Walvis spotten in Noorwegen

Noorwegen …

Volgende stap

Waar kan je het beste in Noorwegen walvissen zien

De beste plekken om in het noorden van Noorwegen walvissen te spotten zijn de Lofoten, Vesterålen, Tromsø en Skjervoy. Vanuit diverse plekken  vertrekken walvisexcursies. In Vesterålen ga je vanuit het havenstadje Andenes of vanuit het kleine stadje Stø op walvissafari.  In de Lofoten vertrekt je walvistocht vanuit de haven van Svolvear. Tromsø is een andere topbestemming om walvissen te spotten. Hier vertrekt je walvisexcursie vanuit de hoofdstad Tromsø of Skjervoy.

Skjervoy

Walvissen en orka’s spotten in Skjervoy …
Waar: Noorwegen
Wanneer: 01 november – 15 januari
Tijd: halve dag
Prijs:

Bekijk onze reizen

Tromsø

Walvissen en orka’s spotten in Tromsø …
Waar: Noorwegen
Wanneer: 01 november – 31 maart
Tijd: halve- of hele dag
Prijs:

Bekijk onze reizen

Vesterålen

Walvissen en orka’s spotten in Vesterålen …
Waar: Azoren
Wanneer: 01 mei – 15 september
Tijd: halve dag
Prijs:

Een voorstel op maat

Wanneer is de beste tijd om in Noorwegen walvissen te spotten

In Noorwegen kun je het hele jaar door walvissen spotten langs de kust van Vesterålen. De meest voorkomende walvis om te spotten tijdens het zomerseizoen is de potvis, maar als je geluk hebt, kun je ook grienden, dwergvinvissen, bultruggen, dolfijnen en orka’s zien. In de winter kunnen de gewone vinvissen ook hun opwachting maken! Zie honderden walvissen en orka’s die in de winter elk jaar rond Skjervoy samenkomen en maak deel uit van het walvisavontuur!

Walvissen en dolfijnen
J F M A M J J A S O N D
Bultrug  –
● Griend
Potvis
● Orka o o o o o o o o o
● Dwergvinvis
● Bruinvis o
● Witsnuitdolfijn
● Beste tijd    o  Goede tijd  – Redelijke tijd

Walvissen spotten in Noorwegen

Het noorden van Noorwegen vind je de beste plekken om walvissen te spotten. Maar hoe ziet een walvissafari er nu uit? Nadat je een walvissafari via Sundowner hebt geboekt, ga je naar de haven …

Noorse Fjorden, Noorwegen

Vervolg …

Potvis

Welke walvissoorten kun je zien in Noorwegen

In de zeeën rondom de fjorden van Noorwegen zijn 16 soorten walvissen waargenomen. Dit heeft onder andere te maken met het voedselrijke water en de ligging van Noorwegen op migratieroutes van bepaalde soorten walvissen. Potvissen, & orka’s blijven het hele jaar voor de kust van Noorwegen. De winter biedt de beste kansen om de bultruggen & orka’s te zien …

Onze 4 tips om in Noorwegen walvissen te spotten

Als je op vakantie naar Noorwegen gaat – of je nou rondreist of een meerdaagse walviscruise maakt – hebben we hier een 4 tal handige tips voor het walvissen spotten.

 • Boek op tijd: Als je op vakantie gaat naar Noorwegen en je zeker weet dat je walvissen wilt spotten, boek dan op tijd de excursie. Er is beperkt aantal plek op de boot en dit is de meest populaire activiteit in Noorwegen. Vooral Tromsø & Andennes op vakantie in Noorwegen worden veel bezocht voor het spotten van walvissen.
 • Zeeziekte: Word je snel zeeziek, neem dan een uur van tevoren een reistablet in.
 • Kleding: Kleed je in laagjes en neem een warme pullover of fleece mee. Zeker als je een zodiak het water op gaat (en dus sneller vaart), kan het erg fris op zee zijn. Ga je inderdaad per zodiak boot, neem dan ook een poncho of waterdichte kleding mee. Je kan namelijk nat worden.
 • Fotograferen: Tijdens een walvissafari per zodiak is de kans groot dat je niet droog blijft. Het is natuurlijk heel gaaf om de walvissen op beeld vast te leggen, maar zorg er dus voor dat je een regenhoes voor je fotocamera meeneemt.

Zwemmen met orka’s in Noorwegen

Naast walvissen en dolfijnen spotten in Noorwegen,  kan je in het koude maar kristalheldere water zwemmen met orka’s. Met wat geluk kom je ook bultrugwalvissen of vinvissen tegen waar je mee kunt zwemmen.

Als de gids een groep orka’s gevonden heeft zet hij de motoren uit. Je doet je duikbril en snorkel op en gaat op de rand van de zodiak zitten. De spanning stijgt als de 2 meter hoge rugvin van een orka nadert … als de orka vlakbij is geeft de gids een seintje en laat je je zo stil mogelijk in het koude kristalheldere water glijden. Als je onderwater kijkt zie je met wat geluk de orka’s vlak onder je door zwemmen.

Wildlife reizen in Europa

Met welke boot walvissen spotten in Noorwegen ?

Er zijn verschillende mogelijkheden om per boot walvissen te spotten in Noorwegen.

 • Per zodiak: Bijna alle tours vertrekken per zodiak. Dit is een soort snelle rubberboot waar max. 12 mensen op passen. De boot is snel en wendbaar en ligt laag op het water. Omdat je in een korte tijd meer afstand kan afleggen dan met andere boten, vergroot je in principe je kansen op het zien van walvissen. De zodiak is niet geschikt voor mensen met rug- of hartklachten of zwangere vrouwen. Ook gaat de boot vrij ruig over het water en is het aan te raden om een reistablet te nemen als je snel zeeziek wordt.
 • Per catamaran: De catamaran is groter dan de andere boten en vaart rustig op zee. Het is een fijn alternatief voor mensen met rug- of hartklachten en zwangere vrouwen. In tegenstelling tot de zodiak passen er meer mensen op en kan je vrij rondlopen. Ook hebben de meeste catamarans een bar en een toilet. Op deze boot zul je het minst snel zeeziek worden.
 • Expeditieschip:

Duurzaam walvissen spotten in Noorwegen

In Noorwegen zijn een aantal regels opgesteld om duurzaam walvissen spotten zoveel mogelijk te stimuleren. Zo moeten de boten een afstand van minimaal 50 meter houden. Wanneer de motor van de boot wordt uitgezet, komen de walvissen en dolfijnen misschien wel een kijkje nemen. Als er ouders met een kalf zwemmen moet er 100 meter afstand worden gehouden. Op deze manier worden de walvissen niet opgejaagd en hebben ze geen last van het geluid van de boten. Ook registeren de gidsen (ofwel biologen) iedere excursie voor onderzoeksdoeleinden welke walvisachtigen ze signaleren.

Lofoten

Walvissen en orka’s spotten in de Lofoten …
Waar: Noorwegen
Wanneer: 01 mei – 15 september
Tijd: halve dag
Prijs:

Een voorstel op maat

Skjervoy

Walvissen en orka’s spotten in Skjervoy …
Waar: Noorwegen
Wanneer: 01 november – 15 januari
Tijd: halve dag
Prijs:

Bekijk onze reizen

Tromsø

Walvissen en orka’s spotten in Tromsø …
Waar: Noorwegen
Wanneer: 01 november – 31 maart
Tijd: halve- of hele dag
Prijs:

Bekijk onze reizen

Vesterålen

Walvissen en orka’s spotten in Vesterålen …
Waar: Azoren
Wanneer: 01 mei – 15 september
Tijd: halve dag
Prijs:

Een voorstel op maat

Hotels op je vakantie in Noorwegen om walvissen te spotten

Op je vakantie in Noorwegen om walvissen te spotten, kun je kiezen uit diverse sfeervolle en comfortabele hotels. Bekijk onze selectie van kleinschalige boutique hotels in pittoreske vissersdorp, stadshotels in de buurt van de haven.

Bekijk onze andere walvis bestemmingen wereldwijd

Ben je net als wij gek op walvissen spotten? Bekijk dan ook onze andere bestemmingen om walvissen en dolfijnen te spotten.

 • In Europa bieden we walvisreizen aan naar IJsland en Azoren.
 • In Azië bieden we walvisreizen aan naar de Malediven en Sri Lanka.
 • In Afrika bieden we walvisreizen aan naar Gabon, Sao Tome, Tanzania, Zuid Afrika en Mozambique.
 • In noord en zuid Amerika bieden we walvisreizen aan naar Canada, Mexico en de Galapagos eilanden.
 • In de poolgebieden bieden we walviscruises aan naar Antarctica, Spitsbergen en Arctisch Canada.