Ngorongoro Conservation Area

De wereldberoemde Ngorongoro Conservation Area is één van de meest afwisselende en wildrijke gebieden in heel Tanzania. Het uitgestrekte gebied is vernoemd naar de wereldberoemde Ngorongoro Krater, die in het zuiden van de Ngorongoro Conservation Area ligt. De krater is de beste plek in Tanzania om de Big Five te zien. Ten oosten van de krater liggen de indrukwekkende krater hooglanden en ten westen liggen de uitgestrekte grasvlaktes. Dit is de plek waar jaarlijks tussen half december en half april de kuddes van de grote trek verblijven.

Bekijk onze reizen naar Tanzania

De wildrijke Ngorongoro krater

Superlatieven schieten tekort om de Ngorongoro krater te beschrijven. Daarom maar wat feiten: 2.200 meter hoog, 610 meter diep, 20 km doorsnede, 260 km² oppervlakte en dat alles gevuld met ruim 25.000 wilde dieren. De Ngorongoro krater is zonder meer één van de meest spectaculaire Wildlife gebieden ter wereld. De Ngorongoro krater is eigenlijk geen krater, maar een caldera, een ineengestorte vulkaan. Deze is ongeveer 2,5 miljoen jaar geleden door dezelfde geologische activiteiten ontstaan die ook de Rift Valley hebben gevormd.

In de krater liggen moerassen, graslanden, het Lerai bos en het Magadi soda meer. Iedere habitat trekt weer andere wilde dieren aan die daar komen grazen, drinken of schuilen. De Ngorongoro krater is de beste plek in Tanzania om de Big 5 te zien. Naar verluid leven nergens ter wereld meer roofdieren dan in de krater waaronder, luipaarden, cheeta’s en leeuwen met zwarte manen. Naast roofdieren kunt u er het hele jaar door olifanten, wildebeesten, zebra’s, elanden, nijlpaarden en wrattenzwijnen zien. In de krater komen geen giraffen, topi’s en impala’s voor. Lake Magadi wordt bevolkt door grote aantallen flamingo’s en andere watervogels. Op de kratervloer lopen struisvogels en in de lucht zweven grote aantallen roofvogels.

De meeste bezoekers rijden via de westelijke “descend” route de krater in en rijden er via de zuidelijke “ascend” route weer uit.  De Sopa Lodge beschikt over een eigen “descend en ascend” route, zodat u daar als een van eersten op de kratervloer bent (perfect voor fotografen). Op de Ngorongoro kratervloer ligt zo’n 120 km aan zandwegen.

“De Ngorongoro krater is de beste plek in Tanzania om de Big 5 te zien”

Vulkanen in de krater hooglanden

Ten oosten van de krater liggen de uitgestrekte hooglanden. Een indrukwekkend gebied, waar de 3 km hoge Olmoti krater en de eveneens 3 km hoge Empakaai krater liggen te wachten tot u ze beklimt. Verderop richting Lake Natron liggen de Ol Donyo Kerimasi en Ol Donyo Lengai kraters (als u tijd en zin hebt zijn er avontuurlijke trekkings mogelijk van de Empakaai krater naar Lake Natron). Tussen de kraters liggen talrijke nog min of meer authentieke Masai dorpjes met rieten en lemen hutten. Op de uitgestrekte graslanden leven vele wilde dieren waaronder grote aantallen hoefdieren. U kunt hier wandelen met een gewapende gids, de Masai bezoeken en de kraters beklimmen.

Olduvai Gorge & de shifting sands

Als u op uw reis in Tanzania van de krater naar beneden rijdt richting de Serengeti komt u na circa 25 km bij Olduvai Gorge, een belangrijke prehistorische vindplaats. In deze 50 km lange en 90 meter diepe ruige ravijn heeft Dr. Louis Leakey in 1959 2 miljoen jaar oude fossielen van de homo habilis ontdekt. Later werden voetafdrukken en nog meer fossielen in de vulkanische lagen gevonden. Er is een klein museum met vondsten en een souvenirwinkeltje. Een paar kilometer verderop liggen de voor de Maasai heilige “shifting sands”, een paar meter hoge zandduinen die, door de wind, langzaam door het landschap “wandelen” .

Eindeloze graslanden bij Lake Ndutu

Als u op uw rondreis door Tanzania de Olduvai Gorge uitrijdt, komt u bij Lake Masek en Lake Ndutu. Een gebied van eindeloze savannes en acacia boslanden dat overgaat in de eveneens eindeloze vlaktes van de zuidoostelijke Serengeti. Tussen half december en half april komen hier miljoenen wildebeesten, zebra’s en gazellen grazen op de frisgroene korte grasvlaktes op de voet gevolgd door grote aantallen roofdieren.

Beste reistijd Ngorongoro Conservation Area

De Ngorongoro krater kunt u het hele jaar door goed bezoeken. De beste tijd om wilde dieren op de vlaktes te zien is de droge tijd van juni tot en met oktober. De kuddes wildebeesten van de grote trek verblijven tussen half december tot en met eind maart op de vlaktes rond Ndutu.

Bekijk beste tijd Tanzania

Welke wilde dieren kunt u zien in de Ngorongoro Conservation Area?

Ngorongoro krater
 • Leeuw
 • Luipaard
 • Wilde hond
 • Cheeta
 • Gevlekte Hyena
 • Olifant
 • Zwarte neushoorn
 • Buffel
 • Zebra
 • Wildebeest
 • Nijlpaard
 • Vogels 500+

Activiteiten in de Ngorongoro Conservation Area

In de Ngorongoro Conservation Area zijn de volgende activiteiten & excursies mogelijk:

 • Game drives in de krater.
 • Game drives off road op de graslanden bij Ndutu en Masek.
 • Wandelingen langs de kraterrand.
 • Wandelingen door de krater hooglanden.
 • Kraters beklimmen in de krater hooglanden.
 • Olduvai Gorge bezoeken.
 • Maasai dorpjes bezoeken.

 

Reistijd & accommodaties bij de Ngorongoro Krater

Bekijk hieronder de reistijd en onze selectie van accommodaties bij de Ngorongoro Krater.

Hoe komt u in de Ngorongoro

Arusha: reistijd 4,5 uur

Lake Mayara:reistijd 1,5 uur

Serengeti: reistijd 4 uur

Klimaat in de Ngorongoro

Dag: 27°C – 32°C & nacht: 23°C – 25°C

Beste reistijd 

Wildlife : juni – oktober | Grote trek : december – maart

Lodges in de Ngorongoro

Bekijk onze selectie lodges

Reiservaringen Tanzania

 

Bekijk alle reiservaringen

 • Aanmelden nieuwsbrief