Ontdek Arusha National Park

Arusha National Park is een van de kleinste en door de afwisselende landschappen ook een van de mooiste parken in Tanzania. Het park ligt op een uur rijden van Arusha aan de voet van de Mount Meru vulkaan. Er komen geen leeuwen en olifanten voor zodat je er met een gids mag wandelen. Ook een kanotocht op de Momele meren is mogelijk. Het park staat bekend om de fraaie zwart-witte franjeapen, de vele giraffen en de ruim 400 soorten vogels. Arusha National Park niet opgenomen in een van onze reizen naar Tanzania. Met plezier nemen we dit park op in je reis op maat naar Tanzania.

Volgende stap

Arusha bezienswaardigheden

Op je reis in Arusha National geniet je van een prachtige landschappen zoals open bos- en graslanden, dichte tropische regenwouden en klaterende watervallen. In het zuidoosten van het park ligt de bekende Ngurdoto krater. Met een diameter van 3,5 km een soort kleine Ngorongoro krater. De 7 Momela meren hebben allemaal een verschillende kleur en met een kano kun je erop varen. Met wat geluk zie je nijlpaarden, drinkende dieren en vele soorten vogels waaronder flamingo’s. Vanuit het park heb je bij helder weer een adembenemend uitzicht op de Kilimanjaro en Mount Meru.

Mount Meru

Mount Meru

Met een hoogte van 4.566 meter is Mount Meru de op een na hoogste berg van Tanzania. Zelfs met zijn ongelooflijke uitzichten, landschappen en dieren in het wild, wordt de berg Meru vaak over het hoofd gezien vanwege de nabijheid van de veel populairdere berg, de Kilimanjaro. Vanwege zijn ligging in het Arusha National Park , zijn de uitlopen van Mount Meru verbazingwekkend rijk aan dieren in het wild. Je ziet vrijwel zeker verschillende soorten apen, wrattenzwijnen, buffels en een breed scala aan vogels en als je geluk hebt, olifanten en giraffen! Als je de Mount Meru beklimt, is de kans groot dat je veel wilde dieren ziet.

Wilde dieren spotten in Arusha park

In het Arusha National Park komen geen leeuwen, en cheeta’s voor. Er zijn een paar luipaarden en hyena’s die zelden worden gezien. Wel kom je op je safari buffels, zebra’s, giraffen, bavianen en fraaie zwart-witte colobus apen tegen. Ongeveer 200 olifanten leven in Arusha National Park, vaak te vinden in de bossen op de hellingen van Mount Meru. Als je geluk hebt, spot je misschien ook een schuwe rode duiker. Vaker is de nog kleinere Kirk’s dikdik te zien.

Arusha Big Five spotten

De Big Five in Arusha National park spotten kan niet. In het park komen namelijk geen neushoorns en leeuwen voor. Er zijn een paar luipaarden, maar die worden zelden gezien. Olifanten en buffels kun je er wel zien. Bekijk hier in welke parken je de Big Five in Tanzania kunt zien.

Vogels in Arusha

In de verschillende landschappen heb je verder kans om ruin 400 soorten vogels waaronder flamingo’s en imposante zilveroorneushoornvogels te spotten. Momella Lake is een van de beste plekken in Tanzania om watervogels te zien: flamingo’s, pelikaan, fuut, een verscheidenheid aan reigers, eenden en waadvogels komen veel voor. Augur-buizerd, Verreaux’s arend en andere met kliffen geassocieerde roofvogels zijn vaak te zien boven de Ngurdoto krater.

Wat te doen in Arusha National Park

Een van de populairste activiteiten in het nationale park van Arusha is een kano- of wandelsafari met een gewapende ranger.

Safari Arusha park

Een safari in Arusha National Park is een goede start voor een safaritocht in het noorden van Tanzania. Dit park is goed bereikbaar voor een dagtrip vanuit de stad Arusha. Je bezoekt een gebied waar je vaak grote groepen giraffen en buffels ziet.

Daarnaast bezoek je het schaduwrijke bergbos, dat wordt bewoond door nieuwsgierige blauwe apen, de kleurrijke toerako’s, trogonvogels en de acrobatische zwart-witte colobus aap. Deze dieren zijn hier gemakkelijk te spotten. Midden in het bos ligt de spectaculaire Ngurdoto-krater. De steile rotswanden omringen een brede moerassige bodem met kuddes buffels en wrattenzwijnen.

Regenwoud, wandelsafari Arusha

Wandelsafari Arusha

Begin je wandelsafari bij Momella Gate (de ingang van het park) en loop door het park met een gewapende ranger. Geniet van de indrukwekkende flora in het regenwoud, de vogels en dieren en het vulkanische landschap van Mount Meru en de Ngurdoto krater. Tijdens je wandeling heb je op een heldere dag een mooi uitzicht op de bergen van Meru en Kilimanjaro.

Tanzania koffie tour & Materuni watervallen

Begin de dag met een korte rit naar de hellingen van de Kilimanjaro, naar het dorp Materuni. Je bezoekt een koffieplantage en leert hoe de koffie lokaal wordt verbouwd, geoogst en wordt verwerkt. Probeer zelf eens het verwerken, branden en bereiden van een vers kopje koffie op de lokale Chagga manier. Na een koffiepauze maak je een wandeling door een ongerepte vallei naar de Materuni watervallen. Onderaan de waterval kun je zwemmen of heerlijk ontspannen.

Kanosafari Arusha

Een kanosafari op Lake Momella in Arusha National Park biedt de mogelijkheid om dicht bij de dieren te komen. Drijf rustig met de gids en aanschouw buffels, giraffen, waterbokken en veel verschillende soorten vogels aan de kust. Daarnaast heb je een spectaculair uitzicht op de Kilimanjaro en Mount Meru.

Kanosafari Momella lakes

Mount Meru beklimmen

Arusha National Park is het startpunt voor een vierdaagse beklimming van Mount Meru. Je maakt een wandeling door het regenwoud naar de top van de 4.566 meter hoge berg. Mount Meru, genesteld in het Arusha National Park, is een van de weinige bergen ter wereld die nog steeds dichtbevolkt is door de dieren in het wild, die vrij rondlopen op de hellingen. De wandelaars zullen waarschijnlijk meerdere ontmoetingen met verschillende dieren ervaren, waaronder buffels, antilopen, apen, giraffen en met een beetje geluk zelfs olifanten.

 In tegenstelling tot de Kilimanjaro, waar op de meeste routes tentenkampen beschikbaar zijn. Slaap je op deze berg alleen maar in hutten.

Lake Duluti Serena Hotel, Fietssafari Arusha

Fietssafari Arusha

Verken het Arusha National Park op een fiets en geniet van de frisse lucht, terwijl je wordt omringd door zijn zebra’s, giraffen, bushbucks, apen, buffels, vogels en nog veel meer. Met Mount Meru op de achtergrond rijd je door verschillende habitats en prachtige meren. Vanaf de Ngurdoto krater maak je samen met een parkwachter een tocht langs de rand van de krater met prachtig uitzicht.

Beste reistijd Arusha National Park

Je kunt het hele door op safari naar Arusha National Park. De beste tijd voor een reis naar Arusha National Park is de droge tijd van juni tot en met oktober. De weelderige natuur is echter op haar mooist in de regentijd tussen november en mei. In april en mei kan het stevig regenen. Wil je op je reis naar Tanzania graag flamingo’s zien? Ga dan op safari naar Arusha in het broedseizoen tussen januari en februari als de Momela meren roze kleuren door de grote aantallen flamingo’s. Het mooiste uitzicht op de Kilimanjaro en Mount Meru heb je tussen december en februari. Van juni tot en met februari is de beste tijd voor het beklimmen van de Meru berg.

Arusha lange droge seizoen

(juni tot en met oktober)

Het lange droge seizoen Arusha loopt van juni tot en met oktober. Het is dan overdag zonnig met temperaturen rond de 25°C en er valt vrijwel geen regen. In de ochtend en avond kan het koel zijn dus neem een sweater of trui mee. In de droge tijd is de vegetatie minder dicht waardoor je meer wilde dieren op je safari in Arusha park ziet. Ook drogen in deze droge periode de waterbronnen op. Je ziet dan ook veel wilde dieren op plaatsen bij de zoetwaterbronnen waar nog water is. Er zijn in het lange droge seizoen ook minder muskieten en je hebt minder kans op malaria in Arsuha.

Arusha korte regenseizoen

(november en december)

Tijdens het korte regen seizoen in Arusha regent het meestal niet de hele dag, dus prima voor safari activiteiten in Arusha. Het is overdag rond de 27°C en de natuur is prachtig groen. Neem wel regenkleding mee.

Arusha korte droge seizoen

(januari en februari)

Het korte droge seizoen in Arusha heeft minder dagen met regen. Het is overdag rond de 29°C en de natuur is groen. Het is een mooie periode om op safari in Arusha te gaan.

Arusha lange regenseizoen

(maart tot en met mei)

Op veel dagen in de lange regentijd in Arusha regent het lang en hevig. De natuur is weelderig groen en in deze tijd van overvloedig voedsel worden veel jonge dieren geboren. Het koelt wat af en overdag is het rond de 26°C Door de dichte vegetatie zie je minder goed wilde dieren. Water is overal waardoor je langer moet zoeken om wilde dieren te spotten. Er zijn meer muskieten en de kans op malaria is groter. Wegen kunnen onbegaanbaar worden. Daarnaast het onvermogen om veilig te kanoën op Momella Lakes. In mei nemen de regens gewoonlijk af.

Klimaatschema Tanzania

Hatari Lodge

Arusha Lodges

Hatari Lodge is één van de weinige safari lodges aan het Arusha National Park. Als je liever in de bruisende stad Arusha wilt verblijven, dan biedt de stad een ruime aanbod aan lodges, hotels & villa’s. De stad Arusha is tevens de toegangspoort voor je safari in het noordelijke circuit van Tanzania en ligt op ca. 32 km van Arusha park.

Bekijk hier onze selectie lodges & hotels in Arusha stad.

Hoe reis je naar Arusha Nationaal Park

Arusha National Park ligt in het noordelijke safaricircuit. Arusha kun je dan ook goed combineren met safari’s in Lake Manyara, Lake Eyasi, Lake Natron, Tarangire de Serengeti en de Ngorongoro krater. De meeste safari’s in het noorden van Tanzania starten vanuit de stad Arusha. Je kunt naar Arusha National Park rijden in je 4WD jeep.

Noordelijke safari circuit

Bekijk hieronder de andere parken in het noordelijke safaricircuit.

Lake Eyasi  – Lake Manyara  – Lake NatronNgorongoroRubondo IslandSerengeti –  Tarangire – West Kilimanjaro

Klimaat

Dag: 27°C – 32°C

Nacht: 23°C – 25°C

Beste reistijd

Juni – oktober

Lees meer

Arusha National Park

Bekijk onze voorbeeldreizen