Goede tijd   Redelijke tijd

Wat is een gorilla?

De gorilla is de grootste primaat soort ter wereld. De westelijke laagland- en bergsoort verschillen van elkaar in formaat. De bergsoort heeft een langer gezicht, maar ook een bredere borstkas dan de laaglandsoort. Deze soort heeft een donkere en dikkere vacht dan de laaglandgorilla. Beide soorten kunnen groeien tot ongeveer 1.80 meter. Sommige mannetjes wegen zelfs meer dan 200 kilo. Het zijn herbivoren en leven voornamelijk in de regenwouden van Centraal Afrika.

Duurzaam reizen

Beide soorten kunnen groeien tot ongeveer 1.80 meter. Sommige mannetjes wegen zelfs meer dan 200 kilo. Het zijn herbivoren en leven voornamelijk in de regenwouden van Centraal Afrika.

Zijn gorilla’s gevaarlijk?

De gorilla is over het algemeen niet gevaarlijk. Wel zijn deze dieren fysiek zeer sterk. Daarom zijn er belangrijke richtlijnen die je moet volgen.

Regels tijdens een trekking

Om de veiligheid van jezelf en de gorilla’s te waarborgen moet je rekening houden met een aantal regels. Het begint met het houden van minimaal 7 meter afstand. Dit is om te voorkomen dat je ziektes zoals de griep overdraagt op de dieren. Daarnaast is het belangrijk dat je jezelf klein maakt.  Als je langer bent dan het dier, ervaart het je als bedreigend. Een wat meer bekende regel is dat je verlengt oogcontant het beste vermijdt. Dit vat het dier ook op als een soort bedreiging.

Gorilla trekking reizen

Tips voor een gorilla trekking?

Op een safari is het van belang om …

Weetjes over een gorilla trekking?

  • Wees zo stil mogelijk: Maak weinig geluid.
  • Blijf op gepaste afstand: Minstens 7 meter.
  • Foto’s: Stel je camera in voor de trekking.
  • Minimale leeftijd: 15 jaar
  • Niet geschikt voor: zwangere vrouwen

Lees meer over de volgende primaat soorten.

Ja ik wil een voorstel op maat ontvangen?

Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen contact met u op om samen uw reis te bespreken.

Bel ons op +31 (0)20 641 86 97 of stuur uw email aan info@sundowner.nl