Ontdek Selous Game Reserve

Het Selous Game Reserve is het grootste wildreservaat in Afrika en ruim 3 keer zo groot als het Serengeti National Park. Alleen het noordelijke deel (Nyerere National Park) boven de Rufiji rivier is toegankelijk voor (foto)safari’s. Het zuidelijke deel is, helaas, voor jagers. Het zeer gevarieerde en wildrijke park is vernoemd naar Sir Frederick Selous, een jager die natuurbeschermer werd en die bij Beho Beho begraven ligt. In de Selous komen naast de Big 5 ook wilde honden en vele andere wilde dieren voor. Naast game drives in open jeeps kunt u er wandelsafari’s en bootsafari’s maken.

Volgende stap

Regio’s van Selous Game Reserve

Selous Game Reserve wordt in het centrum doorkruist door de rivier de Rufiji (de grootste rivier van het land) en vormt een netwerk van moerassen, kanalen en meren om een ​​zeer uniek ecologisch systeem te creëren. Het reservaat wordt door de rivier in twee grote delen gescheiden: de noordelijke en zuidelijke Selous. Het noordelijke deel van Selous Game Reserve heet nu officieel Nyerere National Park. Sinds 2019 werd het vernoemd naar de eerste president van Tanzania, Julius Nyerere. Het park omvat de Rufiji rivier en de bufferzone ten zuiden van de waterloop.

Nyerere National Park

Door de afgelegen ligging van het Nyerere National Park komen er maar weinig bezoekers. Het is dan ook een heerlijk rustig park wat qua bezoekersaantallen betreft niet te vergelijken is met de parken in het veel drukkere noorden van Tanzania. In de Selous geniet je dan ook van een authentieke en rustige safari op zoek naar de Big 5. Het park heeft een diversiteit aan vegetatie, vooral het beroemde Miombo-bos, veel wilde dieren en meer dan 400 vogelsoorten in hun eigen habitat.

Selous Game Reserve

De machtige Rufiji rivier

Landschappelijk is het door de machtige Rufiji rivier gedomineerde Selous Game Reserve een van de allermooiste natuurgebieden in Tanzania. Open savanne boslanden, graslanden, heuvels en bergen, gemengde miombo boslanden, meren, zompige moerassen, dichte oeverbossen en typische drooggevallen zandrivieren. In al die verschillende natuurgebieden wemelt het van de wilde dieren dieren. Je blijft kijken en fotograferen.

In de droge tijd werken de Rufiji rivier en de aangrenzende meren als een magneet op wilde dieren.  Daarom kunt u in het merengebied dan ook grote aantallen wilde dieren zien. In de regentijd is er overal water in het park en verspreiden de dieren zich. Net als Tarangire National Park heeft de Selous dus een migratie van de rivier af in de regentijd en naar de rivier toe in de droge tijd. Vanwege de hevige regenval in april en mei sluiten de meeste accommodaties dan ook.

Selous

Boot safari

Een van de mooiste safari’s die je in het Selous Game Reserve kunt maken is een safari per boot. Schaarbekken vliegen met hun bek in het water over de rivier, bijeneters maken sierlijke vluchten op zoek naar prooi, nijlpaarden maken elkaar luidruchtig duidelijk wie de baas is, olifanten komen hun dorst lessen, slangen liggen op over het water hangende takken en enorme nijlkrokodillen liggen met hun bek open op de zandbanken te zonnen.

De Big 5 en wilde honden

In het Selous Game Reserve leeft de grootste populatie wilde honden van heel Afrika. Het park is dan ook een van de beste parken in Tanzania om wilde honden te zien. Andere bijzondere wilde dieren die in de Selous voorkomen zijn soorten uit het zuidelijke deel van Afrika zoals sabelantilopen en oryxen. Verder leven er grote aantallen leeuwen, olifanten, buffels, nijlpaarden en krokodillen. Ook zwarte neushoorns komen in het park voor maar worden zelden gezien.

Actieve safari’s

In het Selous Game Reserve kun je gamedrives in open jeeps maken, waarbij off-road rijden is toegestaan. Ook kun je in de Selous wandelsafari’s, bootsafari’s, ballonsafari’s en meerdaagse fly-tent safari’s maken. Kortom voor een actieve safari beleving ben je in het Selous Game Reserve aan het juiste adres.

Beste reistijd voor Selous

De beste tijd om op safari naar de Selous te gaan is de droge tijd van juni tot en met oktober, als de wilde dieren in grote aantallen rond de meren te vinden zijn. Ook in andere maanden is het park zeer goed te bezoeken. Wel moet je bijvoorbeeld in januari of februari goed kijken in welke kamp je verblijft, omdat wilde dieren in die periode naar meer waterrijke gebieden trekken. Voor vogelaars is deze tijd de hemel op aarde. Alleen in de regentijd van april tot en met mei als grote delen van de Selous onbegaanbaar zijn, zijn de meeste kampen gesloten.

Klimaatschema Tanzania

Selous Game Reserve, Rondreis Zuid Tanzania

Wat te doen in Selous

Naast een game drive en een bootsafari zijn er nog andere activiteiten mogelijk terwijl je in Nyerere National Park verblijft, zoals vogels spotten, vissen, wandelsafari, tocht met een heteluchtballon & fotosafari.

Gamedrives in open jeeps

Als je Selous per vliegtuig (fly-in) bezoekt, dan maak je gamedrives in open jeeps gedeeld met andere gasten uit de accommodatie waar je verblijft. Rijd je van Dar es Salaam naar de Selous in je privé jeep, dan heb je een gesloten jeep. Met beide jeeps mag je van de gebaande paden af.

Hou er rekening mee dat als je in accommodaties buiten het het Selous Game Reserve verblijft, het ca. 1 a 1,5 uur duurt voor je bij het wildrijke merengebied bent (inclusief registratie bij de gate). Als je graag wilde dieren wilt zien die terugkomen van de nachtelijke jacht of als je wilt fotograferen in het zachte ochtend licht, de zogenaamde “golden hours”, kies dan voor een accommodatie in het park bij de meren (O.a. Rufiji River Camp, Lake Manze Tented Camp, Impala Tented Camp, Siwandu, Royo ya Selous & Sand Rivers Camp).

Foto: © Nomad Tanzania

Wandelsafari’s

Ook wandelsafari’s met gewapende gidsen (minimumleeftijd 12 jaar en bij Lake Manze en Impala Camp 16 jaar) worden door de verschillende kampen aangeboden. Hoewel je altijd grote wilde dieren zoals leeuwen en olifanten kunt tegenkomen, gaat het op een wandelsafari vooral om de bush zelf. Sporen volgen, prachtige verhalen over wilde dieren en uitleg over de vele bomen en planten. Op een wandelsafari leer je de bush pas echt  kennen.

Boot safari

De Selous is de enige plek in Tanzania waar je bootsafari’s kunt maken (in Arusha National Park kun je kano safari’s op de Momella meren maken). Niets mooiers dan met een koel drankje onder een dak op je boot (gedeeld met anderen) over de rivier te varen en al het moois op je te laten inwerken.

Meerdaagse fly-tent safari’s

Verder kun je hier meerdaagse fly-tent safari’s maken. Op een fly-tent safari wandel je met je gids door de bush naar een fraaie plek, waarbij je in een koepel tentje in de bush overnacht. Het tentje mag dan eenvoudig zijn, de maaltijden en het ijskoude drankje bij het knetterende kampvuur onder de flonkerende sterrenhemel zijn dat zeker niet. En wat is er mooier om in de donkere Afrikaanse nacht te luisteren naar het gelach van hyena’s of het gebrul van leeuwen. Naar onze mening is dit een van de mooiste manieren om de Afrikaanse bush te beleven.

Selous Game Reserve

Hoe reis je naar Selous

De gemakkelijkste manier om het Selous Game Reserve te bezoeken is per vliegtuig vanuit Dar es Salaam. Ook zijn er vluchten vanuit Arusha of de Serengeti. Je safari’s in Nyerere National Park maak je dan in de gedeelde open jeeps van de accommodatie waar je verblijft. Een privé jeep is tegen een supplement mogelijk. Vanuit de Selous vlieg je comfortabel naar bijvoorbeeld Ruaha National Park, Arusha, de Serengeti of Zanzibar.

Sand Rivers Selous Lodge

Avontuurlijke route

Avontuurlijker is het om vanuit Dar es Salaam in ca. 6 uur in een privé jeep naar het Selous Game Reserve te rijden. Als je langs de dorpjes rijdt, krijg je een goede indruk van hoe de mensen in dit deel van Tanzania leven. In de Selous maak je ook je game drives in je privé jeep. Na je reis in het Selous Game Reserve rijd je in ca. 10 uur via de met tropische regenwouden begroeide Uluguru Mountains naar Mikumi National Park. Wij adviseren een nacht te verblijven in het westen van het Selous Game Reserve om de lange rit te onderbreken en meer in rust van je safari in de Selous te kunnen genieten. Na Mikumi rijd je in ca. 8 uur naar Ruaha National Park vanwaar je comfortabel terugvliegt naar Dar es Salaam of Zanzibar.

Lodges & tented camps

Vanwege de afgelegen ligging van Selous Game Reserve zijn er ook niet veel lodges & tentenkampen, wat voor wat meer exclusiviteit zorgt. Zowel de lodges als kampen zijn relatief klein. Voor een echte Afrikaanse bush ervaring; rustig, ongetemd en ongehaast.

Klimaat

Dag: 27°C – 31°C

Nacht: 17°C – 22°C

Beste reistijd

Juni – oktober

Lees meer