Ontdek Mikumi National Park

Mikumi National Park is het op 3 na grootste nationale park van Tanzania en bestaat uit graslanden, acacia’s, baobabs, palmbomen en de Mkata vloedvlakte met daarin enkele aangelegde waterpoelen. Het park grenst in het zuiden aan het Selous Game Reserve, waarmee het een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Afrika vormt. In Mikumi leven o.a. leeuwen, luipaarden, olifanten, buffels, giraffen, zebra’s en nijlpaarden. Het Mikumi National Park in Tanzania wordt minder vaak bezocht dan de Selous en Ruaha zodat je hier rustig op safari kunt.

Volgende stap

De Tanzam highway

Dwars door Mikumi loopt de ruim 900 km lange Tanzam highway van Dar es Salaam in Tanzania naar Lusaka in Zambia. Olifanten, zebra’s en giraffen grazen langs de snelweg en troepen bavianen zoeken naar voedsel. Ten noorden van de weg liggen de open savannes van de Mkata vloedvlakte en ten zuiden liggen de met miombo boslanden begroeide heuvels die overgaan in het Selous Game Reserve.

Wildlife op de Mkata vloedvlakte

In Mikumi National Park draait het om de Mkata vloedvlakte in het noordelijke deel van het park. Hier geniet je van fraaie uitzichten over de savannes en de bergen in de verte. Op game drives heb je uitstekende kansen op leeuwen, olifanten, buffels, giraffen, zebra’s en elanden. Zelfs wilde honden, komende uit de aangrenzende Selous, zijn in Mikumi gezien. De zuidelijke heuvels van het park worden vrijwel niet bezocht.

Mikumi

Miombo boslanden

De open graslanden in het zuidoosten gaan geleidelijk over in het Miombo bosland. De miombobossen in het zuidoosten zijn ook een schuilplaats voor sabelantilopen en families van ruige witkraagcolobus-apen. Eland en Grote Koedoe kunnen ook tussen deze twee gebieden worden gezien.

National Park

Vogels & nijlpaarden

In de twee poelen ten noorden van Mikumi worden nijlpaarden vaak vergezeld door zwermen zadelsnavelooievaars en andere watervogels. Er zijn hier meer dan 400 vogelsoorten geregistreerd, zoals de Afrikaanse visarend, de Afrikaanse lepelaar en de hamerkop, en de Mkata-rivier biedt een prachtig uitzicht op de vissende Afrikaanse openbill stork.

Beste reistijd Lake Eyasi

De beste tijd voor een reis naar Mikumi in Tanzania is de droge tijd van juni tot en met oktober. In de regentijd, van maart tot en met mei, trekken de stammen naar de grotten in de bergen om te schuilen tegen de hevige regenval.

Bekijk beste tijd Tanzania

Wat te doen in Mikumi National Park

In het park kun je gamedrives in open jeeps maken, waarbij off-road rijden is toegestaan. Tevens kun je in Mikumi wandelsafari’s met een gewapende ranger maken. Kortom Afrika beleven op zijn best.

Game drive

De sleutel tot een uitstekende gamedrive zijn ervaring, kennis en een geschikt voertuig. Alle gamedrives rond het park worden gemaakt in open voertuigen met vierwielaandrijving. Deze voertuigen zijn speciaal ontworpen om maximale zichtbaarheid voor alle passagiers te garanderen. De gamedrives worden geleid door een getrainde, ervaren Engelssprekende gids die ervoor zorgt dat je het maximale uit elke safari die je maakt haalt.

Game drive Stanley's Kopje

Hoe reis je naar Mikumi National Park

Vanuit Dar es Salaam rijd je in ca. 4 uur naar Mikumi en ligt het op de weg naar Nyerere- & Ruaha National Park in het zuiden van Tanzania. Nyerere National Park ligt op 6 uur rijden afstand. Als je vanuit Ruaha rijdt is de afstand ongeveer acht uur. Per binnenlandse vlucht is het 30 minuten naar Selous en 50 minuten naar Neyerere.

Lodges & Camps

Vanwege de ligging heeft Mikumi maar een paar accommodaties op verschillende locaties in de wildernis. Bekijk onze selectie..

Klimaat

Dag: 26°C – 31°C

Nacht: 17°C – 22°C

Beste reistijd

Jan – feb  | jun – okt

Lees meer