Blauwe vinvis spotten

Met 33 meter zijn blauwe vinvissen de grootste dieren die ooit op aarde hebben geleefd. Ze komen overal ter wereld voor en leven in open zee. Ze migreren tussen de poolgebieden waar ze foerageren en de gebieden rond de evenaar waar ze hun jongen ter wereld brengen. De meeste blauwe vinvissen leven op het zuidelijk halfrond. Ze leven gewoonlijk alleen maar soms ook in kleine groepen. We bieden diverse reizen binnen en buiten Europa aan om blauwe vinvissen te spotten. Ook bieden we in Sri Lanka reizen aan om met blauwe vinvissen te zwemmen.

Volgende stap

Waar kun je blauwe vinvissen spotten?

Omdat blauwe vinvissen in open zee leven, is de kans om ze te zien minder groot dan bij andere walvissen. In Europa heb je kans op blauwe vissen op een walvisexcursie vanuit Reykjavik, Snaefelsness of Husavik in IJsland. Ook bij het eiland Pico op de Azoren kun je blauwe vinvissen zien. In Noord Amerika kun je blauwe vinvissen spotten in de Sea of Cortez in Mexico en in Quebec in Oost Canada. In Azië zijn Mirissa in Sri Lanka en de verschillende atollen op de Malediven goede plekken om blauwe vinvissen te spotten. Ook in Antarctica worden ze de laatste jaren weer gezien.

Bekijk de beste plekken om blauwe vinvissen te spotten op de kaart.

Europa

De beste plekken in Europa om blauwe vinvissen in het wild te zien zijn IJsland en de Azoren. Op deze plekken kun je vrij gemakkelijk met boten de zee op om diverse soorten walvissen en dolfijnen te spotten. Andere plekken waar je walvissen en dolfijnen kunt zien zijn Groenland, Spitsbergen, Ierland, Schotland, Spanje en Madeira. Vraag voor meer informatie voor een reis op maat.
Waar: Azoren | IJsland

Bekijk onze reizen

Azië

De Malediven en Sri Lanka zijn de beste plekken in Azië om blauwe vinvissen te spotten. Tevens is Sri Lanka één van de weinige plaatsen ter wereld, waar je naast blauwe vinvissen spotten er ook zwemmen met blauwe vinvissen is toegestaan. Ook is het mogelijk om walvissen te spotten vanuit kleine vliegtuigen. Of met een lifeaboard cruise door de Malediven. Vraag voor meer informatie voor een reis op maat.
Waar: Sri Lanka | Malediven

Bekijk onze reizen

Noord-Amerika

In Noord Amerika kun je blauwe vinvissen te spotten zijn Alaska, Canada & Mexico. Waarvan de Golf van St. Lawrence in Canada de beste plek is. Zowel aan de westkust als de oostkust van Amerika. Van Hawaii tot Alaska en van de Golf van St. Lawrence tot Nunavut zijn blauwe vinvissen te zien voor de kusten. Op diverse plekken kun je op bootexcursie. Vraag voor meer informatie voor een reis op maat.
Waar: Canada

Bekijk onze reizen

Wanneer kun je blauwe vinvissen spotten?

Omdat blauwe vinvissen migreren van de polen naar gebieden rond de evenaar, kun je ze het hele jaar door wel ergens spotten. Tussen december en april maak je goede kansen in de Sea of Cortez bij Baja California in Mexico waar ze hun jongen ter wereld brengen. In deze tijd kun je ze ook op de Malediven zien.

In februari en maart trekken blauwe vinvissen en andere grote baleinwalvissen langs de Azoren. Dit is ook de periode om op Sri Lanka met blauwe vinvissen te zwemmen. De laatste jaren worden ze in deze periode ook weer gezien tijdens cruises naar Antarctica. In mei en juni trekken blauwe vinvissen langs de kust van noord IJsland. Van juni tot en met september zie je blauwe vinvissen en vele andere soorten walvissen in het St Lawrence Marine Park in Quebec, Oost Canada.

Blauwe Vinvis Expeditie
Blauwe vinvissen spotten – Europa
J F M A M J J A S O N D
Azoren o
IJsland
● Beste tijd    o Goede tijd   Redelijke tijd
Blauwe vinvissen spotten –  Azië
J F M A M J J A S O N D
● Sri Lanka
● Malediven o o o o o
● Beste tijd    o Goede tijd   Redelijke tijd
Blauwe vinvissen spotten – Noord-Amerika
J F M A M J J A S O N D
Canada o
● Mexico
● Beste tijd    o Goede tijd   Redelijke tijd
Blauwe vinvissen spotten – Poolgebieden
J F M A M J J A S O N D
Poolgebieden
● Antarctica
● Beste tijd    o Goede tijd   Redelijke tijd

Wat is een blauwe vinvis?

Een blauwe vinvis is een baleinwalvis. De vrouwtjes zijn het grootst en worden tussen de 26 en 33 meter lang. Dat zijn 3 bussen achter elkaar. Ze wegen dan tussen de 150 en 170 ton. Hiermee zijn het de grootste dieren die ooit op aarde hebben geleefd. Blauwe vinvissen zijn maar in een ding geïnteresseerd en dat is krill. Met hun bek wijd open zwemmen ze door wolken krill en vis heen waarbij hun baleinen het voedsel eruit zeven. Zo kunnen ze wel 4 ton krill per dag eten. Naast orka’s en haaien zijn mensen hun enige vijanden. Blauwe vinvissen maken ook een enorme herrie. Ze produceren wel 180 decibel onder water. Waarschijnlijk om met soortgenoten over honderden of zelfs duizenden kilometers te communiceren. Blauwe vinvissen komen overal ter wereld in open zee voor. Ze trekken van hun voedselgebieden bij de polen naar gebieden rond de evenaar waar ze paren en hun jongen ter wereld brengen.

Blauwe Vinvis Expeditie

Waar leven blauwe vinvissen?

Blauwe vinvissen zijn te vinden in elke oceaan. Ze migreren constant tussen tropische gebieden om te paren en arctische gebieden om te eten. Hun reisroutes zijn bekend, maar kunnen onderhevig zijn aan seizoensveranderingen.

Blauwe vinvis weetjes

Het hart van een blauwe vinvis is net zo groot als een personenauto. Ze worden ongeveer 90 jaar oud. Er werd veel op blauwe vinvissen gejaagd. Hun aantal nam drastisch af. Dat ze om de 3 jaar paren en dan een jaar zwanger waren hielp ook niet. Gelukkig werd in 1966 de jacht op blauwe vinvissen verboden. Nu leven er naar schatting zo’n 25.000 blauwe vinvissen en hun aantal neemt weer toe. Normaal zwemmen ze zo’n 5 a 15 per uur. Maar, als het moet halen ze wel 30 km per uur.

Zijn blauwe vinvissen gevaarlijk?

Nee, blauwe vinvissen zijn niet gevaarlijk. Ze hebben geen tanden maar baleinen. Wel kunnen ze door hun grootte schade aan boten toebrengen. Moeder met kalven zijn zeer beschermend en kunnen schade toebrengen. Als je gaat zwemmen met blauwe vinvissen in Sri Lanka, houdt dan voldoende afstand.

Azoren walvissen spotten op Pico

Tips voor blauwe vinvis spotten?

Als je blauwe vinvissen gaat fotograferen, neem dan zowel een zoom telelens als groothoeklens mee. Lees alles over hoe je het beste walvissen kunt fotograferen. Afhankelijk van waar je blauwe vinvissen gaat spotten, kies je je kleding. Ook in warme gebieden kan het na een paar uur koud worden. Neem warme en waterdichte kleding mee die je in laagjes draagt. Denk in koude gebieden verder aan een muts en handschoenen. Vergeet in warme gebieden niet je zonnebril en zonnebrand. Lees meer over kleding op een walvisexcursie.

Blauwe Vinvis Expeditie

Zwemmen met blauwe vinvissen

Op Sri Lanka is het in februari en maart mogelijk om met blauwe vinvissen te zwemmen. Onze agenten beschikken over speciale permits die dit mogelijk maken.

Bekijk onze reis zwemmen met blauwe vinvissen op Sri Lanka.

Bekijk onze blauwe vinvis bestemmingen

Bekijk hieronder onze selectie walvis bestemmingen over de hele wereld.

We zijn nu druk bezig met nieuwe bestemmingen voor onze walvisreizen. Denk aan o.a. Zuid-Afrika, Mozambique, Tonga, Hawaï, Tahiti en de Salomons eilanden. Wilt je graag informatie over een van onze nieuwe walvisreizen, neem dan contact met ons op.

Antarctica

Antarctische wateren zijn rijk aan krill, de kleine voedselbron die deze zeereuzen in stand houdt. Bijzondere hotspots voor het spotten van blauwe vinvissen zijn Wilhelmina Bay & Lemaire Channel. Dit zijn ook populaire plekken voor fotografie, gezien de dramatische geografie, met steile kliffen. Ondanks dat ze minder vaak worden gezien. Kun je ze spotten van december tot april, met de meeste kans in februari en maart. Lees meer over walvis spotten in Antarctica.
Waar: Poolgebied
Wanneer: december – april

Bekijk onze reizen

Azoren

Het diepe water rond de Azoren in de Atlantische Oceaan is een goede plek om blauwe vinvissen te spotten. In februari en maart migreren grote baleinwalvissen, waaronder blauwe vinvissen, langs de eilanden. Verder bieden de eilanden van de Azoren een uniek vulkanisch landschap. Geniet op je vakantie naar de Azoren al of niet met huurauto van kratermeren, lavatunnels, rustige dorpjes en een scala aan activiteiten.  Lees meer over walvissen spotten in de Azoren.
Waar: Europa
Wanneer: Februari – maart

Bekijk onze reizen

Canada

Wil je blauwe vinvissen spotten en walvisonderzoekers helpen? Wij bieden je de mogelijkheid om tussen juli en september deel te nemen aan een unieke blauwe vinvis onderzoek reis in het oosten van Canada. Je gaat met onderzoekers walvissen zoeken in de St. Lawrence baai. Je helpt mee bij het fotograferen en volgen van de walvissen en je verzamelt data die je in het onderzoekscentrum verwerkt en analyseert. Lees meer over walvissen spotten in Canada.
Waar: Noord-Amerika
Wanneer: Juli – september

Bekijk onze reizen

IJsland

In IJsland heb je tussen mei en oktober een redelijke kans om blauwe vinvissen te spotten. De beste plek voor een blauwe vinvis safari is Husavik aan de noordkust. Met een houten vissersschip ga je op zee blauwe vinvissen, bultruggen en andere walvissen spotten. Combineer walvissen met een rondreis in een huurauto door de schitterende natuur van IJsland. Lees meer over walvissen spotten in IJsland.
Waar: Europa
Wanneer: mei – oktober

Bekijk onze reizen

Malediven

Je hebt wel geduld nodig om walvis soorten te zien, want ze zijn niet zo gemakkelijk te spotten als hun kleinere neven (dolfijnen). Terwijl dolfijnen op de Malediven routinematig worden gespot tijdens ochtend- en avondcruises in dhonis – traditionele Maldivische houten boten. Kun je walvissen het beste spotten op een liveaboard. Lees meer over walvis spotten in de Malediven.
Waar: Azië
Wanneer: November – mei

Bekijk onze reizen

Sri Lanka

Vanuit Mirissa in het zuiden van Sri Lanka kun je van februari tot en met maart blauwe vinvissen spotten. Daarnaast is Sri Lanka de enige plaats ter wereld waar je kunt zwemmen met blauwe vinvissen. Voorzien van snorkel, duikbril en flippers ga je op zoek naar blauwe vinvissen. Eenmaal gevonden dan kan je op gepaste afstand met ze zwemmen. Lees meer over walvissen spotten in Sri Lanka.
Waar: Azië
Wanneer: februari – maart

Bekijk onze reizen

Lees meer over  de volgende walvis soorten.