Ontdek Katavi National Park

Katavi National Park is “Tanzania’s best kept secret”. Het zeer afgelegen park in het westen van Tanzania wordt maar door een paar honderd bezoekers per jaar bezocht. Niet omdat er niets te zien is, sterker nog, op een reis naar het volledig verlaten Katavi National Park zie je kuddes olifanten en buffels van honderden dieren, grote aantallen leeuwen die gemakkelijk te zien zijn en ruim 400 soorten vogels. Maar echt uniek zijn de waterpoelen met honderden nijlpaarden en krokodillen die elkaar de “poel” uitvechten.

Volgende stap

Afrika zoals het ooit was

In de droge tijd concentreren de wilde dieren zich op de Ngolema-, de Katusunga-, de Katavi- en de Chada vloedvlaktes die door de Katunga-, Kavu- en Kapapa seizoensrivieren met elkaar verbonden zijn. Op en rond de vlaktes staan vrij dichte struik- en miombo boslanden. In de droge tijd is het snel gedaan met het water en groeit er alleen wat half hoog gras. In de regentijd verandert het in een zee van groene moerassen. Dit is Afrika zoals het ooit was.

Chada Katavi Camp

Katuma rivier

De Katuma rivier heeft een zeer belangrijke rol bij het in stand houden van de dieren in het wild die in het nationale park leven. Deze rivier mondt uit in het Katavi meer en stroomt door de vlaktes van Chada & Kavuu, waar een groot aantal diersoorten leven, met name krokodillen en nijlpaarden.

Nijlpaarden en buffels

Tijdens het droge seizoen zit de Katuma rivier vol met nijlpaarden en zijn krokodillen te zien aan de rivieroevers. Enorme kuddes buffels, zebra ’s en impala ’s verzamelen zich met olifanten rond de opdrogende waterreservaten van Lake Katavi en Lake Chada. Dat trekt dan weer de aandacht van groepen leeuwen, luipaarden en hyena’s, die op jacht zijn. Met een beetje geluk kun je in Katavi zelfs een kleine roedel wilde honden spotten.

Afrikaanse vogels

Er zijn ongeveer 400 soorten vogels om vogels te spotten. Katavi herbergt grote groepen ooievaars, lepelaars, kuifkraanvogels en pelikanen met roze rug. Roofvogels zijn goed vertegenwoordigd, waarbij de visarend, bateleur en gier met witte rug heel gewoon zijn.

National Park

Beste reistijd in Katavi National Park

De beste tijd om wilde dieren te zien is de droge tijd van juni tot en met oktober, als de wilde dieren rond de schaarse waterplekken te vinden zijn.

Bekijk beste tijd Tanzania

Wat te doen in Katavi

In het park kun je gamedrives in open jeeps maken, waarbij off-road rijden is toegestaan. Tevens kun je in Katavi wandelsafari’s met een gewapende ranger maken. Ook kun je avontuurlijke meerdaagse fly-tent safari’s maken waarbij je in een tentje midden in de wildernis overnacht. Kortom Afrika beleven op zijn best.

Chada Katavi Camp in Park

Op safari

Door het park loopt een gravel road, waar maar een paar auto’s per dagen overheen rijden. Omdat de wilde dieren zich concentreren op de vloedvlaktes zie je hier soms jeeps van andere kampen, waardoor het wat drukker aan kan voelen dan je wellicht had gedacht. Als je weet dat er maar ongeveer 12 jeeps in het hele park zijn, valt het eigenlijk ook weer heel erg mee.

Over de zwart gekleurde aarde, “black cotton soil”, valt in de regentijd vrijwel niet te rijden. Hierdoor zijn de accommodaties tussen november en juni dan ook gesloten. Katavi wordt vaak gecombineerd met de chimpansees in Mahale en/of met de Selous en Ruaha in het zuiden van Tanzania.

Fly camping

Er wordt Fly- of bush camping aangeboden, waar gewone tenten (verwacht geen luxe!) in de bush staan ​​op een tijdelijke camping. Geen hekken, geen toiletten of douches. Je leeft in het wild; eten koken boven een vuur en avonden doorbrengen met kletsen rond het kampvuur. Starend naar de adembenemende Afrikaanse nachtelijke hemel en luisteren naar de nachtelijke roep van wilde dieren.

Hoe reis je naar Katavi National Park

De beste manier om Katavi te bereiken is met een vlucht vanuit Arusha. De enige openbare lijnvlucht is de tweewekelijkse dienst tussen Ruaha, Katavi en Mahale. Er zijn ook vluchten van Dar-Selous-Ruaha naar Katavi/Mahale en terug. Deze vluchten worden uitgevoerd op maandag & donderdag.

Fly in Kenia & Tanzania, Fly in safari reizen

Lodges & tented camps

Vanwege de afgelegen ligging zijn er ook niet veel lodges & tentenkampen, wat voor wat meer exclusiviteit zorgt. Zowel de lodges als kampen zijn relatief klein. Voor een echte Afrikaanse bush ervaring; rustig, ongetemd en ongehaast.

Klimaat

Dag: 26°C – 30°C

Nacht: 17°C – 20°C

Beste reistijd

Jun – okt

Lees meer