Azoren walvissen

Ga op de Azoren walvissen spotten. De Azoren zijn één van de beste plekken ter wereld om walvissen te spotten. Met 28 soorten kun je op de Azoren 30% van alle walvissoorten ter wereld zien. De walvissen worden aangetrokken door het diepe voedselrijke water rond de Azoren. Ook liggen migratieroutes van grotere walvissoorten langs de Azoren. De kans om op de Azoren walvissen te spotten wordt verder vergroot door walvisspotters aan land. Zij geven  de locatie van de walvissen door aan de boten. Hierdoor heb je 99% kans om op de Azoren walvissen te spotten. De beste eilanden om op de Azoren walvissen te spotten zijn Pico, Sao Miguel, Faial en Terceira. Je kunt op de Azoren het hele jaar door op de Azoren walvissen spotten. Bepaalde soorten walvissen zoals blauwe vinvissen kun je in april en mei zien.

Volgende stap

Waar kan je het beste op de Azoren walvissen zien

De beste eilanden om op de Azoren walvissen te spotten zijn de eilanden Pico, Sao Miguel, Faial en Terceira. Vanuit diverse plekken op de eilanden vertrekken walvisexcursies. Op Pico ga je vanuit Lajes de Pico of vanuit de hoofdstad Madalena op walvissafari. Lajes de Pico is zelfs uitgeroepen tot 1 van de 10 beste plekken ter wereld om walvissen te spotten. Op Faial vertrekt je walvistocht vanuit de haven van hoofdstad Horta. Sao Miguel is een andere topbestemming op om de Azoren walvissen te spotten. Hier vertrekt je walvisexcursie vanuit de hoofdstad Ponta Delgada of Vila Franca do Campo. Als laatste kan je ook walvissen en dolfijnen spotten vanaf het eiland Terceira. Hier vertrekt je walvisasafari vanuit de hoofdstad Angra do Heriosmo.

Faial

Het eiland Faial is één van Europa’s beste bestemmingen om walvissen en dolfijnen te spotten.  Per zodiak ga je in de zeeën rond het eiland inheemse soorten walvissen spotten. Zoals de tuimelaars, gewone en Noord-Atlantische gevlekte dolfijnen en potvissen. In de lente migreren de blauwe vinvissen en gewone vinvissen.
Waar: Azoren
Wanneer: 01 januari – 31 december
Tijd: halve dag
Prijs:

Bekijk onze reizen

Pico

Pico is de beste plek om op je vakantie in de Azoren walvissen te spotten. Er leven 28 verschillende soorten in de wateren van de Azoren. Sommige walvissen zoals potvissen, gewone dolfijnen en tuimelaars kun je hier het hele jaar zien. De grotere walvissoorten zoals de blauwe vinvis, de Noordse vinvis kun je in de lente zien.
Waar: Azoren
Wanneer: 26 maart – 5 november
Tijd: halve- of hele dag
Prijs:

Bekijk onze reizen

Sao Miguel

Op Sao Miguel kan je vanuit Ponta Delgada en Vila Franca do Campo walvissen spotten per zodiak of catamaran. Het is mogelijk om wel 28 verschillende soorten dolfijnen en walvissen te zien. Zoals de potvis, tuimelaar & grijze dolfijn. De blauwe vinvis en de gewone vinvis trekken in april en mei langs de Azoren.
Waar: Azoren
Wanneer: 01 januari – 31 december
Tijd: halve dag
Prijs:

Bekijk onze reizen

Wanneer is de beste tijd om op de Azoren walvissen te spotten

Op de Azoren kun je het hele jaar door walvissen spotten. Walvissoorten die je het hele jaar door kunt zien zijn potvissen, gewone dolfijnen, tuimelaars en grampers. De zomer maanden zijn de beste rijd en worden de meeste walvissen gezien. In deze tijd heb je ook kans op gestreepte dolfijnen, gevlekte dolfijnen en grienden. Grote baleinwalvissen zoals blauwe vinvissen, gewone vinvissen en Noordse vinvissen zie je vooral in april en mei als ze langs de Azoren migreren naar hun paargebieden bij de evenaar. Hieronder hebben we een overzicht voor je gemaakt met de beste reistijd voor de meest voorkomende walvissen en dolfijnen op de Azoren. Zo kun je je vakantie op de Azoren goed plannen.

Walvissen en dolfijnen
J F M A M J J A S O N D
Blauwe vinvis o o
● Gewone vinvis o
● Noordse vinvis o o
Bultrug o
● Griend
Potvis
● Gestreepte dolfijn o o
● (Atlantische) gevlekte dolfijn
● Grijze dolfijn
● Gewone dolfijn
● Tuimelaar
● Beste tijd    o Redelijke tijd

Azoren walvissen spotten

De Azoren zijn een topbestemming voor walvissen spotten. Maar hoe ziet een walvisexcursie er nu uit? Nadat je een walvissafari via Sundowner hebt geboekt, ga je naar de haven. Hier ontmoet je de gids, een zeebioloog. Hij of zij geeft eerst een informatieve briefing. De gids vertelt je welke soorten walvissen en dolfijnen je in de periode van jouw walvisexcursie kunt zien. Uiteraard vertelt de gids je ook over de veiligheid aan boord en over de regels die gelden om walvissen te beschermen. Hierna trek je je zwemvest aan en stap je op de boot. Meestal is dit een snelle zodiak boot met plaats voor ca. 12 personen. Het voordeel van een zodiak is dat ze snel zijn.

Walvis & dolfijn Azoren

Omdat de Atlantsiche oceaan enorm uitgestrekt is, ben je met een snelle boot in het voordeel boven een grotere en langzamere boot. Aan land staan walvispotters. Vanuit een uitkijktoren speuren zij de oceaan af naar walvissen en dolfijnen. Zodra de spotters een groep walvissen of dolfijnen zien, geven ze dit via de radio door aan de zodiak. Ze zorgen er hierbij voor dat niet alle zodiacs naar dezelfde groep walvissen gaat.

De zodiak vaart naar de locatie van de walvissen. Eenmaal in de buurt van de groep walvissen, zet de kapitein de motor uit om de walvissen en dolfijnen niet af te schrikken. Zo krijgen de dieren de keuze om dichterbij te komen of niet. Misschien zijn ze wel erg nieuwsgierig en komen ze een kijkje nemen bij de boot. Sommige walvissen en dolfijnen zijn echte uitslovers, en laten graag hun trucjes aan je zijn. Met wat geluk zie je walvissen of dolfijnen “breachen” waarbij ze helemaal uit het water komen en met een grote plons weer terug in het water vallen. Verder surfen dolfijnen vaak mee op de golven voor de boot. Na zo’n 3 uur is het walvissen kijken op de Azoren voorbij, en vaar je terug naar de haven.

Potvissen Azoren

Welke walvissoorten kun je op de Azoren zien

In de Atlantische oceaan rondom de Azoren zijn 28 soorten walvissen waargenomen. Dit heeft onder andere te maken met het voedselrijke water en de ligging van de Azoren op  migratieroutes van bepaalde soorten walvissen. Potvissen, gewone dolfijnen, tuimelaars en grampers blijven het hele jaar op de Azoren. De zomer biedt de beste kansen om ze te zien. Je hebt dan ook kans op gestreepte- en gevlekte dolfijnen en grienden. In april en mei migreren grotere walvissoorten langs de Azoren zoals blauwe vinvissen, gewone vinvissen en Noordse vinvissen. Soms worden ook bultruggen en orka’s op de Azoren gespot. Bekijk welke soorten walvissen je op je vakantie op de Azoren kunt zien.

Onze 4 tips om op de Azoren walvissen te spotten

Als je op vakantie naar de Azoren gaat – of je nou één eiland bezoekt of gaat eilandhoppen op de Azoren – hebben we hier een 4 tal handige tips voor het walvissen spotten.

 • Boek op tijd: Als je op vakantie gaat naar de Azoren en je zeker weet dat je walvissen wilt spotten, boek dan op tijd de excursie. Er is beperkt aantal plek op de boot en dit is de meest populaire activiteit op de Azoren. Vooral de eilanden Sao Miguel en Pico worden op vakantie in de Azoren veel bezocht voor het walvissen spotten.
 • Zeeziekte: Word je snel zeeziek, neem dan een uur van tevoren een reistablet in.
 • Kleding: Kleed je in laagjes en neem een warme pullover of fleece mee. Zeker als je een zodiak het water op gaat (en dus sneller vaart), kan het erg fris op zee zijn. Ga je inderdaad per zodiak boot, neem dan ook een poncho of waterdichte kleding mee. Je kan namelijk nat worden.
 • Fotograferen: Tijdens een walvissafari per zodiak is de kans groot dat je niet droog blijft. Het is natuurlijk heel gaaf om de walvissen op beeld vast te leggen, maar zorg er dus voor dat je een regenhoes voor je fotocamera meeneemt.

Zwemmen met dolfijnen Azoren

Naast het walvissen en dolfijnen spotten op de Azoren, kan je op je rondreis Azoren zelfs het water in om te zwemmen met dolfijnen. Op de Azoren mag je met 5 soorten dolfijnen zwemmen: de tuimelaar en de gewone, grijze, gestreepte en gevlekte dolfijn. Als je per zodiak naar de juiste plek op zee vaart, spot je misschien ook wel groepen walvissen.

Wanneer de boot stil ligt en de gids (die bioloog is) een seintje geeft, glijd je met max. 2 mensen rustig het water in. De dolfijnen zijn van nature erg nieuwsgierig. Met een beetje geluk komen ze dichtbij en zwemmen ze vlak langs je. Als je goed luistert, hoor je ze communiceren onder water door middel van klik- of fluittonen.

Tuimelaar

Met welke boot walvissen spotten op de Azoren?

Er zijn verschillende mogelijkheden om per boot walvissen te spotten op de Azoren.

 • Per zodiak: Bijna alle tours vertrekken per zodiak. Dit is een soort snelle rubberboot waar max. 12 mensen op passen. De boot is snel en wendbaar en ligt laag op het water. Omdat je in een korte tijd meer afstand kan afleggen dan met andere boten, vergroot je in principe je kansen op het zien van walvissen. De zodiak is niet geschikt voor mensen met rug- of hartklachten of zwangere vrouwen. Ook gaat de boot vrij ruig over het water en is het aan te raden om een reistablet te nemen als je snel zeeziek wordt.
 • Per glasvezelboot: Een glasvezelboot is iets groter dan een zodiak boot, maar de ervaring is vergelijkbaar.
 • Per catamaran: De catamaran is groter dan de andere boten en vaart rustig op zee. Het is een fijn alternatief voor mensen met rug- of hartklachten en zwangere vrouwen. In tegenstelling tot de zodiak en glasvezel boot passen er meer mensen op en kan je vrij rondlopen. Ook hebben de meeste catamarans een bar en een toilet. Op deze boot zul je het minst snel zeeziek worden.
Blauwe haai

Duiken met haaien & mantaroggen op de Azoren

Walvissen en dolfijnen spotten op de Azoren is geweldig, maar wist je dat je op de Azoren ook kunt duiken met haaien en mantaroggen? Pico is de uitvalsbasis om te duiken met blauwe haaien en mako haaien. e gaatb hiervoor naar een van Europa’s meest afgelegen duikstellen. De afgelegen Princess Alice Bank. Deze onderzeese bergrug ligt op ongeveer 90 kilometer ten zuidwesten van Pico. Het oceaanwater is hier zeer helder en er zwemmen grote aantallen vissen die een welkome bron van voedsel zijn voor grote pelagische soorten zoals haaien en mantaroggen. Een van onze klanten kwam hier in juli 202o een walvishaai tegen.

Op onze duikreis op de Azoren ga je onder andere duiken met haaien en mantaroggen, maar ook zwemmen met dolfijnen, snorkelen, op walvissafari & nog veel meer.

Duurzaam op de Azoren walvissen spotten

Op de Azoren zijn een aantal regels opgesteld om duurzaam walvissen spotten zoveel mogelijk te stimuleren. Zo moeten de boten een afstand van minimaal 50 meter houden. Wanneer de motor van de boot wordt uigezet, komen de walvissen en dolfijnen misschien wel een kijkje nemen. Als er ouders met een kalf zwemmen moet er 100 meter afstand worden gehouden. Op deze manier worden de walvissen niet opgejaagd en hebben ze geen last van het geluid van de boten. Ook registeren de gidsen (ofwel biologen) iedere excursie voor onderzoeksdoeleinden welke walvisachtigen ze signaleren op Pico, Faial, Sao Miguel en Terceira.

Faial

Het eiland Faial is één van Europa’s beste bestemmingen om walvissen en dolfijnen te spotten.  Per zodiak ga je in de zeeën rond het eiland inheemse soorten walvissen spotten. Zoals de tuimelaars, gewone en Noord-Atlantische gevlekte dolfijnen en potvissen. In de lente migreren de blauwe vinvissen en gewone vinvissen.
Waar: Azoren
Wanneer: 01 januari – 31 december
Tijd: halve dag
Prijs:

Bekijk onze reizen

Pico

Pico is de beste plek om op je vakantie in de Azoren walvissen te spotten. Er leven 28 verschillende soorten in de wateren van de Azoren. Sommige walvissen zoals potvissen, gewone dolfijnen en tuimelaars kun je hier het hele jaar zien. De grotere walvissoorten zoals de blauwe vinvis, de Noordse vinvis kun je in de lente zien.
Waar: Azoren
Wanneer: 26 maart – 5 november
Tijd: halve- of hele dag
Prijs:

Bekijk onze reizen

Sao Miguel

Op Sao Miguel kan je vanuit Ponta Delgada en Vila Franca do Campo walvissen spotten per zodiak of catamaran. Het is mogelijk om wel 28 verschillende soorten dolfijnen en walvissen te zien. Zoals de potvis, tuimelaar & grijze dolfijn. De blauwe vinvis en de gewone vinvis trekken in april en mei langs de Azoren.
Waar: Azoren
Wanneer: 01 januari – 31 december
Tijd: halve dag
Prijs:

Bekijk onze reizen

Terceira

Terceira is één van de beste eilanden om op de Azoren walvissen te spotten Vanuit Angra do Heroismo kun je in de oceaan rondom Terceira walvissen spotten vanuit een comfortabele boot.  De beste tijd om walvissen te spotten op Terceria is van april tot en met oktober. In april en mei heb je kans op grote walvis soorten te zien.
Waar: Azoren
Wanneer: 01 januari – 31 december
Tijd: halve dag
Prijs:

Bekijk onze reizen

Hotels op je vakantie op de Azoren om walvissen te spotten

Op je vakantie op de Azoren om walvissen te spotten, kun je kiezen uit diverse sfeervolle en comfortabele hotels. Bekijk onze selectie van karakteristieke Pousada’s, fraai gelegen quinta’s en kleinschalige boutique hotels.

Bekijk onze andere walvis bestemmingen wereldwijd

Ben je net als wij gek op walvissen spotten? Bekijk dan ook onze andere bestemmingen om walvissen en dolfijnen te spotten.

 • In Europa bieden we walvisreizen aan naar IJsland en Noorwegen.
 • In Azië bieden we walvisreizen aan naar de Malediven en Sri Lanka.
 • In Afrika bieden we walvisreizen aan naar Gabon, Sao Tome, Tanzania, Zuid Afrika en Mozambique.
 • In noord en zuid Amerika bieden we walvisreizen aan naar Canada, Mexico en de Galapagos eilanden.
 • In de poolgebieden bieden we walviscruises aan naar Antarctica, Spitsbergen en Arctisch Canada.