Snorkelen in IJsland met Sundowner Wildlife Holidays

Snorkelen in IJsland is waarschijnlijk niet het eerste waar u aan denkt bij een reis naar IJsland. Maar snorkelen in de Silfra kloof in IJsland is wel een van de meest unieke activiteiten die u kunt doen op uw rondreis in IJsland. De Silfra kloof vormt de scheiding tussen de Noord Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen. De kloof ligt in het Thingvellir National Park en is een van de hoogtepunten van de Golden Circle. In de Silfra kloof hebt u maar liefst 120 meter zicht en u snorkelt in een warm droogpak. Wilt u ook snorkelen in IJsland? Lees hieronder alles over snorkelen en duiken in de Silfra kloof in IJsland.

Ja, ik wil de excursies snorkelen in IJsland zien

Wat is de Silfra kloof?

De Silfra kloof is een kloof in het Thingvellir National Park in de Golden Circle in IJsland. De smalle kloof vormt de grens tussen de Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen. Het smeltwater van de 50 km verderop liggende Langjokull gletsjer loopt ondergronds in 30 a 100 jaar door een laag lava richting Silfra. Het zeer fijne lava gesteente filtert het water en stroomt via een bron in de Silfra kloof. De kracht van de bron is net sterk genoeg om deeltjes die door de vinnen van een snorkelaar rond gaan zweven af te voeren naar het Thingvellir meer. Binnen enkele minuten is het water weer kristalhelder.

Waar ligt de Silfra kloof?

De Silfra kloof ligt in het Thingvellir National Park in het zuidwesten van IJsland. Het Thingvellir National Park is naast de geiser Geysir en de Gullfoss waterval een van de hoogtepunten van de bekende Golden Circle. Het vertrek punt om in Silfra te gaan snorkelen in IJsland ligt op ongeveer 1 uur rijden van Reykjavik.

Actieve vakantie IJsland

Kan ik het hele jaar door snorkelen in IJsland in de Silfra kloof?

De watertemperatuur in de Silfra kloof ligt het hele jaar door tussen 2 tot 4 graden. Doordat het water constant in beweging is kan het niet bevriezen. Als u gaat snorkelen in de Silfra kloof doet u dat in een waterdicht droogpak waar u met dikke sokken in stapt. Onder het droogpak draagt u warme thermisch onderkleding. Het droogpak heeft ook een kap over uw hoofd. Verder draagt u duikhandschoenen. Alleen het deel rond uw lippen is niet beschermd tegen het koude water. Maar dat went vrij snel en door al het moois wat u ziet denkt u hier ook niet meer aan.

Snorkelen Silfra Kloof

Hoe lang ga ik snorkelen in IJsland?

De totale snorkelexcursie in de Silfra kloof duurt zo’n 2.5 uur. Als u een excursie boekt met transfer vanuit Reykjavik, bent u met heen en terugrijden in totaal zo’n 5 uur bezig. Van de 2.5 uur in de Silfra kloof ligt u zo’n 30 a 40 minuten in het water. De rest van de tijd krijgt u uitleg over het snorkelen, bent u bezig uw droogpak aan te trekken en wacht u op andere mensen die aan het snorkelen zijn. Als u uw droogpak eenmaal aan hebt kunt u niet even snel naar het toilet. Drink dus niet teveel van tevoren. Neem wel een snack mee zoals een snicker om te zorgen dat u geen honger krijgt. Per gids mogen 6 personen mee en u gaat via een brede trap het water in. Na 30 a 40 minuten in het koude water te hebben gesnorkeld wacht een welverdiende kop warme chocolademelk op u en een snack om weer even mens te worden.

Moet ik ervaring hebben om te snorkelen in IJsland?

U hoeft geen ervaring te hebben om te snorkelen in de Silfra kloof in IJsland. Wel is het van belang dat u kunt zwemmen en dat u over een goede conditie beschikt. Hoewel u een droogpak draagt, is dit geen activiteit voor kou kleumen.

Snorkelen Silfra Kloof

Kan ik ook duiken in de Silfra kloof?

Ja, je kunt naast snorkelen ook duiken in de Silfra kloof. Als je wilt gaan duiken in de Silfra kloof dien je tenminste 18 jaar oud te zijn. Je moet verder een PADI Open Water brevet tonen en een Dry Suit specialty certificaat of tenminste 10 gelogde drysuit duiken. Zorg verder dat je in de voorafgaande 12 maanden enkele duiken hebt gemaakt. Zoniet, neem dan een opfrisduik. Houdt er bovendien rekening mee dat je in verband met decompressie na het duiken 24 uur moet wachten om te vliegen. Ook moet je fysiek in staat zijn om een stuk te lopen met volle duik bepakking. Een duikexcursie is duurder dan een snorkel excursie.

Wat zie ik tijdens het snorkelen in Silfra?

Het water in de Silfra kloof is met 120 meter zicht één van de helderste wateren ter wereld. Er zwemmen geen vissen en er groeien weinig planten, maar het zijn vooral de kleuren van lichtblauw tot paars die het snorkelen in de kloof zo mooi maken. Ook de groene algen op de stenen dragen bij tot de spectaculaire onderwaterwereld. Uniek is dat u op een smal gedeelte van de kloof zowel de aardplaat van Noord Amerika als die van Eurazië kunt aanraken.

Kan ik nog ergens anders snorkelen in IJsland?

Ja, een andere spectaculaire plek om te snorkelen in IJsland is het Kleifarvatn meer. In dit 97 meter diepe vulkaan meer is onlangs onderwater een geothermische actief gebied ontdekt. U snorkelt of duikt dan tussen duizenden opborrelende heet water belletjes. U krijgt dan een vrij goed idee hoe het is om in een geiser te zwemmen. In het Kleifarvatn meer leven zalmen. Het zicht is 10 at 15 meter en soms ziet u de zalmen zwemmen. Rond de krater, op de bodem van het meer trilt het. Dit komt doordat er warm water en gasbellen omhoog worden geduwd. Tijdens het snorkelen kunt u deze trillingen zelfs voelen, wat een unieke sensatie is.

Hoe kom ik bij de Silfra kloof?

De Silfra kloof is gemakkelijk te vinden en te bereiken. Als u een rondreis maakt in IJsland, dan rijdt u vanuit Reykjavik in ca. 1 uur naar het Thingvellir National Park.  Vanuit Selfoss is het ongeveer 50 minuten rijden en vanaf het vliegveld in Kevlavik bent u een uur en 15 minuten onderweg. Er bevinden zich 5 parkeerplaatsen in het Thingvellir National Park, die ca. 750 ISK per bezoek kosten. U kunt natuurlijk ook een geheel verzorgde excursie boeken vanuit Reykjavik. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.

Waar moet ik aan voldoen om te snorkelen in IJsland?

Om te mogen snorkelen in de Silfra kloof gelden de volgende voorwaarden:

 • Online een medische verklaring invullen.
 • Een doktersverklaring overleggen als je ouder bent dan 60 jaar.
 • Een aansprakelijkheidsformulier ondertekenen.
 • Tussen de 150 en 200 cm lang zijn.
 • Tussen de 45 en 120 kilo wegen.
 • Ouder zijn dan 14 jaar.
 • Kunnen zwemmen.
 • Beschikken over een goede conditie.
 • Een nauw zittend droogpak kunnen dragen.
 • Niet zwanger zijn.

Snorkelen in de Silfra kloof

 • Locatie: Thingvellir National Park
 • Periode: jan – dec
 • Tijdsduur: ca. 2.5 uur (5 uur incl. transfer Reykjavik)
 • Gedeeld of privé: gedeeld
 • Kinderen: vanaf 14 jaar (minimaal 150 cm/45 kg)
 • Prijs: vanaf €110

Ik wil een voorstel voor deze activiteit ontvangen

Duiken in de Silfra kloof

 • Locatie: Thingvellir National Park
 • Periode: jan – dec
 • Tijdsduur: ca. 2.5 uur (5 uur incl. transfer Reykjavik)
 • Gedeeld of privé: gedeeld
 • Kinderen: vanaf 18 jaar (minimaal 150 cm/45 kg)
 • Prijs: vanaf €260

Ik wil een voorstel voor deze activiteit ontvangen

Snorkelen Kleifarvatn meer

 • Locatie: Lake Kleifarvatn
 • Periode: mei – sep
 • Tijdsduur: ca. 3 uur
 • Gedeeld of privé: gedeeld
 • Kinderen: alle leeftijden
 • Prijs: vanaf €120

Ik wil een voorstel voor deze activiteit ontvangen

Ik wil graag een voorstel ontvangen

Liever eerst informatie, bel ons op 020 – 641 86 97 of stuur uw email aan info@sundowner.nl