Ontdek de nationale parken van Tanzania

In het uitgestrekte Tanzania dat ruim 29 keer zo groot is als Nederland ligt een groot aantal nationale parken. De nationale parken van Tanzania behoren tot de mooiste en meeste wildrijke parken van Afrika. Niet voor niets zijn de Serengeti, de Ngorongoro krater, de Selous en de Kilimanjaro tot UNESCO World Heritage verklaard. In totaal zijn er 14 nationale parken in Tanzania en 9 game reserves. Een game reserve heeft een lagere status dan een nationaal park. Zodat je er vaak een wandelsafari of een nacht game drive kunt doen. Vanuit safari oogpunt onderscheiden we de wat drukkere parken in het noorden en de afgelegen in het zuiden & westen. Daardoor minder bezochte parken van Tanzania.

Volgende stappen

Safaricircuits van Tanzania  Bekijk op kaart

De nationale parken & reserves zijn onderverdeeld in de volgende safaricircuits:

Arusha | Lake Eyasi | Lake Manyara | Lake Natron | Ngorongoro | Rubondo Island | Serengeti | Tarangire | West Kilimanjaro

Gombe Stream | Katavi | Mahale Mountains

Mikumi | Ruaha | Saadani | Selous | Udzungwa Mounrains

Overzicht nationale parken van Tanzania

Arusha

Arusha National Park, nabij de stad Arusha is een verborgen parel tussen de nationale parken van Noord Tanzania. Ondanks het kleine park zijn er drie vegetatie zones en een rijke scala aan dieren in het wild. Het gevarieerde landschap wordt gedomineerd door de gigantische hoefijzervormige krater van Mt. Meru (de op een na hoogste berg van Tanzania).
Waar: Noord Tanzania
Big5: luipaard & buffel
Speciaal: franje aap & flamingo

Doen: game drive, kajakken & wandelsafari

Lees meer …

Gombe Stream

Gombe Stream National Park is het kleinste nationale park van Tanzania, maar ook één van de bekendste nationale parken ter wereld door het fascinerende werk van Jane Goodall met “haar” chimpansees in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Geluiden van chimpansees stijgen op uit de dampende wouden en kleurrijke vlinders zoeken naar zout.
Waar: West Tanzania
Big5: niet aanwezig
Speciaal: chimpansee

Doen: wandelsafari

Lees meer …

Katavi

Het Katavi National Park, de thuisbasis van grote kuddes buffels & olifanten in een relatief ongerept wildernisparadijs. In het westelijke deel van Tanzania is een scala aan habitats, variërend van ongerepte bossen tot poelen met nijlpaarden en krokodillen. Tijdens het droge seizoen komt het park echt tot leven, als de wilde dieren rond de schaarse waterplekken te vinden zijn.
Waar: West Tanzania
Big5: leeuw, luipaard, olifant & buffel
Speciaal: nijlpaard

Doen: game drive & wandelsafari

Lees meer …

Lake Eyasi

Lake Eyasi is een enorm meer dat groter is dan Lake Manyara. De grenzen worden groter en kleiner, afhankelijk van hoeveel regen er gedurende het jaar is gevallen. Hoewel Lake Eyasi niet bepaald een game drive bestemming is, is het een wild, schilderachtig gebied waar de fascinerende Hadzabe bosjesmannen leven, evenals de Datoga- & Mbulu stammen.
Waar: Noord Tanzania
Big5: luipaard
Speciaal: Nijlpaard & flamingo
Doen: bezoek Datoga & Hadzabe stam

Lees meer …

Lake Manyara

Het adembenemende landschap van Lake Manyara National Park heeft een oppervlakte van 330 km. Hoewel de concentratie van dieren in het wild minder indrukwekkend is, staat het park bekend om zijn boomklimmende leeuwen, gewende bavianen en grote olifantenpopulaties. De oevers van het meer zijn de thuisbasis van de duizenden roze flamingo’s.
Waar: Noord Tanzania
Big5: leeuw, luipaard, olifant & buffel
Speciaal: leeuw & flamingo

Doen: nacht game drive & wandelen

Lees meer …

Lake Natron

Lake Natron ligt in het noorden van Tanzania op de grens met Kenia, vlakbij Serengeti National Park & Ngorongoro Conservation Area. Het is de thuisbasis van oude mensachtige voetafdrukken, de grootste broedplaats voor kleine flamingo en Ol Doinyo Lengai, de enige actieve carbonatiet vulkaan ter wereld. De roze-rode kleur van het meer wordt veroorzaakt door micro-organismen.
Waar: Noord Tanzania
Big5: olifant & buffel
Speciaal: flamingo
Doen: wandelen & bezoek Masai dorp

Lees meer …

Mahale Mountains

Het Mahale Mountains National Park ligt in het uiterste westen van Tanzania, aan de oevers van het Taganyikameer. Diep in het hart van Afrika is deze plek alleen per boot bereikbaar. Naast ’s werelds grootste populatie chimpansees kun je ook luipaarden, andere primaten en vele vogelsoorten spotten. Je kunt ook snorkelen in een kristalheldere zoetwatermeer.
Waar: West Tanzania
Big5: leeuw, luipaard, olifant & buffel
Speciaal: chimpansee & franje aap

Doen: wandelsafari

Lees meer …

Mikumi

De gouden graslanden van Mikumi National Park vormen het toneel voor een prachtige concentratie van zoogdieren, vogels & reptielen. Terwijl de ondoordringbare bossen en bergen in het zuidoosten grenzen aan het uitgestrekte Selous Game Reserve. De uitgestrekte Mkata vlakte is vaak een goede plek om leeuwen, luipaarden of zelfs wilde honden te spotten.
Waar: Zuid Tanzania
Big5: leeuw, luipaard, olifant & buffel
Speciaal: gevlekte hyena & jakhals

Doen: game drive & wandelsafari

Lees meer …

Ngorongoro 

Ngorongoro krater is ’s werelds grootste intacte vulkanische caldera. Het is ook een wereldberoemd toevluchtsoord voor wilde dieren. De eerste aanblik van de 600 meter hoge krater naar beneden is adembenemend; luipaarden, leeuwen & neushoorns zwerven door de diepten van de krater, die ca. 25 kilometer in doorsnee is. Het is de beste locatie in het land om de ‘Big Five’ te bekijken.
Waar: Noord Tanzania
Big5: alle aanwezig
Speciaal: wildebeest & flamingo’s
Doen: game drive & wandelsafari

Lees meer …

Ruaha

Het Ruaha National Park wordt ook wel de onontdekte parel van Tanzania genoemd. In het droge seizoen zie je gouden savanne bezaaid met baobabs en mistige heuvels die zich uitstrekken langs de horizon. Koedoe & gazellen drinken langs de rivier. De leeuwen of luipaarden sluipen waakzaam langs de oevers, terwijl jakhals en hyena’s wachten op een gelegenheid.
Waar: Zuid Tanzania
Big5: leeuw, luipaard, olifant & buffel
Speciaal: wilde hond

Doen: game drive & wandelsafari

Lees meer …

Rubondo Island

Rubondo Island National Park ligt in de zuidwestelijke hoek van het Victoria meer, het is op één na grootste meer ter wereld. Het park bestaat uit het eiland Rubondo en elf kleinere eilanden met een bereik van ongeveer 475 vierkante kilometer. Naast chimpansees herbergt Rubondo een verrassend aantal wilde dieren, zoals olifanten, giraffen, nijlpaarden & krokodillen.
Waar: Noord Tanzania
Big5: olifant & buffel
Speciaal: chimpansee & nijlbaars
Doen: chimpansee trekking & game drive

Lees meer …

Saadani

Saadani National Park is een perfecte combinatie van strand en bush. De Wami rivier die door het park gaat en eindigt in de Indische Oceaan wordt bewoond door grote hoeveelheden nijlpaarden, krokodillen, flamingo’s & vele vogelsoorten. Olifanten worden vaak gezien terwijl ze baden aan het strand van Saadani. Het Park is ideaal voor een korte weekendsafari.
Waar: Oost Tanzania
Big5: leeuw, olifant & buffels
Speciaal: nijlpaard & flamingo
Doen: game drive & boot- & wandelsafari

Lees meer …

Selous Game Reserve

Selous Game Reserve is het grootste natuur reservaat in Afrika. De uitgestrekte wildernissen bevatten misschien wel de grootste concentratie van groot wild op aarde. De thuisbasis van de wild hond. Het is één van de weinige grote wild reservaten waar wandelen mogelijk is. Tevens biedt het de kans om de ongerepte landschappen van Tanzania te voet of met een boottocht te verkennen.
Waar: Zuid Tanzania
Big5: alle aanwezig
Speciaal: wilde hond & nijlpaard
Doen: game drive & wandel- & bootsafari

Lees meer …

Serengeti

De Serengeti met een oppervlakte van 14.763 vierkante kilometer is de misschien wel het mooiste nationale park van Afrika en biedt een schat aan mogelijkheden om wilde dieren te spotten. Vrijwel elk groot dier in Oost-Afrika is regelmatig te zien in het Serengeti-Mara ecosysteem. De Serengeti staat bekend om zijn grote wildebeest migratie en zijn roofdieren – vooral leeuwen, luipaarden en cheeta’s.
Waar: Noord Tanzania
Big5: alle aanwezig
Speciaal: wildebeestmigratie

Doen: game drive & ballonsafari

Lees meer …

Tarangire

Tarangire National Park iets buiten de belangrijkste safariroute, biedt nog steeds een authentieke safarisfeer. Het heuvelachtige landschap bezaaid met enorme baobabbomen tegen de blauwe lucht is adembenemend. Het park is vooral bekend om zijn olifantenmigratie en vogelbestemming. Vooral tijdens het droge seizoen, wanneer de Tarangire rivier de enige bron van water in het gebied is.
Waar: Noord Tanzania
Big5: leeuw, luipaard, olifant & buffel
Speciaal: baobab bomen & gerenoek
Doen: game drive & wandelsafari

Lees meer …

Udzungwa Mountains

De regenwoud van Udzungwa Mountains National Park is een van de meest opmerkelijke wildernis. Met unieke diersoorten die in de bossen leven. In het park leven zo’n 12 soorten primaten, zoals de endemische Sanje Mangabey & Iringa Red Colobus. Het park staat ook bekend om zijn vele soorten vogels. De biodiversiteit van het park is bijzonder, met een aantal indrukwekkende watervallen.
Waar: Zuid Tanzania
Big5: niet aanwezig
Speciaal: mangabey & colobus aap
Doen: wandel- & bootsafari

Lees meer …

West Kilimanjaro

Het landschap van de West Kilimanjaro verbindt de hellingen van de hoogste berg van Afrika met het wereld beroemde Amboseli National Park in Kenia. De prachtige savannes in dit gebied zorgen voor voedsel voor het vee van de Maasai en voor doorgang voor de wereldberoemde Amboseli olifanten. Het is tevens een jachtgebied voor grote wilde dieren. Soms komen er leeuwen naar dit gebied.
Waar: Noord Tanzania
Big5: leeuw, luipaard, olifant & buffel
Speciaal: grote katten & struisvogel

Doen: nacht game drive & wandelsafari

Vraag informatie …