Het Selous Game Reserve

Het Selous Game Reserve is het grootste wildreservaat in Afrika en ruim 3 keer zo groot als het Serengeti National Park. Alleen het Het noordelijke deel boven de Rufiji rivier is toegankelijk voor (foto)safari’s. Het zuidelijke deel is, helaas, voor jagers. Het zeer gevarieerde en wildrijke park is vernoemd naar Sir Frederick Selous, een jager die natuurbeschermer werd en die bij Beho Beho begraven ligt. In de Selous komen naast de Big 5 ook wilde honden en vele andere wilde dieren voor. Naast game drives in open jeeps kunt u er wandelsafari’s en bootsafari’s maken.

Bekijk onze reizen naar zuid Tanzania

Authentieke en rustige safari’s

Door de afgelegen ligging van het Selous Game Reserve komen er maar weinig bezoekers. Het is dan ook een heerlijk rustig park wat qua bezoekersaantallen betreft niet te vergelijken is met de parken in het veel drukkere noorden van Tanzania. In de Selous geniet u dan ook van een authentieke en rustige safari.

De machtige Rufiji rivier

Landschappelijk is het door de machtige Rufiji rivier gedomineerde Selous Game Reserve een van de allermooiste natuurgebieden in Tanzania. Open savanne boslanden, graslanden, heuvels en bergen, gemengde miombo boslanden, meren, zompige moerassen, dichte oeverbossen en typische drooggevallen zandrivieren. In al die verschillende natuurgebieden wemelt het van de wilde dieren dieren. U blijft kijken en fotograferen.

In de droge tijd werken de Rufiji rivier en de aangrenzende meren als een magneet op wilde dieren.  Daarom kunt u in het merengebied dan ook grote aantallen wilde dieren zien. In de regentijd is er overal water in het park en verspreiden de dieren zich. Net als Tarangire National Park heeft de Selous dus een migratie van de rivier af in de regentijd en naar de rivier toe in de droge tijd. Vanwege de hevige regenval in april en mei sluiten de meeste accommodaties dan ook.

Een van de mooiste safari’s die je in het Selous Game Reserve kunt maken is een safari per boot. Schaarbekken vliegen met hun bek in het water over de rivier, bijeneters maken sierlijke vluchten op zoek naar prooi, nijlpaarden maken elkaar luidruchtig duidelijk wie de baas is, olifanten komen hun dorst lessen, slangen liggen op over het water hangende takken en enorme nijlkrokodillen liggen met hun bek open op de zandbanken te zonnen.

Safari’s in open jeep, per boot en te voet in Afrika’s grootste ongerepte wildernis

De Big 5 en wilde honden

In het Selous Game Reserve leeft de grootste populatie wilde honden van heel Afrika. Het park is dan ook een van de beste parken in Tanzania om wilde honden te zien. Andere bijzondere wilde dieren die in de Selous voorkomen zijn soorten uit het zuidelijke deel van Afrika zoals sabelantilopen en oryxen. Verder leven er grote aantallen leeuwen, olifanten, buffels, nijlpaarden en krokodillen. Ook zwarte neushoorns komen in het park voor maar worden zelden gezien.

Actieve safari’s

In het Selous Game Reserve kunt u gamedrives in open jeeps maken, waarbij off-road rijden is toegestaan. Ook kunt u in de Selous wandelsafari’s, bootsafari’s, ballonsafari’s en meerdaagse fly-tent safari’s maken. Kortom voor een actieve safari beleving bent u in het Selous Game Reserve aan het juiste adres.

Beste reistijd voor het Selous Game Reserve

De beste tijd om op safari naar de Selous te gaan is de droge tijd van juni tot en met oktober, als de wilde dieren in grote aantallen rond de meren te vinden zijn. Ook in andere maanden is het park zeer goed te bezoeken. Wel moet u bijvoorbeeld in januari of februari goed kijken in welke kamp u verblijft, omdat wilde dieren in die periode naar meer waterrijke gebieden trekken. Voor vogelaars is deze tijd de hemel op aarde. Alleen in de regentijd van april tot en met mei als grote delen van de Selous onbegaanbaar zijn, zijn de meeste kampen gesloten.

Klimaatschema Tanzania

Welke wilde dieren kunt u zien in het Selous Game Reserve?

Selous
 • Leeuw
 • Luipaard
 • Wilde hond
 • Cheeta
 • Gevlekte hyena
 • Olifant
 • Zwarte neushoorn
 • Giraf
 • Buffel
 • Zebra
 • Wildebeest
 • Nijlpaard
 • Nijlkrokodil
 • 440+ Vogels

Activiteiten in het Selous Game Reserve

De Selous is een game reserve en geen nationaal park en daarom zijn onderstaande safari’s toegestaan:

Gamedrives in open jeeps

Als u Ruaha per vliegtuig (fly-in) bezoekt, dan maakt u gamedrives in open jeeps gedeeld met andere gasten uit de accommodatie waar u verblijft. Rijdt u van Dar es Salaam naar de Selous in uw privé jeep, dan heeft u een gesloten jeep. Met beide jeeps mag u van de gebaande paden af.

Houdt u er rekening mee dat als u in accommodaties buiten het het Selous Game Reserve verblijft, het ca. 1 a 1,5 uur duurt voor u bij het wildrijke merengebied bent (inclusief registratie bij de gate). Als u graag wilde dieren wilt zien die terugkomen van de nachtelijke jacht of als u wilt fotograferen in het zachte ochtend licht, de zogenaamde “golden hours”, kiest u dan voor een accommodatie in het park bij de meren (O.a. Rufiji River Camp, Lake Manze Tented Camp, Impala Tented Camp, Siwandu, Royo ya Selous & Sand Rivers Camp).

Bootsafari’s

De Selous is de enige plek in Tanzania waar u bootsafari’s kunt maken (in Arusha National Park kunt u kano safari’s op de Momella meren maken). Niets mooiers dan met een koel drankje onder een dak op uw boot (gedeeld met anderen) over de rivier te varen en al het moois op u te laten inwerken.

Wandelsafari’s

Ook wandelsafari’s met gewapende gidsen (minimumleeftijd 12 jaar en bij Lake Manze en Impala Camp 16 jaar) worden door de verschillende kampen aangeboden. Hoewel u altijd grote wilde dieren zoals leeuwen en olifanten kunt tegenkomen, gaat het op een wandelsafari vooral om de bush zelf. Sporen volgen, prachtige verhalen over wilde dieren en uitleg over de vele bomen en planten. Op een wandelsafari leert u de bush pas echt  kennen.

Meerdaagse fly-tent safari’s

Verder kunt u hier meerdaagse fly-tent safari’s maken. Op een fly-tent safari wandelt u met uw gids door de bush naar een fraaie plek, waarbij u in een koepel tentje in de bush overnacht. Het tentje mag dan eenvoudig zijn, de maaltijden en het ijskoude drankje bij het knetterende kampvuur onder de flonkerende sterrenhemel zijn dat zeker niet. En wat is er mooier om in de donkere Afrikaanse nacht te luisteren naar het gelach van hyena’s of het gebrul van leeuwen. Naar onze mening is dit een van de mooiste manieren om de Afrikaanse bush te beleven.

Reistijd & onze selectie accommodaties in het Selous Game Reserve

De gemakkelijkste manier om het Selous Game Reserve te bezoeken is per vliegtuig vanuit Dar es Salaam. Ook zijn er vluchten vanuit Arusha of de Serengeti. Uw safari’s maakt u dan in de gedeelde open jeeps van de accommodatie waar u verblijft. Een privé jeep is tegen een supplement mogelijk. Vanuit de Selous vliegt u comfortabel naar bijvoorbeeld Ruaha National Park, Arusha, de Serengeti of Zanzibar.

Avontuurlijker is het om vanuit Dar es Salaam in ca. 6 uur in een privé jeep naar het Selous Game Reserve te rijden. Als u langs de dorpjes rijdt, krijgt u een goede indruk van hoe de mensen in dit deel van Tanzania leven. In de Selous maakt u ook uw game drives in uw privé jeep. Na uw reis in het Selous Game Reserve rijdt u in ca. 10 uur via de met tropische regenwouden begroeide Uluguru Mountains naar Mikumi National Park. Wij adviseren een nacht te verblijven in het westen van het Selous Game Reserve om de lange rit te onderbreken en meer in rust van uw safari in de Selous te kunnen genieten. Na Mikumi rijdt u in ca. 8 uur naar Ruaha National Park vanwaar u comfortabel terugvliegt naar Dar es Salaam of Zanzibar.

Bekijk hieronder de reistijd en onze selectie accommodaties in het Selous Game Reserve.

Hoe komt u in Selous Game Reserve

Dar es Salaam: rijdt u in ca. 6 uur

Dar es salaam: vlucht in ca. 45 minuten

Klimaat in Selous Game Reserve

Dag: 27°C – 31°C

Nacht: 17°C – 22°C

Beste reistijd 

Juni – oktober

Reiservaringen Tanzania

 

Bekijk alle reiservaringen

 • Aanmelden nieuwsbrief