020 - 641 86 97 info@sundowner.nl info- of voorstel aanvragen

The Big Five dieren

Zoals de naam doet vermoeden, heeft deze dierengroep hun naam ‘The Big Five’ te danken aan hun formaat. Toch is dit niet het geval: de naam is bedacht door jagers die deze 5 dieren beschouwden als zeer gevaarlijk. Maak kennis met deze bijzondere leden van het dierenrijk voordat je ze binnenkort op een Big Five safari ontmoet tijdens een gamedrive.

De leeuw

De leeuw is één van de krachtigste roofdieren: de grom van een leeuw is te horen op 8 kilometer afstand. Het is de enige katachtige die in een groep leeft, ook wel een ‘troep’ genoemd. Een troep bestaat gewoonlijk uit 15 leden, waaronder slechts 1 à 2 mannetjes. Leeuwen onderscheiden zich bovendien van andere katachtigen doordat ze sociaal gedrag vertonen. Zo helpen vrouwtjes elkaar bij het grootbrengen van elkaars welpen. Leeuwen slapen tot wel 20 uur per dag op een koele plek in de schaduw. Als de leeuwen overdag zijn uitgerust, gaan met name de vrouwtjes op jacht in open plekken. Ze jagen op grazende wildebeesten, zebra´s, giraffen, buffels en zelfs jonge olifanten. Een leeuw wordt gemiddeld 15 jaar oud, waarbij de manen van een mannetje zijn leeftijd verraden: hoe donkerder, hoe ouder hij is.

Het luipaard

De luipaard komt veel voor in Afrika, maar hij is een ster in het verstoppen: de vacht van een luipaard geeft namelijk perfecte camouflage. Als je geluk hebt spot je een luipaard in een boom, hier rusten luipaarden uit. Luipaarden leven veelal op zichzelf en blijven niet langer dan een paar dagen op een en dezelfde plek: ze kunnen zich goed aanpassen aan nieuwe omgevingen. Als een luipaard een prooi heeft gevangen, neemt hij het mee in de boom, zodat leeuwen en hyena’s niet van de buit mee kunnen genieten. Luipaarden zijn heel sportief: het zijn uitstekende zwemmers, ze kunnen als geen ander klimmen en ze springen tot wel 3 meter hoog. ’s Nachts worden de luipaarden actiever en gaan ze op jacht, waarbij hun vacht opnieuw goed van pas komt.

De olifant

De Afrikaanse olifant is het grootste lid van de Big Five en is met een maximale hoogte van 4 meter zelfs het grootste landdier ter wereld. Met 170 kilo aan planten per dag eet geen enkel ander dier zo veel vegetatie als de olifant. Olifanten zijn sociale dieren. Ze leven in kuddes die tot 1.000 leden groot kunnen worden en ze communiceren met elkaar door middel van een grote variatie aan geluiden op lage frequentie, die ze onderling soms wel op 10 kilometer afstand kunt horen. Olifanten zijn kenmerkend door hun kalme uitstraling, tenminste, zolang je ze met rust laat. Als een olifant zich bedreigd voelt, wordt hij heel gevaarlijk: hij flappert met zijn ronde, grote oren, trompettert en rent met een gewicht van zo’n 5.000 kilo op je af. Je kan tijdens een Big Five safari dus maar beter veilig in de jeep blijven zitten.

De neushoorn

De neushoorn is de meest bedreigde diersoort van de Big Five. In Afrika leven er twee soorten neushoorns: de zwarte en de witte neushoorn. De zwarte neushoorn kenmerkt zich door een kleur variërend van bruin tot grijs, en wordt sterk bedreigd door ivoorstropers die uit zijn op hun dubbele hoorn. Hun populatie wordt momenteel geschat op 4.000 door heel Afrika. Van de witte neushoorn leven er 17.000, voornamelijk in Zuid-Afrika. Een volwassen witte neushoorn weegt zo’n 2700 kilo, waarbij zijn hoorn tot 3,5 kilo weegt. Neushoorns hebben slecht zicht en hebben een kort lontje. Ze hebben echter een uitstekend hoor- en ruikvermogen. Ondanks dat de neushoorn zwaarlijvig is, is het een fel dier en kan hij een sprint maken van 55 kilometer per uur. Je doet er dus het beste aan om hem met rust te laten als je op Big Five safari bent.

De buffel

De buffel is het gevaarlijkste lid van de Big Five dieren en is één van de gevaarlijkste dieren van heel Afrika: het heeft meer jagers gedood dan elk ander dier. Zelfs een leeuw zou er niet over peinzen om een buffel aan te vallen zonder de hulp van zijn maatjes. Je vindt buffels vaak in de buurt van drinkplaatsen, meren en rivieren, aangezien ze niet zonder hun dagelijkse portie water kunnen. De buffel heeft het goed voor elkaar met een persoonlijke schoonmaker, de Ox-Pecker: een vogel die op de rug van de buffel zit en hier alle parasieten opeet. Een kudde kan tot 1000 leden groot worden, waarbij ze hun kalveren beschermen door ze in het midden van de kudde te plaatsen.

Ga op Big Five safari

Waar zijn the Big Five dieren te zien? In onderstaand overzicht staat aangegeven waar de leden van de Big Five in Oost-Afrika voorkomen.

Tanzania

Een overzicht van de parken in Tanzania waar u de Big 5 kunt zien.

In Tanzania komt de volledige Big 5 maar in 3 parken voor. De beste kans om ze te zien heeft u in de Ngorongoro krater.

Onze reizen naar de Big Five in Tanzania

Kenia

Een overzicht van de parken in Kenia waar u de Big 5 kunt zien.

In Kenia komt de Big 5 in veel parken voor.

Onze reizen naar de Big Five in Kenia

Rwanda

Een overzicht van de parken in Rwanda waar u de Big 5 kunt zien.

In Rwanda komt de neushoorn niet voor. Wel wordt erover gesproken om neushoorns weer uit te zetten in Akagera National Park. Leeuwen zijn hier ook weer uitgezet.

 • Akagera National Park: hier zijn 4 van de 5 leden van de Big Five te zien. De neushoorn is hier (nog) niet aanwezig.

Onze reizen naar de Big Five in Rwanda

Oeganda

Een overzicht van de parken in Oeganda waar u de Big 5 kunt zien.

In Oeganda komt de Big 5 weliswaar voor, maar het is niet mogelijk om ze allemaal in één park te zien. Een bezoek aan een National Park kun je combineren met een bezoek aan Ziwa Rhino Sanctuary.

Onze reizen naar de Big Five in Oeganda

Namibië

Een overzicht van de parken in Namibië waar u de Big 5 kunt zien.

In Namibië komt de Big 5 weliswaar voor, maar het is niet mogelijk om ze allemaal in één park te zien. In Kaokoland, in het noordwesten van Namibië bij de grens met Angola, komt de Big 5 wel voor, maar in zeer lage aantallen.

 • Etosha National Park: hier zijn 4 van de 5 leden van de Big Five te zien. De buffel is hier niet aanwezig.
 • Mudumu National Park: hier zijn 4 van de 5 leden van de Big Five te zien. De neushoorn is hier niet aanwezig.
 • Bwabwata National Park: hier zijn 4 van de 5 leden van de Big Five te zien. De neushoorn is hier niet aanwezig.
 • Kaudum National Park: hier zijn 4 van de 5 leden van de Big Five te zien. De neushoorn is hier niet aanwezig.
 • Waterberg National Park: hier zijn 3 van de 5 leden van de Big Five te zien. De neushoorn en de leeuw is hier niet aanwezig.
 • Damaraland: hier zijn 4 van de 5 leden van de Big Five te zien. De buffel is hier niet aanwezig.

Onze reizen naar de Big Five in Namibië

Botswana

Een overzicht van de parken in Botswana waar u de Big 5 kunt zien.

Wordt binnenkort toegevoegd

Zambia

Een overzicht van de parken in Zambia waar u de Big 5 kunt zien.

Wordt binnenkort toegevoegd

Gabon

Een overzicht van de parken in Gabon waar u de Big 5 kunt zien.

In Gabon komen (behoudens 1 leeuw die in 2016 voor het laatst op het Bateke Plateau gezien is geen leeuwen voor. Ook neushoorns komen in Gabon niet voor.

 • Loango National Park: hier zijn 3 van de 5 leden van de Big Five te zien. De neushoorn en de leeuw is hier niet aanwezig.
 • Lope National Park: hier zijn 3 van de 5 leden van de Big Five te zien. De neushoorn en de leeuw is hier niet aanwezig.
 • Ivindo National Park: hier zijn 3 van de 5 leden van de Big Five te zien. De neushoorn en de leeuw is hier niet aanwezig.

Onze reizen naar de Big Five in Gabon

Congo Brazzaville

Een overzicht van de parken in Congo Brazzaville waar u de Big 5 kunt zien.

In het Odzala National Park in Congo Brazzaville komen geen leeuwen en neushoorns voor.

 • Odzala National Park: hier zijn 3 van de 5 leden van de Big Five te zien. De neushoorn en de leeuw is hier niet aanwezig.

Onze reizen naar de Big Five in Congo Brazzaville