Home | Walvissen & dolfijnen spotten | Blauwe vinvissen spotten

Blauwe vinvis spotten

Met 33 meter zijn blauwe vinvissen de grootste dieren die ooit op aarde hebben geleefd. Ze komen overal ter wereld voor en leven in open zee. Ze migreren tussen de poolgebieden waar ze foerageren en de gebieden rond de evenaar waar ze hun jongen ter wereld brengen. De meeste blauwe vinvissen leven op het zuidelijk halfrond. Ze leven gewoonlijk alleen maar soms ook in kleine groepen. We bieden diverse reizen binnen en buiten Europa aan om blauwe vinvissen te spotten. Ook bieden we in Sri Lanka reizen aan om met blauwe vinvissen te zwemmen.

Volgende stap

“Zwemmen naast deze gigantische zoogdieren is een echte once in a lifetime ervaring”

- Patrick

Wat is een blauwe vinvis?

Een blauwe vinvis is een baleinwalvis. De vrouwtjes zijn het grootst en worden tussen de 26 en 33 meter lang. Dat zijn 3 bussen achter elkaar. Ze wegen dan tussen de 150 en 170 ton. Hiermee zijn het de grootste dieren die ooit op aarde hebben geleefd. Blauwe vinvissen zijn maar in een ding geïnteresseerd en dat is krill. Met hun bek wijd open zwemmen ze door wolken krill en vis heen waarbij hun baleinen het voedsel eruit zeven. Zo kunnen ze wel 4 ton krill per dag eten. Naast orka’s en haaien zijn mensen hun enige vijanden. Blauwe vinvissen maken ook een enorme herrie. Ze produceren wel 180 decibel onder water. Waarschijnlijk om met soortgenoten over honderden of zelfs duizenden kilometers te communiceren. Blauwe vinvissen komen overal ter wereld in open zee voor. Ze trekken van hun voedselgebieden bij de polen naar gebieden rond de evenaar waar ze paren en hun jongen ter wereld brengen.

Wanneer kun je blauwe vinvissen spotten?

Omdat blauwe vinvissen migreren van de polen naar gebieden rond de evenaar, kun je ze het hele jaar door wel ergens spotten. Tussen december en april maak je goede kansen in de Sea of Cortez bij Baja California in Mexico waar ze hun jongen ter wereld brengen. In deze tijd kun je ze ook op de Malediven zien. In februari en maart trekken blauwe vinvissen en andere grote baleinwalvissen langs de Azoren. Dit is ook de periode om op Sri Lanka met blauwe vinvissen te zwemmen. De laatste jaren worden ze in deze periode ook weer gezien tijdens cruises naar Antarctica. In mei en juni trekken blauwe vinvissen langs de kust van noord IJsland. Van juni tot en met september zie je blauwe vinvissen en vele andere soorten walvissen in het St Lawrence Marine Park in Quebec, Oost Canada.

Bekijk onze blauwe vinvis reizen per maand

Jan | Feb | Mrt | Apr | Mei | Jun | Jul | Aug | Sep | Okt | Nov | Dec

Waar kun je blauwe vinvissen spotten?

Omdat blauwe vinvissen in open zee leven, is de kans om ze te zien minder groot dan bij andere walvissen. In Europa heb je kans op blauwe vissen op een walvisexcursie vanuit Reykjavik, Snaefelsness of Husavik in IJsland. Ook bij het eiland Pico op de Azoren kun je blauwe vinvissen zien. In Noord Amerika kun je blauwe vinvissen spotten in de Sea of Cortez in Mexico en in Quebec in Oost Canada. In Azië zijn Mirissa in Sri Lanka en de verschillende atollen op de Malediven goede plekken om blauwe vinvissen te spotten. Ook in Antarctica worden ze de laatste jaren weer gezien.

Bekijk de beste plekken om blauwe vinvissen te spotten op de kaart.

Zwemmen met blauwe vinvissen

Op Sri Lanka is het in februari en maart mogelijk om met blauwe vinvissen te zwemmen. Onze agenten beschikken over speciale permits die dit mogelijk maken.

Bekijk onze reis zwemmen met blauwe vinvissen op Sri Lanka.

Bekijk onze blauwe vinvis reizen

Azoren

Azoren

Het diepe water rond de Azoren in de Atlantische Oceaan is een goede plek om blauwe vinvissen te spotten. In februari en maart migreren grote baleinwalvissen, waaronder blauwe vinvissen, langs de eilanden. Je kunt in deze maanden zowel individueel als op een groepsreis blauwe vinvissen spotten. Verder bieden de eilanden van de Azoren een uniek vulkanisch landschap. Geniet op uw vakantie naar de Azoren al of niet met huurauto van kratermeren, lavatunnels, rustige dorpjes en een scala aan activiteiten.  Lees meer over walvissen spotten in de Azoren.

Bekijk onze blauwe vinvis reizen naar de Azoren

Canada

Canada

Wil je blauwe vinvissen spotten en walvisonderzoekers helpen? Wij bieden je de mogelijkheid om tussen juni en september deel te nemen aan een unieke blauwe vinvis onderzoek reis in het oosten van Canada. Je gaat met onderzoekers walvissen zoeken in de St. Lawrence baai. Je helpt mee bij het fotograferen en volgen van de walvissen en je verzamelt data die je in het onderzoekscentrum verwerkt en analyseert. Voor de liefhebber is dit misschien wel de mooiste blauwe vinvisreis die er is.

Bekijk onze blauwe vinvis reizen naar Canada

IJsland

IJsland

In IJsland heb je tussen mei en oktober een redelijke kans om blauwe vinvissen te spotten. De beste plek voor een blauwe vinvis safari is Husavik aan de noordkust. Met een houten vissersschip ga je de zee op om naar blauwe vinvissen, bultruggen en andere walvissen te zoeken. Een blauwe vinvis safari vanuit Husavik combineer je gemakkelijk met een rondreis in een huurauto door de schitterende natuur van IJsland. Lees meer over walvissen spotten in IJsland.

Bekijk onze blauwe vinvissen reizen naar IJsland

Sri Lanka

Sri Lanka

Vanuit Mirissa in het zuiden van Sri Lanka kun je in februari en maart blauwe vinvissen baleinwalvissen spotten. Daarnaast is Sri Lanka de enige plaats ter wereld waar je kunt zwemmen met blauwe vinvissen. Onze agent beschikt over speciale vergunningen van de overheid. Voorzien van snorkel, duikbril en flippers ga je op zoek naar blauwe vinvissen. Eenmaal gevonden dan kan je op gepaste afstand met ze zwemmen. Combineer uw blauwe vinvissen reis met safari’s in de nationale parken en snuif cultuur in de oude steden. Lees meer over walvissen spotten in Sri Lanka.

Bekijk onze blauwe vinvis reizen naar Sri Lanka

Blauwe vinvis weetjes

Het hart van een blauwe vinvis is net zo groot als een personenauto. Ze worden ongeveer 90 jaar oud. Er werd veel op blauwe vinvissen gejaagd. Hun aantal nam drastisch af. Dat ze om de 3 jaar paren en dan een jaar zwanger waren hielp ook niet. Gelukkig werd in 1966 de jacht op blauwe vinvissen verboden. Nu leven er naar schatting zo’n 25.000 blauwe vinvissen en hun aantal neemt weer toe. Normaal zwemmen ze zo’n 5 a 15 per uur. Maar, als het moet halen ze wel 30 km per uur.

Zijn blauwe vinvissen gevaarlijk?

Nee, blauwe vinvissen zijn niet gevaarlijk. Ze hebben geen tanden maar baleinen. Wel kunnen ze door hun grootte schade aan boten toebrengen. Moeder met kalven zijn zeer beschermend en kunnen schade toebrengen. Als je gaat zwemmen met blauwe vinvissen in Sri Lanka, houdt dan voldoende afstand.

Tips voor blauwe vinvis spotten?

Als je blauwe vinvissen gaat fotograferen, neem dan zowel een zoom telelens als groothoeklens mee. Lees alles over hoe u het beste walvissen kunt fotograferen. Afhankelijk van waar je blauwe vinvissen gaat spotten, kies je je kleding. Ook in warme gebieden kan het na een paar uur koud worden. Neem warme en waterdichte kleding mee die je in laagjes draagt. Denk in koude gebieden verder aan een muts en handschoenen. Vergeet in warme gebieden niet je zonnebril en zonnebrand. Lees meer over kleding op een walvisexcursie.

Lees meer over  de volgende walvis soorten