020 - 641 86 97 info@sundowner.nl info- of voorstel aanvragen

Met Sundowner op reis naar India

Waarom India?

Reis door uiteenlopende landschappen

India, uitgestrekt, fascinerend en door haar uiteenlopende landschappen een “wereld-in-een-land”. Besneeuwde bergen, zinderende woestijnen, droge jungles, vochtige regenwouden en tropische stranden met ongerepte koraalriffen. Een paradijs voor natuurliefhebbers.

Ga op zoek naar tijgers en andere wilde dieren

De enorme verscheidenheid aan landschappen zijn een thuis voor een even grote verscheidenheid aan wilde dieren. In het uitgestrekte India liggen maar liefst 733 nationale parken en reservaten met 350 soorten zoogdieren en 1.220 soorten vogels te wachten om ontdekt te worden. Door de goede trein- en vliegverbindingen in India kunt u gemakkelijk naar de verschillende parken reizen. Per jeep, per boot en soms zelfs te voet kunt u in de parken op zoek naar wilde dieren.

“Dankzij "project tiger" gaat het weer beter met de tijgers in India ... van 1.706 tijgers in 2010 naar 2.226 tijgers in 2014 ...”

Laat u overweldigen door diversiteit

Als er al een woord is om India samen te vatten dan is het wel diversiteit. Of het nu gaat om de verschillende soorten wilde dieren, de kleurrijke bevolking, de uiteenlopende landschappen, de bruisende bazaars, de indrukwekkende forten en paleizen, de heerlijk keuken of de eindeloze stranden, de diversiteit in India is overweldigend.

Deze diversiteit heeft echter een probleem. Een prachtig probleem want India blijft trekken en u zult merken dan u terug wilt en nog eens en nog eens …

Welk Wildlife kunt u in India zien?

Tijger

Tijger

Luipaard

Luipaard

Sneeuwluipaard

Sneeuw luipaard

Perzische leeuw, Sasan Gir National Park

Leeuw

Wolf

Wolf

Pench

Wilde hond

Gestreepte hyena

Gestreepte hyena

Lippenbeer

Lippenbeer

Olifant

Olifant

Neushoorn

Neushoorn

Kanha Tiger Reserve

Gaur

Nilgai

Nilgai

Gevlekt hert - Srikaanth Sekar (2)

Gevlekte hert

Sambar hert - Srikaanth Sekar

Sambar

Wilde ezel, Rann of Kutch

Wilde ezel

Foto: © HURO

Hoelok gibbon

Moeras krokodil

Moeras krokodil

Gaviaal

Gaviaal

Rivier dolfijn

Rivier dolfijn

Bandhavgarh

Vogels

Een dag op safari in India

05.00 uur
Als u al niet wakker bent van de spanning voor uw tijger safari, dan zorgt een klop op uw deur en een zachte stem “wake up, wake up” hier wel voor. Even wakker worden onder de douche en dan kleren aan. Bent u er tussen november en januari dan kan het in de ochtend zelfs licht vriezen maar ook in andere periodes kan het in de vroege ochtend koel zijn. Neem dus fleece en jas (laagjessysteem) en muts mee op uw tijger safari in India. Hebt u camera, lenzen, batterijen en verrekijker bij u ? Prima, dan op naar het restaurant waar uw naturalist met hete koffie, thee en biscuitjes op uw wacht.

05.30 uur
In de jeep liggen dikke dekens en flessen met heet water om u warm te houden. Als u eenmaal zit rijdt u naar de gate. De meeste lodges hebben een Maruti Gypsy jeep zonder ramen of dak en al snel merkt u hoe koud het op de vroege ochtend kan zijn. Pas als over een paar uur de zon hoger staat wordt het aangenamer en kan de eerste laag kleding uit.

06.00 uur
Bij de gate sluit u aan in  de rij van wachtende jeeps. Uw gids handelt wat formaliteiten, overlegd met andere gidsen en naturalisten waarna u het park binnenrijdt. Afhankelijk van het park dat u bezoekt geldt er een zone en/of route systeem maar er zijn ook parken waar u vrij mag rijden op uw tijger safari in India.

De spanning stijgt wat gaat u allemaal zien vandaag. Jakhalzen, wilde honden, lippenberen, luipaarden of tijgers … Een pauw spreidt zijn prachtige blauwgroene veren en ineens beseft u waar deze vogels, bekend van de hertenkamp bij u thuis, vandaan komen. Wat gevlekte herten grazen in een weide. De jeep stopt en uw naturalist kijk in het zand. U kijkt ook en u ziet wat sporen. “Tiger, 2 days ago”, zegt de naturalist en de jeep rijdt langzaam door. Een blauw paarse vogel vliegt over de weg en een groepje langoer apen kijkt kauwend op bladeren op vanuit een boom als u langsrijdt.

De zachte stralen licht van de nog laag staande zon schijnen door de bomen. Ineens stopt de jeep en de gids wijst in het zand “Tiger, this night”. U ziet een spoor met scherpe randen en geen korreltjes zand erin. De chauffeur zet de motor van de jeep uit. De stilte doet de spanning stijgen …”listen”, fluistert de naturalist. U hoort wat kreten uit het dichte bos opstijgen. “Alarm calls”, zegt de naturalist. “The monkey’s see predator walking in the forest”. U speurt de bosrand af maar u ziet niets. “We wait” zegt de naturalist. “The predator can come out”. Na een kwartier wachten en geen verdere alarm calls meer besluit de naturalist verder te rijden.

Het is 09.00 uur en de jeep stopt op een plek in het park waar dat mag. Uw gids haalt een wit laken tevoorschijn en legt dat over de motorkap. Koffie, thee, sandwiches, muffins, fruit en koekjes worden uitgestald en u kunt even uw benen strekken.

Na een kwartiertje rijdt u weer verder. De zon staat al wat hoger en het wordt langzamerhand wat aangenamer. Tijd om een laagje uit te trekken.

Net als u bezig bent stopt de jeep en uw naturalist wijst het bos in en zegt “sloth bear”. U ziet nog net de zwarte harige lippenbeer het bos in verdwijnen. Net te laat om uw camera te pakken. Vanaf nu besluit de camera vast te houden zodat u direct kunt fotograferen.

11.00 uur
Rond 10 uur beginb het al warm te worden en ook de volgende laag kan uit. Na diverse sporen in het zand te hebben gevolgd en prachtig gekleurde vogels (die ene uil op die tak, dat die naturalist dat zag …) en wilde dieren te hebben gezien bent u rond 11 uur weer terug in de lodge. Helaas geen tijgers deze ochtend. De staf begroet u met een hete vochtige handdoek om u even op te frissen en een koel fruit drankje. Binnen staan koffie, thee en snacks voor u klaar.

13.00 uur
Om 13.00 uur staat een heerlijke warme lunch voor u klaar. Soms een 3gangen diner en soms een buffet met gewoonlijk keuze uit Indiase- en Internationale gerechten. Tijdens het eten bespreekt u de ervaringen op uw tijger safari in India van deze ochtend. Na de lunch kunt u een dutje doen, wandelen in de omgeving, een duik in het zwembad nemen of een boek uit de bibliotheek lezen.

14.30 uur
De naturalist wacht u op in het restaurant of in de lounge met koffie, thee en wat snacks. Na een kwartiertje loopt u naar de jeep. Het is warm of als u er tussen maart en juni bent heet. Draag shirts met lange mouwen, pet en zonnebril en neem zonnebrand en voldoende water mee. Vervolgens rijdt u naar de gate van het park voor uw middag tijger safari. Als de zon later op de middag zakt wordt het koeler dus neem ook een fleece mee.

15.00 uur
Bij de gate sluit u weer aan in de rijd van wachtende jeeps en uw naturalist bespreekt met andere gidsen en naturalisten waar ze naar verwachting de beste kansen hebben om tijgers te zien. Na afhandeling van de formaliteiten gaat u afhankelijk van de zone en soms ook route op zoek naar tijgers en andere wilde dieren.

De jeep stopt en de gids wijst op lange dunnen krassen in een boom op zo’n 2 meter hoogte  “Tiger sharpen his claws”. De jeep rijdt weer verder en iets verderop staat een jeep stil. Uw jeep stopt ernaast en de naturalisten overleggen in het Hindi. “They heard alarmcalls” zegt uw naturalist en wijst op een paar gevlekte herten die met hun kop omhoog naar de bosrand kijken. “We wait”, zegt de naturalist. Met uw camera en telelens in de aanslag wacht u gespannen af. Ineens springen de herten al kreten slagend weg het grasland op. Gespannen tuurt u door uw lens naar de bosrand … een oranje zwarte gestalte maakt zich los uit het bos en loopt het gras op. U drukt af en uw camera ratels als het de ene na de andere foto neemt. De tijger weet dat hij gezien is en geen kans maakt. Langzaam verdwijnt hij achter een heuveltje uit het zicht. U kijkt op uw schermpje en u ziet prachtige foto’s van uw eerste tijger in India. Wat een safari, wat een geluk.

18.00 uur
Het park gaat sluiten en u rijdt terug naar de gate. Rond 18.15 uur bent u weer in uw lodge. Na een verfrissende douche geniet u bij een knetterend houtvuur van een ijskoude “Sundowner”. Enthousiast laat u uw foto’s van uw tijger safari aan anderen zien. Dit smaakt naar meer.

19.30 uur
Rond 19.30 uur wordt het diner geserveerd. Bij de koffie vertelt de naturalist over tijgers, safari’s en het leven in India.

10.00 uur
Tijd om naar bed te gaan want om 05.00 uur begint uw volgende tijger safari in India. Een verslaving is geboren …

Bovenstaande beschrijving is een voorbeeld die per park en per lodge kan verschillen. De vermeld tijden gelden gewoonlijk voor alle lodges.

Wat voor reizen bieden wij aan?

Als touroperator gespecialiseerd in wildlife en natuurreizen kunnen wij in India de onderstaande reizen voor u organiseren.

Individuele privé reizen op maat

Uw individuele privé reis in India maken we geheel naar uw wensen op maat. U bepaalt zelf welke dag u wilt vertrekken, welke parken u wilt bezoeken, wat u nog meer wilt zien en meemaken, in welke lodges u wilt verblijven en wat uw budget is voor deze reis. In overleg met u stellen we dan uw droomreis samen. Hiermee gaan we net zo lang door totdat uw reis helemaal naar wens is.

Groepsreizen

Reist u liever in een kleine groep met professionele gidsen dan verzorgen we ook een aantal groepsreizen op verschillende niveaus (momenteel alleen luxe).

Wilt u graag in de beste accommodaties voor het zien van wildlife verblijven en uw safari’s maken onder begeleiding van de beste gidsen in kleinschalige groepen van gelijkgestemden ? Dan raden we u aan om te kiezen voor de internationale groepsreizen van Natural Habitat waar wij al 15 jaar mee samenwerken (maar pas op, want eenmaal op reis met Natural Habitat dan altijd op reis met Natural Habitat …).

Binnenkort starten wij met onze eigen groepsreizen naar India, waarbij u in een kleine groep met ervaren gidsen op zoek gaat naar wilde dieren en verblijft in comfortabele accommodaties (u kunt nu al uw interesse kenbaar maken).

Alle reizen naar India

Vliegtijd

● Delhi: ca. 8 uur
● Mumbai: ca. 8,5 uur

Maatschappij

● KLM & Jet Airways (D)

Tijdverschil

● Zomertijd +3,5 uur
● Wintertijd +4,5 uur

Visum

● Ja, 1 jaar geldig
● Klik hier voor een Visum

Vaccinaties

● Buiktyfus (A)
● DTP & hepatitis A (A)
● Klik hier voor een afspraak

Malaria

● Ja

Valuta

● Indiase roepie
● Amerikaanse Dollar

Reisadvies

● Klik hier voor advies

Parken

Noord-India

Corbett

National Park

 • Beste tijd: januari – juni
 • Wildlife: tijger, luipaard, lippenbeer, olifant, gaviaal
 • Activiteiten: game drives

Vraag informatie aan

Chambal

National Sanctuary

 • Beste tijd: oktober – mei
 • Wildlife: gaviaal, rivierdolfijn, moeraskrokodil, saruskraanvogel
 • Activiteiten: bootsafari

Vraag informatie aan

Dachigam

National Park

 • Beste tijd: oktober – juli
 • Wildlife: sneeuwluipaard, luipaard, zwarte beer, hangoel, lammergier
 • Activiteiten: game drive, sneeuwluipaardtracking

Vraag informatie aan

Dudhwa

National Park

 • Beste tijd: november – mei
 • Wildlife: tijger, luipaard, neushoorn, barasingha, gaviaal
 • Activiteiten: game drives, wandelsafari’s, bootsafari’s

Vraag informatie aan

Great Himalayan

National Park

 • Beste tijd: januari – december
 • Wildlife: sneeuwluipaard, luipaard, zwarte beer, blaffend hert
 • Activiteiten: wandelen, meerdaagse trektocht

Vraag informatie aan

Hemis

National Park

 • Beste tijd: januari – december
 • Wildlife: sneeuwluipaard, wolf, wilde hond, lynx, blauwschaap, lammergier
 • Activiteiten: sneeuwluipaardtrekking

Vraag informatie aan

Noord-West India

Bera

Leopard Sanctuary

 • Beste tijd: oktober – februari.
 • Wildlife: luipaard, gestreepte hyena, nijlgau, krokodil, saruskraanvogel.
 • Activiteiten: game drives.

Vraag informatie aan

Bharatpur

Bird Sanctuary

 • Beste tijd: oktober – februari
 • Wildlife: saruskraanvogel, slangenhalsvogel, ijsvogels, jakhals, rotspython
 • Activiteiten: vogelspotten, wandelen, Boeddhistische tempel

Vraag informatie aan

Desert

National Park

 • Beste tijd: oktober – maart
 • Wildlife: Indische trap, Indische antilope, Bengaalse vos
 • Activiteiten: game drives, vogelspotten

Vraag informatie aan

Rann of Kutch

 • Beste tijd: oktober – maart
 • Wildlife: wolf, gestreepte hyena, wilde ezel, saruskraanvogel
 • Activiteiten: game drives

Vraag informatie aan

Ranthambore

National Park

 • Beste tijd: november – maart
 • Wildlife: Bengaalse tijger, lippenbeer, moeraskrokodil, resusaap
 • Activiteiten: game drives

Vraag informatie aan

Sasan Gir

National Park

 • Beste tijd: november – mei
 • Wildlife: Perzische leeuw, luipaard, jakhals, nijlgau
 • Activiteiten: game drives, vogelspotten

Vraag informatie aan

Velavadar

National Park

 • Beste tijd: juli – maart
 • Wildlife: gestreepte hyena, Indische antilope, kleine Indische trap
 • Activiteiten: game drives, kanosafari, wandeling met gids

Vraag informatie aan

Noord-Oost India

Hoollongapar

Gibbon Sanctuary

 • Beste tijd: januari – december
 • Wildlife: luipaard, olifant, hoelokgibbon, resusaap
 • Activiteiten: wandeling met gids, observatiehutten

Vraag informatie aan

Kaziranga

National Park

 • Beste tijd: november – april
 • Wildlife: tijger, luipaard, lippenbeer, olifant, neushoorn
 • Activiteiten: game drives, vogelspotten

Vraag informatie aan

Manas

National Park

 • Beste tijd: januari – december
 • Wildlife: tijger, luipaard, nevelpanter, neushoorn, gaviaal
 • Activiteiten: game drives, wandeling met gids, raften

Vraag informatie aan

Sundarbans

National Park

 • Beste tijd: oktober – februari
 • Wildlife: tijger, luipaard, resusaap, gaviaal, visarend
 • Activiteiten: boottocht met gids

Vraag informatie aan

Centraal India

Bandhavgarh

National Park

 • Beste tijd: november – maart.
 • Wildlife: Bengaalse tijger, luipaard, lippenbeer, Indische antilope.
 • Activiteiten: game drives.

Vraag informatie aan

Kanha

Tiger Reserve

 • Beste tijd: november – mei
 • Wildlife: Bengaalse tijger, luipaard, barasingha, gouden langoer
 • Activiteiten: game drives, tijgersafari

Lees meer

Panna

National Park

 • Beste tijd: januari – mei
 • Wildlife: Bengaalse tijger, luipaard, lippenbeer, gaviaal
 • Activiteiten: game drives

Vraag informatie aan

Pench

National Park

 • Beste tijd: januari – december
 • Wildlife: Bengaalse tijger, luipaard, lippenbeer, axishert
 • Activiteiten: game drives

Lees meer

Satpura

National Park

 • Beste tijd: oktober – april
 • Wildlife: Bengaalse tijger, luipaard, lippenbeer, gestreepte hyena
 • Activiteiten: game drives, wandelsafari, kayakken

Vraag informatie aan

Tadoba

National Park

 • Beste tijd: oktober – november
 • Wildlife: Bengaalse tijger, luipaard, moeraskrokodil, gaur
 • Activiteiten: game drives

Lees meer

Zuid-India

Eravikulam

National Park

 • Beste tijd: januari
 • Wildlife: Bengaalse tijger, luipaard, Nilgirithargeit, atlasvlinder
 • Activiteiten: game drives, wandeling met gids, kanosafari

Vraag informatie aan

Kerala Backwaters

 • Beste tijd: oktober – maart
 • Wildlife: otter, varaan, ijsvogel, visarend
 • Activiteiten: overnachting op house boat, boottocht, vogelspotten

Vraag informatie aan

Kumarakom

Bird Sanctuary

 • Beste tijd: juni – augustus
 • Wildlife: visarend, Brahmaanse wouw, Indische slangenhalsvogel
 • Activiteiten: wandelsafari, bootexcursie, vogelspotten

Vraag informatie aan

Nilgiri

Biosphere Reserve

 • Beste tijd: maart – juni, september – november
 • Wildlife: Bengaalse tijger, luipaard, olifant, moeraskrokodil
 • Activiteit: game drives, observatietorens

Vraag informatie aan

Periyar

National Park

 • Beste tijd: oktober – mei
 • Wildlife: Bengaalse tijger, luipaard, olifant, visarend
 • Activiteiten: bootsafari

Vraag informatie aan

Hoogtepunten

Stranden

Goa

Bedevaartsoord voor alle mensen

 • Bezienswaardigeheden:
 • Beste tijd:

Zoek een accommodatie

Kovalam

Bedevaartsoord voor alle mensen

 • Bezienswaardigeheden:
 • Beste tijd:

Vraag informatie aan

Marari Beach

Bedevaartsoord voor alle mensen

 • Bezienswaardigeheden:
 • Beste tijd:

Vraag informatie aan

Eilanden

De Andamanen

Zon, zee, strand... safari!

Vraag informatie aan

De Malediven

Zon, zee, strand... safari!

 •  xx
 • xx
 • xx

Zoek een accommodatie

Steden

Noord

Amritsar

Bedevaartsoord voor alle mensen

 • Gouden Tempel
 • Darshani Darwaza
 • Central Sikh Museum

Vraag informatie aan

Leh

Onherbergzaam en religieus

 • Leh-paleis
 • Main Bazaar

Zoek een accommodatie

Noord-oost

Calcutta

Kleurrijke cultuurhoofdstad

 • St. Pauls Cathedral
 • Het Hooggerechtshof
 • Victoria Memorial

Zoek een accommodatie

Noord-west

Amber

Stad van het Amber Fort

 • Amber fort
 • Sheesh Mahal
 • Sagar Lake

Vraag informatie aan

Jaipur

De roze stad

 • Palace of wind

Zoek een accommodatie

Jaisalmer

Fata morgana in de Thar

 • xx
 • xx
 • xx

Zoek een accommodatie

Jodhpur

De blauwe stad

 • xx
 • xx
 • xx

Zoek een accommodatie

Pushkar

Kermisachtige kamelenmarkt

 • xx
 • xx
 • xx

Vraag informatie aan

Centraal

Agra

Het thuis van de Taj Mahal

 • xx
 • xx
 • xx

Zoek een accommodatie

Delhi

Stad van oud en nieuw

 • xx
 • xx
 • xx

Zoek een accommodatie

Khajuraho

Afgelegen erotische tempels

 • xx
 • xx
 • xx

Zoek een accommodatie

Mumbai

Metropool vol contrasten

 • xx
 • xx
 • xx

Zoek een accommodatie

Varanasi

Hoofdstad van het Hindoeïsme

 • xx
 • xx
 • xx

Zoek een accommodatie

Zuid

Kochi

Natuurlijke backwaters-haven

 • xx
 • xx
 • xx

Zoek een accommodatie

Munnar

Koele bergoase

 • xx
 • xx
 • xx

Zoek een accommodatie

Ooty

Eindstation in de bergen

 • xx
 • xx
 • xx

Vraag informatie aan

Zoek accommodaties in…

Heel India

Klimaat India

India heeft verschillende klimaatsoorten. Wilt u weten wat het klimaat en de weersverwachting is in India?

Via de button vindt u de gemiddelde temperatuur en neerslag per maand van:

 • Delhi
 • Ladakh
 • Calcutta
 • Bombay
 • Kochi

Klimaat India

Droge- en regentijd

 • Drogetijd           : Oktober – Mei
 • Regentijd          : Juni – September
  Klimaat J F M A M J J A S O N D
 ● Droge- en Regen tijd
  Droge tijd  Regen tijd

Wildlife & parken India

 Wildlife J F M A M J J A S O N D
● Tijger
● Luipaard
● Sneeuwluipaard
● Leeuw
● Wilde hond
● Lippenbeer
● Himalayan bruine beer
● Olifant
● Neushoorn
● Wilde ezel
● Vogels
Beste tijd  Goede tijd Redelijke tijd Slechte tijd

 

Reisperiodes

De beste periode om India te bezoeken is …

De beschikbaarheid van bepaalde activiteiten en de mogelijkheid om bepaalde soorten te zien, hangt af van de tijd van het jaar en het gebied dat u bezoekt.

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec

Januari

Gewoonlijk is januari de koudste maand in India. Het is dan ook hartje winter in India. Niet alleen in de tijgerparken in centraal India maar ook in de Himalaya’s in het noorden. Vaak hangt er in de ochtend mist die pas oplost als het warmer wordt.

Wildlife

Januari is niet de beste tijd om op tijger safari te gaan. Het gras is nog hoog en de weelderige vegetatie is dicht. De strepen van de tijgers zorgen voor een optimale camouflage in deze periode. Ook is er overal water waardoor prooidieren en tijgers verspreid door het park te vinden zijn.

De beste periode om tijgers te zien is van half maart tot en met eind mei. De hitte droogt de natuur uit en prooidieren en tijgers zijn bij de laatste plekken met water te vinden. De vegetatie wordt minder dicht zodat het zicht optimaal is.

Als u echter minder goed tegen de hitte kunt, dan is januari een prima tijd om op tijger safari te gaan maar u moet rekening houden met langere zoektijden en minder kansen dan in de beste tijd.

Januari is een van de beste maanden om op zoek te gaan naar sneeuwluipaarden in de Himalaya. Tussen december en maart dwingt de sneeuw de prooidieren van sneeuwluipaarden naar lagere delen in de valleien van de Himalaya. De sneeuwluipaarden volgen de prooidieren en met telescopen, verrekijkers en telelenzen hebt u dan een goede kans om sneeuwluipaarden op de hellingen te zien.

Steden & cultuur

De koelere temperaturen zijn ideaal om een tijgersafari te combineren met een bezoek aan de vele prachtige steden in India. Het is dan niet zo heet en u kunt dan optimaal genieten van de vele forten, paleizen en bazaars.

Brahmaputra river cruise

Tussen januari en mei kunt u een cruise maken op de Brahmaputra river in het oosten van India. Afgelegen dorpjes, kleurrijke stammen en game drives op zoek naar tijgers, neushoorns en olifanten.

Stranden

In januari kunt u uw reis naar India prima afsluiten met een verblijf aan de stranden van Goa of Kerala. De periode van november tot en met maart geldt als de beste en meeste droge periode met temperaturen tussen de 25ºC – 33 ºC.

Terug naar boven

Februari

De kou verdwijnt langzamerhand en de zon komt tevoorschijn. Februari is dan ook een hele goede maand om India te bezoeken. Wat dacht u van een gecombineerde tijger & sneeuwluipaard safari ?

Wildlife

Februari is al veel beter om op tijger safari te gaan dan januari. Het wordt warmer en waterbronnen beginnen in omvang af te nemen. Het gras wordt minder hoog en de vegetatie wordt minder dicht. De kans en het zicht op tijgers neemt toe.

De beste periode om tijgers te zien is van half maart tot en met eind mei. De hitte droogt de natuur uit en prooidieren en tijgers zijn bij de laatste plekken met water te vinden. De vegetatie wordt minder dicht zodat het zicht optimaal is.

Als u echter minder goed tegen de hitte kunt, dan is februari een prima tijd om op tijger safari te gaan maar u moet rekening houden met langere zoektijden en een lagere kans dan in de beste tijd.

Februari is een van de beste maanden om op zoek te gaan naar sneeuwluipaarden in de Himalaya. Tussen december en maart dwingt de sneeuw de prooidieren van sneeuwluipaarden naar lagere delen in de valleien van de Himalaya. De sneeuwluipaarden volgen de prooidieren.

Steden & cultuur

De koelere temperaturen zijn ideaal om een tijgersafari te combineren met een bezoek aan de vele prachtige steden in India. Het is dan niet zo heet en u kunt dan optimaal genieten van de vele forten, paleizen en bazaars.

Brahmaputra river cruise

Tussen januari en mei kunt u een cruise maken op de Brahmaputra river in het oosten van India. Afgelegen dorpjes, kleurrijke stammen en game drives op zoek naar tijgers, neushoorns en olifanten.

Stranden

In het in vergelijking met januari al warmere februari kunt u uw reis naar India prima afsluiten met een verblijf aan de stranden van Goa of Kerala. De periode van november tot en met maart geldt als de beste en meeste droge periode met temperaturen tussen de 25ºC – 33 ºC.

Terug naar boven

 Maart

De eerste helft van maart is het nog warm maar de tweede helft van maart wordt het heet. De droge tijd in India staat op het punt te beginnen.

Wildlife

Eind maart drogen de waterbronnen steeds verder op. Prooidieren en tijgers trekken naar de schaarse plekken met water. De grassen zijn kort en de vegetatie dor en open. De kansen om tijgers op uw reis in India te zien nemen toe..

U moet wel goed tegen de hitte van soms wel 40 ºC of hoger kunnen. Gelukkig is het droge hitte die voor de meeste mensen goed te doen is.

Sneeuwluipaarden kunt u nog steeds zien in maart.

Overal in India nemen de kansen op het zien van wilde dieren toe. Leeuwen in Sasan Gir, luipaarden in Bera en Jawai en neushoorns en olifanten in Kaziranga.

Van maart tot en met juni bloeien de mahua bomen. De kans om lippenberen te zien neemt in deze periode toe.

Steden & cultuur

Nu het steeds heter wordt kunt u de vele prachtige steden, forten en paleizen in India het beste in de koelere ochtend of aan het eind van de middag bezoeken.

Het Holi festival is in 2018 op 1 en 2 maart en in 2019 op 20 en 21 maart. De ene helft van India reist naar de andere kant, het hele land ligt plat en parken zijn gesloten. Probeer een dag of 2 voor en na Holy niet in India te zijn (tenzij u dit festival wilt meemaken).

Brahmaputra river cruise

Tussen januari en mei kunt u een cruise maken op de Brahmaputra river in het oosten van India. Afgelegen dorpjes, kleurrijke stammen en game drives op zoek naar tijgers, neushoorns en olifanten.

Stranden

In maart wordt het ook steeds warmer aan de stranden.

Terug naar boven

 April

De droge tijd is in volle gang en het kan behoorlijk heet worden met temperaturen van 40ºC en hoger. Een perfecte maand voor wildlife liefhebbers.

Wildlife

April is een van de beste maanden om in India op tijger safari te gaan. Het water is schaars, de grassen zijn kort en de vegetatie is dor en open.

U moet wel goed tegen de hitte van soms wel 40 ºC of hoger kunnen. Gelukkig is het droge hitte die voor de meeste mensen goed te doen is.

De kans om sneeuwluipaarden te zien is kleiner geworden omdat ze naar hogere gebieden trekken. Wel ontwaken nu de bruine Himalaya beren uit hun winterslaap. De beste tijd om deze imposante dieren te zien loopt tot en met oktober.

Overal in India nemen in april de kansen op het zien van wilde dieren toe. Leeuwen in Sasan Gir, luipaarden in Bera en Jawai en neushoorns en olifanten in Kaziranga.

Van maart tot en met juni bloeien de mahua bomen. U hebt een goede kans om lippenberen te zien.

Steden & cultuur

Nu het heet is kunt u de vele prachtige steden in India, forten en paleizen het beste in de koelere ochtend of aan het einde van de middag bezoeken.

Brahmaputra river cruise

Tussen januari en mei kunt u een cruise maken op de Brahmaputra river in het oosten van India. Afgelegen dorpjes, kleurrijke stammen en game drives op zoek naar tijgers, neushoorns en olifanten.

Stranden

In april is het ook heet aan de stranden langs de kusten van Goa en Kerala in India.

Terug naar boven

 Mei

Mei is de heetste maand in India met temperaturen van 40ºC en hoger. De hitte heeft ook effect op tijgers en andere wilde dieren die in deze maand minder bewegen. Behalve voor wildlife liefhebbers is mei niet de beste maand om door India te reizen.

Wildlife

Mei is een hele goede maand om in India op tijger safari te gaan. Het water is zeer schaars, de grassen zijn kort en de vegetatie is dor en open.

U moet wel goed tegen de hitte van soms wel 40 ºC of hoger kunnen. Gelukkig is het droge hitte die voor de meeste mensen goed te doen is.

In de Himalaya hebt u in mei niet veel kans meer op sneeuwluipaarden maar wel op bruine beren. De beste tijd om bruine beren te zien loopt van april tot en met oktober.

Overal in India hebt u in mei goede kansen op het zien van wilde dieren. Leeuwen in Sasan Gir, luipaarden in Bera en Jawai en neushoorns en olifanten in Kaziranga. Vanwege de hitte bewegen wilde dieren wel minder waardoor u soms wat langer moet zoeken.

Van maart tot en met juni bloeien de mahua bomen. U hebt in mei dan ook een goede kans om lippenberen te zien.

Steden & cultuur

Nu het heet is kunt u de vele prachtige steden in India, forten en paleizen het beste in de koelere ochtend of aan het einde van de middag bezoeken.

Brahmaputra river cruise

Tussen januari en mei kunt u een cruise maken op de Brahmaputra river in het oosten van India. Afgelegen dorpjes, kleurrijke stammen en game drives op zoek naar tijgers, neushoorns en olifanten.

Stranden

In mei is het ook heet aan de stranden langs de kusten van Goa en Kerala in India.

Terug naar boven

 Juni

Net als mei is juni een van de heetste maanden in India. Omdat de monsoon langzaam nadert neemt ook de luchtvochtigheid toe en gaat het steeds klammer aanvoelen. Deze klammer hitte is veel minder prettig dan de droge hitte van de maanden ervoor. Juni is dan ook niet zo’n goede maand om India te bezoeken.

Wildlife

Juni is ondanks de hitte een prima maand om in India op tijger reis te gaan. Het water is zeer schaars, de grassen zijn kort en de vegetatie is dor en open. De klamme hitte van soms wel 40 ºC of hoger  voelt niet prettig aan.

In de Himalaya hebt u in juni niet veel kans meer op sneeuwluipaarden maar wel op bruine beren. De beste tijd om bruine beren te zien loopt van april tot en met oktober.

Overal in India hebt u in juni goede kansen op het zien van wilde dieren. Leeuwen in Sasan Gir, luipaarden in Bera en Jawai en neushoorns en olifanten in Kaziranga. Vanwege de hitte bewegen wilde dieren wel minder waardoor u soms wat langer moet zoeken.

Van maart tot en met juni bloeien de mahua bomen. De hoeveelheid fruit neemt af en in juni neemt dan ook de kans om lippenberen te zien af.

Steden & cultuur

Nu het heet is kunt u de vele prachtige steden in India, forten en paleizen het beste in de koelere ochtend of aan het einde van de middag bezoeken.

Stranden

In juni is het ronduit heet langs de stranden van Goa en Kerala in India.

Terug naar boven

 Juli

Van juli tot en met september is het regentijd in India. De meeste parken zijn gesloten. Juli is dan ook geen goede periode voor een wildlife reis in India.

Wildlife

De meeste parken zijn gesloten en juli is geen goede tijd om op zoek te gaan naar tijgers en andere wilde dieren in India.

Steden & cultuur

Steden, forten en paleizen in India kunt u ook in de regentijd bezoeken maar houdt u rekening met de overvloedige regen.

Stranden

Ook bij Goa en Kerala regent het.

Terug naar boven

 Augustus

Van juli tot en met september is het regentijd in India. De meeste parken zijn gesloten. Augustus is dan ook geen goede periode voor een wildlife reis in India.

Wildlife

De meeste parken zijn gesloten en augustus is geen goede tijd om op zoek te gaan naar tijgers en andere wilde dieren.

Steden & cultuur

Steden, forten en paleizen in India kunt u ook in de regentijd bezoeken maar houdt u rekening met de overvloedige regen.

Stranden

Ook bij Goa en Kerala regent het.

Terug naar boven

 September

Van juli tot en met september is het regentijd in India. De meeste parken zijn gesloten. September is dan ook geen goede periode voor een wildlife reis in India.

Wildlife

De meeste parken zijn gesloten en september is geen goede tijd om op zoek te gaan naar tijgers en andere wilde dieren.

Steden & cultuur

Steden, forten en paleizen in India kunt u ook in de regentijd bezoeken maar houdt u rekening met de overvloedige regen.

Stranden

Ook bij Goa en Kerala regent het.

Terug naar boven

 Oktober

In oktober nemen de regens in heftigheid af. De meeste parken gaan weer open. Het landschap is prachtig frisgroen. Toch is dit, net na de regentijd, niet een hele goede periode om op zoek te gaan naar tijgers en andere wilde dieren.

Wildlife

De meeste parken gaan 1 of 16 oktober weer open. Het is overal weelderig frisgroen en zeker in de eerste helft van oktober kan er nog regen vallen. Er is overal water in de parken zodat prooidieren en roofdieren verspreid door het park te vinden zijn. Het gras is hoog en de vegetatie zeer dicht. De luchtvochtigheid is hoog en zelfs op een ochtend safari is het al warm en klam. Kortom niet een hele goede periode om in India op zoek te gaan naar tijgers en andere wilde dieren.

Steden & cultuur

Steden, forten en paleizen in India kunt u, nu de temperatuur en luchtvochtigheid in oktober wat afnemen, weer goed bezoeken.

Stranden

Ook bij Goa en Kerala wordt het droger en kunt u een bezoek aan het strand op uw reis naar India weer opnemen.

Terug naar boven

 November

De regens zijn voorbij en de parken zijn open. Het weer is overal in India aangenaam met temperaturen rond de 28ºC. Overal is het frisgroen. Als u wat langer zoeken voor lief neemt dan is november een redelijke maand voor een wildlife reis naar India.

Wildlife

Na de regentijd is het nog weelderig frisgroen. Er is overal water in de parken zodat prooidieren en roofdieren verspreid door het park te vinden zijn. Het gras is hoog en de vegetatie zeer dicht. De luchtvochtigheid neemt af en het begint minder klam aan te voelen. Hoewel u prima op tijger safari kunt gaan in de parken moet u dus langer zoeken en heel goed kijken als u wilde dieren wilt zien.

Steden & cultuur

Steden, forten en paleizen in India kunt u, nu de temperatuur in november aangenaam tot warm is, heel goed bezoeken.

Wilt u eens iets bijzonder meemaken, bezoek dan in 2018 tussen 15 en 23 november of in 2019 tussen 4 en 12 november de Camel Fair in Pushkar, Rajasthan.

Stranden

Ook bij Goa en Kerala wordt het in november steeds droger. Een prima maand om uw reis naar India af te sluiten met een paar dagen strand.

Terug naar boven

 December

Mooi weer, heldere luchten en een redelijke tijd om op tijgerreis te gaan in India.

Wildlife

Het is nog steeds weelderig frisgroen in de parken. Er is overal water zodat prooidieren en roofdieren verspreid door het park te vinden zijn. Het gras is hoog en de vegetatie zeer dicht. Hoewel u prima op tijger safari kunt gaan in de parken moet u dus langer zoeken en heel goed kijken als u wilde dieren wilt zien.

Wilt u tussen kerst en oud & nieuw op safari in India, boek dan uw reis een maand of 6 van te voren (liever eerder).

Steden & cultuur

Steden, forten en paleizen in India kunt u, nu de temperatuur in november aangenaam tot warm is, heel goed bezoeken.

Stranden

Bij Goa en Kerala regent het in december vrijwel niet meer. Een prima maand dus om uw reis naar India af te sluiten met een paar heerlijke dagen aan het strand.

Terug naar boven

Reiservaringen

Tijger Bonanza in India

Ultieme Tijger Safari in India (februari 2018)

De eerste tijger hadden we al 10 minuten nadat we het park waren ingereden. Toppunt was de ontmoeting met T29 een massieve mannetjestijger. Zijn naam doet denken aan een Russische Tank. Als zo'n kat je op minder dan 5 meter je open safarikarretje passeert, dan voel je je wel erg nietig.

New Delhi voldeed aan de verwachtingen, veel smog en heel veel mensen. We zijn na een dag door gevolgen en hebben tijdens deze reis 3 verschillende nationale parken bezocht in centraal India. Hoofddoel was om tijgers te zien, veel vogelsoorten etc. De eerste stop was Kanha NP, en we verbleven in de Singinawa Lodge. Lieve staf, goede service, lekker eten en niets werd aan het toeval overgelaten. Alle relevante vogelboeken liggen op de kamer. Onze gids was David Raju, een regionale bekendheid, en een plezier om mee op pad te gaan. Leuke bijkomstigheid, hij kende alle vogelgeluiden en roestplekken van een aantal “lastige uilen”. Suggestie; koop zijn boek in de Lodge.

We zijn daarna doorgereden naar Pench NP, beroemd vanwege het “junglebook en Mowgli”. We verbleven in de Pench Tree Lodge. Staf was wederom uiterst capabel, maar de dienstdoende kok spande de kroon. Deze dame was ver gekomen in “Masterchef India” en kookte de sterren van de hemel. Ook de gids was weer uitmuntend. Hier zijn de tijgers veel witter, en we zagen Balu (lippenbeer), wat voor Pench best bijzonder is. Hier hadden we wat regen, maar de Lodge zorgde voor poncho’s. Aan alles werd gedacht.

De laatste bestemming was Tadoba NP. De Svasara Lodge was weer uitstekend. Lekker eten, goede gidsen, lief personeel en ze deden alles om je het naar de zin te maken. We waren al gewaarschuwd door de andere gidsen dat we in Tadoba waarschijnlijk veel meer en veel beter de tijgers zouden zien. We zagen hier 14 van de 22 tijgers die we in totaal hebben gespot. De ster was Maya die met twee welpen die ruim te tijd nam om voor ons te poseren. In totaal ruim 220 vogelsoorten gezien.

Complimenten voor de organisatie, alle vervoer was tot in de puntjes geregeld. Wat altijd bijblijft zijn de lieve mensen in India die heel goed bezig zijn om hun natuurlijke rijkdom te conserveren.

Ronald en Diënne Bontrop

Waardering voor de reis                                                     10

Waardering voor Sundowner Wildlife Holidays       10

Zou u een volgende reis bij Sundowner boeken        Ja

 

Lees verder