Ontdek de nationale parken van Tanzania

In het uitgestrekte Tanzania dat ruim 29 keer zo groot is als Nederland ligt een groot aantal nationale parken. De nationale parken van Tanzania behoren tot de mooiste en meeste wildrijke parken van Afrika. Niet voor niets zijn de Serengeti, de Ngorongoro krater, de Selous en de Kilimanjaro tot UNESCO World Heritage verklaard. In totaal zijn er 14 nationale parken in Tanzania en 9 game reserves. Een game reserve heeft een lagere status dan een nationaal park. Zodat je er vaak een wandelsafari of een nacht game drive kunt doen. Vanuit safari oogpunt onderscheiden we de wat drukkere parken in het noorden en de afgelegen in het zuiden & westen. Daardoor minder bezochte parken van Tanzania.

Volgende stappen

Safaricircuits van Tanzania  Bekijk op kaart

De nationale parken & reserves zijn onderverdeeld in de volgende safaricircuits:

Arusha | Lake Eyasi | Lake Manyara | Lake Natron | Ngorongoro | Rubondo Island | Serengeti | Tarangire | West Kilimanjaro

Kitulo Plateau | Mikumi | Mufindi Higlands |  Nyerere | Ruaha | Selous | Udzungwa Mounrains

Gombe Stream | Katavi | Mahale Mountains

Mkomazi | Saadani | Usambara Mountains

Noordelijke safari circuit

De noordelijke parken in het Northern safari circuit van Tanzania biedt een aantal van ’s werelds meest uiteenlopende safari ervaringen. Het noorden van Tanzania bestaat uit Nationale parken, wildreservaten, natuurgebieden en de machtige berg de Kilimanjaro. Hiertoe behoren het wereldberoemde Serengeti en de Ngorongoro krater. Maar ook de minder bekende parken, Tarangire & Lake Manyara.

Bekijk onze voorbeeldreizen naar Noord Tanzania of neem contact op met onze reisspecialist voor een reis op maat.

Arusha

Arusha National Park, nabij de stad Arusha is een verborgen parel tussen de nationale parken van Noord Tanzania. Ondanks het kleine park zijn er drie vegetatie zones en een rijke scala aan dieren in het wild. Het gevarieerde landschap wordt gedomineerd door de krater van Mt. Meru (de op een na hoogste berg van Tanzania).
Big5: luipaard & buffel
Speciaal: franje aap & flamingo

Doen: game drive, kajakken & wandelsafari

Lees meer …

West Kilimanjaro

Het landschap van het west Kilimanjaro park verbindt de hellingen van de hoogste berg van Afrika.  De savannes in dit gebied zorgen voor voedsel voor het vee van de Maasai en voor doorgang voor de wereldberoemde Amboseli olifanten uit Kenia. Het is tevens een jachtgebied voor grote wilde dieren.
Big5: leeuw, luipaard, olifant & buffel
Speciaal: grote katten & struisvogel

Doen: nacht game drive & wandelsafari

Vraag informatie …

Tarangire

Tarangire National Park iets buiten de belangrijkste safariroute, biedt nog steeds een authentieke safarisfeer. Het heuvelachtige landschap bezaaid met enorme baobabbomen tegen de blauwe lucht is adembenemend. Het park is vooral bekend om zijn olifantenmigratie en vogelbestemming (vooral tijdens het droge seizoen).
Big5: leeuw, luipaard, olifant & buffel
Speciaal: baobab bomen & gerenoek
Doen: game drive & wandelsafari

Lees meer …

Lake Eyasi

Lake Eyasi is een enorm meer dat groter is dan Lake Manyara. De grenzen worden groter en kleiner, afhankelijk van hoeveel regen er gedurende het jaar is gevallen. Hoewel Lake Eyasi niet bepaald een game drive bestemming is, is het een wild, schilderachtig gebied waar de fascinerende Hadzabe bosjesmannen leven, evenals de Datoga- & Mbulu stammen.
Big5: luipaard
Speciaal: Nijlpaard & flamingo
Doen: bezoek Datoga & Hadzabe stam

Lees meer …

Lake Manyara

Het adembenemende landschap van Lake Manyara National Park heeft een oppervlakte van 330 km. Hoewel de concentratie van dieren in het wild minder indrukwekkend is, staat het park bekend om zijn boomklimmende leeuwen, gewende bavianen en grote olifantenpopulaties. De oevers van het meer zijn de thuisbasis van de duizenden roze flamingo’s.
Big5: leeuw, luipaard, olifant & buffel
Speciaal: leeuw & flamingo

Doen: nacht game drive & wandelen

Lees meer …

Lake Natron

Lake Natron ligt in het noorden van Tanzania op de grens met Kenia, vlakbij Serengeti National Park & Ngorongoro Conservation Area. Het is de thuisbasis van oude mensachtige voetafdrukken, de grootste broedplaats voor kleine flamingo en Ol Doinyo Lengai, de enige actieve carbonatiet vulkaan ter wereld. De roze-rode kleur van het meer wordt veroorzaakt door micro-organismen.
Big5: olifant & buffel
Speciaal: flamingo
Doen: wandelen & bezoek Masai dorp

Lees meer …

Ngorongoro/Ndutu

Ngorongoro krater is ’s werelds grootste intacte vulkanische caldera. Het is ook een wereldberoemd toevluchtsoord voor wilde dieren. De eerste aanblik van de 600 meter hoge krater naar beneden is adembenemend; luipaarden, leeuwen & neushoorns zwerven door de diepten van de krater, die ca. 25 kilometer in doorsnee is. Het is de beste locatie in het land om de ‘Big Five’ te bekijken.
Big5: alle aanwezig
Speciaal: wildebeest & flamingo’s
Doen: game drive & wandelsafari

Lees meer …

Serengeti

De Serengeti met een oppervlakte van 14.763 vierkante kilometer is de misschien wel het mooiste nationale park van Afrika en biedt een schat aan mogelijkheden om wilde dieren te spotten. Vrijwel elk groot dier in Oost-Afrika is regelmatig te zien in het Serengeti-Mara ecosysteem. De Serengeti staat bekend om zijn grote wildebeest migratie en zijn roofdieren.
Big5: alle aanwezig
Speciaal: wildebeestmigratie

Doen: game drive & ballonsafari

Lees meer …

Rubondo Island

Rubondo Island National Park ligt in de zuidwestelijke hoek van het Victoria meer, het is op één na grootste meer ter wereld. Het park bestaat uit het eiland Rubondo en elf kleinere eilanden met een bereik van ongeveer 475 vierkante kilometer. Naast chimpansees herbergt Rubondo een verrassend aantal wilde dieren, zoals olifanten, giraffen, nijlpaarden & krokodillen.
Big5: olifant & buffel
Speciaal: chimpansee & nijlbaars
Doen: chimpansee trekking & game drive

Lees meer …

Zuidelijke safari circuit

De zuidelijke parken in het Southern safari circuit van Tanzania bieden open jeep safaritochten en een scala aan safari activiteiten. Je kunt naast een game drive ook op boot- & wandelsafari. Daarnaast kun je ook overnachten in een Fly Camping.

Bekijk onze voorbeeldreizen naar Zuid Tanzania of neem contact op met onze reisspecialist voor een reis op maat.

Nyerere Park

Het Neyerere Park ligt in het noorden van de uitgestrekte wildernis van Selous Game Reserve. Afrika’s grootste natuur reservaat bevat misschien wel de grootste concentratie van groot wild op aarde.  Hier maak je kans om de Oost-Afrikaanse wilde honden spotten. Het is ook één van de weinige grote wild reservaten waar wandelen & varen naast game drives mogelijk is.
Big5: alle aanwezig
Speciaal: wilde hond & nijlpaard
Doen: game drive & wandel- & bootsafari

Lees meer …

Mikumi

De gouden graslanden van Mikumi National Park vormen het toneel voor een prachtige concentratie van zoogdieren, vogels & reptielen. Terwijl de ondoordringbare bossen en bergen in het zuidoosten grenzen aan het uitgestrekte Selous Game Reserve. De uitgestrekte Mkata vlakte is vaak een goede plek om leeuwen, luipaarden of zelfs wilde honden te spotten.
Big5: leeuw, luipaard, olifant & buffel
Speciaal: gevlekte hyena & jakhals

Doen: game drive & wandelsafari

Lees meer …

Udzungwa Mountains

De regenwoud van Udzungwa Mountains National Park is een van de meest opmerkelijke wildernis. Met unieke diersoorten die in de bossen leven. In het park leven zo’n 12 soorten primaten, zoals de endemische Sanje Mangabey & Iringa Red Colobus. Het park staat ook bekend om zijn vele soorten vogels en indrukwekkende watervallen.
Big5: niet aanwezig
Speciaal: mangabey & colobus aap
Doen: wandel- & bootsafari

Lees meer …

Ruaha

Het Ruaha National Park wordt ook wel de onontdekte parel van Tanzania genoemd. In het droge seizoen zie je gouden savanne bezaaid met baobabs en mistige heuvels die zich uitstrekken langs de horizon. Koedoe & gazellen drinken langs de rivier. De leeuwen of luipaarden sluipen waakzaam langs de oevers, terwijl jakhals en hyena’s wachten op een gelegenheid.
Big5: leeuw, luipaard, olifant & buffel
Speciaal: wilde hond

Doen: game drive & wandelsafari

Lees meer …

Mufindi Highlands

De Mufindi Southern Highlands liggen tussen Ruaha- & Nyerere park, op een hoogte van 1.830 meter. Deze omgeving herbergt theeplantages, natuur en koele berglucht. Deze omgeving biedt een heerlijke verkoelende pauze tijdens de hitte en stoffige safariroute in het zuidelijke safari circuit. De groene hooglanden zorgen voor een andere beleving.
Big5: geen
Speciaal: apen & vogels
Doen: paardrijden, fietsen & vliegvissen

Vraag informatie …

Kitulo Plateau

Het nationale park Kitulo Plateau wordt ook wel de “Tuin van God”genoemd. Het is één van de belangrijkste natuur gebieden in Tanzania en heeft bergweiden en bossen. Botanici noemen deze plateau de “Serengeti of flowers”. Het is de thuisbasis van wel ongeveer 400 plantsoorten. De beste periode om de bloemen te bewonderen is van november tot april.
Big5: geen
Speciaal: orchideeën, vogels & vlinders
Doen: wandelen & vogels spotten

Vraag informatie …

West Tanzania

De westelijke parken in het Western safari circuit van Tanzania biedt ….

Bekijk onze voorbeeldreizen naar West Tanzania of neem contact op met onze reisspecialist voor een reis op maat.

Gombe Stream

Gombe Stream National Park is het kleinste nationale park van Tanzania, maar ook één van de bekendste nationale parken ter wereld door het fascinerende werk van Jane Goodall met “haar” chimpansees in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Geluiden van chimpansees stijgen op uit de dampende wouden en kleurrijke vlinders zoeken naar zout.
Big5: niet aanwezig
Speciaal: chimpansee

Doen: wandelsafari

Lees meer …

Mahale Mountains

Het Mahale Mountains National Park ligt in het uiterste westen van Tanzania, aan de oevers van het Taganyikameer. Diep in het hart van Afrika is deze plek alleen per boot bereikbaar. Naast ’s werelds grootste populatie chimpansees kun je ook luipaarden, andere primaten en vele vogelsoorten spotten. Je kunt ook snorkelen in een kristalheldere zoetwatermeer.
Big5: leeuw, luipaard, olifant & buffel
Speciaal: chimpansee & franje aap

Doen: wandelsafari

Lees meer …

Katavi

Het Katavi National Park, de thuisbasis van grote kuddes buffels & olifanten in een relatief ongerept wildernisparadijs. In het westelijke deel van Tanzania is een scala aan habitats, variërend van ongerepte bossen tot poelen met nijlpaarden en krokodillen. Tijdens het droge seizoen komt het park echt tot leven, als de wilde dieren rond de schaarse waterplekken te vinden zijn.
Big5: leeuw, luipaard, olifant & buffel
Speciaal: nijlpaard

Doen: game drive & wandelsafari

Lees meer …

Oost Tanzania

De oostelijke parken in het Eastern safari circuit van Tanzania liggen in de buurt van de Indische Oceaan. …

Momenteel bieden we geen reizen aan naar de parken in Oost Tanzania. Neem contact op met onze reisspecialist voor een reis op maat.

Mkomazi

Het Mkomazi National Park is een wildreservaat in het noordoosten van Tanzania. In het noordwesten kun je de Kilimanjaro zien, de hoogste berg van Afrika. Samen met Tsavo park in Kenia vormen de parken een basis voor trekkende kuddes olifanten, oryxen en zebra’s. De neushoorns in Mkozami Rhino Sanctuary vormen bijna 30% van de totale populatie in Tanzania.
Big5: alle aanwezig
Speciaal:

Doen: game drive, wandelsafari

Vraag informatie …

Usambara Mountains

De Usambara Moutains zijn bedekt met ongerepte tropische regenwoud, waardoor er nog veel bijzondere planten- en diersoorten bestaan. Naast regenwouden bevatten de Usambara bergen ook nevelwouden, graslanden en landbouwgrond. De West- & oost Usambara gebergte worden gescheiden door een brede vallei. Een paradijs voor wandelaars & natuurliefhebbers.
Big5: geen
Speciaal: vogels & planten

Doen: wandelsafari

Vraag informatie …

Saadani

Saadani National Park is een perfecte combinatie van strand en bush. De Wami rivier die door het park gaat en eindigt in de Indische Oceaan wordt bewoond door grote hoeveelheden nijlpaarden, krokodillen, flamingo’s & vele vogelsoorten. Olifanten worden vaak gezien terwijl ze baden aan het strand van Saadani. Het Park is ideaal voor een korte weekendsafari.
Big5: leeuw, olifant & buffels
Speciaal: nijlpaard & flamingo
Doen: game drive & boot- & wandelsafari

Lees meer …