Ontdek Ngorongoro krater

De wereldberoemde Ngorongoro krater (Conservation Area) is één van de meest afwisselende en wildrijke gebieden in heel Tanzania. Het uitgestrekte gebied is vernoemd naar de wereldberoemde Ngorongoro Krater, die in het zuiden van de Ngorongoro Conservation Area ligt. De krater is de beste plek in Tanzania om de Big Five te zien. Ten oosten van de krater liggen de indrukwekkende krater hooglanden en ten westen liggen de uitgestrekte grasvlaktes. Dit is de plek waar jaarlijks tussen half december en half april de kuddes van de grote trek verblijven.

Volgende stap

Ngorongoro krater

De Ngorongoro krater is ’s werelds grootste intacte en ongevulde vulkanische caldera en de belangrijkste toeristenattractie van het Ngorongoro Conservation Area. Superlatieven schieten tekort om de Ngorongoro krater te beschrijven. Daarom maar wat feiten: 2.200 meter hoog, 610 meter diep, 20 km doorsnede, 260 km² oppervlakte en dat alles gevuld met ruim 25.000 wilde dieren. De Ngorongoro krater is zonder meer één van de meest spectaculaire Wildlife gebieden ter wereld. De Ngorongoro krater is eigenlijk geen krater, maar een caldera, een ineengestorte vulkaan. Deze is ongeveer 2,5 miljoen jaar geleden door dezelfde geologische activiteiten ontstaan die ook de Rift Valley hebben gevormd.

De wildrijke Ngorongoro krater

In de krater liggen moerassen, graslanden, het Lerai bos en het Magadi soda meer. Iedere habitat trekt weer andere wilde dieren aan die daar komen grazen, drinken of schuilen. De Ngorongoro krater is de beste plek in Tanzania om de Big 5 te zien. Naar verluid leven nergens ter wereld meer roofdieren dan in de krater waaronder, luipaarden, cheeta’s en leeuwen met zwarte manen. Naast roofdieren kunt u er het hele jaar door olifanten, wildebeesten, zebra’s, elanden, nijlpaarden en wrattenzwijnen zien. In de krater komen geen giraffen, topi’s en impala’s voor. Lake Magadi wordt bevolkt door grote aantallen flamingo’s en andere watervogels. Op de kratervloer lopen struisvogels en in de lucht zweven grote aantallen roofvogels.

Ngorongoro krater

De meeste bezoekers rijden via de westelijke “descend” route de krater in en rijden er via de zuidelijke “ascend” route weer uit.  De Sopa Lodge beschikt over een eigen “descend en ascend” route, zodat u daar als een van eersten op de kratervloer bent (perfect voor fotografen). Op de Ngorongoro kratervloer ligt zo’n 120 km aan zandwegen.

Lake Natron

Vulkanen in de krater hooglanden

Ten oosten van de krater liggen de uitgestrekte hooglanden. Een indrukwekkend gebied, waar de 3 km hoge Olmoti krater en de eveneens 3 km hoge Empakaai krater liggen te wachten tot je ze beklimt. Verderop richting Lake Natron liggen de Ol Donyo Kerimasi en Ol Donyo Lengai kraters (als je tijd en zin hebt zijn er avontuurlijke trekkings mogelijk van de Empakaai krater naar Lake Natron). Tussen de kraters liggen talrijke nog min of meer authentieke Masai dorpjes met rieten en lemen hutten. Op de uitgestrekte graslanden leven vele wilde dieren waaronder grote aantallen hoefdieren. Je kunt hier wandelen met een gewapende gids, de Masai bezoeken en de kraters beklimmen.

Olduvai Gorge & de shifting sands

Als je op je reis in Tanzania van de krater naar beneden rijdt richting de Serengeti kom je na circa 25 km bij Olduvai Gorge, een belangrijke prehistorische vindplaats. In deze 50 km lange en 90 meter diepe ruige ravijn heeft Dr. Louis Leakey in 1959 2 miljoen jaar oude fossielen van de homo habilis ontdekt. Later werden voetafdrukken en nog meer fossielen in de vulkanische lagen gevonden. Er is een klein museum met vondsten en een souvenirwinkeltje. Een paar kilometer verderop liggen de voor de Maasai heilige “shifting sands”, een paar meter hoge zandduinen die, door de wind, langzaam door het landschap “wandelen” .

Eindeloze graslanden bij Lake Ndutu

Als je op je rondreis door Tanzania de Olduvai Gorge uitrijdt, kom je bij Lake Masek en Lake Ndutu. Een gebied van eindeloze savannes en acacia boslanden dat overgaat in de eveneens eindeloze vlaktes van de zuidoostelijke Serengeti. Tussen half december en half april komen hier miljoenen wildebeesten, zebra’s en gazellen grazen op de frisgroene korte grasvlaktes op de voet gevolgd door grote aantallen roofdieren.

Nationale parken van Tanzania bezienswaardigheden

Beste reistijd Ngorongoro Conservation Area

De beste tijd voor een reis naar Ngorongoro in Tanzania is de droge tijd van juni tot en met oktober. In de regentijd, van maart tot en met mei, trekken de stammen naar de grotten in de bergen om te schuilen tegen de hevige regenval.

Bekijk beste tijd Tanzania

Wat te doen in de Ngorongoro Conservation Area

Ngorongoro Conservation Area is niet alleen een idyllische locatie voor ontspanning, maar ook een uitstekende uitvalsbasis voor een scala aan spannende activiteiten. Geniet van gamedrives & picknicks in de Ngorongoro krater. Op zoek naar de Big Five en de vele andere wilde dieren. Maak een wandeling met gids op de rand van de krater. Bezoek de wereldberoemde archeologische vindplaats Olduvai Gorge, ook wel bekend als de bakermat van de mensheid. Of leer te jagen met de Hadzabe bosjesmannen in de Ngorongoro krater. Verder kun je nog een ballonsafari maken, de empakaai- & Olmoti krater beklimmen of een maasai dorp bezoeken.

Ngorongoro game drive

Game drive in de Ngorongoro krater

Tijdens een game drive daal je af ​​naar de Ngorongoro krater door een weelderig hooglandbos, waar prachtige vogels tussen de verschillende boomsoorten te spotten zijn. Eenmaal op de met gras begroeide kraterbodem kun je een grote verscheidenheid aan grazende herbivoren ontdekken, evenals de roofdieren die worden aangetrokken door het overvloedige aanbod aan prooien. Afhankelijk van de tijd van het jaar kun je enorme groepen roze flamingo’s zien rond de oevers van het ondiepe Lago Magadi, terwijl het omliggende moeras wordt bewoond door nijlpaarden. De Safari voertuigen zijn gesloten, met glazen ramen en een uitklapbaar dak. Off-road rijden is hier niet toegestaan.

Off road game drive in Ndutu

Ndutu maakt deel uit van de route voor de jaarlijkse migratie van ruim 2 miljoen wildebeesten en duizenden zebra’s, antilopen en gazellen door het Serengeti ecosysteem. Tijdens gamedrives tussen december en april kunt u de grote migratie in deze regio aanschouwen. Tussen half januari en februari vindt hier het afkalven plaats, wat hordes roofdieren aantrekt die op kwetsbare jonge gnoes azen. Deze waterpoelen, omringd door Lake Ndutu en Lake Masek, bieden tijdens het droge seizoen veel wild.

Wandeling langs de kraterrand

Nadat je naar een schilderachtige en afgelegen trailhead bent gereden, begint de wandeling langs de kraterrand, langs kleurrijke wilde bloemen en weelderige bomen die uniek zijn voor de Ngorongoro Hooglanden. De wandeling is vooral de moeite waard voor bergvogels, waaronder de olijfhoningvogel, de bijeneter met kaneelborst en de Europese roller die je kunt spotten. Je kunt ook grotere wilde dieren tegenkomen; zoals giraffen, zebra’s en olifanten (daarom wordt je altijd begeleid door een ervaren gids en gewapende ranger).

kraterrand wandeling

Wandeling Olduvai kloof

De Olduvai kloof staat bekend als de “bakermat van de mensheid”. Het is waar de oudste archeologische ontdekkingen zijn gedaan door Richard Leakey en zijn familie. De Leakey’s ontdekten begin 20e eeuw de overblijfselen van de allereerste mensachtigen in de Olduvai kloof. Vergeet niet de mensachtige voetafdrukken in Laetoli te bekijken. Deze voetafdrukken zijn ontdekt op een vulkanisch gesteente en zijn meer dan 3 miljoen jaar oud. Er is een klein museum dat voor het publiek is gebouwd en opgegraven overblijfselen en artefacten bevat die toeristen kunnen zien.

Hoe reis je naar Ngorongoro Conservation Area

Vanuit Arusha rijd je in ca. 4.5 uur naar Ngorongoro krater. De beste plek waar je de Big Five kan zien. Dit kan een vakantieverlenging zijn van een safari naar Serengeti, Tarangire of Lake Manyara. Het meer ligt in de noordelijke regio van Tanzania, op ongeveer een uur rijden van Karatu, een klein stadje dat wordt beschouwd als de toegangspoort tot de Ngorongoro krater.

Lodges & Camps

Vanwege de ligging heeft Lake Eyasi maar een paar accommodaties op verschillende locaties in de wildernis. Bekijk onze selectie..

Klimaat

Dag: 27°C – 32°C

Nacht: 23°C – 25°C

Beste reistijd

Jan – feb  | jun – okt

Lees meer